ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Υγεία

Γιατί χρειάζεται βοήθεια μια μητέρα που θηλάζει;

Γιατί χρειάζεται βοήθεια μια μητέρα που θηλάζει; μας εξηγεί η Κατερίνα Μιχαηλίδου Συμβούλος γαλουχίας.

Ενώ ο μητρικός θηλασμός είναι μια φυσική διαδικασία – παρόλα αυτά συχνά οι μητέρες παραπονιούνται ότι δεν είχανε γάλα η αντιμετώπισαν προβλήματα μετά την γέννα.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελες να μου πεις λίγα λόγια για το ρόλο το έργο των συμβούλων γαλουχίας. Πόσο απαραίτητοι είναι;

Οι  Διεθνώς  Πιστοποιημένες/οι Σύμβουλοι Γαλουχίας IBCLC έχουν τις ειδικές γνώσεις, την άριστη δεξιοτεχνία και ορθή επαγγελματική στάση ώστε να παρέχουν ποιοτική, θεωρητική και πρακτική βοήθεια,  συμπαράσταση και υποστήριξη στα μωρά και στις μητέρες, για να καταφέρουν να θηλάσουν.

Πρόκειται για επαγγελματίες που κατέχουν τις απαραίτητες γνώσεις και εμπειρίες για να προωθούν και να διευκολύνουν το Μητρικό Θηλασμό Οι IBCLC δουλεύουν για την πρόληψη και την επίλυση των προβλημάτων Μητρικού Θηλασμού σύμφωνα με τα Διεθνή STANDARS Και πρωτόκολλα Διεθνώς σε κλινικές αλλά τα τελευταία χρόνια και σε ελληνικά μαιευτήρια.

Γενικότερα ενθαρρύνουν ένα κοινωνικό περιβάλλον που υποστηρίζει τις θηλάζουσες οικογένειες.

Η εμπειρία απέδειξε ότι οι Διεθνώς Πιστοποιημένες/οι Σύμβουλοι Γαλουχίας IBCLC συμβάλλουν στη βελτίωση των πρακτικών του Μητρικού Θηλασμού και αυξάνουν τα ποσοστά επιτυχίας.

Υποστηρίζοντας και προσφέροντας επιμόρφωση στους συναδέλφους τους, το γενικό επίπεδο της φροντίδας αλλάζει και γίνεται πιο ποιοτικό.

Υπάρχουν δυο σημαντικά προβλήματα που πρέπει να δούμε:

Το πρώτο είναι ότι  όλοι κατανοούμε ότι ο μητρικός θηλασμός είναι μητρική τέχνη που παλαιότερα μάθαιναν η μια μητέρα με την άλλη και με την βοήθεια των μαιών, πλέον  δυστυχώς τείνει να χάνεται αυτή η τέχνη γιατί σταμάτησαν οι γυναίκες να θηλάζουν και αντικαταστάθηκε η σίτιση του μωρού με μπιμπερό (ευτυχώς αναβιώνει τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα ο μητρικός θηλασμός).

Και το δεύτερο είναι η έλλειψη εξειδίκευσης στην γαλουχία, ως ένας σημαντικός κλάδος, οπότε  και οι επαγγελματίες υγείας δεν έχουν ξεχωριστή ειδικότητα και σε αρκετές δυσκολίες συστήνουν να διακοπεί ο μητρικός θηλασμός (πχ τραυματισμός, σύγχυση θηλών, πολυδίδυμες κυήσεις, πρόωρα νεογνά κοκ).

Με ποιον τρόπο μπορεί ένα μαιευτήριο να βελτιώσει τις παροχές του ώστε οι περισσότερες γυναίκες να θηλάζουν και να ξεπερνούν τυχόν προβλήματα και να μην σταματούν τους πρώτους 2-3 μήνες; Ποια είναι τα σημαντικότερα εμπόδια για αποκλειστικό θηλασμό;

Το κυριότερο είναι η ανεπαρκής στήριξη των μητέρων σε όλα τα επίπεδα-γνωστικό πρακτικό, θεωρητικό!! Πιο συγκεκριμένα, η απάντηση βρίσκεται συνήθως στην ανεπάρκεια τήρησης των 10 απαραίτητων βημάτων για τα Φιλικά Προς τα Βρέφη Μαιευτήρια. Στην Ελλάδα μόλις επίσημα ανακοινώθηκε ότι είναι μόνο 3, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αττικών ΤΟ Έλενας Βενιζέλου είναι baby friendly και το Αρεταίειο.

Ωστόσο αξίζει να επισημάνω ότι και ιδιωτικές κλινικές έχουν κάνει πολύ μεγάλη πρόοδο τα τελευταία χρόνια και προχωρούν για την Διαπίστευση να αναγνωριστούν ως Φιλικά Προς τον Θηλασμό.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον (ΠΟΥ – Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας – WHO), waba και unicef – τονίζουν την αναγκαιότητα να τηρούνται τα 10 βήματα για επιτυχή θηλασμό που θα αναφέρω επιγραμματικά.

Το πρώτο είναι να τοποθετηθεί το μωρό στο στήθος της μητέρας την πρώτη ώρα μετά τον τοκετό, το μωρό να είναι συνεχώς δίπλα στην μητέρα (rooming–in) καθώς και να τηρούνται βασικοί κανόνες υποστήριξης σε περίπτωση που το μωρό δεν έρθει στο στήθος ώστε η μητέρα να έχει επαρκή γάλα στην συνέχεια!

Ένας ακόμη σημαντικό βήμα  είναι να γίνεται χρήση πιπίλων και πλαστικών θηλών  -οπότε δεν θηλάζει το μωρό (το φαινόμενο της σύγχυσης των θηλών). Εξίσου σημαντικό όμως θεωρώ το γεγονός ότι η μητέρα δεν έχει επαρκή και έγκυρη πληροφόρηση σε σχέση με το πώς θα εδραιώσει την γαλουχία αλλά και θα συνεχίσει να παρέχει τα πολύτιμα οφέλη του μητρικού γάλακτος στο μωρό της μέχρι να ξεκινήσει το μωρό της στερεές τροφές ή και στην συνέχεια. Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν το γεγονός αυτό – αφού πέφτουν κατακόρυφα μετά τους 3-6 μήνες.

Ο ρόλος των Διεθνώς Πιστοποιημένων Συμβούλων Γαλουχίας (IBCLC) που είναι και πχ γιατροί, μαίες κλπ- είναι σημαντικός και σε Παγκόσμιο επίπεδο και η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί τους IBCLC πρότυπο εκπαίδευσης με θέμα το μητρικό θηλασμό. Οι δε γνώσεις που πιστοποιούνται από τις εξετάσεις του IBLCE υπερκαλύπτουν τις απαιτούμενες από την ΕΕ γνώσεις που χρειάζεται να έχουν οι φορείς για το σχέδιο δράσης για την προστασία, προώθηση και υποστήριξη του μητρικού θηλασμού στην Ευρώπη καθώς και σε Διεθνές Επίπεδο.(πληροφορίες www.ilca.org, www.ibcle.org)

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι γονείς που λαμβάνουν υποστήριξη κατά την περίοδο της –εγκυμοσύνης, τοκετού και κυρίως λοχείας – νιώθουν αυτοπεποίθηση, έχουν μικρότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν επιλόχεια κατάθλιψη και προσαρμόζονται πιο εύκολα στην δυναμική της οικογένειας.

Ποια είναι, από την εμπειρία σου τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει μια νέα μαμά στην προσπάθειά της να θηλάσει που είναι στην ουσία οι πιο συνηθισμένοι λόγοι που οι μαμάδες επικοινωνούν μαζί σου;

Τα προβλήματα που ανακύπτουν είναι πολλά – ωστόσο ξεχωρίζουν: οι πληγωμένες θηλές αλλά και προβλήματα παραγωγής που σχετίζονται και με χαμηλή πρόσληψη βάρους του μωρού.

Ακολουθούν τα προβλήματα που σχετίζονται με δυσκολία του νεογνού να θηλάσει:  φραγμένοι γαλακτοφόροι πόροι, καθώς και περιπτώσεις που σχετίζονται με εγχείρηση στον μαστό, πρόωρα μωρά η δίδυμα, καθώς και περιπτώσεις επαναγαλακτισμού και αυτές είναι  μόνο μερικές από τις περιπτώσεις που είναι απαραίτητο να συμβουλευτούν οι μητέρες κάποιον εξειδικευμένο.

Ποιο είναι το προφίλ των μαμάδων που απευθύνονται σε σένα (μόρφωση);

Το μεγαλύτερο ποσοστό αφορά γυναίκες με ανώτερη –η/και ανώτατη μόρφωση.

“Δεν έχω γάλα”. Πόσο αληθινός μπορεί να είναι αυτός ο ισχυρισμός;

Αυτός είναι από τους πιο συνηθισμένους μύθους που διαιωνίζονται στην κοινωνία μας!

Αν και κάθε περίπτωση εξετάζεται ξεχωριστά, μελέτες έχουν δείξει πως ακόμα και υποσιτιζόμενες μητέρες μπορούν να παράγουν απόλυτα ικανοποιητικό γάλα σε ποιότητα και ποσότητα για να θρέψουν το μωρό τους.

Όμως τις περισσότερες φορές αυτό μεταφράζεται λάθος, υπάρχει μια «δόση» αλήθειας  όπου ενώ  ουσιαστικά  είναι αποτέλεσμα κακής η ανακριβής πληροφόρησης σχετικά με την σίτιση του μωρού πχ αραιοί θηλασμοί με αποτέλεσμα να μειώνεται η ροη του γάλακτος.

Ποια θεωρείς ότι είναι τα σημαντικότερα οφέλη του θηλασμού;

Εκτός από τα αντισώματα που δρουν βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα, θα σταθώ σε κάποια που είναι κυρίως μακροπρόθεσμα αλλά καθοριστικής θα έλεγα σημασίας:

Αύξηση του δείκτη νοημοσύνης
Προστατεύει από οξέα και χρόνια νοσήματα ακόμα και από λευχαιμία και λεμφώματα 1,2. Ποτέ δεν προκαλεί αλλεργία. Ενισχύει την άμυνα του οργανισμού και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων 3.

Ενισχύει το δεσμό μητέρας παιδιού. Ενισχύει τις νοητικές και συναισθηματικές ικανότητες 4,5.

Προφυλάσσει από την παχυσαρκία, την υπέρταση και τον σακχαρώδη διαβήτη (μεταβολικό σύνδρομο) 6.

Αύξηση της επιβίωσης των πρόωρων

Πρόληψη για μελλοντικό κίνδυνο στεφανιαίας νόσου

Και για την μητέρα Προστασία από οστεοπόρωση κλπ

Για να μην αναφέρουμε τα ψυχοσωματικά οφέλη όπως Ψυχική ολοκλήρωση ως γυναίκα-μητέρα και συμβάλει στην ηρεμία του βρέφους λόγω ειδικής ορμόνης που περιέχει
συμβάλει στην καλή ψυχική υγεία λόγω του ψυχικού δεσμού που αναπτύσσεται ανάμεσα στη μητέρα και το νεογνό.

Τα οικονομικά οφέλη – σε καιρό οικονομικής ύφεσης!

Μειώνει την νοσηρότητα και θνησιμότητα των βρεφών σε όλες τις χώρες του κόσμο

Πόσο πίσω είμαστε στην Ελλάδα στο θέμα αυτό;

Αρκετά πίσω από ότι δείχνουν τα στοιχεία, ωστόσο είμαι συγκρατημένα αισιόδοξη ότι σταδιακά οι μητέρες αναζητούν έγκυρη πληροφόρηση.

KATERINA ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ

ΔΙEΘΝΩΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΓΑΛΟΥΧΙΑΣ IBCLC, LLLI,

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ CHILDBIRTH EDUCATOR/MATERNITY CARE

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΡΕΥΝΗΤΡΙΑ

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΜΟΡΙΑΚΟΥ ΥΔΡΟΓΟΝΟΥ

www.greekaffair.gr

Related posts

Τριγλυκερίδια πως να τα ρίξετε χαμηλά: Δείτε με ποιους τρόπους

Newsroom

Πέφτουν τα μαλλιά μου: Πόσο ανησυχητικό είναι;

Newsroom

Διαβάστε τι πρέπει να κάνετε αν σας τσιμπήσει σφήκα ή μέλισσα