ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Άμπελος Κυρίου

Μέγας Βασίλειος: Η νηστεία κάνει τα σπίτια να προκόβουν

Μέγας Βασίλειος: Η νηστεία κάνει τα σπίτια να προκόβουν

 

«Η νηστεία γεννά τούς προφήτες, δυναμώνει τούς δυνατούς.

Ἡ νηστεία κάνει σοφούς τούς νομοθέτες· είναι το καλό φυλαχτό τής ψυχής, ο πιστός σύντροφος του σώματος, το όπλο γι᾿ αυτούς πού αριστεύουν, το γυμναστήριο για τούς αθλητές. Αυτή αποκρούει πειρασμούς, αυτή προετοιμάζει για την απόκτηση ευσέβειας· είναι σύντροφος τής νήψεως και δημιουργός τής σωφροσύνης.

Στους πολέμους φέρεται με γεναιότητα, εν καιρώ ειρήνης διδάσκει την ησυχία. Ἁγιάζει τον Ναζιραίο και τελειοποιεί τον ιερέα».

Το Αγιορείτικο Θυμίαμα είναι αυθεντικό μοναστηριακό προϊόν. Φτιάχνεται με προσωπική φροντίδα & προσευχή από κελλιώτες μοναχούς.

«Ἡ νηστεία ἔσβυσε τη δύναμη τής φωτιάς κι έφραξε τα στόματα των λιονταριών.

Ἡ νηστεία ανεβάζει την προσευχή στον ουρανό, με το να γίνεται τρόπον τινά η φτερούγα στην πορεία προς τα άνω. H νηστεία κάνει τα σπίτια να προκόβουν, είναι η μητέρα τής υγείας, η παιδαγωγός τής νεότητας, το στολίδι των γερόντων, η καλή σύντροφος των οδοιπόρων, ο πιστός συγκάτοικος αυτών πού συνοικούν».

 

Η νηστεία προστατεύει τα νήπια, σωφρονίζει το νέο, κάνει σεβαστό το γέροντα. Διότι τα γεράματα, στολισμένα με τη νηστεία, γίνονται πιο σεβαστά.

 

Για τις γυναίκες είναι ο πιο κατάλληλος στολισμός, γι’ αυτούς πού βρίσκονται στην ακμή τής ηλικίας, το χαλινάρι· είναι το φυλακτό των συζύγων και η τροφός αυτών πού παρθενεύουν. Μέ αυτούς τούς τρόπους η νηστεία βοηθά σέ κάθε σπίτι. Ποιά, όμως, είναι η σημασία της για τη δημόσια ζωή μας; Ολόκληρη τήν πόλη και όλο τόν λαό τούς επαναφέρει αμέσως στην τάξη, καταστέλλει τις κραυγές, απομακρύνει τίς κακολογίες… Ἄν όλοι την παρελάμβαναν ως σύμβουλο σ᾿ αυτά πού οφείλουν να πράξουν, τίποτε δεν θα εμπόδιζε να είχαμε βαθιά ειρήνη σ᾿ ολόκληρη την οικουμένη…

 

 

Μέγας Βασίλειος

Related posts

Σήμερα Κυριακή η Εκκλησία μας θυμίζει το «θαύμα του τυφλού»

Newsroom

Πνευματική ζωή μέσα στον υλικό κόσμο (Όσιος Θεοφάνης ο Έγκλειστος)

Newsroom

Κάνε τον Σταυρό σου πριν ξεκινήσεις να κάνεις οτιδήποτε