ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Επικαιρότητα

Μ. Τσαβούσογλου:«Τα Ίμια μας ανήκουν -Δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα σε Αιγαίο- Αν. Μεσόγειο» – Δείτε το βίντεο

Μ. Τσαβούσογλου:«Τα Ίμια μας ανήκουν -Δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα σε Αιγαίο- Αν. Μεσόγειο» – Δείτε το βίντεο

Εκ νέου εμπρηστικές δηλώσεις από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος τόνισε ότι δεν υπήρξε καμία de facto αλλαγή στο καθεστώς των νησίδων του Αιγαίου», ενώ προειδοποίησε όσους κατηγορούν το κόμμα του ότι θέτοντας αυτό το ευαίσθητο ζήτημα βλάπτουν τα συμφέροντα της Τουρκίας.

Όπως γράφει η Hurriyet ο Τσαβούσογλου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά την συζήτηση του προϋπολογισμού στην τουρκική εθνοσυνέλευση, τόνισε ότι «το ιδιοκτησιακό καθεστώς των Ιμίων δεν καθορίζεται επακριβώς ούτε στη συνθήκη της Λωζάνης το 1923, ούτε στη συνθήκη των Παρισίων το 1947, τονίζοντας ότι δεν είναι σωστό να κατηγορείται το ΑΚΡ γι’ αυτό».

«Δεν υπάρχει αλλαγή στο παρόν καθεστώς αυτών των νησίδων του Αιγαίου μετά την κρίση των Ιμίων το 1995. Συνεπώς, υπάρχει ένα πεδίο έντασης μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας. Και δεν είναι σωστό, να κατηγορείται το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Εκείνη την περίοδο και μετά την κρίση, ο Ισμαήλ Τζεμ, προκειμένου να βρεθεί μία λύση σε αυτά τα ζητήματα είχε ξεκινήσει διερευνητικές επαφές.

Εάν τώρα προσπαθείτε να “στριμώξετε” στη γωνία το ΑΚΡ, θα βλάψετε την Τουρκία, καθώς πρόκειται για ένα ευαίσθητο θέμα για τη χώρα μας. Αυτός που δεν πρέπει να ζημιωθεί ή να ζημιωθεί στο ελάχιστο είναι το Κόμμα. Τόσο το Γενικό Επιτελείο μας, όσο και το υπουργείο Άμυνάς μας συνεχίζουν τις διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα», τόνισε ο Τσαβούσογλου.

Και κατέληξε:«Αυτό το ζήτημα είναι ιδιαιτέρως ευαίσθητο και θα συνεχίσουμε τις μεταξύ μας διαβουλεύσεις. Αν η βουλή επιθυμεί να ενημερωθεί σε μία κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση, θα πραγματοποιηθεί μετά χαράς».

Όσον αφορά τις γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, ο Τσαβούσογλου ανέφερε πως υπενθυμίζει «σε αυτούς που ονειρεύονται μηδέν εγγυήσεις και μηδέν στρατεύματα στη Κύπρο, να ξυπνήσουν από αυτό το όνειρο, ας το εγκαταλείψουν, τέτοιο πράγμα δεν θα συμβεί ποτέ».

Μια από τις εθνικές υποθέσεις της Τουρκίας, είπε, είναι και η Κύπρος, προσθέτοντας ότι χρειάζονται ειλικρινείς προσπάθειες για μια δίκαιη και μόνιμη λύση.

Ο κ. Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν προσέγγισε τις ειλικρινείς προσπάθειες της Τουρκίας. «Πλέον δεν τίθεται θέμα να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις μόνο για να γίνεται λόγος. Θα ορίσουμε τι, γιατί, σε ποιες παραμέτρους, σε ποιο πλαίσιο θα συζητήσουμε. Υπενθυμίζω ξανά σε εκείνους που ονειρεύονται μηδέν εγγυήσεις, μηδέν στρατεύματα: Ας ξυπνήσουν από αυτό το όνειρο, να το εγκαταλείψουν, τέτοιο πράγμα δεν θα γίνει ποτέ».

Για τους υδρογονάνθρακες είπε ότι η θέση της Τουρκίας είναι καθαρή. Ανέφερε ότι «θα ξεκινήσουν γεωτρήσεις στα πεδία που έχει προσκαλέσει η ‘τδβκ’ (ψευδοκράτος) και στην ΑΟΖ που παλαιότερα είχε καταγραφεί στον ΟΗΕ». Τέλος, είπε ότι «πλέον έχουμε και γεωτρύπανο. Δεν κάνουμε μόνο έρευνες, λαμβάνουμε και συνεχίζουμε να λαμβάνουμε τα αναγκαία μέτρα εκεί με τα πλοία μας και τους ήρωες στρατιώτες μας».

 

Χουλουσί Ακάρ: Δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα

Σε παρόμοια γραμμή κινήθηκαν και οι δηλώσεις του υπουργού Άμυνας της χώρας, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος, υπογράμμισε τη σημασία της επίλυσης των ζητημάτων που υπάρχουν στο Αιγαίο και την ανατ. Μεσόγειο υπό το πρίσμα του διεθνούς δικαίου και στο πλαίσιο των σχέσεων της καλής γειτονίας, της φιλίας και της συνεργασίας.

Ωστόσο, προέβη και πάλι στις γνωστές προειδοποιήσεις για Κύπρο, Αιγαίο και ανατ. Μεσόγειο.

«Στην Κύπρο, το Αιγαίο και την ανατ. Μεσόγειο δεν πρόκειται να επιτρέψουμε κανένα βήμα που δεν συμπεριλαμβάνει την Τουρκία και κανένα τετελεσμένο. Στην ανατολική Μεσόγειο δεν θα δώσουμε άδεια για μονομερείς έρευνες υδρογονανθράκων και δεν πρόκειται να επιτρέψουμε την εφαρμογή και υλοποίηση κανενός σχεδίου στην περιοχή, στο οποίο δεν συμμετέχει η Τουρκία και η ΤΔΒΚ. Αυτά τα θέματα τα παρακολουθούμε από πολύ κοντά», τόνισε ο Ακάρ

 

 

Related posts

Πράσινο φως στα funds από τον Άρειο Πάγο – Η Ολομέλεια τάσσεται υπέρ των πλειστηριασμών

Newsroom

Επιστολή 45 προσωπικοτήτων προς την κυβέρνηση: «Ακατανόητη η μη υπογραφή του αμυντικού συμφώνου με την Γαλλία»

«Έρωτας είναι θαρρώ…», με τον Βασίλη Πορφυράκη στο El Convento del Arte

Newsroom