Κοινοποιείστε το άρθρο

Μητσοτάκης: «Δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα, υπάρχει όμως το δέντρο της ανάπτυξης»

Στοχευμένα μέτρα για τους πιο ευάλωτους προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, με φόντο την αύξηση τιμών που καταγράφεται τους τελευταίους μήνες.

Ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε αυστηροποίηση του πλαισίου για την αθλητική βία, ενώ έστειλε σκληρό μήνυμα – απάντηση προς την Τουρκία έπειτα από τις πρόσφατες δηλώσεις περί αποστρατικοποίησης νησιών.

Οι ίδιος διέψευσε τα σενάρια περί αλλαγής του εκλογικού νόμου, ενώ διαμήνυσε πως οι εκλογές θα διεξαχθούν στο τέλος της τετραετίας.

Σκληρό μήνυμα σε Τουρκία

Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε και σκληρή απάντηση στην Τουρκική ηγεσία έπειτα από τις προκλητικές και εμπρηστικές δηλώσεις περί αποστρατικοποίησης νησιών, χαρακτηρίζοντάς τες ως «παράλογες πολιτικά και νομικά».

«Δεν έχω λόγω να μπω σε παιχνίδια φραστικών αντιπαραθέσεων με την τουρκική ηγεσία. Αυτά που ακούγονται τελευταία είναι όχι μόνο ανυπόστατα αλλά και παράλογα νομικά και πολιτικά. Έχουν απαντηθεί με κάθε τρόπο και θα απαντώνται με κάθε τρόπο στα διεθνή φόρα. Η Ελλάδα έχει υποχρέωση να εξοπλίζεται λελογισμένα και ισχυροποιεί την αποτρεπτική της δύναμη», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Στοχευμένα μέτρα για τους πιο αδύναμους

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως όποια μέτρα ληφθούν, θα είναι στοχευμένα, για τους πιο αδύναμους χωρίς να ειπησέλθει σε λεπτομέρειες. «Μπορώ να σας πω δυο πράγματα, μια γενική τοποθέτηση. Κανένα μέτρο χωρίς μέτρημα. Έχουμε ορισμένους δημοσιονομικούς στόχους. Όσοι εξαγγέλλουν μέτρα χωρίς να έχουν ιδέα πώς θα τα εφαρμόσουν είναι εκτός τόπου και χρόνου» σημείωσε αρχικά. Ο πρωθυπουργός σε εκείνο το σημείο τόνισε ότι «δεν θα υπάρχουν οριζόντια μέτρα. Μόνο στοχευμένα μέτρα για τους πιο αδύναμους».

 

Ερωτηθείς για το αν τα κριτήρια θα είναι εισοδηματικά, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «έχουμε τα εργαλεία να στηρίζουμε τους ασθενέστερους στοχευμένα όταν κρίνουμε ότι είναι απαραίτητο, και πλέον είναι απαραίτητο, και δεύτερον, όταν έχουμε τη δημοσιονομική δυνατότητα. Θυμίζω ότι τον Δεκέμβριο δώσαμε ένα έκτακτο επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους και διπλασιάσαμε το ποσό τους ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος».

 

Ο ίδιος διαμήνυσε πως όσα μόνιμα μέτρα έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση δεν θα τα πάρει πίσω.«Αυτή τη στιγμή πρέπει να δούμε την εκτέλεση του προϋπολογισμού σίγουρα και τον μήνα Φεβρουάριο και από εκεί και πέρα με το οικονομικό επιτελείο θα δούμε τι θα κάνουμε. Αλλά πρέπει να σας τονίσω και πάλι τη σημασία -και νομίζω ότι το καταλαβαίνετε και εσείς αυτό- του να εκτελέσουμε με συνέπεια τον προϋπολογισμό. Και μέχρι στιγμής τα όποια έκτακτα βοηθήματα, τις όποιες έκτακτες παροχές, έχουμε δρομολογήσει καταφέραμε και τις εξασφαλίσαμε από την υπέρβαση των στόχων του προϋπολογισμού», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε:

«Γιατί επιμένω τόσο πολύ στην ανάπτυξη; Όσο η ανάπτυξη είναι πιο ρωμαλέα, τόσο μεγαλύτερες αντοχές έχει ο προϋπολογισμός. Και όσο μεγαλύτερες αντοχές έχει ο προϋπολογισμός, τόσο μας επιτρέπεται να κάνουμε τέτοιες παρεμβάσεις. Τονίζω όμως, και θέλω να επιμείνω σε αυτό, ότι αυτά τα έκτακτα μέτρα είναι αυτό που λέει η λέξη: είναι έκτακτα αλλά δεν είναι ο κανόνας».

«Δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα, υπάρχει όμως το δέντρο της ανάπτυξης που εάν το ποτίσουμε θα φέρει οφέλη για όλους», τόνισε ο πρωθυπουργός, που απέρριψε τις προτάσεις της αντιπολίτευσης για μειώσεις φόρων.

«Είμαστε αισιόδοξοι»

Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως η χώρα αφήνει οριστικά πίσω της οριστικά πίσω της μια δύσκολη δεκαετία, έχουμε αλλάξει πίστα -όπως είπε- και ως χώρα έχουμε δικαίωμα να είμαστε αισιόδοξοι.

Αναλυτικότερα είπε: «Η χώρα αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε μία δυναμική τροχιά ανάκαμψης, αντιμετωπίζοντας όμως ταυτόχρονα σημαντικούς κλυδωνισμούς από επιπτώσεις οι οποίες είναι έξω από το δικό μας έλεγχο και αναφέρομαι κυρίως στις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας και του ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτή η προσωρινή αναταραχή όμως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ακυρώσει τη μεγάλη εικόνα. Η μεγάλη εικόνα είναι ότι η ελληνική οικονομία θα είναι  μία από τις πρωταθλήτριες στην ανάπτυξη το 2021. Πιστεύω ότι το ίδιο θα ισχύσει και για το 2022. Η ανεργία αποκλιμακώνεται με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Έχουμε τη μεγαλύτερη μείωση στην ανεργία στην Ευρώπη».

Για τις αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος και στα καύσιμα είπε ότι οι πολίτες έχουν δίκιο να ανησυχούν καθώς καταγράφονται οι μεγαλύτερες πιέσεις τα τελευταία 40 χρόνια. Όμως το διαθέσιμο εισόδημα έχει σημαντικά αυξηθεί το τελευταίο διάστημα, όπως πχ με την μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Πλήρης κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για το 2023

Ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε δε την πλήρη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης από το 2023 και γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού. Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι θα συνεχιστούν τα μέτρα στήριξης στους λογαριασμούς για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. «Θα παρέχουμε τη στήριξη για όσο διάστημα χρειαστεί», είπε και επανέλαβε ότι τον Μάιο προβλέπεται μια αποκλιμάκωση στις τιμές της ενέργειας».

Την ίδια ώρα, όμως, επανέλαβε ότι «η υλοποίηση του προϋπολογισμού είναι απαράβατη. Εφόσον πάρουμε μέτρα, αυτά θα είναι στοχευμένα», δηλαδή όπως είπε τα μέτρα αυτά δεν θα είναι οριζόντια, δεν συζητάμε οριζόντιες μειώσεις φόρων, θα είναι στοχευμένες».

Αυστηροποίηση ποινών για αθλητική βία

Παράλληλα ο πρωθυπουργός δήλωσε σοκαρισμένος με τη δολοφονία του 19χρονου Άλκη και μίλησε με λεπτομέρειες για τα μέτρα που θα ληφθούν για να αντιμετωπιστεί η οπαδική βία. Προανήγγειλε ότι στο έξης στις θύρες των οργανωμένων οπαδών θα εισέρχονται μονό θεατές με εισιτήρια διαρκείας αλλά παρέπεμψε σε ανακοινώσεις την επόμενη εβδομάδα. «Έχουμε πιο αυστηρό πλαίσιο από το 2019, αλλά πάρα πολλές λέσχες φιλάθλων λειτουργούν ανεξέλεγκτα, αυτό θα αλλάξει» σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός μάλιστα προανήγγειλε αυστηροποίηση των ποινών για όσους συλλαμβάνονται. Όπως είπε χαρακτηριστικά, οι ποινές που επιβάλλονται θα είναι χωρίς αναστολή μιας και «είναι καλύτερα κάποιος να μπει μέσα για λίγο παρά να του έχει επιβληθεί ποινή και αυτός να κυκλοφορεί ελεύθερος».

Αναφορικά με τυχόν αντιδράσεις που μπορεί να υπάρξουν στο οπαδικό κίνημα από τις επερχόμενες αλλαγές ο πρωθυπουργός, είπε σκωπτικά «και εάν μερικοί χούλιγκαν είναι στα κάγκελα… ξύδι».

 

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Κοινοποιείστε το άρθρο