ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
Αποστολική ΔιακονίαΟρθοδοξία

Μάθε να έχεις υπομονή (βιντεο )

Η υπομονή είναι χαρά, ενισχύει την πίστη ομιλία με το π. Ιωακείμ

Μάθε να έχεις υπομονή. Τι είναι η υπομονή; Πώς αποκτάται η υπομονή; Τι μας προσφέρει η υπομονή;

Τι είναι η υπομονή;

Η υπομονή είναι χαρά, ενισχύει την πίστη, διατηρεί το λόγο του Θεού, βοηθά στην αγάπη, περιορίζει τα πάθη, παρηγορεί τον άνθρωπο, είναι ψυχική δύναμη, υπερνικά τον πονηρό διάβολο, διώχνει την λιποψυχία, ομορφαίνει τον άνθρωπο σε κάθε ηλικία, προσφέρει γαλήνη, ειρήνη, ηρεμία.

Η υπομονή δεν είναι βασανιστήριο, δεν σημαίνει δεν θέλω ή δεν προσπαθώ, δεν σημαίνει ότι ο άνθρωπος είναι αναίσθητος ή αδιάφορος στις δυσκολίες που του παρουσιάζονται στη ζωή του. Η αρετή της υπομονής είναι απαραίτητη για κάθε άνθρωπο είτε χριστιανό είτε όχι, διότι διώχνει το άγχος, την αγωνία, την ανασφάλεια, την βιασύνη, την οργή, τον θυμό.

Η απόκτηση της αρετής της υπομονής δεν είναι εύκολο πράγμα, χρειάζεται αρκετή προσπάθεια, διότι δεν είναι μόνο ότι έχουμε να παλέψουμε με τον σατανά, αλλά ταυτόχρονα έχουμε και τον ανυπόμονο εαυτό μας.

Οι Πατέρες της Εκκλησίας μας έχουν ομιλήσει για την αρετή της υπομονής ουκ ολίγες φορές, αλλά έχουμε και παραδείγματα Αγίων που απέκτησαν την αρετή της υπομονής και μας διδάσκουν πως να την αποκτήσουμε και να την εφαρμόζουμε στη ζωή μας.

Το παράδειγμα της υπομονής

Το πρώτο παράδειγμα της υπομονής, είναι ο ίδιος ο Ιησούς Χριστός που μας έδειξε μέσα από τα φρικτά του Πάθη την υψίστη αρετή της υπομονής, διότι για να υπομείνεις μέχρι τέλους όπως γλυκός μας Ιησούς, πρέπει να ξεχειλίζεις από αγάπη.

Αν δεν έχεις αγάπη, ούτε υπομονή έχεις. Όμως επειδή ο Χριστός είναι το τέλειο, έχουμε κι άλλα παραδείγματα στην Εκκλησία μας, παραδείγματα Αγίων που είναι χαρακτηριστικά για την υπομονή τους, όπως τρανό παράδειγμα ο δίκαιος Ιώβ της Παλαιάς Διαθήκης.

Το μέτρο της υπομονής

Το μέτρο της υπομονής του ήταν τεράστιο, από εκεί έχουμε και την φράση «ιώβειος υπομονή» ή «ιώβεια υπομονή». Ο πονηρός διάβολος μάταια προσπάθησε να χτυπήσει τον Ιώβ για να βλασφημήσει τον Θεό. Ούτε η καταστροφή της περιουσίας του, ούτε ο θάνατος των παιδιών του, ούτε η ασθένεια της λέπρας στάθηκαν ικανά να πειράξουν τον Ιώβ.

Παρόλο που δέχτηκε μεγάλο πόλεμο από τον σατανά, ο Ιώβ έμεινε ακλόνητος στην πίστη του, διατήρησε την ευσέβεια και την αγάπη του για τον Θεό και έγινε παράδειγμα προς μίμηση για όλους μας στις δύσκολες στιγμές της ζωή μας. Όσα κατορθώματα κι αν επιτύχουμε στη ζωή μας, τίποτα δεν έχουμε κατορθώσει αν δεν μάθουμε να υπομένουμε δοξάζοντας τον Θεό για ό,τι άσχημο μας συμβαίνει, είτε υλικές ζημιές και καταστροφές είτε θάνατος αγαπημένων μας προσώπων.

Τότε ο διάβολος σκάει και εξαφανίζετε. Δεν αντέχει την υπομονή και την δοξολογία όταν ο άνθρωπος βιώνει κάποιο πάθημα. Μακάρι να μας αξιώσει ο Θεός να αποκτήσουμε αυτή την υπομονή.

What’s your Reaction?
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Related posts

Μητροπολίτης Μόρφου: “Άρχισαν να πραγματοποιούνται οι προφητείες του Παϊσίου” (Δείτε Βίντεο)

Newsroom

Σήμερα 26 Ιουλίου τιμάμε την Αγία Παρασκευή

Newsroom

Σήμερα 20 Ιουλίου η γιορτή του προφήτη Ηλία