ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Θεολογικά & εκκλησιαστικά θέματα

Μετέωρα – Διεθνές Επιστημονικό Συμπόσιο, αφιερωμένο στον όσιο Ιωάσαφ Ούρεση Παλαιολόγο

Διεθνές Επιστημονικό Συμπόσιο

Μετέωρα – Διεθνές Επιστημονικό Συμπόσιο, αφιερωμένο στον όσιο Ιωάσαφ Ούρεση Παλαιολόγο

 

Ο όσιος Ιωάσαφ γεννήθηκε σε αριστοκρατική οικογένεια με ελληνοσερβική καταγωγή, ως πρίγκιπας Ιωάννης Ούρεσης Παλαιολόγος, και ήταν ο τελευταίος βασιλιάς της Θεσσαλίας υπό σερβική επικυριαρχία.

 

Η Ακαδημία Θεολογικών και Ιστορικών Μελετών Αγίων Μετεώρων, ίδρυμα της Μητρόπολης Σταγών και Μετεώρων, διοργανώνει επιστημονικό συμπόσιο επ’ ευκαιρία της συμπλήρωσης 600 χρόνων από την κοίμηση του οσίου Ιωάσαφ, δεύτερου κτήτορα της Μονής της Μεταμορφώσεως (Μεγάλο Μετέωρο) και διαδόχου του θεμελιωτή του μοναχισμού στα Μετέωρα, οσίου Αθανασίου.

 

Ο όσιος Ιωάσαφ γεννήθηκε σε αριστοκρατική οικογένεια με ελληνοσερβική καταγωγή, ως πρίγκιπας Ιωάννης Ούρεσης Παλαιολόγος, και ήταν ο τελευταίος βασιλιάς της Θεσσαλίας υπό σερβική επικυριαρχία. Ο τίτλος του διεπιστημονικού συμποσίου («Μοναχικόν Τριβώνιον αντί Πορφύρας») αντικατοπτρίζει ακριβώς αυτό το διττό στοιχείο της προσωπικής του ιστορίας, ως κοσμικού άρχοντα, ο οποίος πολύ νωρίς εγκατέλειψε τη βασιλική πορφύρα για το μοναχικό σχήμα. Φιλοδοξεί δε να ανασυνθέσει πτυχές της πολυσχιδούς προσωπικότητάς του και του ευρύτερου ιστορικού πλαισίου μέσα στο οποίο έζησε.

Η πλούσια σε δράση ζωή του ανοίγει ένα παράθυρο στη μελέτη τόσο και των πνευματικών κινημάτων που συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό στη μορφοποίηση της παράδοσης του ορθόδοξου μοναχισμού, όπως τον γνωρίζουμε σήμερα, όσο και του ιστορικού μεταιχμίου της Θεσσαλίας, από το ύστερο Βυζάντιο στην οθωμανική εποχή. Για αυτά τα θέματα έχουν κληθεί για μιλήσουν ειδικοί ερευνητές από την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Σερβία και τη Ρουμανία, μεταξύ άλλων και ο σημαντικός ιστορικός του βυζαντινού πολιτισμού Antonio Rigo, τακτικός καθηγητής στο Πανεπιστημίο Ca’ Foscari της Βενετίας και πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Βυζαντινών Σπουδών.

Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στο HOTEL DIVANI METEORA (Εθνική Οδός Τρικάλων – Ιωαννίνων, Καλαμπάκα) το Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2023 (ώρα έναρξης: 09:30).

 

Εδώ θα βρείτε το πρόγραμμα αναρτημένο: «Μοναχικὸν Τριβώνιον ἀντὶ Πορφύρας: 600 Χρόνια ἀπὸ τὴν Κοίμηση τοῦ Ὁσίου Ἰωάσαφ Οὔρεση Παλαιολόγου, 1423-2023» – Ακαδημία Μετεώρων (meteora-academy.gr)

 

 

Related posts

«Άξιον Εστί»: Ξεκίνησε η μεταφορά της εικόνας από το Άγιον Όρος στην Αθήνα

Ματαιώνεται λόγω Εθνικού Πένθους το Γεύμα των Μελών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Πατήρ Θεοφάνης

Χιλιάδες Πατρέων κατέκλυσαν το Μοναστήρι τῆς Παναγιᾶς τῆς Γηρομομήτισσας στή μεγάλη Γιορτή Της