Κοινοποιείστε το άρθρο

Μεγάλο το πλήγμα για τον τουρισμό της Βόρειας Ελλάδας – 130.000 Ρώσοι και Ουκρανοί τουρίστες αναμένεται θα χαθούν φέτος

Περίπου 100.000 Ρώσοι τουρίστες και άλλοι 30.000 Ουκρανοί αναμένεται να «χαθούν» φέτος, κυρίως για τη Χαλκιδική και την Πιερία και λιγότερο για τη Θεσσαλονίκη, εξαιτίας του πολέμου, που, δυστυχώς φαίνεται ότι θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα.

Αυτό ανέφερε στο ethnos.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος, σημειώνοντας ότι τουριστικοί προορισμοί της Βόρειας Ελλάδας, οι οποίοι είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς για Ρώσους και Ουκρανούςθα δεχθούν πλήγμα το φετινό καλοκαίρι και θα αναγκαστούν να καλύψουν τη χασούρα με επισκέπτες από άλλες χώρες.

«Σε σχέση με το 2019, το τελευταίο καλοκαίρι πριν την πανδημία του κορονοϊού, αναμένεται να μας λείψουν περίπου 100.000 Ρώσοι τουρίστες και άλλοι περίπου 30.000 από την Ουκρανία. Το πρόβλημα θα είναι εντονότερο για τη Χαλκιδική και την Πιερία, προορισμούς που επιλέγουν μαζικά για τις διακοπές τους οι τουρίστες από τις συγκεκριμένες χώρες, ενώ θα επηρεαστεί και η Θεσσαλονίκη αλλά σε μικρότερο βαθμό», σημειώνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων.

Κατά τον ίδιο, πολύ μεγάλο θα είναι το πλήγμα για τα ξενοδοχεία που δουλεύουν σχεδόν αποκλειστικά με τουρίστες από τη Ρωσία και την Ουκρανία και τα οποία υπάρχουν σε Χαλκιδική και Πιερία. Τονίζει, ωστόσο, ότι ο αριθμός τους δεν είναι μεγάλος.

«Για να καλυφθούν τα κενά που θα δημιουργήσει η έλλειψη Ρώσων και Ουκρανών τουριστών, θα περιμένουμε επισκέπτες από τη Γερμανία, την Αγγλία, τη Γαλλία καθώς και από τα Βαλκάνια, οι οποίοι στη συντριπτική πλειοψηφία τους επιλέγουν για τις διακοπές τους τη Βόρεια Ελλάδα και αγαπούν τη Χαλκιδική. Είναι πολύ σημαντικό ότι αυτήν τη στιγμή η Χαλκιδική κατέχει την 5η ή την 6η θέση στην προτίμηση των αλλοδαπών που επιλέγουν για τις διακοπές τους την Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι η Χαλκιδική μπαίνει φέτος δυναμικά στο παιχνίδι», τονίζει ο κ. Τάσιος.

Στο 50% οι πληρότητες στη Χαλκιδική

Μπορεί η φετινή σαιζόν για τον τουριστικότερο νομό της Βόρειας Ελλάδας, τη Χαλκιδική, να μην καταφέρει να φτάσει τα επίπεδα αυτής του 2019, η οποία ήταν με βάση τα νούμερα αφίξεων μία πολύ καλή χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό, ωστόσο, δε βρίσκεται και πολύ μακριά σε σχέση με το προ τριετίας διάστημα.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, αυτήν τη στιγμή και για το διάστημα Ιούνιος – Σεπτέμβριος οι πληρότητες στη Χαλκιδική βρίσκονται στο 50%, ενώ για το αντίστοιχο διάστημα του 2019 αυτήν την περίοδο οι κρατήσεις βρίσκονταν στο 65%.

«Πάνε λίγο αργά οι κρατήσεις γενικώς και αυτό οφείλεται κυρίως στον πόλεμο στην Ουκρανία. Οι Βαλκάνιοι δυσκολεύονται να οργανώσουν τις διακοπές τους. Επίσης, φέτος θα παίξει το ρόλο της και η ακρίβεια. Στον τομέα αυτό τα ξενοδοχεία αντιμετωπίζουν σημαντικό πρόβλημα, αφού έχουν αυξηθεί κατά 25% τα έξοδα για το λειτουργικό κόστος ανά δωματιοδιανυκτέρευση. Αυτό αποτελεί μεγάλη επιβάρυνση για τον προϋπολογισμό των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι με πρωτοβουλία της κυβέρνησης βρίσκεται μία λύση με τη ρήτρα αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος», αναφέρει ο κ. Τάσιος.

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Κοινοποιείστε το άρθρο