ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Οικογένεια - Παιδί

Πως να μετατρέψετε τους διαδικτυακούς φίλους σε κανονικούς

Πως να μετατρέψετε τους διαδικτυακούς φίλους σε κανονικούς

 

Αν δυσκολεύεσαι να κάνεις νέους φίλους δεν είσαι μόνος. Η τεχνολογία και η λίγη υπομονή όμως μπορούν να σε βοηθήσουν να βρεις ή να φτιάξεις μια κοινότητα.

Σε μια έρευνα για τη φιλία το 2018, ο αναπληρωτής καθηγητής σπουδών στην επικοινωνία του University of Kansas, Jeffrey Hall ανακάλυψε ότι χρειάζονται 50 ώρες ώστε κάποιος να γίνει από απλός γνωστός “λίγο φίλος”, 90 για να γίνει φίλος και 200 ώρες για να γίνει καλός φίλος. Οι φιλίες χρειάζονται χρόνο αλλά συνδυάζοντας την τεχνολογία με παραδοσιακές μεθόδους, αυτό είναι εφικτό.

Βρες τι είναι αυτό που σε κρατάει πίσω

Σκέψου τι είναι αυτό που σε σταματά από το να κάνεις φιλίες. Αν έχεις άσχημες εμπειρίες ή αν φοβάσαι ότι δεν θα ταιριάζεις, δεν είσαι μόνος. Όπως δηλώνει η Sashta Nelson ειδικός σε θέματα φιλίας, ομιλήτρια και συγγραφέας του “The Business of Friendship: Making the Most of the Relationships Where We Spend Most of Our Time” “Μπορούμε να του δώσουμε πολλά ονόματα όπως, φόβος ότι δεν θα είμαστε αρεστοί, ότι θα το κάνουμε λάθος, ότι θα μας κρίνουν… Κάτω από όλα αυτά βρίσκεται ο φόβος ότι θα μας απορρίψουν. Δεν προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε γιατί φοβόμαστε.”

Αναφέρει ότι όλοι νιώθουμε όλο και πιο κοινωνικά αγχωμένοι όσο η πανδημία συνεχίζει, ακόμη και όσοι ήμασταν εντάξει πριν ενάμιση χρόνο. “Πολύ νιώθουν άγχος για λόγους υγείας, αλλά μας λείπει και η εξάσκηση.” Είναι δύσκολο να είμαστε έξυπνοι και συμπαθείς όταν έχουμε περάσει τόσο καιρό μόνοι μας ή με μικρότερες ομάδες μέσα στην πανδημία. Αντ’ αυτού είναι ευκολότερο να περιμένουμε από τους άλλους να κάνουν το πρώτο βήμα. Όταν βρεις τι είναι αυτό που σε κρατά μπορείς να κάνεις βήματα για να γίνεις ανοιχτός σε νέες φιλίες. Αν ψάχνεις για κάποιον που να μοιράζεται το πάθος σου για την ορειβασία, τα βιντεοπαιχνίδια, το thrifting πιθανώς να υπάρχουν εφαρμογές που να μπορούν να σε βοηθήσουν να έρθεις σε επαφή με τέτοιους ανθρώπους.

Αναγνώρισε ότι το να κάνεις φίλους είναι μια πρόκληση

“Υπάρχει μια γενική αντίληψη ότι οι φιλίες θα έπρεπε να είναι εύκολες” λέει η Danielle Bayard Jackson, σύμβουλος φιλιών και ιδρυτής του Friend Forward, ηλεκτρονικής κοινότητας με στόχο να βοηθήσει γυναίκες να αναπτύξουν φιλίες. Για κάποιους η ιδέα να είναι ευάλωτοι με αγνώστους μπορεί να είναι τρομακτική. “Πιστεύω ότι ξεκινά επειδή οι άνθρωποι φοβούνται ακόμη και να ζητήσουν βοήθεια, λόγω του φόβου για το πως θα φανεί αυτό.” αναφέρει. Δεν υπάρχει καμία ντροπή στην αναζήτηση βοήθειας από άλλους, ειδικά αυτούς που μπορεί να είναι πιο κοινωνικοί από εσένα.

Ξεκίνα απο το Facebook σου, δημιουργώντας ένα γκρουπ γύρω από ένα κοινό ενδιαφέρον. Έπειτα μπορείς να ζητήσεις να καλέσουν και αυτοί δικούς τους φίλους. Εναλλακτικά μπορείς να μπεις σε κάποια ήδη υπαρκτή ομάδα, που ίσως και να παροτρύνει τις συναντήσεις από κοντά.

Αναγνώρισε τη διαφορά μεταξύ παρέας και φιλίας

Μπορεί να έχεις πολλές παρέες, ανθρώπους τους οποίους βλέπεις 1 ή 2 φορές το χρόνο όσο κοινωνικοποιήσε με άλλους. Έπειτα υπάρχουν και οι σημαντικότερες φιλίες που απαιτούν και σημαντικότερη αφιέρωση χρόνου. “Αυτό που θέλουμε να αποφύγουμε είναι να αφιερώνουμε όλη μας την ενέργεια σε ρηχές φιλίες” αναφέρει η Gina Handley, ψυχοθεραπεύτρια και συγγραφέας του Friendling: Creating Meaningful, Lasting Adult Friendships. Αυτές είναι όπου μιλάς για τα αποτελέσματα ενός αγώνα ή για τον καιρό. Κάνει λόγο για την σημασία του να έχεις φίλους που θα βρίσκονται εκεί στις δύσκολες στιγμές.

Σκέψου τα προτερήματα για την υγεία σου

Διάφορες έρευνες έχουν δείξει ότι οι ενήλικες που έχουν κοινωνικές σχέσεις είναι πιο υγιείς και με μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής απ’ ότι αυτοί που περνούν περισσότερο χρόνο μόνοι. “Οι φιλίες είναι απαραίτητες όχι μόνο για σχεσιακή και συναισθηματική υποστήριξη αλλά και για τη σωματική υγεία… Μπορούν να καταπολεμήσουν το άγχος και την κατάθλιψη” αναφέρει η Handley.

Μην υποτιμάτε τα νοητικά προτερήματα της στενής φιλίας. Μας βοηθά να νιώθουμε ότι μας καταλαβαίνουν. “Το να έχεις κάποιον για να μοιράζεσαι πράγματα, που πιστεύεις ότι σε καταλαβαίνει και που θα σε στηρίξει είναι πολύ σημαντικό για να μη νιώθουμε μόνοι.” λέει η Nelson.

Να ξέρεις τι αναζητάς όταν στρέφεσαι στην τεχνολογία για να βρεις φίλους

Έχουμε συνηθίσει πλέον να ακούμε για τα ραντεβού μέσω διαδικτύου αλλά υπάρχει ακόμη στίγμα γύρω από την αναζήτηση για φιλίες μέσω του διαδικτύου. “Πιστεύω ότι τώρα έχουμε αρχίσει να  συνηθίζουμε την ιδέα ότι μπορεί να χρειαστούμε την τεχνολογία για να κάνουμε φίλους… Αυτό δε μας κάνει βαρετούς, ανίκανους η ανεπαρκείς με κανέναν τρόπο.” αναφέρει η Bayard Jackson, η οποία θεωρεί ότι πρέπει να συνηθίσουμε να χρησιμοποιούμε την τεχνολογία για να κάνουμε φίλους.

Η Nelson κρίνει την χρησιμότητα της κάθε εφαρμογής ανάλογα με το πόσο έχει θετική εμπειρία από τη χρήση της. Ψάχνει για πιο παιγνιώδη στοιχεία και για τη δυνατότητα να εκφράζει κανείς την ευγνωμοσύνη του. Αν και μια εφαρμογή μπορεί να βοηθήσει να βρει κανείς φίλους δηλώνει ότι ακόμη πρέπει να αναλαμβάνουμε την ευθύνη να προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε, να δρούμε σωστά και να διατηρούμε επαφές με τους φίλους μας.

Κάνοντας το βήμα από το διαδίκτυο στην πραγματική ζωή

Όταν κανονίζεις κάτι από κοντά υπάρχει πάντα ο κίνδυνος της απόρριψης. Υπάρχει κάτι τρομακτικό στο να κάνεις την προσπάθεια να επικοινωνήσεις με ένα νέο άτομο και να ελπίζεις ότι θα σε αποδεχτεί.

Ακόμη και έτσι όμως κάποιος πρέπει να κάνει το πρώτο βήμα. Ένας καφές ή ένα γεύμα είναι μια καλή αρχή. Αντί για μια ταινία ή παράσταση, όπου θα έχετε λίγες ευκαιρίες να μιλήσετε, προτιμήστε κάτι από τα κοινά σας ενδιαφέροντα. Αν έχετε κατοικίδια μπορείτε να βρεθείτε σε κάποιο πάρκο. Θα μπορούσατε να κάνετε την πρώτη συνάντηση λιγότερο άβολη καλώντας ο καθένας και κάποιον άλλο φίλο για δείπνο η ποτό.

Σε κάθε περίπτωση η ασφάλεια είναι το πιο σημαντικό, οπότε συναντηθείτε σε κάποιον δημόσιο χώρο. Αν και νομίζετε ότι γνωρίζετε το άτομο αυτό, η συνάντηση δια ζώσης απαιτεί άλλου είδους εμπιστοσύνη. Θέλετε να είστε σίγουροι ότι είναι όντως το άτομο που ισχυρίζονται ότι είναι. Οπότε πριν συναντηθείτε σκεφτείτε πόσα στοιχεία του έχει μοιραστεί μαζί σας. Γνωρίζετε για παράδειγμα που δουλεύει; Αν αισθάνεστε περίεργα κρατήστε την φιλία στο επίπεδο του διαδικτύου μέχρι να νιώσετε πιο άνετα. Μην αφήνετε τον ενθουσιασμό μιας καινούργιας φιλίας να θολώσει την κρίση σας και μην συμβιβαστείτε γύρω από την ασφάλειά σας.

Διατηρήστε την επαφή

Αφού έχετε περάσει από την διαδικτυακή στην φιλία από κοντά δεν χρειάζεται να σταματήσετε να επικοινωνείτε και από το διαδίκτυο. Μια συνάντηση μέσω κάποιας εφαρμογής καθώς πίνετε το ποτό σας μπορεί να βγάλει το άγχος της προετοιμασίας για την έξοδο. Επίσης μπορείτε να βλέπετε ταινίες η να κάνετε ένα “διαδικτυακό πάρτι” με φίλους προκειμένου να διατηρήσετε επαφή, τόσο μέσα στην πανδημία όσο και πολύ μετά απ’ όταν θα έχει τελειώσει.

 

Επιμέλεια Γεώργιος Φλώρου, φοιτητής ψυχολογίας

 

Related posts

Πως να μετατρέψετε τα ψώνια με τα παιδιά σας, σε μια δραστηριότητα οικογενειακής ανάπτυξης

Newsroom

Όποιος κρίνει το μονοπάτι μου, πρέπει να το περπατήσει

Newsroom

Βοηθείστε το παιδί σας να ξεπεράσει το διαζύγιο