Η Άγκυρα έβγαλε σεργιάνι στην Ανατολική Μεσόγειο έναν μικρό πολεμικό στόλο, για να εκφοβίσει τη Λευκωσία. Στο παιχνίδι της πρόκλησης έντασης και το ερευνητικό Barbaros, που κατέπλευσε στον Κόλπο της Μόρφου. Συνέχεια και στις φραστικές απειλές, με νέα ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας.
Συνεχίζει τις προκλήσεις η Αγκυρα, φραστικά και όχι μόνο. Σε νέα ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, γίνεται αναφορά σε ανεύθυνες και μονομερείς δραστηριότητες των Ελληνοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες παραβλέπουν, λέει, τα πραγματικά δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων επί των φυσικών πηγών στο νησί, των οποίων είναι, όπως αναφέρει, συνιδιοκτήτες.
To τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών επιμένει ότι έχει δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα της που αγγίζουν μέρος των τεμαχίων 4, 5 και 6 στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και προσθέτει πως θα δοθεί η απαραίτητη απάντηση στις δραστηριότητες εντοπισμού και εξόρυξης φυσικού αερίου: “Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τόσο τα δικαιώματα και συμφέροντά της στην υφαλοκρηπίδα της, όσο και να συνεχίσει να υποστηρίζει την τ/κ πλευρά. Σε αυτό το πλαίσιο και σε συνεργασία με την κυβέρνηση της «ΤΔΒΚ», θα δοθεί η απαραίτητη απάντηση στις μονομερείς αυτές δραστηριότητες της ε/κ πλευράς, η οποία παραβλέπει τα νόμιμα δικαιώματα των Τ/Κ επάνω στις φυσικές πηγές του νησιού”.
Παράλληλα, ακολουθώντας την τακτική της Αγκυρας για δημιουργία εντάσεων, το Τουρκικό Γενικό Επιτελείο Στρατού ανακοίνωσε ότι αποστέλλεει στην περιοχή δύο φρεγάτες και ένα υποβρύσιο, με την μια φρεγάτα, όπως ανακοίνωσε, να παρακολουθεί από κοντά τις δραστηριότητες του West Capella της Τotal.
Την ίδια στιγμή, το τουρκικό σεισμογραφικό Barbaros βρίσκεται ανοικτά της θαλάσσιας περιοχής της κατεχόμενης πόλης της Μόρφου και καταπλέει στον κόλπο της Μόρφου. Σύμφωνα με τον Υπουργό Ενέργειας της Τουρκίας, Berat Albayrak, μετά την ολοκλήρωση των ερευνών ανοικτά της Αμμοχώστου, το Barbaros θα προχωρήσει σε έρευνες στην Μόρφου. Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, παρουσιάζουν την παρουσία του ερευνητικού σκάφους στην Μόρφου, ως απόβαση του Barbaros.