ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
ΕιδήσειςΡοή Ειδήσεων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε «Η Διεθνής Εβδομάδα Δημοσιογραφίας 2022»

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε «Η Διεθνής Εβδομάδα Δημοσιογραφίας 2022»

Ολοκληρώθηκε την Κυριακή 9 Οκτωβρίου, η Διεθνής Εβδομάδα Δημοσιογραφίας που πραγματοποιήθηκε από το iMEdD στο Ωδείο Αθηνών.

 

 Το iMEdD  έθεσε στο επίκεντρο την εμπιστοσύνη των πολιτών στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

 

Στο πλαίσιο αυτό, παρουσιάστηκε ενδιαφέρουσα πανελλαδική έρευνα του iMEdD για τη στάση του κοινού απέναντι στη δημοσιογραφική κοινότητα.

 

Τα ευρήματα ήταν αποκαλυπτικά: η πλειοψηφία των πολιτών δεν θεωρεί τα μέσα ενημέρωσης αξιόπιστα. Εξίσου αρνητικές ήταν οι απόψεις και για τους ανθρώπους που επιτελούν το έργο της ενημέρωσης, τους δημοσιογράφους. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα συντριπτικό ποσοστό (πάνω από το 80%) θεωρεί ότι οι δημοσιογράφοι προσπαθούν να κατευθύνουν την κοινή γνώμη.

Παράλληλα, έλαβε χώρα η πρώτη συνάντηση των μελών του Ευρωπαϊκού Βραβείου Τύπου στα δέκα χρόνια λειτουργίας του. Το Ευρωπαϊκό Βραβείο Τύπου, δημιουργήθηκε με στόχο την υποστήριξη και την προώθηση της ποιοτικής δημοσιογραφίας σε κάθε γωνιά της ηπείρου.

Στη συνέχεια, το European Press Prize διοργάνωσε ανοικτή εκδήλωση δικτύωσης, με στόχο οι προσκεκλημένοι της Διεθνούς Εβδομάδας Δημοσιογραφίας και τα μέλη του Βραβείου να γνωριστούν καλύτερα.

Στη συζήτηση που επιμελήθηκε το Bloomberg Africa Μedia Ιnitiative «Καινοτομία και βιώσιμα επιχειρηματικά μοντέλα μέσων ενημέρωσης», συζητήθηκε πώς τα διαφημιστικά έσοδα των εφημερίδων έχουν πέσει στο μισό, ενώ οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης έχουν λάβει περίπου το ήμισυ του συνόλου της παγκόσμιας ψηφιακής διαφημιστικής δαπάνης.

Η συζήτηση – πάνελ σχετικά με την Ελευθερία, την Ανεξαρτησία και τη Βιωσιμότητα του Τύπου,περιλάμβανε ποικίλα θέματα, όπως την ελευθερία και βιωσιμότητα του Τύπου, το πώς οι δημοσιογράφοι χρειάζεται να παραμένουν ειλικρινείς απέναντι στο κοινό κάτω από αντίξοες συνθήκες, τη διαφορετικότητα των ειδήσεων ανά χώρα, αλλά και τις ψευδείς ειδήσεις. Ανάμεσα στους συμμετέχοντες ο Anton Troianovski, Επικεφαλής του γραφείου της Μόσχας για τους New York Times, ανέφερε πως πρέπει να παραμένουμε ειλικρινείς απέναντι στο κοινό μας και στις αξίες μας και πως, ως δημοσιογράφοι, πρέπει να μεταφέρουμε την είδηση.  H Wafaa Albadry Δημοσιογράφος, DW, που ως υποστηρίκτρια της διαφορετικότητας και της συμπερίληψης, υπογράμμισε ότι οι δημοσιογράφοι είναι ίσοι, δεν πρέπει να κρίνονται από την κοινωνική τους τάξη, δεν πρέπει να παλεύουν μεταξύ τους για να πάρουν τη θέση του συναδέλφου, και πρέπει να έχουν τον ίδιο στόχο, να μεταφέρουν την είδηση.

Τέλος, ο Pavol Szalai Επικεφαλής του Γραφείου ΕΕ/Βαλκανίων στο RSF ανέφερε ότι: «Στην παρούσα κατάσταση, όταν έχουμε τον Πόλεμο μεταξύ Ουκρανίας-Ρωσίας και στην δημοσιογραφία τον πόλεμο της προπαγάνδας, πρέπει να υπερασπιστούμε την ελευθερία του Τύπου στην Ευρώπη περισσότερο από ποτέ. Έχουμε την υποχρέωση να υπερασπιστούμε τη δημοσιογραφία ως λειτούργημα που δεν επιτρέπει να συμβαίνουν εγκλήματα στη σκιά της συνείδησης του αύριο». Αναφέρθηκε σε πολλά σημεία της ομιλίας του στην Ελλάδα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «Η Ελλάδα έχει μεγαλύτερη ευθύνη ως δημοκρατική χώρα να προστατεύσει την ελευθερία του Τύπου, πρέπει να ανταποκριθεί στις Ευρωπαϊκές και Εθνικές δεσμεύσεις της υπέρ της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης».

Διεθνής Εβδομάδα Δημοσιογραφίας 2022 ολοκληρώθηκε με μια ενότητα η οποία έδωσε το λόγο στην επόμενη γενιά ηγετών, από το πρόγραμμα Student Leaders που διοργανώνει η πρωτοβουλία SNF Ithaca της σχολής Biden του Πανεπιστημίου του Delaware και σε φοιτητές από τη Σχολή Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, να μιλήσουν για όσα παρατήρησαν κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Μάθε να ακούς περισσότερο εκείνους με τους οποίους διαφωνείς. Θα δεις ότι δεν είναι απλώς πιο διασκεδαστικό, αλλά και εξαιρετικά παραγωγικό».

Όπως ανέφερε στο κλείσιμο της βραδιάς -που σηματοδότησε και το κλείσιμο του συνεδρίου- η Άννα-Κύνθια Μπουσδούκου, Ιδρύτρια & Διευθύνουσα Σύμβουλος του iMEdD και δημοσιογράφος, «Δόθηκε η δυνατότητα, παρά και πέρα από τους αρνητικούς δείκτες για τη δημοσιογραφία, να γνωρίσουμε και να γνωριστούμε με ελληνικά και διεθνή δημοσιογραφικά σχήματα και πρωτοβουλίες, που προσέγγισαν τα ζητήματα της αφήγησης ιστοριών, του ρεπορτάζ και της ερευνητικής δημοσιογραφίας, όπως επίσης και τον τρόπο “επένδυσης” σε αυτά.», ενώ, ο Στρατής Τριλίκης, συνιδρυτής & Διευθυντής Προγραμμάτων του iMEdD και δημοσιογράφος, συμπλήρωσε«Η αναφορά μας, ο λόγος για τον οποίο υπάρχουμε, ο λόγος για τον δουλεύουμε, ο λόγος για τον οποίο βρισκόμαστε εδώ -και ελπίζουμε να βρισκόμαστε με πολύ καλύτερο τρόπο του χρόνου, όχι μόνο στις στατιστικές αλλά και επί της ουσίας – είναι να μπορέσουμε να δίνουμε καλύτερη και μεγαλύτερης αξίας πληροφορία στο κοινό».

 

Η Διεθνής Εβδομάδα Δημοσιογραφίας πραγματοποιήθηκε από τις 5 ως τις 9 Οκτωβρίου 2022 στην καρδιά της Αθήνας στο εμβληματικό κτίριο του Ωδείου Αθηνών.

 

Τελος να πούμε ότι το μεγαλύτερο μέρος του συνεδρίου αναμεταδόθηκε διαδικτυακά στο forum.imedd.org, ενώ καθημερινά προστίθενται τα on demand sessions.

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Related posts

Βόζεμπεργκ: “Να παραιτηθεί η Μενδώνη, έχει πολιτική ευθύνη”

Newsroom

«Εξοικονομώ για όλους» ανοίγει μέσα στο καλοκαίρι!

Ενεργοποιήθηκε από την Περιφέρεια Αττικής και τον ΙΣΑ η γραμμή 1110 για την παροχή ψυχολογικής υποστήριξης στους πυροπαθείς