ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Φιλοσοφία

Μην αφήνεις τίποτα για αύριο γιατί ό,τι αφήνεις, σε αφήνει.

Μην αφήνεις τίποτα για αύριο γιατί ό,τι αφήνεις, σε αφήνει.

 

  Έτσι είναι! Έτσι ακριβώς!

Τίποτα δεν πρέπει να αφήνουμε για αύριο, γιατί ο χρόνος περνάει και χάνεται και δεν γυρίζει πίσω· ούτε τα όνειρα, ούτε τις επιθυμίες μας, ούτε τους στόχους μας, ούτε πράγματα που θέλουμε τόσο πολύ, αλλά φοβόμαστε να διεκδικήσουμε, γιατί πιστεύουμε πως δεν θα τα καταφέρουμε ή πως δεν είμαστε αρκετά καλοί σε αυτά. Μα πως θα το μάθουμε, αν δεν τολμήσουμε; Πως θα μάθουμε, αν αυτό που τόσο πολύ θέλουμε να κάνουμε μας ταιριάζει, αν δεν το προσπαθήσουμε;

Εξαιτίας του φόβου, μήπως κάτι δεν πάει καλά, οι άνθρωποι εγκαταλείπουν τους πιο μεγάλους στόχους και τις πιο μεγάλες επιθυμίες τους και δεν τολμάνε να δοκιμάσουν τον εαυτό τους, για να δουν πως θα ανταπεξέλθει, αντιθέτως, μένουν άπραγοι, χωρίς να προσπαθήσουν καν, σα να προδικάζουν το αποτέλεσμα.

Λάθος! Μεγάλο λάθος! Σταμάτα πια να αναβάλλεις κάτι που θα μπορούσες να κάνεις σήμερα, για αύριο! 

Γιατί πίστεψέ με, αν μια φορά το αναβάλλεις, δεν θα το πάρεις ποτέ απόφαση να το κάνεις πράξη, και διαρκώς θα ζεις μέσα σε μια αναβολή. Όλη σου η ζωή θα χαρακτηρίζεται από μια αναβολή· μια αναβολή στα πραγματικά σου θέλω και στις επιθυμίες, μια αναβολή στην προσωπική σου ζωή, μια αναβολή σε όλα. Και μετά από αυτό τι; Τι έρχεται; Η απογοήτευση και η πεποίθηση πως δεν μπορείς να καταφέρεις τίποτα· πως δεν είσαι ικανός για τίποτα. Μα πώς το ξέρεις αυτό; Πώς το ξέρεις αφού δεν τόλμησες; Πώς το ξέρεις αφού φοβήθηκες; Πώς το ξέρεις αφού διάλεξες τον εύκολο δρόμο και το έβαλες στα πόδια, γιατί φοβήθηκες να έρθεις αντιμέτωπος με τα πιο μεγάλα σου θέλω.

 

Σταμάτα πια αυτή τη συμπεριφορά!

 

Η ζωή είναι τόσο μικρή και ο χρόνος κυλάει τόσο γρήγορα. Κι, όμως, αν το θες πραγματικά, φτάνει για να κάνεις πράξη όσα είχες σκεφτεί, όλα σου τα θέλω.

Αρκεί, όμως, εσύ να το θες πραγματικά. Αρκεί να πιστέψεις σε σένα και τις δυνάμεις σου, γιατί μέσα σου έχεις τη δύναμη να τα καταφέρεις. Κι ακόμη κι αν δεν τα πας όπως θέλεις, σημασία έχει πως προσπάθησες, πως τόλμησες. Άλλωστε, δεν μπορούμε να είμαστε σε όλα καλοί, όμως, πάντα σε κάτι θα είμαστε καλύτεροι. Πρέπει να ψάξουμε, για να το ανακαλύψουμε.
Πρέπει να ρισκάρουμε, για να μάθουμε και όχι να αφήνουμε τον εαυτό μας να ζει μέσα σε μια αμφιβολία, μέσα στο ΑΝ και να αναρωτιέται μια ζωή αν θα μπορούσε να τα καταφέρει. Αυτό δεν πρόκειται να το μάθει ποτέ, αφού δεν κυνήγησε όσα ήθελε, αλλά άφησε να του φύγουν μέσα από τα χέρια. Κι αυτή η συμπεριφορά είναι η πιο ψυχοφθόρα, γιατί, πάντα, όταν αφήνεις πρώτος κάτι, αργά ή γρήγορα θα σε αφήσει και αυτό· είτε όνειρα, είτε επιθυμίες, είτε στόχους, είτε φιλίες, είτε σχέσεις, είτε ανθρώπους που αγαπάς.

Πάντα, ό,τι αφήνεις, σε αφήνει. Γι’ αυτό σταμάτα αυτή τη συμπεριφορά όσο είναι νωρίς και Πίστεψε στον εαυτό σου! Πίστεψε στις δυνάμεις σου! Πίστεψε πως μπορείς να τα καταφέρεις, γιατί θα τα καταφέρεις, αργά ή γρήγορα! 

Με υπομονή και επιμονή όλα γίνονται! Με μια, όμως, επιμονή και διεκδίκηση, η οποία δεν έρχεται σε σύγκρουση με τα θέλω του άλλου, αλλά δείχνει πως τα σέβεται. Πρέπει να βρεις τις ισορροπίες μέσα σου και γύρω σου κι έπειτα να αρχίσεις να κυνηγάς τα θέλω σου και να μην αφήνεις τίποτα για αύριο!
Να ζεις το τώρα και να τολμάς! Και να θυμάσαι πως γι’ αυτή την τόλμη σου πάντα θα ανταμείβεσαι. Μπορεί όχι άμεσα, αλλά με το πέρασμα του χρόνου όλα θα πάρουν τον δρόμο τους και όλα θα γίνουν όπως εσύ τα θες. Γιατί, αν ποτέ σου δεν τολμήσεις να κάνεις όσα πραγματικά θέλεις, κάποια μέρα θα ξυπνήσεις και ο καιρός πια θα έχει περάσει, και δεν θα έχεις τον χρόνο και τη δύναμη για να τα κάνεις, θα είναι αργά· και τότε θα το μετανιώσεις και θα τα βάλεις με τον εαυτό σου· με τον εαυτό εκείνο που έδειξε αδυναμία και φόβο, που σκεφτόταν αρνητικά, που δίστασε να τολμήσει, γιατί πίστευε, χωρίς να ξέρει πραγματικά και χωρίς να δοκιμάσει, πως δεν θα τα καταφέρει· με τον εαυτό εκείνο που άφησε ανθρώπους να φύγουν από κοντά του· ανθρώπους που ήταν πάντα εκεί για εκείνον, να τον στηρίζουν και να του δίνουν δύναμη, γιατί δεν ήξερε τι πραγματικά ήθελε από τη ζωή του· ανθρώπους που τους άφησε και έφυγαν και που όταν κατάλαβε την αξία τους δεν ήταν πια εκεί γι’ αυτόν, είχαν πια χαθεί. Γι’ αυτό σου λέω και άκουσέ με καλά :
Μην αφήνεις τίποτα για αύριο, γιατί ό,τι αφήνεις σε αφήνει! Άρχισε να σκέφτεσαι και να πράττεις διαφορετικά. Άφησε τις φοβίες σου στην άκρη και κυνήγησε τα θέλω σου και τους ανθρώπους που πιστεύεις πως αξίζουν να υπάρχουν στη ζωή σου. Και ποτέ να μη μετανιώνεις για πράγματα που έκανες, παρά μόνο για πράγματα που ΔΕΝ έκανες, γιατί φοβήθηκες!

Γιατί όπως λέει και η Αλκυόνη Παπαδάκη :

« Πάρε το βλέμμα σου από τα πόδια σου…Κοίταξε πέρα, μακριά, στον ορίζοντα… Εκεί σε περιμένει η ζωή…Μπροστά…[…] Η ζωή δεν μαθαίνεται από δεύτερο χέρι..Δεν είναι μια κυρία που φτάνει μόνο να στη συστήσουν με όλους τους κανόνες της ευγένειας κι εσύ να χαμογελάς…να κάμεις ελαφρά υπόκλιση και να πεις χαίρω πολύ…Ζήσε για να μάθεις! Πάρε τα ρίσκα σου…Μη φοβάσαι! Δεν είναι πια η ζωή μου μια πορεία στην έρημο…ξαφνικά η έρημος γέμισε κόκκινα τριαντάφυλλα…ξαφνικά οι μέρες μου γέμισαν ήλιο…ξαφνικά οι νύχτες μου γέμισαν δίδυμα φεγγάρια..! Για κοίτα, φίλε μου, πώς γυρίζει ο τροχός..! Δε χάθηκε ο ήλιος…στο σκούρο σύννεφο κρύφτηκε…περίμενε λίγο..όλα θα αλλάξουν…»

 

Της Μιρένας Πατρού.

Related posts

Μαχάτμα Γκάντι: 30 ανεκτίμητες συμβουλές ζωής

Ποτέ δεν κάνεις συμφωνία με τον βιαστή

Newsroom

Φώτης Κόντογλου – Πρέπει νὰ ἐκσυγχρονιστοῦμε!

Newsroom