Κοινοποιείστε το άρθρο

Μητσοτάκης: Αν συνεχιστεί το νοσηρό κλίμα, ως ύστατη λύση, θα προχωρήσουμε στην διακοπή του πρωταθλήματος

Ξεκάθαρος ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του από το βήμα της Βουλής, όσον αφορά την κατάσταση που επικρατεί στο ποδόσφαιρο και στο πρωτάθλημα της Super League.

Ο πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι σε περίπτωση που… «το άρρωστο κλίμα θα συνεχιστεί θα υποχρεωθούμε να διακόψουμε τη Super League, γιατί καλύτερα να μην έχουμε κανένα πρωτάθλημα από το να έχουμε αυτό το πρωτάθλημα. Θα πράξω αυτό που επιβάλλει η συνείδησή μου με γνώμονα το κοινό συμφέρον».

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης αποκάλυψε και τα σχέδια της κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας ότι αυτή «θα αποταθεί στην FIFA και στην UEFA. Οι πρόεδροι των δύο ομοσπονδιών θα προσκληθούν προσωπικά για να συντάξουν μαζί μας ένα μνημόνιο. Ναι, μνημόνιο ανάταξης και επανεκκίνησης του ελληνικού ποδοσφαίρου».
Ουσιαστικά ο πρωθυπουργός προανήγγειλε μνημόνιο με FIFA και UEFA, ζητώντας να συνδράμουν και οι ποδοσφαιρικοί παράγοντες, σε διαφορετική περίπτωση, προειδοποίησε με διακοπή πρωταθλήματος και ποδοσφαιρικό Grexit. Τόνισε δε ότι δεν κρύβεται πίσω από το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου.

Αρχικά και απαντώντας στις αιτιάσεις Τσίπρα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε σκωπτικά: «Προτιμώ να περνώ δύσκολες ώρες για το ποδόσφαιρο από το να περνώ δύσκολες ώρες κάνοντας δημοψηφίσματα ή κλεισίματα τραπεζών».
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι χθες, σε μια κίνηση καταλαγής έφερε για ψήφιση την τροπολογία για το ποδόσφαιρο.

«Σύμφωνα με την διάταξη μια ομάδα τιμωρείται αλλά δεν εξοντώνεται. Συμφωνείτε ή διαφωνείτε;» ήταν το ρητορικό ερώτημα Μητσοτάκη ο οποίος συνέχισε: «Για την υπόθεση θα επιληφθεί η αθλητική δικαιοσύνη. Ωστόσο έκρινα εγώ προσωπικά ότι μια ποδοσφαιρική διαμάχη δεν δύναται να εξελιχθεί σε κοινωνική. Γι’ αυτό απομάκρυνα ευρωβουλευτή μας που συμπεριφέρθηκε ως οπαδός συλλόγου» είπε αναφερόμενος στην αποπομπή Θοδωρή Ζαγοράκη.

Μητσοτάκης: Προειδοποιώ όσους δυναμιτίζουν την κοινωνική ομαλότητα
«Φαίνεται ότι μερικοί εξέλαβαν ως αδυναμία την πρόθεση μας. Κάποιοι επιμένουν να μεταφέρουν τις διαφορές τους από τα γήπεδα στην κοινωνία» τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Να μετατρέπουν μέσα ενημέρωσης σε φανατικά φερέφωνα δηλητηριάζοντας την κοινή γνώμη με φτηνά συνθήματα. Είναι γνωστή εξάλλου και καταγεγραμμένη σε όλες τις έρευνες της κοινής γνώμης η ευθύνη πρωτίστως των παραγόντων και δευτερευόντως της πολιτείας για την κατάντια του ποδοσφαίρου».

«Σήμερα προειδοποιώ όσους δυναμιτίζουν την κοινωνική ομαλότητα να ξεχάσουν τα σχέδιά τους. Η κυβέρνηση και η βουλή θα απαντήσουν κατάλληλα. ο αθλητισμός είναι υγεία», επεσήμανε.

«Θεωρώ ότι πίσω από ένα μεγάλο πρόβλημα κρύβεται και μια μεγάλη ευκαιρία. Και αυτή την ευκαιρία θα ήθελα όλοι οι υπεύθυνοι των ομάδων να την αξιοποιήσουν σε μια ύστατη προσπάθεια συνεννόησης. Διαφορετικά ελληνικοί σύλλογοι θα αποκλειστούν από κάθε διεθνή διοργάνωση και ιδιοκτήτες τους θα αποκλειστούν από τα πολλά έσοδά τους», τόνισε.Ύστατη λύση η διακοπή του πρωταθλήματος».

Μητσοτάκης: «Αν συνεχιστεί το νοσηρό κλίμα, θα διακόψω το πρωτάθλημα»

«Στην περίπτωση που το άρρωστο κλίμα συνεχιστεί επί μακρόν θα αναγκαστούμε ως ύστατη λύση να διακόψουμε αμέσως τη Super League γιατί είναι καλύτερα να μην έχουμε κανένα πρωτάθλημα παρά αυτό που έχουμε σήμερα. Η κυβέρνηση θα αποτανθεί στο ανώτατο επίπεδο, στην ηγεσία της παγκόσμιας και ευρωπαϊκής ομοσπονδίας. Και οι πρόεδροι των δύο ομοσπονδιών θα προσκληθούν προσωπικά για να συντάξουν μαζί μας ένα μνημόνιο ανάταξης και επανεκκίνησης του ελληνικού ποδοσφαίρου. Αυτή τη φορά μη σας φοβίζει κ. Τσίπρα η λέξη», σημείωσε ο Πρωθυπουργός. «Μνημόνιο σημαίνει κανόνες και διεθνής παρακολούθηση», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. «Με διεθνή υποστήριξη λοιπόν θα συνεχίσει η ανασύνταξη του αθλήματος», πρόσθεσε και συνέχισε: «Δεν κρυβόμαστε πίσω από το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου».

«Αν οι παράγοντες δεν συμμετάσχουν θα χάσουν έσοδα και θα αποβληθούν οι σύλλογοι από τους ευρωπαϊκούς αγώνες»
«Με διεθνή υποστήριξη λοιπόν και τεχνική βοήθεια θα ξεκινήσει η ανασύνταξη του αθλήματος. Αν οι παράγοντες δεν συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια αυτοκάθαρσης θα αναγκαστούν οι ίδιοι να υποστούν απώλεια και κύρους. Και θα αναλάβουν οι ίδιοι το βάρος της αποβολής των συλλόγων τους από ευρωπαϊκούς αγώνες. Θα έχουμε την ευκαιρία για όλα αυτά και όταν μας επισκεφτούν οι ιθύνοντες της UEFA και FIFA να πούμε πολλά περισσότερα από την επόμενη εβδομάδα. Αναλαμβάνουμε όλοι την ευθύνη που μας αναλογεί. Να γνωρίζουν οι συνένοχοι σε αυτόν τον ολισθηρό δρόμο ότι θα υποστούν τις συνέπειες των επιλογών τους», κατέληξε, αναφορικά με τις εξελίξεις στο ποδόσφαιρο.

Δείτε την ομιλία Μητσοτάκη

 

Τσίπρας: Δεν έχει ευθύνη ο Αυγενάκης, αλλά ο Μητσοτάκης

Νωρίτερα, είχε ανέβει στο βήμα για την πρωτολογία του ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προκάλεσε χάος στο ποδόσφαιρο και ότι εγκλωβίστηκε σε επιχειρηματικά συμφέροντα. «Εκφράζω τη συμπαράστασή μου στον Αυγενάκη, την ευθύνη των άθλιων χειρισμών την έχει ο Μητσοτάκης» είπε ο κ. Τσίπρας χαρακτηριστικά εγκαλώντας την κυβέρνηση για διαπλοκή με τους μεγαλόσχημους που την οδήγησαν σε αυτούς τους χειρισμούς.

Τσίπρας: «Εσείς που δεν μπορείτε να διαχειριστείτε τους ποδοσφαιρικούς παράγοντες θα διαχειριστείτε τον Ερντογάν;»

«Εσείς που δεν μπορείτε να διαχειριστείτε τους ποδοσφαιρικούς παράγοντες θα διαχειριστείτε τον κ. Ερντογάν;», αναρωτήθηκε αρχικά ο Αλέξης Τσίπρας.

“Ανησυχούμε”, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, προσθέτοντας ότι αυτό είναι το συναίσθημα που διακατέχει τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού αυτόν τον καιρό. Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, σημείωσε ότι “η μεγαλύτερη αιτία της ανησυχίας των πολιτών είναι η εξωτερική σας πολιτική”, για να σχολιάσει πως “όσα βλέπει να κάνετε σε άλλα πιο εύκολα θέματα, φουντώνει αυτή την ανησυχία”.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι “η ανησυχία αυτή είναι πολιτική, κοινωνική, εθνική, ειλικρινής”.

Αυτό διότι, είπε, στην οικονομία “οι οιωνοί δεν είναι καλοί”, στην κοινωνία η κυβέρνηση εφαρμόζει “με αγριότητα μια πολιτική που ευνοεί τα πάνω στρώματα, και συμπιέζει ακόμα παρακάτω τα κάτω” και στο προσφυγικό βρίσκεται στα αδιέξοδα που η ίδια δημιούργησε, όπως είπε. “Δυστυχώς μαζί σας βρίσκεται σε αδιέξοδο και η χώρα και σε μεγάλο αναβρασμό οι τοπικές κοινωνίες”, συνέχισε, μιλώντας για “αδυναμία και επιτελική ανικανότητα” της κυβέρνησης να διαχειριστεί προβλήματα. “Γιατί εσείς γεννάτε αντί να λύνετε προβλήματα”, τόνισε.

Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρθηκε και στις εξελίξεις με το ποδόσφαιρο και τη σχετική κυβερνητική τροπολογία, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση ότι “δεν μπορεί να χωρίσει δυο γαϊδάρων άχυρα” και ότι “δεν είναι σε θέση να χειριστεί προς το συμφέρον της κοινωνικής ομαλότητας και της δικαιοσύνης κάποιους ισχυρούς του χρήματος και των ΜΜΕ”. “Εδώ τα κάνετε μπάχαλο σε μια αντιπαράθεση ποδοσφαιρικού τύπου και οδηγείτε σε αχρείαστους, σε μια τέτοια ιδιαίτερα στιγμή, διχασμούς”, είπε, θέτοντας το ερώτημα: “Θα διαχειριστείτε άραγε μια κρίση – ο μη γένοιτο – στα εθνικά μας ζητήματα; Θα διαχειριστείτε εσείς τον Ερντογάν, που δεν μπορείτε να διαχειριστείτε τους ποδοσφαιρικούς παράγοντες;”.

«Σας είχα πει ότι η πολιτική της αδράνειας ήταν μια λαθεμένη και επικίνδυνη πολιτική γιατί αυτή συνεισφέρει στο να αποθρασύνεται η Τουρκία», πρόσθεσε.

«Mπροστά στην πιο επιθετική κίνηση της Τουρκίας απέναντι στη χώρα μας, των τελευταίων 20 ετών, δηλαδή στη σύναψη αυτού του παράνομου συμφώνου με την Λιβύη, τόνισα ότι πρέπει όλα τα μεγάλα κόμματα είναι να συμφωνήσουμε σε μια κοινή στρατηγική. Κι ένα από τα πιο κρίσιμα στοιχεία της στρατηγικής είναι να μην είμαστε δεδομένοι για κανέναν ούτε για τους συμμάχους μας και θυμάμαι ότι απαντήσατε θετικά και δηλώσατε ότι προσυπογράφετε αυτή την άποψη. Αναρωτιέμαι αν υπάρχει κανείς που να πιστεύει ότι στην επίσκεψή σας στον Λευκό Οίκο εφαρμόσατε αυτά τα λόγια, ιδίως τη στιγμή που ανακοινώνετε στον Αμερικανό πρόεδρο ότι η Ελλάδα είναι πιστός και προβλέψιμος σύμμαχος», συνέχισε.

 

Η δευτερολογία Μητσοτάκη

Θα σας παρακαλούσα κ. Τσίπρα την επόμενη φορά όταν αναφέρεστε σε δηλώσεις τρίτων, ζητήστε από το επιτελείο σας τα ακριβή αντίγραφα αυτών που έχουν γίνει. Είμαι περίπου βέβαιος ότι ο σύμβουλος ασφαλείας του Αμερικανού Προέδρου δεν τα είπε όπως τα είπατε εσείς.

Καταλαβαίνω ότι σας προκαλεί πολύ μεγάλη ενόχληση κάθε φορά που η χώρα λαμβάνει εύσημα για την πρόοδο που έχει πετύχει τους τελευταίους 6 μήνες. Σταματήστε αυτή την πιπίλα για το πόσο απρόβλεπτοι είστε και ότι βγάλατε την Ελλάδα από τα μνημόνια αφού τη βάλατε πρώτα.

Ενισχύουμε το πλαίσιο των στρατηγικών μας συμμαχιών. Όχι μόνο με τις ΗΠΑ αλλά και με άλλες χώρες. Το επίπεδο ελληνογαλλικών σχέσεων ποτέ δεν ήταν καλύτερο. Έχω τις επόμενες ημέρες να επισκεφτώ Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Απαράδεκτο και απρεπές να αφήνετε υπονοούμενα για τα ταξίδια του πρωθυπουργού.

Η κόντρα για Μαρινάκη-Σαββίδη

Υπήρχε πάντα σε αυτή την αίθουσα πάγια πρακτική των πολιτικών δυνάμεων ότι όταν ο πρωθυπουργός βρίσκεται στο εξωτερικό αποφεύγεται η κριτική εντός Ελλάδος. Την έχετε εγκαταλείψει.
Τα καλά ξεμπερδέματα τα επιστρέφω για τα δικά σας εσωκομματικά προβλήματα.
Θα μιλήσω και εγώ με ονόματα.
Ο κ. Μαρινάκης είναι αυτός που σας έκανε διθυραμβικά εξώφυλλα στις εφημερίδες μέχρι που δεν τα βρήκατε κάπου.
Ως προς τον κ. Σαββίδη με τον οποίο πηγαίνατε αγκαλιά στη Θεσσαλονίκη, αν θυμάμαι καλά αυτός είχε πει ότι ο Μητσοτάκης δεν θα γίνει ποτέ πρωθυπουργός. Εσείς τους πήρατε αγκαλιά.

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Κοινοποιείστε το άρθρο