ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
Επικαιρότητα

Μεγάλα Καλύβια-ο τόπος μας κι ο κόσμος μας

Μεγάλα Καλύβια-ο τόπος μας κι ο κόσμος μας

Δυο βιβλία για τα Μεγάλα Καλύβια κυκλοφόρησαν με τον ίδιο τίτλο το 1997 και το 2005. Συγγραφέας είναι ο χρήστης αυτού του ιστοχώρου.

Στις σελίδες των βιβλίων περιλαμβάνονται ιστορικά και λαογραφικά στοιχεία των κατοίκων του χωριού, που φωτίζουν τη ζωή και το έργο τους, καθώς και τους αγώνες τους για εθνική απελευθέρωση και απαλλοτρίωση των τσιφλικιών.

Στο πρώτο βιβλίο και στο πρώτο μέρος περιέχονται στοιχεία για: τους αρχικούς οικισμούς και την ένωση αυτών, ώστε να δημιουργηθεί ο σημερινός οικισμός, τα ιστορικά κτίσματα, τους αγώνες για απαλλοτρίωση της αγροτικής γης, τους αγώνες του έθνους για απελευθέρωση, τον πόλεμο της Κορέας, την οικονομική ζωή και τα έθιμα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Στα υπόλοιπα μέρη του βιβλίου (δεύτερο-πέμπτο) καταγράφονται πολλά δημοτικά τραγούδια για όλες τις στιγμές της ζωής, παροιμίες και αινίγματα, παραδοσιακά παιχνίδια και παρατίθεται  η ερμηνεία των άγνωστων λέξεων, πίνακας πληροφορητών και η σχετική βιβλιογραφία. Το βιβλίο αριθμεί 335 σελίδες και περιέχει πολλές φωτογραφίες.  Τα αντίτυπα έχουν εξαντληθεί.

Στο δεύτερο βιβλίο (πρώτο και δεύτερο μέρος) περιλαμβάνονται: ιστορικές μαρτυρίες και γεγονότα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, η ιστορία της τοπικής αυτοδιοίκησης στα Μεγάλα Καλύβια με στοιχεία από τα αρχεία της κοινότητας και του δημοτικού σχολείου, οι άλλοι οικισμοί της κοινότητας και του Δήμου. Στο τρίτο μέρος γίνεται αναφορά για την εκπαίδευση στη Ελλάδα και στο χωριό μας με στοιχεία και αναφορές στους μαθητές και δασκάλους, με πολλά βιογραφικά στοιχεία και πίνακες κατά βαθμίδα εκπαίδευσης. Στο τέταρτο μέρος του βιβλίου περιέχονται στοιχεία για τους ιερείς, τη διασκέδαση των κατοίκων, τις διακρίσεις στον αθλητισμό, τους Μεγαλοκαλυβιώτες της διασποράς και άλλα αξιομνημόνευτα, όπως η αλλαγή της ζωής του χωριού, τα καταστήματα, τα εργατικά ατυχήματα και η σχετική βιβλιογραφία. Το βιβλίο αριθμεί 416 σελίδες και περιέχει πάρα πολλές φωτογραφίες. Ένας μικρός αριθμός αντιτύπων είναι ακόμα διαθέσιμος.

Υπάρχουν ακόμα πολλά στοιχεία στο αρχείο μου.

Ένα τρίτο βιβλίο για το χωριό μας είναι έτοιμο να εκδοθεί. Οικονομικοί λόγοι και αδυναμία εξεύρεσης χορηγών καθυστερούν την έκδοσή του. Πιστεύω ότι σύντομα θα βρεθεί λύση. 

Η τοξωτή γέφυρα του χωριού (Μπαμπαλίνα)

 

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Related posts

Νέο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία -Στην Πάτρα, 25 Φεβρουαρίου

Εστίαση: Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ζητούν επαναφορά της μουσικής και επέκταση ωραρίου

Newsroom

Οι δοτικοί άνθρωποι δεν είναι υπερβολικοί μα ούτε και ψεύτικοι

Newsroom