ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Ειδήσεις

Μεβλούτ Τσαβούσογλου: «Ήταν τεχνικό πρόβλημα – Αν συνεχίσει η Ελλάδα να απαγορεύει είσοδο σε Τούρκους, θα απαντήσουμε»

Σε «τεχνικό λάθος» απέδωσε τη μη είσοδο του περιφερειάρχη Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, στην Τουρκία, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Eνω συγχρόνως προειδοποίησε  ότι «άσχετα με αυτό το γεγονός,  εάν συνεχιστεί η απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα σε ορισμένους αξιωματούχους μας, θα απαντήσουμε».

Ο Τούρκος υπουργός, μιλώντας στην επιτροπή προϋπολογισμού της βουλής, είπε ότι  «είναι σαφές ότι δεν υπάρχει πρόθεση εδώ. Λόγω τεχνικού προβλήματος καθυστέρησε η είσοδος του Έλληνα πολίτη στη χώρα μας. Μετά την επίλυση αυτού του τεχνικού προβλήματος, ο Έλληνας πολίτης επετράπη να εισέλθει στη χώρα μας», προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα είναι εκείνη που σκοπίμως εφαρμόζει απαγορεύσεις εισόδου Τούρκων αξιωματούχων. Έχουμε προειδοποιήσει τις ελληνικές αρχές για αυτό το θέμα. Εάν συνεχιστεί η απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα σε ορισμένους αξιωματούχους μας, θα απαντήσουμε».

 

«Οι επιστολές μας για τα νησιά τάραξαν την Ελλάδα»

 

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι προστατεύουν αποφασιστικά τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας και των Τ/Κ στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

«Συνεχίσαμε τα διπλωματικά και νομικά μας βήματα σχετικά με τον εξοπλισμό των νησιών με αποστρατικοποιημένο καθεστώς. Δύο επιπλέον επιστολές που στάλθηκαν στον ΟΗΕ τον τελευταίο χρόνο έχουν διαταράξει την ισορροπία της Ελλάδας. Αποτρέψαμε 9 απόπειρες παραβίασης της υφαλοκρηπίδας μας στην Ανατολική Μεσόγειο τα τελευταία δύο χρόνια από το Ε/κ-Ελληνικό δίδυμο στο πεδίο και στο τραπέζι, τις οποίες αναφέραμε στην ΟΗΕ».

«Κρίσιμη καμπή στο Κυπριακό»

 

«Βρισκόμαστε σε μια καμπή στο Κυπριακό», ανέφερε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Η εθνική μας υπόθεση βρίσκεται σε σημείο καμπής. Μαζί με την κυβέρνηση της ΤΔΒΚ θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε μια λύση 2 κρατών στη βάση της κυρίαρχης ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε συγκεκριμένα βήματα, όπως η πρωτοβουλία στα Βαρώσια και οι τελευταίες προτάσεις της ΤΔΒΚ».

«Η Τουρκία είναι Ευρώπη»

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ υποστήριξε ακόμη ότι η αποτελεσματική ηγεσία της Τουρκίας στη διεθνή σκηνή θα είναι επίσης μια νίκη για την Ευρώπη. «Η φράση ‘Η Τουρκία είναι Ευρώπη’, την οποία τονίσαμε στη Διάσκεψη των Πρεσβευτών τον Αύγουστο, συνοψίζει αυτόν τον προσανατολισμό. Η ΕΕ, που έχει παραδοθεί στις Ε/κ – Ελληνικές αξιώσεις, πρέπει τώρα να αποκτήσει στρατηγική προοπτική», είπε.

Διεύρυνση ΝΑΤΟ

Αναφορικά με την επίσκεψη του Σουηδού πρωθυπουργού στην Τουρκία και την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ο Τσαβούσογλου είπε: «Η συνάντηση θα είναι μια κρίσιμη συνάντηση όσον αφορά τη λήψη συγκεκριμένων βημάτων. Τι έχει γίνει και τι δεν έχει γίνει θα επανεξεταστεί και μετά θα προκύψει μια έκθεση. Μετά θα γίνει επαναξιολόγηση. Και οι δύο χώρες έχουν κάνει κάποια βήματα, αλλά σε αυτή τη φάση είναι δύσκολο να πούμε ότι έχουν εκπληρώσει τις δεσμεύσεις τους», ανέφερε.

Αίγυπτος

«Η διαδικασία εξομάλυνσης με την Αίγυπτο δεν είναι τόσο γρήγορη όσο θα θέλαμε, αλλά αυτό δεν οφείλεται σε εμάς», υποστήριξε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Ισραήλ

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι στοχεύουν να υπάρξει συνεργασία με το Ισραήλ στο πλαίσιο των αμοιβαίων συμφερόντων και σεβασμού των αμοιβαίων ευαισθησιών.

«Προβήκαμε σε αμοιβαίο διορισμό πρεσβευτών μας. Πραγματοποιούνται επισκέψεις υψηλού επιπέδου. Ένα σημαντικό στοιχείο των σχέσεών μας είναι τα δικαιώματα των Παλαιστινίων αδελφών μας και το καθεστώς της Ιερουσαλήμ. Σε αυτή τη βάση είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε», είπε ο Τούρκος υπουργός.

 

Related posts

Εξαρθρώθηκε μεγάλο κύκλωμα κοκαΐνης από την Δίωξη Ναρκωτικών της Ασφάλειας Αττικής: Έκρυβαν τα ναρκωτικά σε άδειες κούτες οπωροκηπευτικών

Newsroom

«Απλώνονται» σε περιοχές Εθνικού ενδιαφέροντος οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις

Newsroom

Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής: Μητσοτάκης θέσαμε ζήτημα για εμπάργκο όπλων στην Τουρκία – Πουθενά κυρώσεις όμως για Τουρκία

Newsroom