25.2 C
Athens
5 Ιουλίου 2022 - 4:12 ΠΜ
Αρχική Διεθνή Νέα Med-7 στην Κορσική: Δικαιώνει την Ελλάδα το προσχέδιο της απόφασης, πιέσεις Μητσοτάκη...

Med-7 στην Κορσική: Δικαιώνει την Ελλάδα το προσχέδιο της απόφασης, πιέσεις Μητσοτάκη σε Ερντογάν και Ευρωπαϊκή Ένωση

Κοινοποιείστε το άρθρο

Med-7 στην Κορσική: Δικαιώνει την Ελλάδα το προσχέδιο της απόφασης, πιέσεις Μητσοτάκη σε Ερντογάν και Ευρωπαϊκή Ένωση

Η Ελλάδα, μπροστά στις πολεμικές «κραυγές» της Τουρκίας, βάζει μπροστά τις διεθνείς συμμαχίες της, το διεθνές δίκαιο και την συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Με άρθρο του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, που δημοσιεύτηκε ταυτόχρονα, σε Times, FAZ και Le Monde, , Κυριάκος Μητσοτάκης, προειδοποιεί ότι η χώρα μας «έχει τη στρατιωτική δυνατότητα να αποκρούσει κάθε τουρκική επίθεση».

Ενώ πλησιάζει η Σύνοδος Κορυφής για τις ευρωτουρκικές σχέσεις, η κυβέρνηση «πιέζει» προς δύο κατευθύνσεις, τόσο προς την Άγκυρα που έχει μπροστά της το ερώτημα «αποκλιμάκωση ή κυρώσεις» όσο και στην ίδια τημ ΕΕ και πιο συγκεκριμένα στις χώρες της Ένωσης που φλερτάρουν με την ιδέα κατευνασμού του Ερντογάν.

Η Αθήνα αναμένει ισχυρό μήνυμα στήριξης από την Ευρωμεσογειακή Σύνοδο που θα διεξαχθεί το απόγευμα της Πέμπτης στην Κορσική, ενώ φαίνεται ότι το προσχέδιο της Κοινής Διακήρυξης ικανοποιεί την ελληνική πλευρά.

Το προσχέδιο περιλαμβάνει σαφείς αναφορές που δικαιώνουν Ελλάδα και Κύπρο απέναντι στην τουρκική παραβατικότητα και περιέχει σημεία που δικαιώνουν τις θέσεις για τα δικαιώματα των νησιών στις θαλάσσιες ζώνες.

Στις επτά χώρες της Συνόδου, εκτός από Ελλάδα, Κύπρο και Γαλλία, περιλαμβάνονται η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Μάλτα και η Ισπανία, με τις δύο τελευταίες να ανήκουν στις χώρες που κράτησαν ίσες αποστάσεις το περασμένο διάστημα και επιχειρηματολογούσαν κατά των αυστηρών κυρώσεων προς την Άγκυρα. Η εξέλιξη αυτή, οδηγεί την ελληνική πλευρά στο συμπέρασμα ότι «όλο και περισσότεροι εταίροι έρχονται κοντά στις θέσεις της Ελλάδας».

Εξάλλου, πριν την έναρξη της Συνόδου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Εμανουέλ Μακρόν με βασικό θέμα στην ατζέντα την συμφωνία αμυντικής συνεργασίας και την αγορά αεροσκαφών Rafale και γαλλικού αμυντικού εξοπλισμού.

Στην συζήτηση θα φανεί πόσο κοντά βρισκόμαστε στην υπογραφή της συμφωνίας, καθώς «τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται κλεισμένο πριν φτάσουμε στις τελικές υπογραφές», όπως αναφέρουν πηγές.

Το δίλημμα Μητσοτάκη στον Ερντογάν

Παρά την διπλωματική απομόνωση στην οποία έχει βρεθεί η Τουρκία, ο πρόεδρός της, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνεχίζει να βάλει εναντίον της Ελλάδας με παραληρήματα για εχθρούς, μάρτυρες και αμφισβήτηση ελληνικών νησιών, έχοντας βάλει στο στόχαστρο κυρίως το Καστελόριζο,

Στο άρθρο Μητσοτάκη, που δημοσιεύεται στους Times του Λονδίνου, την γερμανική FAZ και την γαλλική Le Monde, ο Έλληνας πρωθυπουργός θέτει στον Τούρκο Πρόεδρο το δίλημμα που καλείται να απαντήσει έως τις 24 Σεπτεμβρίου:

«Η Τουρκία μπορεί να συνεργαστεί και να βρει κοινό έδαφος, ή μπορεί να συνεχίσει να συμπεριφέρεται ως ο επιτιθέμενος, παίζοντας παιχνίδια εντυπώσεων στις παρυφές της Ευρώπης, και να πληρώσει ένα σημαντικό οικονομικό τίμημα για τη συμπεριφορά της;».

Αντίστοιχη είναι η τοποθέτηση που κάνει και προς τις χώρες της Ένωσης που δεν έχουν πάρει ξεκάθαρη θέση: «Εάν η Ευρώπη θέλει να αποτελέσει πραγματική γεωπολιτική δύναμη, τότε δεν έχει την πολυτέλεια κατευνασμού μιας πολεμοχαρούς Τουρκίας».

Τέλος, Αθήνα και Λευκωσία θεωρούν μονόδρομο την επιβολή κυρώσεων οικονομικού χαρακτήρα (κατά κύριο λόγο), προς την Άγκυρα, κάτι που τονίστηκε στην τηλεδιάσκεψη για την προετοιμασία της Συνόδου που έγινε με την συμμετοχή των 27 ηγετών.

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Κοινοποιείστε το άρθρο