ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Διεθνή ΝέαΡοή Ειδήσεων

Όλο και μεγαλώνει η λίστα στην Ευρώπη καθημερινά με τις χώρες που διακόπτουν τον εμβολισμό

Όλο και μεγαλώνει η λίστα στην Ευρώπη καθημερινά με τις χώρες που διακόπτουν τον εμβολισμό  

Η απάντηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων

Μεγαλώνει η λίστα με τις χώρες που αναστέλλουν την χορήγηση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού της AstraZeneca.

Σήμερα η Δανία ανακοίνωσε ότι σταματά προσωρινά τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca, για προληπτικούς λόγους, καθώς ερευνώνται περιστατικά με εμφάνιση θρόμβων σε ανθρώπους που τους χορηγήθηκε.

Ο ένας από αυτούς κατέληξε. Ο οργανισμός Υγείας της Δανίας ανακοίνωσε πως ακόμη δεν έχει καταλήξει σε συμπέρασμα ότι υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στα περιστατικά με θρόμβους και το εμβόλιο της AstraZeneca.

Ωστόσο, αποφάσισε προς το παρόν να σταματήσει η χορήγησή του.

Λίγο αργότερα ακολούθησε η Νορβηγία με τον Διευθυντή Πρόληψης και Ελέγχου Λοιμώξεων του Νορβηγικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας, Geir Bukholm, να κάνει λόγο για προληπτική απόφαση.

Ωστόσο και η Ισλανδία και η Ιταλία ανέστειλαν προσωρινά τη χρήση του εμβολίου κατά της νόσου του Covid-19 της AstraZeneca, μετά από ανησυχίες σχετικά με τους ασθενείς που εμφάνισαν θρόμβους στο αίμα μετά την χορήγηση του εμβολίου.

Νωρίτερα, ωστόσο, η Αυστρία ανακοίνωσε ότι είχε αναστείλει τη χορήγηση μιας παρτίδας εμβολίων AstraZeneca μετά τον θάνατο 49χρονης νοσοκόμας, από «σοβαρά προβλήματα πήξης του αίματος», που εμφάνισε μόλις λίγες ημέρες μετά τη λήψη του εμβολίου.

Τέσσερις άλλες ευρωπαϊκές χώρες – η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία και το Λουξεμβούργο – έχουν επίσης αναστείλει τη χρήση εμβολίων από αυτήν την παρτίδα, η οποία στάλθηκε σε 17 ευρωπαϊκές χώρες και αποτελούνταν από ένα εκατομμύριο δόσεις.

Η Ισπανία, αντίθετα δήλωσε σήμερα ότι δεν έχει καταγράψει ανάλογα περιστατικά που σχετίζονται με το εμβόλιο  της AstraZeneca μέχρι στιγμής και θα συνεχίσει να το χορηγεί.

Η απάντηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων 

Από τις 9 Μαρτίου, έχουν αναφερθεί 22 περιπτώσεις θρόμβων αίματος σε περισσότερα από τρία εκατομμύρια άτομα εμβολιασμένα στην Ευρώπη, ανέφερε ο EMA.

 

«Οι ευρωπαϊκές χώρες μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το εμβόλιο της εταιρείας AstraZeneca για τον νέο κορωνοϊό, παρά την έναρξη έρευνας για τις περιπτώσεις θρομβοεμβολικών επεισοδίων μεταξύ των εμβολιασμένων ατόμων, που οδήγησαν τη Δανία, τη Νορβηγία και την Ισλανδία να διακόψουν τις εκστρατείες ανοσοποίησης με το συγκεκριμένο σκευάσματα», ανακοίνωσε σήμερα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Η θέση της επιτροπής ασφάλειας του ΕΜΑ «είναι ότι τα πλεονεκτήματα του εμβολίου εξακολουθούν να υπερισχύουν των κινδύνων καθώς και ότι το εμβόλιο μπορεί να συνεχίσει να χορηγείται κατά τη διάρκεια της έρευνας» που έχει ξεκινήσει, αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε.

Η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή χαρακτήρισε τη διακοπή των εμβολιασμών «προληπτικό μέτρο», σημειώνοντας ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι το εμβόλιο προκάλεσε αυτούς τους θρόμβους.

Ορισμένοι εμπειρογνώμονες στον τομέα της υγείας ανέφεραν ότι υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία, που υποδηλώνουν ότι το εμβόλιο AstraZeneca δεν πρέπει να χορηγείται και ότι οι περιπτώσεις θρόμβων αίματος, αντιστοιχούσαν στο ποσοστό τέτοιων περιπτώσεων στο γενικό πληθυσμό.

«Πρόκειται για μια εξαιρετικά προσεκτική προσέγγιση που βασίζεται σε ορισμένες μεμονωμένες αναφορές στην Ευρώπη», δήλωσε στο Reuters, ο Stephen Evans, καθηγητής φαρμακοεπιδημιολογίας στο London School of Hygiene & Tropical Medicine.

Σήμερα η εταιρεία AstraZeneca δήλωσε ότι η ασφάλεια του εμβολίου της είχε μελετηθεί εκτενώς, με ελέγχους σε ανθρώπους, ενώ τα δεδομένα από τις δοκιμές δείχνουν ότι το εμβόλιο ήταν γενικά αρκετά ανεκτό.

 

Με πληροφορίες του AFP/France24

Related posts

Νομιμοποιούνται 70.000 καταπατημένα ακίνητα – Προϋποθέσεις εξαγοράς και τίμημα

Newsroom

Αυτοκινητόδρομος Ε65:Υπεγράφη η κατασκευή του εμβληματικού έργου, που θα συνδέει την Αθήνα με τη Δυτική Μακεδονία και την Ιταλία

Ο Ερντογάν χρειάζεται την ένταση κι ένα «πραξικόπημα» όσο και το «οξυγόνο» που αναπνέει

Newsroom