ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΑμεΑ

Μεσσηνία – Αυτισμός: Μια… “Παραλία για Όλους”

Μεσσηνία – Αυτισμός: Μια… “Παραλία για Όλους”

 

Ο “Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων, Ατόμων με Αυτισμό Μεσσηνίας” για δεύτερη χρονιά πραγματοποιεί την δράση “Παραλία για Όλους”, με σκοπό να διευκολύνει και να υποστηρίξει τα άτομα με «αόρατες αναπηρίες» (Αυτισμό και άλλες Διαταραχές) και τις οικογένειές τους.

 

Η ανακοίνωση του Συλλόγο:

Η πόλη της Καλαμάτας, μια κατεξοχήν παραθαλάσσια πόλη, είναι συνυφασμένη τους καλοκαιρινούς μήνες με την παραλία της και τα θαλασσινά μπάνια.

Για πολλούς ωστόσο συνδημότες μας, η ευχαρίστηση που μπορεί να προσφέρει η θάλασσα και η επίσκεψη σε αυτή, γίνεται ιδιαίτερα αγχωτική και οδυνηρή. Αναφερόμαστε στα άτομα με «αόρατες» αναπηρίες (Αυτισμό και άλλες Διαταραχές) και τις οικογένειές τους.

Τα παιδιά με αυτισμό μπορεί να εμφανίζουν συχνά μη αποδεκτές κοινωνικές συμπεριφορές, οι οποίες, δυστυχώς, συνήθως γίνονται αντικείμενο σχολιασμού, λεκτικών επιθέσεων και «ματιών που πονάνε» την οικογένεια του ατόμου.

Το γεγονός αυτό, οδηγεί τις οικογένειες είτε να αποφεύγουν την ευχαρίστηση ενός θαλάσσιου μπάνιου είτε αναγκάζονται να «απομονώνονται» σε ερημικές και «απροστάτευτες» παραλίες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, ενώ είναι μια δραστηριότητα που έχει σκοπό να προσφέρει ευχαρίστηση, ηρεμία και χαλάρωση, αντίθετα να δημιουργεί άγχος και συναισθηματική φόρτιση, που επιτείνει το ήδη βεβαρυμμένο οικογενειακό ψυχολογικό φορτίο.

Φέτος η δράση υλοποιείται στην κεντρική παραλία της Καλαμάτας, ανάμεσα στα καταστήματα “SECADA” και “ESPERIA”, δίπλα από το ναυαγοσώστη κατά τις πρωινές ώρες 8.00-14.00, Δευτέρα έως Παρασκευή. Το σημείο είναι πλησίον του Κέντρου Ημέρας ΕΥΤΥΧΙΑ, ώστε να υπάρχει συμμετοχή και από τα παιδιά του Κέντρου, συνδυαστικά με το πρόγραμμα θεραπευτικής κολύμβησης. Έχει γίνει συνεννόηση για στάθμευση στο πάρκινγκ του “SECADA” που είναι ακριβώς από πάνω.

Το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα έχει στόχο:

Τη λειτουργία ενός σημείου αναφοράς για τα άτομα με «αόρατες αναπηρίες» στην κεντρική παραλία της Καλαμάτας, κατά τις ώρες 8.00 π.μ. -14.00 όπου:

  • Θα μπορούν οι οικογένειες ατόμων να απολαμβάνουν το μπάνιο τους χωρίς να έρχονται σε δύσκολη θέση και να δέχονται σχόλια, λεκτικές επιθέσεις και «ματιές που πονάνε», λόγω συμπεριφορών και στερεοτυπιών που μπορεί να παρουσιάσει το παιδί τους.
  • Θα υπάρχουν χρήσιμες πληροφορίες και οπτικό υλικό στα ελληνικά και στα αγγλικά με στόχο την προαγωγή της αποδοχής των ατόμων αυτών στην κοινωνία μας, αλλά και για τους τουρίστες ώστε να γίνει ένα βήμα ώστε να αναγνωριστεί η πόλη μας ως φιλική και έτοιμη να υποδεχτεί τα άτομα αυτά και τις οικογένειές τους για διακοπές. Αντίστοιχο υλικό, θα μπορεί να διανεμηθεί και σε ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής μας, προς ενημέρωση των επισκεπτών.
  • Θα υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό που θα μπορεί να προσφέρει απασχόληση, στο βαθμό που δύναται, στους επισκέπτες με δημιουργικές, αισθητηριακές και ψυχοκινητικές δραστηριότητες.

Υποχρεώσεις γονέων-συνοδών

  • Οι παρεχόμενες δραστηριότητες θα παρέχονται αποκλειστικά στο χώρο της παραλίας και όχι μέσα στη θάλασσα.
  • Οι γονείς- συνοδοί οφείλουν να παρευρίσκονται στην παραλία καθ’ όλη τη διάρκεια του μπάνιου και να παρέχουν βοήθεια στο παιδί τους αν χρειαστεί καθώς φέρουν την αποκλειστική ευθύνη για την ασφάλειά του.
  • Να είναι συνεργάσιμοι με το προσωπικό και να υπάρχει συνεννόηση σε περίπτωση υψηλής προσέλευσης.
  • Τα αδέλφια ή οι φίλοι των παιδιών ή οι ίδιοι οι γονείς μπορούν και αυτοί να συμμετέχουν στις δραστηριότητες.

Με αυτόν τον τρόπο, οι οικογένειες ατόμων με αναπηρία θα νιώθουν μεγαλύτερη σιγουριά και ασφάλεια μπορούν να απολαύσουν το μπάνιο τους, χωρίς να απομονώνονται και να περιθωριοποιούνται, ενώ θα αποτελέσει και έναν χώρο συγκέντρωσης και ανταλλαγής σκέψεων και απόψεων για την καθημερινότητά τους.

Το πρόγραμμα, ξεκίνησε από την Δευτέρα 17 Ιουλίου και θα συνεχιστεί έως και τις 12 Σεπτεμβρίου 2023.

Σημειώνουμε ότι στο μέρος αυτό της παραλίας θα μπορούν όλοι οι συμπολίτες μας να απολαμβάνουν τη θάλασσα.

 

 

 

 

Πηγή: https://www.autismmessinias.gr/

Related posts

Διόρισαν αναπληρωτή διοικητή στον «Ευαγγελισμό»με ποσοστό αναπηρίας 92%

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για τα 13 αναπηρικά επιδόματα που αυξάνονται από 1η Μαΐου

Ανοίγει τις επόμενες ημέρες το πρόγραμμα Τουρισμός για Όλους : Δείτε την απόφαση για τις επιταγές τουρισμού