ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
Υγεία

Mηλόξυδο: Όλη η αλήθεια για την επίδραση που έχει στο σώμα μας και την υγεία μας

Mηλόξυδο: Όλη η αλήθεια για την επίδραση που έχει στο σώμα μας και την υγεία μας

Το μηλόξυδο έχει πολλές ιδιότητες, γι’ αυτό είναι ένα αρκετά πολυχρηστικό προϊόν. Είναι αρκετά δημοφιλές χάρη στις πολλαπλές εφαρμογές του στη γαστρονομία και την ολιστική ιατρική.

 

Μετά από έρευνες, η επιστήμη υποστηρίζει πλέον ορισμένα από τα υγιεινά οφέλη του.

 

Η επιστημονική βιβλιογραφία υποστηρίζει πλέον πολλές ιδιότητες του μηλόξυδου. Παρότι είναι αλήθεια πως ορισμένες από τις χρήσεις του είναι αποτελέσματα φημών, τώρα υπάρχουν αποδείξεις για το θρεπτικό του περιεχόμενο. Η αντιφλεγμονώδης και η αντιμικροβιακή του δράση έχουν πλέον αποδειχθεί.

Έχετε κατά νου ότι αυτό το προϊόν λαμβάνεται από τον συνδυασμό των μήλων με μαγιά. Η μαγιά προκαλεί τη ζύμωση των ζαχάρων και τα μετατρέπει σε αλκοόλ. Έπειτα, τα βακτήρια μετατρέπουν το αλκοόλ σε οξικό οξύ.

Αυτό είναι που δίνει την ξινή γεύση και το δυνατό άρωμα, αλλά φαίνεται επίσης να είναι υπεύθυνο και για τα υγιεινά του οφέλη. Επίσης, το μηλόξυδο περιέχει νερό, ίχνη από άλλα οξέα, βιταμίνες, μέταλλα, και άλλες ενώσεις που συμβάλλουν σημαντικά στην ευεξία.

Ιδιότητες του μηλόξυδου που υποστηρίζονται από την επιστήμη

Το μηλόξυδο, όπως και άλλες ποικιλίες ξυδιού, περιέχει βιοενεργές ενώσεις με φαρμακευτικές ιδιότητες. Σύμφωνα με μια αξιολόγηση που δημοσιεύθηκε στο Food Chemistryαυτό το προϊόν έχει μεγάλες συγκεντρώσεις πολυφαινόλων, οργανικών οξέων, και μικροθρεπτικών. Όλα αυτά έχουν μεγάλη επίδραση στην υγεία μας όταν αφομοιώνονται από το σώμα.

Συγκεκριμένα, έχουν αντιμικροβιακές, αντιοξειδωτικές, αντιδιαβητικές, και αντι-υπερτασικές ιδιότητες. Το ξύδι συνδέεται θετικά και με την υγεία του δέρματος και την αποτροπή της πρόωρης γήρανσης.

 

Ας ρίξουμε μια κοντινή ματιά στα οφέλη που υποστηρίζονται από την επιστήμη. Ερευνητές μελέτησαν το μηλόξυδο και τις επιδράσεις του στην υγεία και ανακάλυψαν πολλές ιδιότητες.

 

1. Το μηλόξυδο έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες

Αυτή η ουσία είναι ένα φυσικό απολυμαντικό και συντηρητικό χάρη στο οξικό οξύ. Ο λόγος είναι πως εμποδίζει την ανάπτυξη βακτηρίων όπως του E. Coli, το οποίο επιταχύνει τη διάσπαση του φαγητού και προκαλεί λοιμώξεις.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2018, οι ερευνητές συμπέραναν ότι αυτό το ξύδι έχει πολλαπλές αντιμικροβιακές ιδιότητες. Αυτό επειδή καταπολεμά παθογόνα όπως τα E. Coli, S. aureus, και C. Albicans. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ακόμη αρκετές αποδείξεις για να προσδιοριστούν ασφαλείς, αποτελεσματικές δόσεις.

2. Ιδιότητες του μηλόξυδου – Είναι ένας σταθεροποιητής γλυκόζης

Ένα από τα πιο γνωστά οφέλη του μηλόξυδου είναι η συμβολή του στη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης. Αυτό το προϊόν δεν είναι στην πρώτη γραμμή θεραπείας κατά του διαβήτη, αλλά η κατανάλωσή του σε μέτριες ποσότητες μπορεί να είναι ευεργετική στη σταθεροποίηση της γλυκόζης.

Μια μικρή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Diabetes Care έδειξε ότι η κατανάλωση μηλόξυδου διαλυμένο με νερό μπόρεσε να βελτιώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη από 19% έως 34%. Ιδιαίτερα σε περιπτώσεις γευμάτων με πολλούς υδατάνθρακες.

Επίσης, μια αξιολόγηση που δημοσιεύθηκε στο Molecular Nutrition and Food Researchοι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως το ξύδι βοηθά στη βελτίωση της λειτουργίας της ινσουλίνης μετά τα γεύματα. Αυτό, με τη σειρά του, μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

3. Μπορεί να βοηθήσει στο αδυνάτισμα

Το βάρος διαφέρει από άτομο σε άτομο καθώς καθορίζεται από τη γενετική και τον τρόπο ζωής. Το μηλόξυδο δε μπορεί να σας κάνει να αδυνατίσετε από μόνο του. Όμως, η κατανάλωσή του είναι ένα καλό συμπλήρωμα για όσους προσπαθούν να χάσουν λίγα κιλά.

Μελέτες σε ανθρώπους δείχνουν ότι η ήπια κατανάλωσή του αυξάνει το αίσθημα πληρότητας. Συνεπώς, μειώνεται η πρόσληψη θερμίδων και αυξάνεται η απώλεια βάρους.

Για την ακρίβεια, έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Dietetic Association βρήκε ότι η κατανάλωση ξυδιού μετά από ένα πλούσιο σε υδατάνθρακες γεύμα αυξάνει το αίσθημα πληρότητας. Οδήγησε τους συμμετέχοντες να καταναλώνουν ακόμη και 200-275 θερμίδες λιγότερες την ημέρα.

Ομοίως, σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Bioscience, Biotechnology, and Biochemistryοι ερευνητές παρατήρησαν ότι η καθημερινή κατανάλωση μηλόξυδου οδήγησε στη μείωση του κοιλιακού λίπους σε όσους συμμετείχαν στην έρευνα.

Πώς να εκμεταλλευτείτε τις ιδιότητες του μηλόξυδου

Να το έχετε στην κουζίνα σας και να το χρησιμοποιείτε συχνά. Είναι εξαιρετικό για σαλάτες, για σπιτική μαγιονέζα, και πολλές άλλες συνταγές. Μπορείτε, επίσης, να διαλύσετε ένα-δυο κουταλάκια του γλυκού σε ένα ποτήρι με ζεστό νερό και να το πίνετε κάθε πρωί.

Αποφύγετε τη χρήση αδιάλυτου μηλόξυδου καθώς μπορεί να φθείρει το σμάλτο των δοντιών και να προκαλέσει πεπτική δυσφορία. Επίσης, δεν συνιστάται όταν λαμβάνετε ορισμένα φάρμακα, γι’ αυτό ρωτήστε τον γιατρό σας αν ακολουθείτε κάποια αγωγή.

Το μηλόξυδο δεν είναι ένα μαγικό συστατικό

Όπως μπορείτε να δείτε, υπάρχουν αρκετές επιστημονικές αποδείξεις για τις ιδιότητες του μηλόξυδου. Ωστόσο, δεν είναι ουσία για φαρμακευτικές αγωγές και δεν είναι αρκετά δυνατή από μόνη της. Θα πρέπει να υιοθετήσετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής και να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν είστε άρρωστοι. Τέλος, να θυμάστε ότι αυτό το συστατικό μπορεί να αντιδράσει με κάποια φαρμακευτική αγωγή.

 

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Related posts

Καρδιολόγος Κωνσταντίνος Αρβανίτης: «Τους πρώτους 5 μήνες του 2022 είχαμε 8.500 νεκρούς περισσότερους από τους αντίστοιχους του 2020»!

Newsroom

«Πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά»: Δωρεάν ψηφιακή μαστογραφία για τουλάχιστον 1,3 εκατ. γυναίκες

Newsroom

Στο τελικό στάδιο της έρευνας σκεύασμα κατά του κορονοϊού