ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Απόψεις

Mετά τη ΔΕΘ: Εκλογές εντός του Φθινοπώρου και αποχώρηση του Κυριάκου;

Mετά τη ΔΕΘ: Εκλογές εντός του Φθινοπώρου και αποχώρηση του Κυριάκου  από το δυστοπικό πολιτικό περιβάλλον;

Μοιάζει άσχετο αλλά δεν είναι. Πόσο καιρό έχετε να ακούσετε νέα της πρώην Γερμανίδας Καγκελαρίου Μέρκελ; Έλαβε το o.k. να αποχωρήσει από το πολιτικό σκηνικό πριν αρχίσει η ωμή βία. Είναι λοιπόν τώρα η σειρά του Έλληνα πρωθυπουργού να αναζητήσει το δικό του καταφύγιο εκτός πολιτικής.

 

Όπως σημειώναμε σε προηγούμενη ανάρτησή μας μετά την ομιλία στη ΔΕΘ ήρθε και η συνέντευξη τύπου του Πρωθυπουργού για να συμπληρώσει την εικόνα αποχώρησής του. Είναι δε πολύ πιθανό να βρεθεί η αφορμή, εντός του φθινοπώρου του 2022, να οδηγηθούμε σε πρόωρες εκλογές ώστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης να συνεχίσει τη ζωή του μακριά από το δυστοπικό πολιτικό περιβάλλον όπως αυτό διαμορφώνεται στο δυτικό κόσμο.

-Όχι αλλαγή εκλογικού νόμου, όχι εκλογές, όχι ανασχηματισμός και το δίλημμα είναι Μητσοτάκης ή Τσίπρας.

Ας ξεκινήσουμε από το τελευταίο. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός περιέγραψε το σενάριο συγκυβέρνησης Τσίπρα, Ανδρουλάκη, Κουτσούμπα, Βαρουφάκη. Άρα δεν πρόκειται για δίλημμα Μητσοτάκης ή Τσίπρας. Θα μπορούσε σ΄αυτή τη περίπτωση να ηγηθεί του σχήματος ο Προκόπης Παυλόπουλος για παράδειγμα που είναι γενικά πρόθυμος-όπως αποδείχθηκε και με τη προεδρία της Δημοκρατίας. Ή-με κάποια εθνική αφορμή-ακόμη και ο Κώστας Καραμανλής.

Ο Κυριάκος επίσης γνωρίζει πως όποιος κι εάν αναλάβει πρωθυπουργός η αποστολή του θα είναι μία και συγκεκριμένη.

Μία αποστολή που ο ίδιος δείχνει να μην θέλει να συνεχίσει.

«Δεν είμαι κωλοτούμπας, οι κανόνες δεν αλλάζουν λίγο πριν τις εκλογές», είπε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, προειδοποίησε ότι η απλή αναλογική υποκρύπτει δύο επικίνδυνα σενάρια, ακόμη κι αν η ΝΔ έχει μεγάλη διαφορά από το δεύτερο κόμμα. Στο πρώτο, όπως ανέφερε, η κάλπη της απλής αναλογικής ενδεχομένως να οδηγήσει σε «πολιτική τερατογένεση» με κυβέρνηση συνασπισμού Τσίπρα, Ανδρουλάκη, Βαρουφάκη και με την ανοχή του κ. Κουτσούμπα.

Αναφορικά με το δεύτερο σενάριο, σημείωσε πως η προσπάθεια της αντιπολίτευσης να προκαλέσει πρόωρες εκλογές με απλή αναλογική «αποτελεί αποσταθεροποιητική ενέργεια, γιατί θα κινδυνεύουμε να βρεθούμε εν μέσω δύσκολης συγκυρίας, με επιθετικό γείτονα και βαρύ χειμώνα να εκχωρήσουμε τη διακυβέρνηση της χώρας σε μια υπηρεσιακή κυβέρνηση».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός, επιβεβαιώνοντας τη ρήξη μεταξύ της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ, σημείωσε πως «η στάση του ΠΑΣΟΚ και του κ. Ανδρουλάκη με κάνει να πιστεύω ότι είναι εξαιρετικά κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ»

Μάλιστα, μετά την απόρριψη των σεναρίων για πρόωρες εκλογές και αλλαγή εκλογικού νόμου, διέψευσε και τα σενάρια ανασχηματισμού. «Τρία όχι. Όχι εκλογές, όχι αλλαγή εκλογικού νόμου όχι ανασχηματισμός. Έχω πει πολλές φορές ότι, όταν απέχουμε κάποιους μήνες πριν τις εκλογές, οι αλλαγές καλύπτουν επικοινωνιακές και όχι ουσιαστικές ανάγκες» ανέφερε χαρακτηρισhttps://www.youtube.com/watch?v=FSmGF-LV76U&t=7sτικά.

Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός έκλεισε τα σενάρια αλλαγής του εκλογικού νόμου, δηλώνοντας: «Δεν είμαι κωλοτούμπας». Πέταξε, δε, το «μπαλάκι» στον ΣΥΡΙΖΑ, για το ενδεχόμενο να συμφωνήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε μια τέτοια αλλαγή, ώστε να μην γίνουν εκλογές με απλή αναλογική.

Ειδικότερα, όταν κλήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση για τον εκλογικό νόμο και τις προθέσεις του, ο πρωθυπουργός είπε ότι έχει δεχτεί εισηγήσεις για την αλλαγή του, αλλά ξεκαθάρισε: «Δεν είμαι κωλοτούμπας». «Θα πορευτούμε με τον υπάρχοντα εκλογικό νόμο» υπογράμμισε, εξηγώντας ότι θα ήταν θεσμικά ανεύθυνο, λίγους μήνες πριν τις εκλογές, να αλλάξει τον εκλογικό νόμο, επειδή χαμηλώνει τον πήχη της αυτοδυναμίας.

«Η μόνη περίπτωση ν’ αλλάξει» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, «είναι να έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ και να συμφωνήσουμε από κοινού ν’ αλλάξουμε τον εκλογικό νόμο, για ν’ αποφύγουμε την αχρείαστη κάλπη της απλής αναλογικής».

Απαντώντας σε ερώτηση  για την επισύνδεση Ανδρουλάκη, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι ασφαλώς και δεν είναι σωστό να παρακολουθείται ο αρχηγός ενός κόμματος. Εξήγησε, ωστόσο, ότι η παρακολούθηση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ ήταν και νόμιμη και τεκμηριωμένη, αλλά είπε ότι θα περίμενε περισσότερη πολιτική ευαισθησία.

Απαντώντας, δε, στο αν αυτή η υπόθεση «τορπιλίζει» μια ενδεχόμενη μετεκλογική συνεργασία της ΝΔ με το ΚΙΝΑΛ, σχολίασε ότι η υπόθεση της επισύνδεσης ήταν «βούτυρο στο ψωμί» του κ. Ανδρουλάκη, προκειμένου να εφαρμόσει μια πολιτική ρήξης με τη Νέα Δημοκρατία, την οποία είχε ήδη αποφασίσει.

Σημείωσε μάλιστα ότι, από την στιγμή που ο κ. Ανδρουλάκης εξελέγη στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ο ίδιος ο πρωθυπουργός επεδίωξε δύο φορές να τον συναντήσει, αλλά εκείνος δεν ανταποκρίθηκε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε στη σημασία της πρώτης κάλπης, λέγοντας ότι θα είναι «πολιτική τερατογένεση» εάν σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας χωρίς το πρώτο κόμμα -από Τσίπρα, Ανδρουλάκη, Βαρουφάκη και Κουτσούμπα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Ζήτησε, μάλιστα, ουσιαστικά, η πρώτη κάλπη να στείλει μήνυμα, ώστε στις δεύτερες εκλογές η ΝΔ να κερδίσει την αυτοδυναμία. Χαρακτήρισε «καταστροφική» την απλή αναλογική και συμπλήρωσε πως η εκτίμησή του ότι θα οδηγηθούμε σε δεύτερες εκλογές προκύπτει από τα απλά μαθηματικά.

Από τα παραπάνω συμπεραίνει κανείς ότι ο κ. Μητσοτάκης στην ουσία δίνει λύσεις στον ψηφοφόρο που δεν περιλαμβάνουν τη ΝΔ. Αρκεί να απεγκλωβιστεί ο ίδιος.

Τώρα το πόσο έτοιμοι είναι οι οπαδοί της ΝΔ να το δεχθούν αυτό-ειδικά σε περίπτωση οδυνηρής ήττας, μάλλον πολύ σύντομα θα το γνωρίζουμε.

Για όσους γνωρίζουν τι ακριβώς βιώνει ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να αντιληφθούν το γιατί αποφάσισε να αναγάγει σε ντέρμπι τις εκλογές με την ελπίδα να τις χάσει!

Είπε στην ομιλία του στη ΔΕΘ>

Το ξεκαθαρίζω, λοιπόν, εξαρχής. Βρίσκομαι για τέταρτη χρονιά στη Διεθνή Έκθεση ως Πρωθυπουργός και ξέρω ότι οι μήνες που θα ακολουθήσουν είναι προεκλογικοί. Δεν θα κρύψω, συνεπώς, ότι τώρα οι μεγάλες μας επιλογές είναι σαφέστερες από ποτέ:

Ή συνεχίζουμε μπροστά ή γυρίζουμε πίσω. Ή χτίζουμε πάνω στα θεμέλια μιας Ελλάδας – πρωταγωνιστή στην Ευρώπη, με σταθερούς φίλους, ή αφήνουμε την τύχη μας στο άγνωστο και τη χώρα έρμαιο στις θύελλες των παγκόσμιων ανταγωνισμών.

Με λίγα λόγια: ή δίνουμε δεύτερη ευκαιρία στην πρόοδο ή ρισκάρουμε μια δεύτερη φορά στη συμφορά!

Είναι χρέος μου να προειδοποιήσω τους πολίτες: τίποτα απ’ όσα πετύχαμε δεν είναι δεδομένο. Και με μία λάθος κίνηση όλα μπορεί να γκρεμιστούν. Όμως, έτσι λειτουργεί η Δημοκρατία. Αναθέτοντας αυτή την απόφαση στον λαό και μόνο. Και εκείνος είδε, έμαθε και ξέρει τον δρόμο που θα διαλέξει.

Καθώς διαβάζουμε αυτές τις γραμμές σαν αναγνώστες εκλαμβάνουμε ότι ο πρωθυπουργός θεωρεί το ματς 50/50. Σπεύδει μάλιστα να μετατρέψει σε προεκλογική περίοδο όλο το επόμενο διάστημα ώστε να έχει το άλλοθι να προσφύγει ανά πάσα στιγμή στις κάλπες.

Τα λόγια του πρωθυπουργού κρύβουν παραίτηση και το σενάριο μιας νέας διακυβέρνησης Τσίπρα προβάλλει εφιαλτικό.

Ο Μητσοτάκης αισθάνεται αφόρητη πίεση από εξωγενείς παράγοντες. Οφείλει όμως να κάνει την προσωπική του υπέρβαση.

Κι εάν στο Κολλέγιο Ψυχικού έδειχνε να γνωρίζει να φθάνει στα όριά του, τώρα είναι η στιγμή να τα ξεπεράσει.

Είναι ιστορική στιγμή για την Ελλάδα και το δυτικό κόσμο.

Η παράδοση της εξουσίας σε ένα συνονθύλευμα Τσίπρα-Ανδρουλάκη-Βενιζέλου-Κουτσούμπα-Βαρουφάκη, θα έχει ακόμη πιο εφιαλτικές συνέπειες από αυτές που βιώνουμε.

Ακόμη και για τον ίδιο τον πρωθυπουργό και την οικογένειά του.

 

 

Πηγη kourdistoportocali.com

Related posts

Καναδός ΥΠΕΞ: «Η ελληνική εκκλησία παίζει σημαντικό ρόλο στα παγκόσμια δρώμενα»

Newsroom

Το Αιγαίο αδειάζει – Η βόμβα του δημογραφικού προβλήματος εξερράγη!

Newsroom

Αισιοδοξία για την παγκόσμια οικονομία;

Newsroom