ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΕιδήσειςΟικονομία

«Μαύρα» μαντάτα για την ελληνική οικονομία – Ύφεση 15,2% κατέγραψαν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το β’ τρίμηνο του 2020

«Μαύρα» μαντάτα για την ελληνική οικονομία – Ύφεση 15,2% κατέγραψαν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το β’ τρίμηνο του 2020

Την πέμπτη χειρότερη επίδοση στην Ευρώπη σε όρους πτώσης ΑΕΠ καταγράφει η χώρα μας. Κατέρρευσαν κατανάλωση και διεθνές εμπόριο, κάθετη πτώση επενδύσεων. Δείτε αναλυτικά τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

 

Σοκ προκαλούν τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία της οικονομίας το β’ τρίμηνο του έτους, που σημαδεύτηκε από το lockdown λόγω του νέου κορωνοϊού.

 

Πιο αναλυτικά, Με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το β’ τρίμηνο 2020 παρουσίασε μείωση κατά 14%, σε σχέση με το α’ τρίμηνο 2020, ενώ σε σύγκριση με το β’ τρίμηνο 2019 παρουσίασε μείωση κατά 15,2%.

Σύμφωνα με τα παραπάνω στοιχεία, η χώρα μας είναι μια από αυτές που δέχτηκαν το σκληρότερο χτύπημα, έχοντας την πέμπτη χειρότερη επίδοση στην Ευρώπη. Υψηλότερη ύφεση κατέγραψαν Ισπανία (22,1%), Γαλλία (19%), Ιταλία (17,3%) και Πορτογαλία (16,3%).

Οι μεταβολές των κυριότερων μακροοικονομικών μεγεθών σε όρους όγκου με εποχική διόρθωση έχουν ως εξής:

Τριμηνιαίες μεταβολές

  • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε κατά 9,3% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2020.
  • Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 2,0% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2020.
  • Oι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 32,1% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2020. Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 12,3%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 48,3%.
  • Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 16,7% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2020. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 14,7%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 24,8%.

 

Ετήσιες μεταβολές

  • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση κατά 10,1% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2019.
  • Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 10,3% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2019.
  • Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 32,1% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2019. Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 15,4%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 49,4%.
  • Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 17,2% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2019. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 15,3% και οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 25,7%.

 

Δείτε ΕΔΩ τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ:

 

 

Τι θα γίνει με προσωρινά μέτρα και μόνιμες φοροελαφρύνσεις

 

Εντός των προβλέψεων της κυβέρνησης κινείται η ύφεση σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα.

«Η ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ είναι ακριβώς στο εύρος των δικών μας προβλέψεων. Όπως γνωρίζεται το δεύτερο τρίμηνο λόγω της εφαρμογής του lockdown είναι το τρίμηνο με τη μεγαλύτερη ύφεση. Το ποσοστό που αναφέρατε πριν για εκτιμήσεις αφορά όλο το χρόνο. Επομένως θα δούμε πως θα κινηθούν και τα επόμενα τρίμηνα πριν διαμορφωθεί το συνολικό αποτέλεσμα της ύφεσης για τη φετινή χρονιά που θα είναι σίγουρα μεγάλη αλλά οφείλεται σε αυτή την πρωτόγνωρη παγκόσμια υγειονομική κρίση που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού», σημείωσε αρχικά ο Στέλιος Πέτσας.

«Επίσης, πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι τα στοιχεία του δευτέρου τριμήνου και σε άλλες χώρες της ΕΕ είναι πολύ αρνητικά και πολύ μεγάλες οικονομίες έχουν ακόμα μεγαλύτερα ποσοστά ύφεσης το δεύτερο τρίμηνο απ’ ό,τι ανακοινώθηκαν σήμερα για την Ελλάδα η οποία βρίσκεται περίπου στο μέσο όρο της ευρωζώνης. Επομένως αυτό που έχει σημασία είναι να αντιμετωπιστεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα το υγειονομικό σκέλος της κρίσης προκειμένου να προχωρήσουμε γρήγορα σε ανάταξη της οικονομίας μας. Γι’ αυτό το λόγο έχουμε κρατήσει καύσιμα για να πυροδοτήσουμε αυτή την επανεκκίνηση της οικονομίας», συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Δεδομένου λοιπόν ότι η ύφεση είναι στο πλαίσιο των δικών μας προβλέψεων δεν αλλάζει σε τίποτα τις προβλέψεις του οικονομικού επιτελείο για δυνατότητα της που έχει ο κρατικός προϋπολογισμός να στηρίξει την οικονομία ούτε τις εξαγγελίες που θα κάνει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ τόσο για τη βραχυπρόθεσμη στήριξη της οικονομία όσο μακροπρόθεσμων μειώσεων φόρων και εισφορών», κατέληξε.

Related posts

Πρόταση μομφής: Κατά της κυβέρνησης κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας

Επιδότηση καυσίμων: «Κλείδωσε» το Fuel Pass για τους επόμενους μήνες

Newsroom

Covid-19: Έκρηξη κρουσμάτων σε αλλοδαπούς από το κέντρο της Αθήνας

Newsroom