ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Επικαιρότητα

«Μήνυμα» στην κυβέρνηση έστειλαν μέσω των αυτοδιοικητικών εκλογών οι πολίτες μετά το αποτέλεσμα της κάλπης

«Μήνυμα» στην κυβέρνηση έστειλαν μέσω των αυτοδιοικητικών εκλογών οι πολίτες μετά το αποτέλεσμα της κάλπης 

 

Τα χαμόγελα της πρώτης Κυριακής των αυτοδιοικητικών εκλογών «πάγωσαν» στον β’ γύρο το Μέγαρο Μαξίμου, αφού το στοίχημα του 13+3 χάθηκε. 

 

Οι υποψήφιοι που είχαν την γαλάζια στήριξη έχασαν σε πέντε από τις έξι περιφέρειες, ενώ η Νέα Δημοκρατία είδε να αλλάζουν χέρια οι δήμοι της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Στην Πειραιώς αναλύουν με προσοχή το αποτέλεσμα της κάλπης και μιλούν για μήνυμα που ελήφθη, ενώ εστιάζουν στην ανάγκη να τρέξει με μεγαλύτερη ταχύτητα η μεταρρυθμιστική ατζέντα της κυβέρνησης. Φαίνεται πως πρόκειται για μια … προειδοποίηση των ψηφοφόρων πως στην πολιτική δεν υπάρχει «λευκή επιταγή» και δεν δικαιολογείται χαλάρωση.

Στο στρατόπεδο της Ν.Δ εκτιμούν πως τέσσερα είναι τα βασικά αίτια πίσω από το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα :

 

1.Οι επιλογές προσώπων σε κάποιες περιπτώσεις δεν ήταν οι κατάλληλες. Για παράδειγμα δεν περνά απαρατήρητο πως σε τέσσερις από τις έξι περιφέρειες που υπήρξε δεύτερος γύρος βγήκαν οι αντάρτες και όχι οι υποψήφιοι που είχαν το γαλάζιο χρίσμα.

Σε δύο περιπτώσεις- στα Ιόνια νησιά και στη Δυτική Μακεδονία– αυτό δεν αποτέλεσε μεγάλη έκπληξη, καθώς οι υποψήφιοι που είχαν την στήριξη της Ν.Δ. είχαν έρθει δεύτεροι και στον πρώτο γύρο. Ωστόσο στο κυβερνών κόμμα δεν περίμεναν πως θα χαθεί η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και κυρίως η περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (όπου κατέβαινε ένα δυνατό όνομα : ο Αλκιβιάδης Στεφανής).

 

2.Η επιλογή από ένα κομμάτι των πολιτών μιας ψήφου με αντικυβερνητικά χαρακτηριστικά. Οι προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί από τους γαλάζιους για νίκη σε 13 περιφέρειες και στους 3 μεγάλους δήμους ήταν υπερβολικές και ανάλογες τοποθετήσεις μπορεί να συσπείρωσαν τελικά ψηφοφόρους που ήθελαν να στείλουν μήνυμα στην ΝΔ πως δεν παίζει … μπάλα χωρίς αντίπαλο.

 

3.Η επιλογή απο ένα κομμάτι των πολιτών μιας τιμωρητικής ψήφου για λάθη και παραλείψεις σε τοπικό επίπεδο. Να σημειωθεί εδώ πως δεν περνά απαρατήρητο πως σε κάποιες περιπτώσεις που υπήρξε στήριξη υποψηφίων τόσο από το ΠΑΣΟΚ όσο και το ΣΥΡΙΖΑ υπήρξαν «γαλάζιες» ήττες.

Στη Θεσσαλία ο Δημήτρης Κουρέτας (που είχε στήριξη από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ) κατάφερε με άνεση να κόψει πρώτος το νήμα και εξελέγη περιφερειάρχης. Την ίδια στιγμή ο Κώστας Αγοραστός που είχε το χρίσμα της Ν.Δ. φαίνεται πως πλήρωσε για την μεγάλη καταστροφή στην περιοχή από τις πρόσφατες πλημμύρες.

Δημήτρης Κουρέτας: Από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας νέος Περιφερειάρχης – Το βιογραφικό του

Ο Δημήτρης Κουρέτας, επικεφαλής του συνδυασμού «Πρωτοβουλία» πέτυχε ευρεία νίκη στον β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών και εκλέγεται νέος Περιφερειάρχης Θεσσαλίας «εκθρονίζοντας» τον Κώστα Αγοραστό, ο οποίος διεκδικούσε μία τέταρτη θητεία.

 

Ο κ. Κουρέτας, ανεξάρτητος υποψήφιος με την στήριξη του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ είχε τερματίσει δεύτερος με ποσοστό 34,11% την πρώτη Κυριακή και κατάφερε στο β’ γύρο να κόψει πρώτος το νήμα συγκεντρώνοντας ποσοστό 59,66%, έναντι του Κώστα Αγοραστού ο οποίος έλαβε 40,34% (με την ενσωμάτωση στο 99,63%).

Ο νικητής των περιφερειακών εκλογών στην – πληγείσα από τις πρόσφατες θεομηνίες – Θεσσαλία έχει μακρά ακαδημαϊκή και ερευνητική πορεία και η δουλειά του στην καινοτομία των τροφίμων έχει βραβευθεί στην Ελλάδα και στην Ε.Ε..

Ακολουθεί αναλυτικά το βιογραφικό του και οι βασικοί σταθμοί της διαδρομής του.

Από την Πάτρα, στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ

Ο Δημήτρης Κουρέτας γεννήθηκε στα Προσφυγικά της Πάτρας το 1962. Σπούδασε Φαρμακευτική στην Πάτρα και στη συνέχεια πήρε το διδακτορικό του δίπλωμα στη Βιοχημεία από το Χημικό Τμήμα του Α.Π.Θ. Από το 1990-1992 εργάστηκε ως ερευνητής στην Ιατρική Σχολή του Harvard στη Βοστώνη.

Σήμερα είναι Καθηγητής Φυσιολογίας Zωικών Oργανισμών και Τοξικολογίας και διευθυντής του ομώνυμου εργαστηρίου, στο τμήμα Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ζει στη Λάρισα. Ερευνητικά εργάζεται στον τομέα της μελέτης των μηχανισμών αλληλεπίδρασης διατροφικών στοιχείων με τον οργανισμό σε μοριακό επίπεδο, ειδικά σε περιπτώσεις άσκησης. Έχει δημοσιεύσει πάνω από 230 άρθρα σε διεθνή έγκυρα περιοδικά.

Ήταν εμπειρογνώμονας στην Ε.Ε. στην τεχνολογική πλατφόρμα ‘Food for life’ για την περίοδο 2007-2013 και την περίοδο 2014-2020.

Το 2013-2014 ήταν αναπληρωτής Πρύτανη στο Π.Θ. και από το 2018 μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων της Commission για χημικές και διατροφικές κρίσεις.

Από τον Ιανουάριο του 2019 είναι μέλος της Παγκόσμιας Ακαδημίας Επιστημών.

 

Η ήττα Μπακογιάννη

Στην Αθήνα ο Κώστας Μπακογιάννης φαίνεται πως πλήρωσε πολιτικά τον «Μεγάλο Περίπατο» και παρά το σημαντικό προβάδισμα του πρώτου γύρου χθες έχασε καθαρά από τον Χάρη Δούκα. Υπενθυμίζεται εδώ πως ο κ.Δούκας ήταν υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ αλλά στο δεύτερο γύρο είχε στήριξη και από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Χάρης Δούκας: Ποιος είναι ο νέος δήμαρχος Αθήνας – Το βιογραφικό του

0 43χρονος καθηγητής του ΕΜΠ και έως πρόσφατα τομεάρχης Ενέργειας, είχε δώσει προεκλογικά έμφαση στις προτάσεις για πρακτικές λύσεις που θα μειώσουν τις εκπομπές ρύπων στην πρωτεύουσα, αλλά και θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των κατοίκων και επισκεπτών της.

«Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τους φίλους, τους συνεργάτες και τους πολίτες που κατάφεραν το ακατόρθωτο. Πίστεψαν σε μία Αθήνα πράσινη, καθαρή και δημιουργική, στο όραμά μας να αλλάξουμε την Αθήνα και να την κάνουμε όπως την ονειρευόμαστε. Δεσμεύομαι ότι θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις και θα είμαι δίπλα σε κάθε Αθηναίο και σε κάθε Αθηναία για να κάνουμε την Αθήνα όπως της αξίζει. Το πιο όμορφο ταξίδι τώρα ξεκινάει. Μαζί θα τα καταφέρουμε» είπε στις πρώτες του δηλώσεις μετά το αποτέλεσμα.

Στον ακαδημαϊκό χώρο έχει σημαντικές διακρίσεις, αλλά στον χώρο της πολιτικής έγινε ευρύτερα γνωστός τους τελευταίους μήνες. Ας δούμε λοιπόν το βιογραφικό του.

Το αντικείμενό του

Γεννήθηκε το 1980 στην Αθήνα, είναι Μηχανολόγος Μηχανικός και Καθηγητής Ενεργειακής Πολιτικής και Διοίκησης στη Σχολή των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στην Ελλάδα.

Το πεδίο ειδίκευσης του Δρ. Χάρη Δούκα σχετίζεται με την ανάπτυξη συστημάτων υποστήριξης αποφάσεων για την ενεργειακή και κλιματική πολιτική, θέτοντας τον ανθρώπινο παράγοντα στον πυρήνα των διαδικασιών μοντελοποίησης και προωθώντας αυτή την φιλοσοφία σε επιστημονικά περιοδικά μεγάλη διάδρασης (όπως το Nature).

Τα μοντέλα πολιτικής που έχει αναπτύξει χρησιμοποιούν γλωσσικές μεταβλητές για να ενσωματώσουν στοιχεία της ανθρώπινης συμπεριφοράς στη χάραξη πολιτικής, επιτρέποντας τον σχεδιασμό πολιτικών που μπορούν και ακούνε «τί θέλουν οι πολίτες» και να συμπεριλάβουν «τί μπορούν να κάνουν οι πολίτες», στοιχεία σημαντικά για την επιτυχία τους.

Με αυτό τον τρόπο, τα μοντέλα και συστήματα υποστήριξης αποφάσεων που έχει αναπτύξει «ανοίγουν το μαύρο κουτί» των αποφάσεων πολιτικής, εισάγοντας με άμεσο και διαφανή τρόπο την ανθρώπινη αντίληψη, συνθέτοντας «από κάτω προς τα πάνω», για την ανάπτυξη σύγχρονων πράσινων πολιτικών.

Αυτός είναι ο λόγος που έχουν τύχει σημαντικής αποδοχής από την επιστημονική κοινότητα (πχ, ειδικό αφιέρωμα του Research Features), και έχουν χρησιμοποιηθεί σε πλήθος εφαρμογών βιώσιμων πολιτικών σε εθνικό και τοπικό επίπεδο.

Διδακτικό έργο

Διδάσκει στη σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου πλήθος προπτυχιακών μαθημάτων όπως τα «Συστήματα Αποφάσεων», «Συστήματα Χρηματοοικονομικής Διοίκησης », «Διαχείριση Ενέργειας και Περιβαλλοντική Πολιτική» και «Πολυκριτήρια Ανάλυση Αποφάσεων». Παράλληλα από το 2018 διδάσκει στο μάθημα «4η βιομηχανική Επανάσταση και Έξυπνες Πόλεις», του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Τεχνο-Οικονομικά Συστήματα» του ΕΜΠ.

Είναι συνδιδάσκων σε πλήθος μεταπτυχιακών μαθημάτων όπως τα «Πολυκριτηριακά Συστήματα Υποστήριξης Αποφάσεων» και «Ενεργειακός Προγραμματισμός Ελαχίστου Κόστους» του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών Υποψηφίων Διδακτόρων της ΣΗΜΜΥ αλλά και «Διαχείριση Ενέργειας και Διοίκηση Έργων» του ΔΠΜΣ «Παραγωγή και Διαχείριση Ενέργειας», «Διαχείριση Ενεργειακών Πόρων» και «Πολυκριτηριακά Συστήματα Αποφάσεων», του ΔΠΜΣ «Τεχνο-Οικονομικά Συστήματα» καθώς και «Συστήματα Λήψης Αποφάσεων» στο ΔΠΜΣ «Περιβάλλον & Ανάπτυξη» του ΕΜΠ.

Βραβεύσεις – Διακρίσεις

Ο Χάρης Δούκας έχει λάβει βραβεία για τις επιδόσεις και το έργο του από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ ), το ΕΜΠ, το ΑΠΘ, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, την Ελληνική Εταιρεία Επιχειρησιακής Έρευνας (ΕΕΕΕ) και το Παγκόσμιο Συνέδριο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια συγκαταλέγεται στο 2% των περισσότερο διαδραστικών επιστημόνων όλων των ειδικοτήτων σε παγκόσμιο επίπεδο, με βάση τις αξιολογήσεις του Harvard.
Είναι επίσης Διευθυντής Γραφείου της εξαμελούς εθνικής επιτροπής Ελλάδας του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ενέργειας (WEC) από το 2020 και τακτικό της μέλος από το 2016, ενώ είναι μέλος προγράμματος του WEC από το 2022.

 

4.Τα υψηλά ποσοστά αποχής που μπορεί να οφείλονται σε ένα κλίμα χαλαρότητας και υπέρμετρης σιγουριάς στο στρατόπεδο του κυβερνώντος κόμματος. Το γεγονός πως στον πρώτο γύρο σε επτά περιφέρειες κέρδισαν οι υποψήφιοι που είχαν την γαλάζια στήριξη δημιούργησε την εικόνα πως η Νέα Δημοκρατία θα πάει εξίσου καλά και στο δεύτερο γύρο. Επομένως υπήρξε μια αποσυσπείρωση ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος, καθώς αρκετοί ήταν αυτοί που εκτίμησαν πως το αποτέλεσμα έχει κριθεί.

 

Ειδικά σε επίπεδο δήμων το γεγονός πως στις περιφέρειες της Αττικής και της Κεντρικής Μακεδονίας το αποτέλεσμα είχε κριθεί από τον πρώτο γύρο δεν βοήθησε τους υποψήφιους δημάρχους που είχαν την στήριξη της Ν.Δ. Είναι χαρακτηριστικό πως ο Κώστας Μπακογιάννης πήρε 7400 λιγότερες ψήφους σε σχέση με τον πρώτο γύρο, με το ποσοστό συμμετοχής στην Αθήνα να είναι μόλις 26,73%

Πώς διαβάζουν το πολιτικό τοπίο στην κυβέρνηση

 

Στη Νέα Δημοκρατία αναγνωρίζουν πως δεν ήταν μια καλή βραδιά η χθεσινή, ωστόσο εκτιμούν πως τα πολιτικά συμπεράσματα ως προς την κατανομή των δυνάμεων των κομμάτων ουσιαστικά βγήκαν την πρώτη Κυριακή. Επισημαίνουν δε πως υπήρξε μια «αντισυσπείρωση πολλών δυνάμεων απέναντι σε υποψήφιους της Νέας Δημοκρατίας». Ταυτόχρονα αυτό που υπενθυμίζουν από το κυβερνών κόμμα είναι πως έγιναν εθνικές εκλογές πριν από τρεις μήνες στις οποίες κατεγράφη με απόλυτη σαφήνεια η δύναμη των κομμάτων.

 

Στα πολιτικά μηνύματα αναφέρθηκε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισημαίνοντας πως «η κυβέρνηση οφείλει να πορεύεται με τα πόδια καλά γειωμένα, στη γη. Να λαμβάνει τα πολιτικά μηνύματα ανά πάσα στιγμή και να αγωνίζεται με όλες της τις δυνάμεις για να βελτιώνει την καθημερινότητα των Ελλήνων πολιτών. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε, με έμφαση στη μεταρρυθμιστική μας ατζέντα, στο πολιτικό πρόταγμα».

 

Στο Μαξίμου θέλουν τώρα να πατήσουν .. γκάζι και να επιταχύνουν την ψήφιση μιας σειράς κρίσιμων νομοσχεδίων. Αυτή την εβδομάδα αναμένεται να συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο, ενώ από το κυβερνών κόμμα παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή καθώς είναι ορατό το ενδεχόμενο να υπάρξει αύξηση μεταναστευτικών ροών αλλά και αντίκτυπος στην οικονομία.

 

Related posts

Αυτό είναι το απόρρητο Τουρκικό «non paper» που διακινεί η Άγκυρα στις ξένες πρεσβείες και κατηγορεί την Αθήνα

Newsroom

Αλλαγή φρουράς με ποντιακές στολές στον Άγνωστο Στρατιώτη

Newsroom

Η «Αναζήτηση» του Παναγιώτη Μέντη στο Θέατρο Πρόβα

Newsroom