Κοινοποιείστε το άρθρο

Μητσοτάκης για Τουρκία: Ξέρουν όλοι ότι δεν μπορούν να παίζουν με την Ελλάδα

Μία διαφορετική και σε πιο χαλαρό κλίμα συνέντευξη παραχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον Sfera 102,2.

 

Καλεσμένος στην πρωινή εκπομπή με τον Γρηγόρη Αρναούτογλου, τον Γιώργο Λιανό, τη Νάνσυ Αντωνίου και τον Παναγή Τζωρτζάτο, ο πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι είναι πρωινός τύπος και αστειεύτηκε με το χρώμα του στούντιο καθώς όπως είπε, παρότι είναι κόκκινο, ένιωσε ευπρόσδεκτος.

Μίλησε παράλληλα για θέματα της επικαιρότητας όπως το νέο πρόγραμμα στέγης για νέους έως 39 ετών, οι αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας, ο κορωνοϊός και οι συντάξεις, ενώ αναφέρθηκε και σε πιο προσωπικά ζητήματα όπως το πώς διαχειρίζεται την κριτική.

Ειδικότερα, αναφερόμενος στο θέμα της επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος, για το οποίο αναμένονται ανακοινώσεις από την κυβέρνηση, ο κ. Μητσοτάκης, έκανε λόγο για κλιμακωτή επιδότηση στους πολίτες ώστε να εξοικονομούν ενέργεια. «Το να ρίξεις τη θερμοκρασία ή να την αυξήσεις δύο βαθμούς κάνει μεγάλη διαφορά», τόνισε και επισήμανε ότι θα υπάρχει μία παρέμβαση και στο πετρέλαιο. Θα πάρουμε τα κέρδη των διυλιστηρίων και θα τα επιστέψουμε σε μία επιδότηση στην αντλία, ανέφερε.

Ως προς τα μέτρα για τον κορωνοϊό ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι «δεν θα ξανακλείσουμε τον χειμώνα». «Θεωρώ ότι η επιδημία τελειώνει αλλά θα πρέπει να προσέχουν οι ευάλωτοι», είπε και προέτρεψε όσους είναι άνω των 60 να εμβολιαστούν.

Ακολουθούν σημεία από τη συνέντευξη:

 

Εγώ είμαι πρωινός ούτως ή αλλιώς, δύο φορές την εβδομάδα προσπαθώ να γυμνάζομαι νωρίς στις 7. Το ραδιόφωνο μου άρεσε ιδίως όταν έμενα πιο μακριά. Ήμουν σε μία σύγχυση αν πρέπει να ακούω μουσικό ή ειδήσεις.

Παρότι το χρώμα του στούντιό σας είναι κόκκινο αισθάνομαι ευπρόσδεκτος. Αγαπημένο χρώμα το μπλε.

Μέχρι και πριν από 2 χρόνια ουσιαστικά δεν είχαμε πρόβλημα στέγης διότι τα ενοίκια ήταν χαμηλά. Η επίπτωση της ανάπτυξη ότι είδαμε μία αύξηση στις τιμές των ενοικίων. Δυσκολία στην αγορά νέου σπιτιού. Ερχόμαστε ως κράτος και επιδοτούμε το επιτόκιο. Μπορείς με χαμηλότερη δόση από αυτή που θα πλήρωνες ενοίκιο να αποκτήσεις ένα σπίτι. Το πρόγραμμα να τρέξει από τις αρχές τους έτους. Είμαστε διατεθειμένοι να διαθέσουμε και άλλες πόρους. Δεν έχουμε ιδιαίτερες δυσκολίες διότι έχουμε ήδη δεσμεύσει τους πόρους. Είναι διευρυμένα τα οικονομικά κριτήρια. Σκοπός ένας άνθρωπος με χαμηλό εισόδημα, να αισθάνεται ότι μπορεί να αποκτήσει ένα σπίτι. Αν κάποιος είναι στον βασικό μισθό είναι βέβαιο ότι θα καλύπτεται.

Το μεγάλο πρόβλημα της χώρας είναι ότι οι μισθοί είναι ακόμα χαμηλοί. Αυξήσαμε τον βασικό μισθό, και επίκειται μία ακόμα αύξηση την 1η Μαΐου του 2023. Εύκολο να λέμε ότι θα αυξήσουμε τον κατώτατο μισθό, το ερώτημα είναι αν το αντέχουν οι επιχειρήσεις. Να βρούμε χρυσή τομή που θα στηρίζει τους εργαζόμενους αλλά δεν θα τινάξει στον αέρα τις επιχειρήσεις.

Κι εγώ άκουσα για το παράπονο για το όριο ηλικίας. 40-50 είμαστε η γενιά που έφαγε την κρίση στο κεφάλι. Είμαι απολύτως διατεθειμένος να διευρύνουμε τα όρια.
Αντιμετωπίζουμε ένα πρωτοφανές φαινόμενο. Η τιμή του φυσικού αερίου έχει αυξηθεί 10 φορές. Εμείς έχουμε δρομολογήσει έναν μηχανισμό για τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Δώσαμε επιστροφές για τους πολύ υψηλούς λογαριασμούς. Ακυρώσαμε στην πράξη την ρήτρα αναπροσαρμογής.

Σήμερα από τον υπουργό το πλαίσιο της παρέμβασής μας. Κλιμακωτή επιδότηση στους πολίτες ώστε να εξοικονομούν ενέργεια. Το να ρίξεις τη θερμοκρασία ή να την αυξήσεις δύο βαθμούς κάνει μεγάλη διαφορά. Η Ευρώπη δεν τα κατάφερε στον τομέα αυτό (φυσικό αέριο). Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν κράτη που είχαν μεγάλα συμφέροντα να μην μπει τέτοιο πλαφόν. Θα υπάρχει μία παρέμβαση και στο πετρέλαιο. Θα πάρουμε τα κέρδη των διυλιστηρίων και θα τα επιστέψουμε σε μία επιδότηση στην αντλία. Υπάρχει περίπτωση να ξανακατέβει η τιμή του φυσικού αερίου. Η πραγματική αλλαγή θα συντελεστεί όταν κάνουμε πιο γρήγορα την μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η Αμερική ουδέποτε συζήτησε να φύγει από το χαρτονόμισμα του 1 δολαρίου. Δεν ξέρω γιατί δεν υπάρχει στο ευρώ. Όσο πληρώνουμε ηλεκτρονικά, τόσο μειώνουμε την μικρή φοροδιαφυγή.

Δεν θα ξανακλείσουμε τον χειμώνα για τον κορωνοϊό. Θεωρώ ότι η επιδημία τελειώνει αλλά θα πρέπει να προσέχουν οι ευάλωτοι. Να κάνουμε το εμβόλιο του Covid. Δεν πρόκειται να πάμε σε καμία κανονιστική παρέμβαση που να μοιάζει με αυτά που κάναμε τα τελευταία 2 χρόνια.

Αν με ρωτούσες το 2019 δεν θα μπορούσα να προβλέψω όλα αυτά που έτυχαν όχι μόνο στην Ελλάδα. Πιστεύω ότι η χώρα έχει μπει σε μία ρότα. Αφήνουμε πια πίσω τη δύσκολη περίοδο της οικονομικής κρίσης. Πολλές φορές οι κρίσεις μπορεί να είναι μεγάλες ευκαιρίες.

Αν μου λέγατε πριν 3 χρόνια ότι θα κάναμε όλα αυτά με το gov.gr, οι πιο πολύ θα λέγαν ότι δεν πρόκειται. Η χώρα πια έχει μπει σε μία ρότα προόδου. Υπάρχει ένα μεγάλο κόσμου που θέλει να έχει την ησυχία του, να φαντάζεται για τα παιδιά του ένα καλύτερο μέλλον.

Πρέπει να δέχεσαι την κριτική. Είναι μέρος της δουλειάς. Ειδικά με εμένα που έχω ακούσει τα εξ αμάξης. Είναι δυστυχώς το τίμημα που πρέπει να πληρώσουμε. Νομίζω σε ένα βαθμό η κριτική που ακούω είναι άδικη. Κάνω μεγάλη προσπάθεια να αποδείξω μέσα από τις πολιτικές μας ότι εργαζόμαστε για αυτούς που έχουν ανάγκη. Ειδικά στην τοξικότητα του διαδικτύου να έχουμε λιγότερες ύβρεις. Πίσω από τον ρόλο είμαστε όλοι άνθρωποι, δεν είμαστε το κάτι το διαφορετικό. Και αυτό να το αντιλαμβάνονται όλοι όσοι ασκούν κριτική. Μέσα από την καλοπροαίρετη κριτική μπορούμε να γινόμαστε καλύτεροι.

Η πρόεδρος είναι η αρχηγός του κράτους και η βασίλισσα είναι η αρχηγός του κράτους το σωστό είναι να πάει η Σακελλαροπούλου.

Αυτό είναι μία δυσκολία του δημόσιου βίου, ότι ανά πάσα στιγμή υπάρχει ένα κινητό και θα σε φωτογραφίσει. Προσπαθούμε (με τη Μαρέβα) μία φορά την εβδομάδα να βγούμε οι δύο μας. Δεν μαγειρεύω τίποτα. Το μπάρμπεκιου δεν είναι μαγείρεμα.

Το 63% των Τούρκων δεν θεωρούν την Ελλάδα απειλή. Είμαστε καταδικασμένοι με την καλή έννοια να συνυπάρχουμε με την Τουρκία. Ξέρουν όλοι ότι δεν μπορούν να παίζουν με την Ελλάδα. Να μπορούμε να συμφωνούμε ότι διαφωνούμε. Χρειαζόμαστε αυτή την καθημερινή ένταση; Να απαντούσα κάθε μέρα στον Ερντογάν; Θα δηλητηριάζαμε την κοινή γνώμη.

Όλοι έχουμε περάσει δυσκολίες που μπορεί να έχουμε αναζητήσει βοήθεια. Τα θέματα ψυχικής υγείας ειδικά των εφήβων αποτελεί προτεραιότητα. Η ψυχική υγεία πρέπει επιτέλους στη χώρα μας να απενεχοποιηθεί. Να μιλήσουμε απενεχοποιημένα για το ζήτημα αυτό.

Η σύνταξή σου θα βγει στην ώρα της. Οι συντάξεις θα αυξηθούν από 1/1/23 για όσους δεν έχουν προσωπική διαφορά. Εκτιμώ θα ξεπεράσει το 6%. Λάθος να πιστεύουν οι νέοι ότι δεν θα πάρουν ποτέ σύνταξη. Μεγάλο λάθος να στερούμαστε εισφορές για αυτό προχωρήσαμε στον προσωπικό κουμπαρά. Να καταλαβαίνει ο κάθε ένας νέος ότι αυτό που κερδίζει από μαύρα το χάνει από εισφορές.

Να γνωρίζουν όλοι ότι η απασχόληση πρέπει να είναι πλήρης και η μερική να είναι μερική και όχι να εμφανίζεται έτσι.

Με τον χρόνο δεν έχω θέμα. Κάθε εποχή έχει και την ομορφιά της. Για οποιοδήποτε έχει οικογένεια, είναι προτεραιότητα. Στην Αμερική θα δω την κόρη μου.

 

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Κοινοποιείστε το άρθρο