ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Επικαιρότητα

Μεγάλη ιαπωνική φαρμακευτική θα προμηθεύεται σκόρδο Πλατυκάμπου

Μεγάλη ιαπωνική φαρμακευτική θα προμηθεύεται σκόρδο Πλατυκάμπου

Στην ιαπωνική αγορά, ξεκινάει το «ταξίδι» του το σκόρδο Πλατυκάμπου, καθώς ολοκληρώθηκαν από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τον δήμο Κιλελέρ, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πλατυκάμπου, οι διαδικασίες πιστοποίησης του τοπικού σκόρδου, ώστε να γίνει ο επίσημος τροφοδότης της ιαπωνικής φαρμακευτικής εταιρίας Wakunaga Pharmaceutical.

Για το θέμα πραγματοποιήθηκε συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας, από τους εκπροσώπους όλων των φορέων που συνεργάστηκαν, ώστε το σκόρδο Πλατυκάμπου να προσελκύσει το ενδιαφέρον μιας από τις μεγαλύτερες εταιρίες παρασκευής συμπληρωμάτων διατροφής με βάση το σκόρδο.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός δήλωσε ότι «μέσα από την συνεργασία και τη συνέργεια, ήρθε ακόμη μια επιτυχία για την Περιφέρεια Θεσσαλίας» για να συμπληρώσει λέγοντας πως «οι υπηρεσίες μας και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, πετυχαίνουν να πάρουν την προστιθέμενη αξία των ποιοτικών προϊόντων που παράγει η θεσσαλική γη».

Μεταξύ άλλων ο κ. Αγοραστός σημείωσε ότι το αποτέλεσμα αυτό, δίνει το μήνυμα πως «όταν κάνει ο καθένας καλά τη δουλειά που ξέρει να κάνει, έχουμε θετικά αποτελέσματα» και πρόσθεσε ότι «αυτό είναι ο οδηγός για το μέλλον, καθώς στις δύσκολες εποχές που θα ζήσουμε χρειάζεται να παίρνουμε την υπεραξία των προϊόντων».

«Οι συνεργασίες αυτές ακολουθούν πρωτόκολλα, και τα πρωτόκολλα αυτά δεν πρέπει να σπάσουν. Αν σπάσουν τα πρωτόκολλα δημιουργούνται προβλήματα δυσφήμισης των προϊόντων, ενώ οι δυνάμεις και οι ενέργειες που έχουν γίνει πάνε χαμένες. Οι παραγωγοί χρειάζεται να υπακούσουν στα πρωτόκολλα, χρειάζεται να έχουν αυστηρό τρόπο παρακολούθησης των καλλιεργειών τους, χρειάζεται να ακούν τους ειδικούς και να δημιουργούν προστιθέμενη αξία στο εισόδημά τους. Επανατοποθετούμε τη διαδικασία της πιστοποίησης της ποιότητας των ελληνικών προϊόντων προκειμένου να γίνουν αποδεκτά από τη διεθνή παγκόσμια διατροφική αλυσίδα. Αυτό είναι το μέλλον και χρειάζεται μεγάλη προσοχή και προσπάθεια» είπε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας και δήμαρχος Κιλελέρ, Θανάσης Νασιακόπουλος, αναφέρθηκε στην συνεργασία των φορέων, σημειώνοντας ότι «έγινε μια πολύ σοβαρή δουλειά και ανοίγεται μια νέα αγορά για ένα προϊόν όπως είναι το σκόρδο Πλατυκάμπου». Μεταξύ άλλων, ο κ. Νασιακόπουλος σημείωσε ότι «θα πρέπει να υπάρξει μια καλή οργάνωση με την παραμικρή λεπτομέρεια της παράδοσης του προϊόντος» και εξέφρασε την σιγουριά πως «με τη συνεργασία που έχει αναπτυχθεί με την Περιφέρεια, το πανεπιστήμιο, το συνεταιρισμό, όλα θα πάνε καλά».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Γεωργικής Αναπτυξιακής Α.Ε., Ντίνος Μπλιάτσιος, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η κρίση δίνει ευκαιρίες», τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «αυτές οι ευκαιρίες που προκύπτουν από την πανδημία, μπορούν να δοθούν και σε άλλα προϊόντα».

«Μέσα από την πανδημία πρέπει να καταλάβουμε ότι ο πρωτογενής τομέας γίνεται κυρίαρχος στον πλανήτη. Οργανωθείτε τώρα. Κάθε μέρα που περνά είναι μια χαμένη μέρα» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μπλιάτσιος.

Ο καθηγητής Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και περιφερειακός σύμβουλος Δημήτρης Κουρέτας, είπε ότι «το αποτέλεσμα της καλής συνεργασίας με όλους τους φορείς είναι ότι η μεγαλύτερη παγκοσμίως εταιρία συμπληρωμάτων σκόρδου, θα έχει σαν τροφοδότη το σκόρδο Πλατυκάμπου» και ευχαρίστησε την Περιφέρεια Θεσσαλίας γιατί «βοήθησε πάρα πολύ, καθώς συντόμευσε το τρίμηνο έκδοσης των πιστοποιητικών σε δέκα ημέρες».

«Έχουμε καταθέσει τα χαρτιά και θα έχουμε την πιστοποίηση από το ευρωπαϊκό κέντρο για το σήμα ποιότητας του σκόρδου. Μετά θα πρέπει να γίνει όλη η διαδικασία για να μπορέσουμε να βάλουμε τους παραγωγούς σε αυτή τη λογική της πιστοποίησης. Γιατί εκτός από το γεγονός ότι οι Γιαπωνέζοι θα αγοράζουν το προϊόν, το σημαντικό είναι ότι το σκόρδο Πλατυκάμπου θα έχει μια πιστοποίηση και θα πουλιέται σε καλύτερη τιμή και σε άλλες αγορές. Νομίζω ότι το σκόρδο Πλατυκάμπου είναι το πρώτο προϊόν που θα αποκτήσει τέτοια πιστοποίηση στην Ελλάδα και έχουμε και άλλα ακόμα προϊόντα της Θεσσαλίας. Έχουμε ξεκινήσει, και με τη βοήθεια όλων των φορέων θα πάμε πάρα πολύ καλά», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κουρέτας.

Τέλος ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου, Γιάννης Κουκούτσης, ευχαρίστησε τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό, τον καθηγητή Δημήτρη Κουρέτα και τον Γεωπόνο Ντίνο Μπλιάτσιο για την συνεργασία. Μεταξύ άλλων τόνισε, πως «από το 2011 ξεκίνησε μια μεγάλη προσπάθεια για το καλάθι των αγροτικών προϊόντων της Περιφέρειας», για να συμπληρώσει ότι «μέσα σε αυτά τα προϊόντα ήταν και το σκόρδο Πλατυκάμπου και πλέον φαίνεται ότι τα προϊόντα μας πιστοποιούνται και παγκοσμίως, και είναι πάρα πολύ καλά».

 

 

 

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Related posts

Επιστημονική Έρευνα: Η καθιστική ζωή των εφήβων συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης

Newsroom

ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Το σκάνδαλο με τις αμίσθωτες και ανασφάλιστες αμαξοστοιχίες και η ζημιά των 4 εκ. ευρώ

Newsroom

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες στην Καρδίτσα καθώς προχώρησαν στο κλείσιμο της Εθνικής Οδού

Newsroom