ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Οικονομία

«Λουκέτο» στις 4 από τις 10 επιχειρήσεις εστίασης στην Αθήνα – Τι ζητά ο κλάδος

«Λουκέτο» στις 4 από τις 10 επιχειρήσεις εστίασης στην Αθήνα – Τι ζητά ο κλάδος

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο έχει ήδη ζητήσει από τον υπουργό Ανάπτυξης πρόγραμμα ειδικά για την εστίαση με φοροαπαλλαγές και κεφάλαια για τις επιχειρήσεις, αλλά και στήριξη του μη μισθολογικού κόστους.

Περίπου 100 καταστήματα εστίασης έκλεισαν στο κέντρο της Αθήνας, ενώ πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι το 42% των επιχειρήσεων του κλάδου δεν θα ανοίξει ξανά, ανέφερε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, με τον πρόεδρο της Ένωσης Εξοχικών Εστιατορίων και Συναφών Αττικής Γιάννη Δαβερώνη, να εκτιμά ότι η εστίαση θα ανοίξει μόνο μετά τις αρχές ή τα μέσα του Μαρτίου.


«Το 2020 χάθηκε, πάμε να χάσουμε και το 2021», είπε ο κ. Δαβερώνης μιλώντας στην ΕΡΤ1 και εξήγησε ότι τα εστιατόρια που ξεκίνησαν στα τέλη του 2020 να μπουν στη λογική του take away και του delivery δεν τα κατάφεραν, καθώς για κάτι τέτοιο απαιτείται ένα δίκτυο, το οποίο διαθέτουν κυρίως οι πιτσαρίες, τα σουβλατζίδικα κτλ.

Υποχρεώσεις

Όταν ανοίξει ο κλάδος θα βρεθεί αντιμέτωπος με ένα βουνό πληρωμών από τις αναστολές, τόνισε ο κ. Δαβερώνης και ζήτησε η επιστρεπτέα προκαταβολή να γίνει μη επιστρεπτέα καθώς και ειδικά προγράμματα ΕΣΠΑ για τον κλάδο που αποτελεί τη «βαριά βιομηχανία» της χώρας.
Από την πλευρά του, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο έχει ήδη ζητήσει από τον υπουργό Ανάπτυξης ένα πρόγραμμα ειδικά για την εστίαση με φοροαπαλλαγές και κεφάλαια για τις επιχειρήσεις, αλλά και στήριξη του μη μισθολογικού κόστους των εργαζομένων.

Μέτρα προστασίας

Αναφερόμενος στο σημερινό άνοιγμα του λιανεμπορίου, ο κ. Χατζηθεοδοσίου κάλεσε τις επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους και τους καταναλωτές να τηρήσουν πιστά τα μέτρα προστασίας, τονίζοντας ότι ένα νέο lockdown θα ήταν καταστροφικό όχι μόνο για τη ζημία που θα προκαλούσε στον τζίρο των επιχειρήσεων αλλά και για τα εμπορεύματα που θα έμεναν στα ράφια, χωρίς να μπορούν πλέον να διατεθούν.

Παράλληλα, ζήτησε από τους πολίτες να στηρίξουν τα μαγαζιά της περιοχής τους και να σταματήσουν να ψωνίζουν μέσω του ίντερνετ από το εξωτερικό.

«Πέρυσι στις εκπτώσεις έγινε τζίρος 5 δισ. ευρώ, φέτος ευελπιστούμε να γίνει 2,5 δισ. ευρώ», είπε και εκτίμησε ότι στο click away, το 80% του τζίρου έγινε από τις μεγάλες αλυσίδες που είχαν τις υποδομές και τη δυνατότητα να το κάνουν, αφού από το σύνολο των επιχειρήσεων του λιανεμπορίου, περίπου 15.000 έχουν e-shop», κατέληξε.

Related posts

«Κραυγή αγωνίας» Α.Πετρετζίκη για λουκέτο στην εστίαση:«Εργαζόμενοι μου ζητούν βοήθεια για να ταΐσουν τα παιδιά τους»

Οι πληρωμές από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ και ΟΠΕΚΑ έως τις 2 Σεπτεμβρίου

Newsroom

Η Εφορία προχωράει άμεσα στην διαγραφή χρεών χιλιάδων οφειλετών – Οι προϋποθέσεις

Newsroom