ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΑποδράσειςΤουρισμός

Μέτσοβο: Η ορεινή αρχοντιά της Ηπείρου

Μέτσοβο: μια ζωντανή πόλη με αναρίθμητα ιστορικά αξιοθέατα, περικυκλωμένη από κατάφυτα βουνά και σημείο αναφοράς στον χειμερινό τουρισμό.

 

Στον εθνικό Δρυμό της Πίνδου, δίπλα στη Βάλια Κάλντα, δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από διάσημα χειμερινά resorts του εξωτερικού

 

Πάνω από τα 1.000 μέτρα ύψος όλα είναι διαφορετικά. Εκεί ψηλά σε μια από τις ομορφότερες πλαγιές της Πίνδου στο «σταυροδρόμι» της Ηπείρου, της Θεσσαλίας και της Δυτικής Μακεδονίας είναι σκαρφαλωμένο το Μέτσοβο. Χτισμένο αμφιθεατρικά στις πλαγιές, απλώνει νωχελικά τις κεραμιδένιες στέγες και τα ξύλινα χαγιάτια του, ανάμεσα από οξιές και έλατα. Έχει συντροφιά τον ήχο των άφθονων τρεχούμενων νερών και είναι έτοιμο να σας προσφέρει ταξίδια καμωμένα από όνειρο.

Αξίζει να δείτε στο Μέτσοβο

Η πόλη των ευεργετών στη σκιά της Πίνδου
Το Μέτσοβο υπήρξε πάντα ένας ζωντανός οικισμός, με οικονομία βασισμένη στην κτηνοτροφία, το εμπόριο και τη χειροτεχνία. Οι Μετσοβίτες έμποροι, που πλούτισαν στην Ευρώπη, στις παραδουνάβιες Ηγεμονίες και στη Ρωσία, ευεργέτησαν την ιδιαίτερη πατρίδα τους, κτίζοντας δημόσια κτήρια, γεφύρια, εκκλησίες και σχολεία. Το Μέτσοβο, που ήταν στην ουσία μια πόλη- αγορά και σταθμός εξυπηρέτησης των διερχομένων εμπόρων από Ανατολή και Δύση, αποτέλεσε κέντρο ανταλλαγής πολιτισμού μεταξύ των διαφόρων τοπικών πληθυσμών. Ξεχωρίζουν η δράση του Ιδρύματος Τοσίτσα και η μορφή του Ευάγγελου Αβέρωφ, που συνετέλεσαν στη δημιουργία τουριστικού ρεύματος στο Μέτσοβο από τη δεκαετία του 1970.

Η πλατεία με τις αρκούδες
Η πλατεία του Μετσόβου είναι από τις διασημότερες της ορεινής Ελλάδας και οι χιλιάδες επισκέπτες περνούν από αυτήν κάθε χρόνο, φωτογραφίζονται δίπλα στο… αξιοθέατο γλυπτό με τις δύο αρκούδες και αλλάζουν ματιές με τους ηλικιωμένους Μετσοβίτες, που κάθονται «παραδοσιακά» στο κιόσκι τους και σχολιάζουν στα βλάχικα.

Πινακοθήκη Αβέρωφ: το σπίτι κορυφαίων Ελλήνων ζωγράφων στο Μέτσοβο
Περισσότερα από 200 έργα μεγάλων Ελλήνων ζωγράφων του 19ου και του 20ου αιώνα αποτελούν την προίκα ενός από τους σημαντικότερους χώρους πολιτισμού στην Ήπειρο. Λύτρας, Γύζης, Βολανάκης, Παρθένης, Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Τσαρούχης, Μόραλης, Φασιανός: είναι λίγα μόνο από τα μεγάλα ονόματα που θα δείτε να υπογράφουν τα έργα της Πινακοθήκης Αβέρωφ, η οποία στεγάζεται σε ένα υπέροχο κτίσμα με τρεις ορόφους πίσω από την κεντρική πλατεία του οικισμού. Στο ταξίδι σας στην Ήπειρο, είναι σίγουρα κάτι που αξίζει τον κόπο να επισκεφθείτε

 

Η γαλήνη της λίμνης
Το μεγάλο υψόμετρο, όπου βρίσκεται η τεχνητή λίμνη των πηγών του ποταμού Αώου, την καθιστά μοναδική στην Ελλάδα. Το χειμώνα τα γαλάζια νερά βυθίζονται στη λευκή απεραντοσύνη του χιονισμένου τοπίου και το καλοκαίρι πνίγονται στο πράσινο του πυκνού παρόχθιου δάσους. Τα μικτά δάση οξιάς δίνουν τη θέση τους σε δάση με έλατα στα βόρεια της λίμνης, όπου συναντάμε και τα όρια του Εθνικού δρυμού Πίνδου και της ονομαστής Βάλια Κάλντα. Το όλο σκηνικό αποπνέει τη γαλήνη και την ηρεμία, που μπορεί να απολαύσει κανείς μόνο σε αλπικό τοπίο.

To χιονοδρομικό στις Πολιτσές στο Μέτσοβο
Αν και μικρό, διαθέτει τις αναγκαίες εγκαταστάσεις, συντηρώντας το ενδιαφέρον των περιστασιακών χιονοδρόμων. Το χιονοδρομικό κέντρο του Μετσόβου βρίσκεται στη θέση Πολιτσές στα 1.400 μέτρα και διαθέτει 5 πίστες, 2 συρόμενα lift και 1 baby lift.

 

Τα αρώματα της Πίνδου σε ένα ξακουστό τυρί
Παραδοσιακό τυρί του Μετσόβου και ένα από τα δημοφιλέστερα στην Ελλάδα. Ονομάζεται Μετσοβόνε, είναι ονομαστό καπνιστό τυρί και λένε πως μέσα του κρύβει όλα τα αρώματα της Πίνδου. Το μυστικό βρίσκεται στο γάλα που συγκεντρώνεται από τους κτηνοτρόφους της περιοχής, ενώ τα ζώα από την άνοιξη έως το φθινόπωρο βόσκουν ελεύθερα στα γύρω λιβάδια.

Οι κρυμμένοι θησαυροί του Μετσόβου

Η σεκόγια του Αϊ-Νικόλα
Ποτάμι, αμπέλι, κρήνη, μια τεράστια σεκόγια, ξύλινο καμπαναριό, ένα πετρόχτιστο μοναστήρι- ησυχαστήριο ψυχών. Ο συνδυασμός είναι μοναδικός και ο Άγιος Νικόλαος Μετσόβου, που ιδρύθηκε κατά τα βυζαντινά χρόνια, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μοναστήρια και αξιοθέατα της περιοχής.

 

Οι τεχνίτες του Μετσόβου
Ράβουν ελληνικές παραδοσιακές στολές στο χέρι. Κεντούν στο ξύλο περίτεχνα ταβάνια σπιτιών και τέμπλα εκκλησιών. Οι μοναδικοί τεχνίτες του Μετσόβου διατηρούν μερικά από τα σπανιότερα παραδοσιακά επαγγέλματα που δεν πρέπει να χαθούν.

Το οινοποιείο Κατώγι Αβέρωφ 

Το οινοποιείο Κατώγι Αβέρωφ αποτελεί ένα κτήριο εξαιρετικής αισθητικής, με εντυπωσιακά κελάρια που συναντά κανείς και στην ξενάγηση. Εξωτερικά είναι εναρμονισμένο με το τοπίο, ενώ εσωτερικά το πωλητήριο αποτελεί τη χαρά του οινόφιλου. Λίγο πιο δίπλα βρίσκεται και το ομώνυμο ξενοδοχείο προσφέροντας μία ολοκληρωμένη οινοτουριστική εμπειρία.

 

Το Ίδρυμα Τοσίτσα-Τυροκομείον

Το τυροκομείο του Ιδρύματος Τοσίτσα στο Μέτσοβο, άρχισε να λειτουργεί το 1958. Το όραμα του Ευαγγέλου Αβέρωφ-Τοσίτσα ήταν ένα πρότυπο τυροκομείο, κάτι σαν τυροκομική σχολή, παράδειγμα προς μίμησίν για τους τυροκόμους της χώρας.


Πρόκειται για ένα απλό οίκημα, με μια ξύλινη επιγραφή: «Ίδρυμα Τοσίτσα-Τυροκομείον», ωστόσο η ξενάγηση στους χώρους αλλά και στην παραγωγή είναι μια μικρή εμπειρία. Εδώ βγαίνει το διάσημο «Μετσοβόνε» από 90% αγελαδινό και 10% κατσικίσιο γάλα, μετά από ωρίμανση 3 μηνών -το γνωστό στενόμακρο κεφάλι με την χαρακτηριστική καπνιστή γεύση του.

Εκτός από αυτά, στο μοναδικό Αρχοντικό Τοσίτσα, λειτουργεί το Μουσείο Λαϊκής Ηπειρωτικής Τέχνης και λίγο πιο δίπλα η Πινακοθήκη Αβέρωφ, όπου τα περισσότερα από τα έργα της μόνιμης έκθεσης προέρχονται από την προσωπική συλλογή του Ευάγγελου Αβέρωφ.
Η Πινακοθήκη Αβέρωφ είναι ένα μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης, που η σπουδαιότητά του έχει ξεπεράσει τα σύνορα του Μετσόβου. Σήμερα το φροντίζει με ιδιαίτερη αγάπη η κόρη του Αβέρωφ, η Τατιάνα, και περιέχει έργα ξένων αλλά κυρίως Ελλήνων ζωγράφων, χαρακτών και γλυπτών του 19ου και 20ού αιώνα όπως των Λύτρα, Γύζη, Βολανάκη, Ιακωβίδη, Σαββίδη, Ροϊλό, Παρθένη, Μαλέα, Χατζηκυριάκου–Γκίκα και πολλών άλλων.

 

Διαδρομές

 

Περιπλανηθείτε στις ελατοσκέπαστες βουνοπλαγιές του Εθνικού Δρυμού της Πίνδου και απολαύστε τις δασικές διαδρομές και τα ξεχασμένα χωριά.

Πρώτη Διαδρομή: Ξεκινάει λίγο έξω από το Μέτσοβο με κατεύθυνση την Κατάρα -θα βρείτε αριστερά ταμπέλα προς Βωβούσα. Θα διαβείτε όλη την παραλίμνια διαδρομή της λίμνης του Αώου -σπάνιας ομορφιάς τοπίο, χειμώνα-καλοκαίρι όπου μπορεί να συναντήσετε και άλογα που ζουν ελεύθερα- και θα κατευθυνθείτε στο Φλαμπουράρι και από κει στην κουκλίστικη Βωβούσα. Ήδη βρίσκεστε στην καρδιά του Εθνικού Δρυμού, στην Βάλια Κάλντα. Στάση για κρεατικά στο ταβερνάκι της πλατείας στη Βωβούσα, με θέα το ποτάμι και, συνεχίζετε τον κεντρικό δρόμο προς Περιβόλι όπου, λίγο πιο έξω από το χωριό και μετά το εκκλησάκι του Αγ. Νικολάου, θα κάνετε δεξιά σε χωματόδρομο, ο οποίος μέσω Μικρολίβαδου και Μηλιάς, θα σας οδηγήσει πάλι στην επιστροφή και στην Εγνατία Γρεβενών-Μετσόβου.
Αν στη Βωβούσα κατευθυνθείτε δυτικά προς Λάϊστα, Τσεπέλοβο, ανοίγετε μια άλλη συγκλονιστική διαδρομή προς Δυτικό Ζαγόρι, με τα διάσημα χωριά του, τους Κήπους, την Αρίστη, το Πάπιγκο.

Δεύτερη Διαδρομή: Από το Μέτσοβο, κατευθυνθείτε νότια προς το Χαλίκι. Λίγο παρακάτω, στη διασταύρωση δεξιά, σας περιμένει μία πανέμορφη διαδρομή προς Σιράκο, Καλαρίτες. Φαράγγια και ποτάμια, χιονισμένες βουνοκορφές και φυσικά τα δυο αυτά χωριά, με πετρόκτιστα αρχοντικά που απλώνονται σε δύο πλαγιές, τόσο ενταγμένα στο φυσικό τοπίο, που από μακριά, από την απέναντι πλαγιά δεν τα ξεχωρίζεις. Ξενώνες για φιλοξενία και ταβερνάκια με θολωμένα τζαμόφυλλα σε περιμένουν να γευτείς τα ντόπια καλούδια και τις σπιτικές μαγειρικές.

Τρίτη Διαδρομή:Στο Χαλίκι συνεχίζετε νότια και παίρνετε το δρόμο, αριστερά, για Πολυθέα, Περτούλι, Ελάτη, όπου ξεκινάτε μια άλλη, ιδιαιτέρου κάλλους, βόλτα.
Τα χωριά της περιοχής του Άνω Aσπροποτάμου, όπως η Ανθούσα, το Χαλίκι, η Κρανιά, το Κατάφυτο, η Μηλιά, η Καλλιρρόη, η Πολυθέα, το Στεφάνι, και το Γαρδίκι, είναι χωριά «πνιγμένα» στα έλατα και στα πλατάνια. Το τοπίο συμπληρώνουν οι πανύψηλες κορυφές του Λάκμου (2295 μ.) και της Κακαρδίτσας, τα δάση της ελάτης και τα ορμητικά νερά του Ασπροποτάμου, όπως και οι Πηγές του Αχελώου. Κυρίαρχα είδη δένδρων είναι οι βελανιδιές, τα έλατα, τα πλατάνια και οι οξιές, και από το ζωικό βασίλειο η καφέ αρκούδα, ο λύκος και το ζαρκάδι. Συναρπαστικές διαδρομές μέσα σε αιωνόβια δάση και ελατοσκεπείς χαράδρες, που καταλήγουν στα δύο χωριά, το Περτούλι και την Ελάτη, και φυσικά στο κοντινό χιονοδρομικό. Πλακόστρωτες πλατείες, ατελείωτη κρεατοφαγία και φυσικά, σλάλομ και κατεβασιές στις πίστες του χιονοδρομικού στο Περτούλι.

 

Οι παραδοσιακές βρύσες


Πάνω από 25 πέτρινες παραδοσιακές βρύσες, που προσφέρουν ασταμάτητα πεντακάθαρο, παγωμένο νερό από τις πλαγιές της Πίνδου.

 

Μουσείο υδροκίνησης

Στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης, στο Aνθοχώρι Μετσόβου, θα καταλάβετε τη σημασία της υδροκίνησης στην παραδοσιακή κοινωνία. Πρόκειται για ένα υπαίθριο μουσείο με παλαιούς ανακατασκευασμένους νερόμυλους, νεροτριβές και μαντάνια, που εστιάζει στις βασικές προβιομηχανικές τεχνικές. Εκμεταλλεύεται κι αξιοποιεί τη δύναμη του νερού για την παραγωγή ποικίλων προϊόντων και τις συνδέει με την ιστορία και την καθημερινότητα της τοπικής κοινωνίας στο πέρασμα του χρόνου.
Είναι ιδιαίτερα προσεγμένο, πλαισιωμένο από πολύ όμορφα γραφικά καλντερίμια και μικρές γέφυρες. Εκεί θα βρείτε αναψυκτήριο όπου μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ, το σνάκ ή το αναψυκτικό σας.

Οι Εκκλησίες

Οι εκκλησιές και τα μοναστήρια της περιοχής, όπως αυτή της Αγίας Παρασκευής στην κεντρική πλατεία με το ξυλόγλυπτο τέμπλο του 18ου αιώνα, αποτελούν μοναδικά αξιοθέατα. Επισκεφθείτε τις εκκλησίες του Αγίου Δημητρίου και του Αγίου Χαραλάμπους με τους δύο άμβωνες και τη Μονή Αγίου Νικολάου, στις όχθες του Μετσοβίτικου, με τις σπάνιες βυζαντινές αγιογραφίες.

 

Related posts

Πάτμος: Το νησί της Αποκάλυψης και του κοσμοπολίτικου στυλ

Newsroom

Αλεξανδρούπολη ταξίδι στα σύνορα δύο ηπείρων

Newsroom

Δήλος: Tο νησί του Απόλλωνα

Newsroom