ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Ορθοδοξία

ΛΙΒΑΝΙ….”ΤΟ ΔΑΚΡΥ ΤΟΥ ΘΕΟΥ”

ΛΙΒΑΝΙ….”ΤΟ ΔΑΚΡΥ ΤΟΥ ΘΕΟΥ”

«ΚΑΤΕΥΘΥΝΘΗΤΩ Η ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΜΟΥ ΩΣ ΘΥΜΙΑΜΑ ΕΝΩΠΙΟΝ ΣΟΥ…» (Ψάλμ. 140, 2).

Αυτή ή ωραία φράση, είναι  μια προσευχή του Χριστιανού προς τον Θεό, παρακαλώντας Τον να δεχθεί την προσευχή του σαν ευωδία.

Το ΛΙΒΑΝΙ(θυμίαμα) σύμφωνα με τα ευαγγελικά κείμενα, το πρόσφεραν οι τρεις Μάγοι μαζί με τη σμύρνα και το χρυσό στον νεογέννητο Θείο βρέφος. «Χρυσός, ως προς βασιλέα. Μύρο, ως προς θνητό. Και θυμίαμα, ως προς Θεό.»
Αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της λατρευτικής παράδοσης αλλά και της ζωής του Χριστιανού.Χρησιμοποιείται  τόσο στις Εκκλησίες, για τις Ακολουθίες και τα ‘Άγια Μυστήρια, όσο και στα σπίτια των ευσεβών Χριστιανών. Είναι για τον Χριστιανό ό,τι πιο  όμορφο υπάρχει στην προσφορά του στον Θεό. Μαζί με το κερί και το καντήλι αποτελούν τα δώρα του προς τον Χριστό μας.
Με το θυμίαμα δείχνουμε την αφοσίωση και την υποταγή μας στο Θείο θέλημα, αναγνωρίζοντας την δύναμη του Θεού.
Το θυμίαμα είναι εντολή του Θεού στην Παλαιά Διαθήκη στο Μωυσή και μάλιστα έδειξε τον τρόπο που πρέπει να φτιάχνεται.
<<Καὶ εἶπε Κύριος πρὸς Μωυσῆν· λάβε σεαυτῷ ἡδύσματα, στακτήν, ὄνυχα, χαλβάνην ἡδυσμοῦ καὶ λίβανον διαφανῆ, ἴσον ἴσῳ ἔσται· καὶ ποιήσουσιν ἐν αὐτῷ θυμίαμα, μυρεψικὸν ἔργον μυρεψοῦ, μεμιγμένον, καθαρόν, ἔργον ἅγιον. καὶ συγκόψεις ἐκ τούτων λεπτὸν καὶ θήσεις ἀπέναντι τῶν μαρτυρίων ἐν τῇ σκηνῇ τοῦ μαρτυρίου, ὅθεν γνωσθήσομαί σοι ἐκεῖθεν· ἅγιον τῶν ἁγίων ἔσται ὑμῖν. θυμίαμα κατὰ τὴν σύνθεσιν ταύτην οὐ ποιήσετε ὑμῖν ἑαυτοῖς· ἁγίασμα ἔσται ὑμῖν Κυρίῳ· ὃς ἂν ποιήσῃ ὡσαύτως ὥστε ὀσφραίνεσθαι ἐν αὐτῷ, ἀπολεῖται ἐκ τοῦ λαοῦ αὐτοῦ>>.
Παλαιά Διαθήκη: Έξοδος 30:34 (Κεφάλαιο Λ., 34):
Ο ίδιος ο Θεός λοιπόν ζητά να Τον θυμιάζουμε, ο ίδιος ο Θεός ζητά να προσφέρουμε θυμίαμα και στον Θεό και την εκκλησία.
Γι’ αυτό πρέπει να προσφέρουμε το καλύτερο και όταν θυμιάζουμε  να έχουμε όσο το δυνατόν καθαρή καρδιά και καθαρό λογισμό.
“ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ”.
-Συμβολίζει την ανάταση της ψυχής προς τον Θεό κυρίως όταν προσευχόμαστε.
-Συμβολίζει τα αρώματα που έφεραν οι μυροφόρες για τον ενταφιασμό του Κυρίου μας.
– Ο ευώδης καπνός του, συμβολίζει την ευωδία της χάριτος του Παναγίου Πνεύματος που έρχεται σαν χάρις και σαν φως να γεμίσει από θεϊκη ειρήνη, γαλήνη και ευτυχία που φέρνει η παρουσία του Θεού.
-Συμβολίζει την προσευχή μας που ανέρχεται όπως ο καπνός, στο θρόνο του Θεού.
-Συμβολίζει την ένωσή μας με το βαθύτερο και το Θείο μέρος της ψυχής μας. Κι αυτό γιατί εξαγνίζει το συναισθηματικό μας κόσμο,και συμβάλλει στον εσωτερικό καθαρισμό των δυσάρεστων ενεργειών μας. Αναζωογονεί και γαληνεύει.
-Τό ευχάριστο συναίσθημα, πού δημιουργείται από το άρωμα του θυμιάματος σημαίνει τήν πλήρωση της καρδιας μας από τη θεία χάρη, πού ειναι ο καρπός της αγάπης μας πρός το Θεό. Έτσι κάθε πιστός μετατρέπεται σε «Εὐωδίαν Χριστοῦ».
Γι΄ αυτό και η ευλαβής αυτή προσφορά πρέπει να γίνεται από καρδιές γεμάτες ταπείνωση, μετάνοια και αγάπη για το Θεό.
<<ΑΠΟ ΠΟΥ ΟΜΩΣ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΥΩΔΙΑΣΤΟ ΚΑΙ ΠΟΛΥΤΙΜΟ “ΜΙΚΡΟ ΔΑΚΡΥ”; ΚΑΙ ΤΙ ΟΦΕΛΗ ΕΧΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ>>;
Στα βάθη της Ανατολής,σε ένα μικρό κρατίδιο,το Οσμαν και στους πάλαι ποτέ βασιλικούς κήπους από την Παλαιά Διαθήκη Βασίλισσας Σαβά, η οποία μετέφερε το λιβάνι κατά την επίσκεψή της στο βασιλιά Σολομών: “Και βασίλισσα Σαβά ήκουσε το όνομα Σαλωμών και το όνομα Κυρίου και ήλθε πειράσαι αυτόν εν αινίγμασι…”
καλλιεργείται το δέντρο
“ΒΟΣΒΕΛΙΑ Η ΙΕΡΗ” (Boswellia sacra)
Ενα μεσαίου έως μεγάλου μεγέθους δέντρο της οικογένειας Burseraceae, του γένους Boswellia.
Η ΡΗΤΙΝΗ(ρετσίνι) που βγαίνει από το φλοιό του δεντρου είναι σαν μικρά κομματάκια αρωματικών δακρυων.Η φρέσκια ρητίνη που αποκομίζεται από το δέντρο είναι ζεστή με ευχάριστη και ελαφρώς πικρή γεύση..Αυτο είναι το γνήσιο “Βασιλικό λιβάνι” ή “Χρυσολιβανο”,το οποίο
χρησιμοποιείται κυρίως για την παρασκευή σκόνης θυμιάματος και αρωματικών ράβδων.
“ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΕΣ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ”.
Το εξαίσιο ταπεινό φυσικό άρωμα του και η ζεστή με ευχάριστη και ελαφρώς πικρή γεύση,κάτι μεταξύ ευκαλύπτου και λεμονιού, αλλά και οι θεραπευτικές αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες του,το καθιστούν μοναδικό στον κόσμο.
Στην Αρχαία Ελλάδα και αργότερα στη Ρώμη, το χρησιμοποιούσα στις οικίες τους αλλά και στις λατρευτικές τελετές ως πολύτιμο θυμίαμα, απολυμαντικό καπνογόνο καθώς και αρωματικό πολλαπλών χρήσεων.Γνώριζαν επίσης τις πολλές θεραπευτικές ιδιότητες του.
Σημερα λοιπόν και σύμφωνα  με τους επιστήμονες η βασιλική ποικιλία λιβανιού καταπολεμά τα καρκινογόνα κύτταρα του ανθρώπινου οργανισμού, μη αφήνοντας τα να αναπτυχθούν. Κι αυτό χωρίς να προξενεί καμία βλάβη στα υγιή κύτταρα.Στα πανεπιστημιακά ερευνητικά κέντρα στις ΗΠΑ προσπαθούν ήδη τα τελευταία χρόνια να ανακαλύψουν την ουσία εκείνη της ρητίνης, από όπου παράγεται το λιβάνι που εξαλείφει τα καρκινογόνα κύτταρα, προκειμένου να αποτελέσει και τη βάση παρασκευής φαρμάκου για την καταπολέμηση του καρκίνου του προστάτη,των ωοθηκών σε τελικό στάδιο,των μαστών και του εντέρου. Άλλες μελέτες από το Πανεπιστήμιο του CARDIFF έδειξαν ότι το εκχύλισμα της βασιλικής ποικιλίας του λιβανιού καταπραΰνει το άσθμα,τη γαστρεντερίτιδα,και τους πόνους της χρόνιας οστεοαρθρίτιδας βοηθώντας αποτελεσματικά μόλις σε 7 ημέρες.
“Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΩΝ  ΕΛΑΙΩΝ”.
Το αιθέριο έλαιο λιβανιού αξίζει τη φήμη του.Υπάρχουν πολλά αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία,την ομορφιά & την ευεξία και όταν αναμειχθεί με άλλα  αιθέρια έλαια όπως,η λεβάντα, η ρίγανη, η μέντα, το τεϊόδεντρο, το λεμόνι κλπ. Μπορεί να τα κάνει πιο αποτελεσματικά και ωφέλιμα για τη συνολική υγεία του οργανισμού μας.
*ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ.
1. ΕΠΟΥΛΩΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ.
Το αιθέριο έλαιο από λιβάνι θεραπεύει αποτελεσματικά κοψίματα και πληγές ενώ ταυτόχρονα προστατεύει από την περαιτέρω μόλυνση χάρη στις αντισηπτικές του ιδιότητες.
2. ΑΝΤΙΒΑΚΤΗΡΙΑΚΟ & ΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟ.
Αυτό το έλαιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στην καθαριότητα, καθώς έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες.
3. ΒΕΛΤΙΩΝΕΙ ΤΗΝ ΟΡΑΣΗ.
Το έλαιο από λιβάνι είναι επίσης καλό για την όραση. Ένας απλός συνδυασμός τριών σταγόνων από έλαιο λιβάνι, έλαιο ελίχρυσου και έλαιο κυπαρισσιού. Αυτά τα έλαια υποστηρίζουν τον νευρικό ιστό, βελτιώνουν την κυκλοφορία και ως αποτέλεσμα και την όρασή σας.
4. ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΙΕΙΝΗ.
 Το έλαιο λιβάνι με μαγειρική σόδα και λάδι καρύδας για να φτιάξετε τη δική σας οδοντόκρεμα. Το έλαιο λιβάνι είναι χρήσιμο για πολλά προβλήματα της στοματικής κοιλότητας, όπως η κακή αναπνοή, ο πονόδοντος, τα έλκη και άλλες λοιμώξεις.
5. ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΤΟΥ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ.
 Για να αντιμετωπίσουμε το άσθμα, τη λαρυγγίτιδα, τη βρογχίτιδα, το κρυολόγημα, τη ρινική συμφόρηση, τη δύσπνοια και τον βήχα. Κάνουμε ατμόλουτρο/εισπνοές
6. ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.
Το έλαιο λιβανιού είναι ευεργετικό για την πέψη και χρησιμοποιείται ευρέως για τη θεραπεία προβλημάτων, όπως οι στομαχικές διαταραχές και η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.
7. ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ & ΑΡΘΡΩΣΕΙΣ.
Ανακουφίζει από την αρθρίτιδα και τον πόνο στις αρθρώσεις.
8. ΕΛΑΤΤΩΝΕΙ ΦΑΓΟΥΡΑ & ΟΙΔΗΜΑΤΑ.
Μειώνει τον κνησμό που προκαλείται από τσιμπήματα εντόμων. Επίσης, μειώνει και το οίδημα που δημιουργείται από το τσίμπημα.
9. ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΑ ΓΡΙΠΗ & ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑ.
Θα σας βοηθήσει πολύ ειδικά όταν ταλαιπωρείστε από γρίπη ή από κάποιο κρυολόγημα, καθώς οι αντισηπτικές ιδιότητες του ελαίου υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα στην καταπολέμηση τους.
10. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΑΙΜΑΤΟΣ.
Το έλαιο λιβανιού έχει την ικανότητα να ενισχύσει την κυκλοφορία του αίματος. Κάντε μασάζ με μερικές σταγόνες του ελαίου στην πλάτη, κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης και αυτό θα βελτιώσει την κατάσταση.
11. ΗΜΙΚΡΑΝΙΕΣ.
Χάρη στις καταπραϋντικές του ιδιότητες, το έλαιο λιβανιού μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ημικρανιών.
12.ΤΡΟΦΗ.
Το λιβάνι, αξίζει έστω και για κάποιους μήνες τον χρόνο να το λαμβάνουμε ως συμπλήρωμα διατροφής σε μορφή κάψουλας για να έχουμε την απόλυτη προστασία του.(με τη συμβουλή του ιατρού)
ΟΜΟΡΦΙΑ & ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ
1. ΑΚΜΗ.
Το έλαιο λιβανιού βοηθά στον καθαρισμό της ακμής και στον έλεγχο λιπαρότητας για ένα καθαρότερο δέρμα.
2. ΡΥΤΙΔΕΣ.
Βοηθάει στην ανάπλαση και την  ελαστικότητα. Προωθεί την αναγέννηση υγιών κυττάρων, διατηρεί υγιή τα υπάρχοντα κύτταρα και τους ιστούς του δέρματος. Απομακρύνει τις μικρορυτίδες γύρω από τα μάτια. και τις λεπτές γραμμές ρυτίδων  τις κάνει λιγότερο ορατές.
3. ΔΕΡΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ.
Απλώστε το στις πληγείσες περιοχές για να ανακουφιστείτε από την φαγούρα και τον ερεθισμό που προκαλούν οι αλλεργίες του δέρματος. Φυσικά είναι κατάλληλο και για το τριχωτό της κεφαλής καθώς ενυδατώνει το δέρμα και τρέφει και την ρίζα της τρίχας.
4. ΡΑΓΑΔΕΣ, ΜΥΡΜΗΚΙΕΣ & ΚΡΕΑΤΟΕΛΙΕΣ
Βοηθά επίσης να εξασθενίσει την εμφάνιση των ραγάδων, είναι επίσης χρήσιμη την αφαίρεση μυρμηγκιές και κρεατοελιές
5. ΝΥΧΙΑ.
Τρίψτε έλαιο από λιβάνι στα νύχια σας για να τα θρέψετε και να τα κάνετε πιο δυνατά.
6. ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ & ΕΝΥΔΑΤΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΟΥ.
 Για να ενυδατώσετε και να καταπραΰνετε το πρόσωπό σας. Καταπολεμά και τις παναδες.
7. ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΥΕΞΙΑ.
Όταν αισθάνεστε στρεσαρισμένοι, εφαρμόστε μια σταγόνα έλαιο από λιβάνι στους κροτάφους ή στον αυχένα σας και αυτό θα σας προσφέρει μια ανακούφιση και μια αίσθηση ηρεμίας. Λειτουργεί αποτελεσματικά στην καταπολέμηση του άγχους και του στρες.Επισης βοηθά να καταπολεμήσουμε τα αισθήματα απελπισίας και κατάθλιψης. Εφαρμόστε μερικές σταγόνες του λαδιού στον αυχένα δύο φορές την ημέρα.
8. ΔΙΑΝΟΗΤΙΚΗ ΕΥΕΞΙΑ.
Το λάδι εισπνεόμενο δημιουργεί καλή διανοητική και συναισθηματική διάθεση και βελτιώνει επίσης τη δυνατότητα συγκέντρωσης στην δουλειά και στο διάβασμα.
9.ΑΝΤΙΣΗΠΤΙΚΟ.
Με την καύση του λιβανιού απολυμαίνεται ο χώρος που κινούμαστε.
10. ΗΡΕΜΙΣΤΙΚΟ.
Σε καταστάσεις άγχους μπορούμε να κάψουμε λίγο λιβάνι ή να προσθέσουμε λίγες σταγόνες αιθέριο έλαιο στον καυστήρα αιθέριου ελαίου για να ηρεμήσουμε και για να κατεβάσουμε την αρτηριακή πίεσή μας.
11.ΎΠΝΟΣ.
Το λάδι θα σας κάνει να αισθανθείτε χαλαροί και θα βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου σας. Αρωματίστε την ατμόσφαιρα πριν πέσετε στο κρεβάτι και θα έχετε έναν ευχάριστο ύπνο.
ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΟΣΟ ΛΟΙΠΟΝ, ΜΙΚΡΟ, ΤΑΠΕΙΝΟ ΚΑΙ ΕΥΩΔΙΑΣΤΟ “ΔΑΚΡΥ ΤΟΥ ΘΕΟΥ”… ΚΡΥΒΕΙ ΜΕΣΑ ΤΟΥ ΟΛΗ ΤΗ ΘΕΙΑ ΧΑΡΗ ΤΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΟΣΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ!!!

Related posts

«Χριστιανός γεννήθηκα και Χριστιανός θέλω να αποθάνω»

Newsroom

H αχαριστία στις ανθρώπινες σχέσεις σήμερα

Ο Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης : Γράφει στο βιβλίο του για το παλαιό ημερολόγιο και τους παλαιοημερολογίτες