Κοινοποιείστε το άρθρο

Μ.Θεμιστοκλέους: «Θέλουμε να αποφύγουμε γενικευμένο lockdown – Μονόδρομος ο εμβολιασμός»

Σε νέες προειδοποιήσεις-εκβιασμούς ξεκίνησε η κυβέρνηση αναφορικά με τον κορωνοϊό καθώς δια στόματος του Μάριου Θεμιστοκλέους, Γενικού Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Συντονιστή του Εμβολιαστικού Σχεδίου “Ελευθερία”, μιλάει για… προσπάθεια να μην μπει η χώρα σε γενικό lockdown αν όμως αυξηθούν και οι εμβολιασμοί!

Σε συνεντευξή του συνέχισε για τον κορωνοϊό: “Ο απώτερος, στόχος μας είναι να εξελιχθεί ο ιός ως μια «βαριά γρίπη» που δε θα επιβαρύνει το Εθνικό Σύστημα Υγείας και την κοινωνική μας ζωή” και ο επόμενος στόχος, τονίζει ο κ. Θεμιστοκλέους, είναι ένα νέο ψηφιοποιημένο σύστημα Υγείας με τη συμμετοχή και τη συνεργασία του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, που θα παρέχει υπηρεσίες υψηλής ποιότητας.

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους μιλάεi στο ερώτημα για το αν ο στόχος για τον εμβολιασμό έχει επιτευχθεί, πέταξε την “βόμβα”.

“Καταρχήν σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Ας δούμε λίγο τους αριθμούς και που είμαστε αυτή τη στιγμή. Περισσότεροι από 6.440.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση, το 61% δηλαδή του γενικού πληθυσμού και το 70% του ενήλικου πληθυσμού.

Η Ελλάδα βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη 11η θέση στους ημερήσιους εμβολιασμούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην 17η θέση στους εμβολιασμούς με μία δόση και στους ολοκληρωμένους εμβολιασμούς. Σε αυτά τα ποσοστά είναι σημαντικό να προσθέσουμε και τον αριθμό των ατόμων που έχουν νοσήσει, ώστε να προσδιορίσουμε πόσο κοντά ή πόσο μακριά βρισκόμαστε στο τείχος ανοσίας.

Ας δούμε ποιος είναι ο απώτερος στόχος. Ο απώτερος στόχος είναι να έχει εμβολιαστεί ο αριθμός εκείνος, που θα μας επιτρέψει να επιστρέψουμε στην κανονικότητα χωρίς γενικευμένα lock-down και χωρίς σημαντικό αριθμό νοσηλειών, διασωληνωμένων και θανάτων από τον ιό. Ο απώτερος, λοιπόν, στόχος μας είναι να εξελιχθεί ο ιός ως μια «βαριά γρίπη» που δε θα επιβαρύνει το Εθνικό Σύστημα Υγείας και την κοινωνική μας ζωή.

 

Πιστεύω ότι στο πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου θα έχουν ξεκινήσει οι πρώτοι εμβολιασμοί στα ιατρεία των παιδιάτρων.

 

Ερ: Έχετε αναφέρει αρκετές φορές ότι το σύστημα των εμβολιασμών είναι θωρακισμένο, ωστόσο υπάρχουν κάποιοι που το παρακάμπτουν; Έχετε εικόνα για το μέγεθος των εικονικών εμβολιασμών; Πως αντιμετωπίζονται αυτά τα φαινόμενα;

Απ: Το έχω επισημάνει επανειλημμένως ότι το σύστημα του εμβολιαστικού προγράμματος είναι θωρακισμένο. Έχουμε ψηφιοποιήσει τη διαδικασία από την μια άκρη έως την άλλη και έχουμε κινητοποιήσει όλους τους μηχανισμούς, την Αρχή Διαφάνειας, τις αστυνομικές δυνάμεις, τις εισαγγελικές και κάθε άλλο μηχανισμό, οπού αυτό κρίθηκε και κρίνεται σκόπιμο, ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο αυτό στο μικρότερο δυνατό βαθμό.

Αυτή τη στιγμή οι εικονικοί εμβολιασμοί που έχουν πραγματοποιηθεί είναι σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις και είναι ελάχιστες μπροστά στο μέγεθος των εμβολιασμών. Χαρακτηριστικά η μεγαλύτερη περίπτωση που έχουμε αντιμετωπίσει με απόλυτη διαφάνεια και τηρώντας κάθε πρωτόκολλο για αυτές τις περιπτώσεις, είναι στο Κ.Υ Παλαμά. Οι έλεγχοι συνεχίζονται κανονικά και δεν υπάρχει η παραμικρή ανοχή σε τέτοιου είδους περιστατικά.

Ερ: Τι συνιστάτε στους πολίτες σχετικά με τον αντιγριπικό εμβολιασμό;

Απ: Χθες, Παρασκευή 01 Οκτωβρίου ξεκίνησε η συνταγογράφηση για το εμβόλιο κατά της γρίπης. Στη χώρα μας σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα διατεθούν 4,5 εκατομμύρια εμβόλια και ήδη έχουμε παραλάβει 1,7 εκατομμύρια. Είναι πολύ σημαντικό και ο αντιγριπικός εμβολιασμός-ιδίως στις ευπαθείς ομάδες που είναι πιο ευάλωτες-να πάει καλά και φέτος όπως και πέρυσι. Χαρακτηριστικό είναι ότι πέρυσι είχαμε ελάχιστα περιστατικά γρίπης. Θα ήθελα να επισημάνω ότι το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί οποιαδήποτε μέρα, πριν ή μετά το εμβόλιο Covid-19, ακόμη και την ίδια μέρα.

Ερ: Το σύστημα εμβολιασμού κατά της covid-19 που δημιουργήθηκε, αποτελεί ένα μεγάλο βήμα προς την ψηφιακή εποχή. Θα αποτελέσει παρακαταθήκη για το μέλλον;

Απ: Η Επιχείρηση «Ελευθερία» μας δείχνει το δρόμο για την επόμενη ημέρα. Τα κεκτημένα του εμβολιαστικού μας σχεδίου θα αποτελέσουν τη βάση για μία νέα εποχή. Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του εμβολιαστικού σχεδίου είναι η ψηφιοποίηση των διαδικασιών από την είσοδο των εμβολίων στη χώρα μέχρι το τελικό «τσίμπημα», την καταχώρηση του εμβολιασμού στο tablet στο εμβολιαστικό κέντρο και την έκδοση των πιστοποιητικών. Το σύστημα Υγείας απέκτησε μια νέα σχέση με την τεχνολογία κυρίως όμως απέκτησε μία νέα σχέση με τον πολίτη και αυτά αποτελούν σπουδαία παρακαταθήκη για το Εθνικό Σύστημα Υγείας του μέλλοντος.

Ερ: Ποιες αλλαγές σχεδιάζετε στην ΠΦΥ; Θα βασίζονται στη νέα ψηφιακή εποχή;

Απ: Θα συνεχίσω από την προηγούμενη ερώτηση και αυτά που πέτυχε η επιχείρηση «Ελευθερία». Πρώτον την παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας στους πολίτες προσφέροντας ισότιμη και καθολική πρόσβαση σε όλο τον πληθυσμό- στα ίδια εμβολιαστικά μας κέντρα εμβολιάστηκαν εφοπλιστές, επιχειρηματίες, κυβερνητικοί, τ. βασιλιάδες, υπάλληλοι, εργάτες, άνεργοι, πρόσφυγες, άστεγοι, Ρομά, σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας- δεύτερον, όπως προανέφερα ψηφιοποιήσαμε κάθε διαδικασία στο εμβολιαστικό μας σχέδιο στην εφοδιαστική αλυσίδα, στη λειτουργία των εμβολιαστικών κέντρων, στον εμβολιασμό και χρησιμοποιήθηκαν εργαλεία που δεν είχαν ξαναχρησιμοποιηθεί ποτέ έως σήμερα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Τρίτον οργανώσαμε τη δομή της επιχείρησης «Ελευθερία», ώστε να λειτουργεί με επιτελικό τρόπο, να συντονίζει την άψογη συνεργασία μεταξύ υπουργείων, οργανισμών του δημοσίου και ιδιωτικών εταιρειών παρέχοντας κάθε στιγμή άμεση και πλήρη ενημέρωση στους πολίτες. Το σημαντικότερο που πετύχαμε όμως, και θα ήθελα να τονίσω, είναι ότι οργανώσαμε και εφαρμόσαμε επιχειρησιακά σχέδια εφάμιλλα άλλων ευρωπαϊκών χωρών αποδεικνύοντας ότι μπορούμε να περάσουμε από τη θεωρία στην πράξη.

Όλα αυτά θα αποτελέσουν τη βάση για τις επόμενες μεταρρυθμίσεις τόσο στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας όσο και στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Η ψηφιοποίηση, όπως και εσείς τονίσατε, αποτελεί βασικό βραχίονα των νέων αλλαγών και χωρίς αυτή δεν νοείται εξέλιξη σε κανένα τομέα. Εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας όπως η άυλη συνταγογράφηση και η τηλεϊατρική θα μας δώσουν τον παλμό της νέας ψηφιακής εποχής. Ο ψηφιακός φάκελος του ασθενή, επίσης, είναι πρώτη μας προτεραιότητα. Κάθε ψηφιακό εργαλείο αποτελεί κλειδί για τις επόμενες μεταρρυθμίσεις.

 

Στόχος μας είναι ένα νέο ψηφιοποιημένο σύστημα με τη συμμετοχή και τη συνεργασία του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, που θα παρέχει υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στους συμπολίτες μας και θα περιλαμβάνει την πρόληψη, τη διάγνωση, τη θεραπεία στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, στη Δευτεροβάθμια, στην μετανοσοκομειακή φροντίδα, στην κατ οίκον φροντίδα, έτσι ώστε να έχουμε μια συνεχή και ολιστική αντιμετώπιση της ασθένειας.

 

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Κοινοποιείστε το άρθρο