ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΑμεΑ

«Μαζί για το παιδί»: Η γραμμή 11525 που βοηθά γονείς και παιδιά

«Μαζί για το παιδί»: Η γραμμή 11525 που βοηθά γονείς και παιδιά

Η Γραμμή 11525 του «Μαζί για το Παιδί» είναι μια τηλεφωνική γραμμή βοήθειας που απευθύνεται σε γονείς, εκπαιδευτικούς, παιδιά και εφήβους.

Λειτουργεί από το Φεβρουάριο 2009 με σκοπό τη ψυχολογική στήριξη και την παροχή συμβουλών και κατευθύνσεων σε γονείς, παιδιά και εφήβους.

Η Γραμμή παρέχει τις ακόλουθες υπηρεσίες δωρεάν:

  • Συμβουλευτική: Ψυχολογική στήριξη μέσω τηλεφώνου, δια ζώσης ή online σε παιδιά, εφήβους και γονείς από συμβούλους ψυχικής υγείας / ψυχολόγους
  • Λήψη ανώνυμων & επώνυμων καταγγελιών για περιστατικά κακοποίησης ανηλίκων
  • Παραπομπές και ενημέρωση για υπηρεσίες που προσφέρουν άλλοι φορείς για το παιδί και την οικογένεια σε πανελλαδικό επίπεδο
  • Πληροφορίες για τις υπηρεσίες της Ένωσης και των μελών της

Το 2017 η Συμβουλευτική Γραμμή «11525 Μαζί για το Παιδί», έλαβε 6.300 κλήσεις παρέχοντας κυρίως συμβουλές σε οικογενειακά θέματα (σχέσεις γονιών/παιδιών, διαχείριση διαζυγίου και ζήλια).

Τα πιο συνηθισμένα θέματα που καλείται να διαχειριστεί η επιστημονική ομάδα της Γραμμής είναι κατά σειρά:

α) Οριοθέτηση και σχέσεις γονιών-παιδιών: Πως οι γονείς μπορούν να ορίσουν τους κανόνες συμβίωσης μέσα στο σπίτι και τις ελευθερίες των παιδιών μέσα και έξω από το σπίτι και να διαχειριστούν τις αντιδράσεις τους στην ματαίωση και την οριοθέτηση.
β) Προβλήματα που προκύπτουν με το διάβασμα: Διαχείριση της επιθυμίας των γονιών για καλή επίδοση του παιδιού στο σχολείο και συγκρούσεις που δημιουργούνται γύρω από την πίεση των γονιών προς τα παιδιά για να διαβάσουν.
γ) Επιθετικότητα-θυμός: Επιθετικές συμπεριφορές παιδιών απέναντι στους γονείς ή και σε συνομηλίκους που προκύπτουν από βιώματα βίας μέσα στην οικογένεια ή από έλλειψη οριοθέτησης ως προς την έκφραση του θυμού.
δ) Εφηβεία: Ανησυχίες γονέων σχετικά με τους κινδύνους που προκύπτουν από τις αυξανόμενες ελευθερίες των εφήβων (κάπνισμα, ναρκωτικά, έξοδοι, διαδίκτυο).
ε) Προσαρμογή στο σχολείo: Δυσκολίες στον αποχωρισμό από τους γονείς και δυσκολίες προσαρμογής στο σχολικό περιβάλλον (έλλειψη κοινωνικότητας-απομόνωση-θυματοποίηση ή επιθετική συμπεριφορά).

Περίπου το 85% των καλούντων είναι μητέρες, ελληνικής εθνικότητας. Περίπου το 50% των κλήσεων συμβουλευτικής προέρχεται από πόλεις εκτός Αθηνών.

Παράλληλα με τις κλήσεις για συμβουλευτική, ένα μικρότερο ποσοστό κλήσεων παραπέμπεται σε άλλες υπηρεσίες, όπως σε Κέντρα Ψυχικής Υγείας, στο Συνήγορο του παιδιού (για νομικά ζητήματα), στην Γραμμή Συμβουλευτικής Ενηλίκων και σε Κοινωνικά Παντοπωλεία και Κοινωνικές Υπηρεσίες Δήμων.

Αναφορικά με την λήψη καταγγελιών, οι κλήσεις αφορούν κυρίως τη ψυχική και σωματική κακοποίηση ανηλίκων ενώ, σε μικρότερο ποσοστό, την παραμέληση και την σεξουαλική παρενόχληση ανηλίκων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η οικονομική κρίση έχει προσθέσει στην θεματολογία της τηλεφωνικής υποστήριξης την πληροφόρηση για ενίσχυση σε είδος.

Επιπλέον δωρεάν υπηρεσίες

Από το 2014, η Γραμμή 11525 ενίσχυσε τις υπηρεσίες της με τη λειτουργία του Συμβουλευτικού Κέντρου για γονείς, παιδιά και εφήβους. Το Κέντρο παρέχει τις ακόλουθες υπηρεσίες δωρεάν:

Ατομικές, ομαδικές και οικογενειακές συνεδρίες
• Ομάδες γονέων
• Ψυχο-εκπαιδευτικά σεμινάρια και
• Οnline ψυχο-εκπαιδευτικά σεμινάρια, μέσω skype

Οι ωφελούμενοι επισκέπτονται το Κέντρο και συμμετέχουν σε συνεδρίες δια ζώσης ή σε ομάδες γονέων όταν θεωρείται βοηθητικό για την ενίσχυση του γονικού τους ρόλου ή/και για την επίλυση συγκεκριμένων δυσκολιών που έχουν προκύψει στην οικογένεια.

To 2017 το επιστημονικό προσωπικό του Συμβουλευτικού Κέντρου «Μαζί για το Παιδί» στήριξε 960 ωφελούμενους μέσω ατομικών/οικογενειακών συνεδριών συμβουλευτικής, ψυχο-εκπαιδευτικών σεμιναρίων για γονείς στο χώρο του Κέντρου και στην κοινότητα και ομάδων στήριξης γονέων με παιδιά προσχολικής, σχολικής και εφηβικής ηλικίας.

Οι ώρες λειτουργίας της Γραμμής είναι: Δευτέρα ως Παρασκευή, από τις 9:00-21:00

Διεύθυνση του Συμβουλευτικού Κέντρου: Αγίου Θωμά 14, 115 27 Αθήνα.
Εmail: 11525@mazigiatopaidi.gr
Skype ID: 11525 MAZI GIA TO PAIDI
Facebook: www.facebook.com/mazigiatopaidi
Twitter: @mazigiatopaidi
Web: www.mazigiatopaidi.gr

Οι κλήσεις στη Γραμμή 11525 είναι εμπιστευτικές και δεν ηχογραφούνται.

Έχουν χρέωση μία αστική μονάδα από σταθερό ΟΤΕ για αστικά και υπεραστικά τηλεφωνήματα ανεξαρτήτως διάρκειας κλήσης. Οι χρεώσεις για κάθε άλλο πάροχο σταθερής και κινητής τηλεφωνίας διαφέρουν ανάλογα με τον τιμοκατάλογο του παρόχου.

H λειτουργία της «Γραμμής 115 25» γίνεται δυνατή χάρη στους χορηγούς:
Folli Follie, SNF, ΟΤΕ.

Related posts

ΚΕ.Π.Α.- Νέος ενιαίος πίνακας Προσδιορισμού Ποσοστού Αναπηρίας – 2021

Newsroom

ΕΥΔΑΠ: Δίπλα στις ευαίσθητες ομάδες και στην κοινωνία

Newsroom

Αυτή η ταινία μικρού μήκους για τις διακρίσεις κατά των ΑμΕΑ είναι ένα μάθημα για όλους

Newsroom