ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΕιδήσειςΕπικαιρότητα

Μητσοτάκης: «Κινδυνεύουν όσοι δεν εμβολιάζονται» -Προνόμια για τους εμβολιασμένους

Μητσοτάκης:«Κινδυνεύουν όσοι δεν εμβολιάζονται» -Προνόμια για τους εμβολιασμένους

«Υπομονή έως την ερχόμενη εβδομάδα» απάντησε στην ερώτηση για τα προνόμια στους εμβολιασμένους και πρoσέθεσε ότι «δεν είναι λύση οι περιορισμοί»

– Έκκληση να εμβολιαστούν οι μεγαλύτερης ηλικίας – Όσοι βρίσκονται στα νοσοκομεία  δεν έχoυν εμβολιαστεί – Τι είπε για Sputnik-V, Τουρκία, Κυπριακό και οικονομία

Στην προαναγγελία παροχής «προνομίων» επιστροφής στην κανονικότητα για τους πλήρως εμβολιασμένους – ζητώντας μάλιστα «υπομονή  ως την επόμενη εβδομάδα για την ανακοίνωσή τους – προχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά από την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις Βρυξέλλες. Παράλληλα, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την παρέμβαση Μέρκελ υπέρ της επιβολής περαιτέρω περιορισμών στις μετακινήσεις, επανέλαβε ότι η Ελλάδα δέχεται τουρίστες που έχουν κάνει το εμβόλιο Sputnik-V, με βάση τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι οι εκταμιεύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης θα ξεκινήσουν από τον Σεπτέμβριο, ενώ εξέφρασε την ικανοποηση της κυβέρνησης για το κείμενο των συμπερασμάτων της συνόδου αναφορικά με την Τουρκία, ενώ επανέλαβε την πάγια θέση της χώρας μας για επίλυση του κυπριακού στην βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία.

Ο πρωθυπουργός συνέδεσε τα «προνόμια για τους εμβολιασμένους» με το γεγονός ότι πλέον υπάρχουν διάθεσιμα εμβόλια για όποιον επιθυμεί να εμβολιαστεί, επομένως δεν υπάρχουν πολίτες που ενώ θα ήθελαν, δεν μπορούν να εμβολιαστούν, όπως συνέβαινε τους πρώτους μήνες του 2021.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως συζητήθηκε και το ζήτημα της μετάλλαξης «Δέλτα» τονίζοντας πως η εκτίμηση είναι πως θα είναι η επικρατούσα έως τέλος Αυγούστου. Τόνισε δε πως πρέπει όλοι να εμβολιαστούν απευθύνοντας έκκληση στους μεγαλύτερους σε ηλικία καλώντας όποιον επιθυμεί να δει τα στοιχεία από τα νοσοκομεία λέγοντας πως ανεμβολίαστοι είναι αυτοί που νοσηλεύονται.

«Σε ό,τι αφορά στη μετάλλαξη τύπου Δέλτα, στην δική μου παρέμβαση υποστήριξα πως δεν πρέπει να πάμε σε λογική νέων περιορισμών, αλλά αντιθέτως να επιταχύνουμε τους εμβολιασμούς. Το είπα και χθες, όσοι έχουν εμβολιαστεί είναι προστατευμένοι, οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν. Πρέπει και στην χώρα μας να απευθυνθούμε τόσο προς τους νέους, όσο και προς τις μεγαλύτερες ηλικίες να σπεύσουν να εμβολιαστούν» σχολίασε ο πρωθυπουργός.

Ο  κ. Μητσοτάκης μίλησε και για τα της οικονομίας τονίζοντας πως το ελληνικό σχέδιο έχει ήδη εγκριθεί στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης κάνοντας λόγο για πιθανότητα να γίνουν οι πρώτες εκταμιεύσεις ακόμα και τον Σεπτέμβριο.

Μιλώντας για την εξωτερική πολιτική, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως τα συμπεράσματα της Συνόδου ανταποκρίνονται πλήρως στις ελληνικές θέσεις.

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε και για τις προϋποθέσεις προκειμένου η Ελλάδα να συναινεί στο πρόγραμμα οικονομικής στήριξης προς την Τουρκία λέγοντας πως η πρώτη είναι να μην εργαλειοποιείται το μεταναστευτικό δίνοντας το παράδειγμα των περιπτώσεων που οι αιτήσεις ασύλου έχουν απορριφθεί αμετάκλητα και θα έπρεπε η Τουρκία να δεχθεί να παραλάβει αυτούς τους ανθρώπους.

Δεν νοείται λύση στο Κυπριακό, έξω από το πλαίσιο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, λέγοντας πως πρόκειται για πάγια θέση του Συμβουλίου Ασφαλείας και δεν πρόκειται να λάβει άλλη εντολή.

Για τη μετάλλαξη Δέλτα, είπε: «Στα σύνορα κάνουμε επιπρόσθετους δειγματοληπτικούς ελέγχους για να είμαστε σίγουροι γισα όσους  επσκέπτονται την πατρίδα μας. Σήμερα έχουμε τη μετάλλαξη Δέλτα, μετά κάποια άλλη., Μόνος τρόπος να την αντιμετωπίσουμε, είναι οι εμβολιασμοί. Η μετάλλαξη Δέλτα αντιμετωπίζεται με τον πλήρη εμβολιασμό, αυτό το λένε οι ειδικοί. Δεν μας φοβίζει ιδιαίτερα». 

Σχετικά με την Τουρκία, είπε: «Πιστεύω ότι μπορούμε να συνεργαστούμε με την Τουρκία σε πνεύμα καλής θέλησης στο μεταναστευτικό. Στο συγκεκριμένο πεδίο έχουμε κοινά συμφέροντα. Υπάρχει συνολικό πλαίσιο σε ό,τι αφορά στην χρηματοδότηση. Είμαι ικανοποιημένος από το κείμενο συμπερασμάτων για την Τουρκία. Υπενθυμίζω πως ο πυρήνας της διττής προσέγγισης προς την Τουρκία εμπερικλείεται στο εδάφιο, όπου γίνεται λόγος για προώθηση της θετικής ατζέντας με τρόπο σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο» είπε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Για εμάς επίσης είναι απαράβατη γραμμή να μην εργαλειοποιεί η Τουρκία το μεταναστευτικό αλλά και να προβεί σε κινήσεις καλής θέλησης όπως το να δεχθεί τα 1.450 άτομα των οποίων το αίτημα για παροχή ασύλου έχει απορριφθεί τελεσίδικα».

«Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, μας καλύπτει επίσης το κείμενο συμπερασμάτων» είπε ακόμη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέροντας ακόμη ότι «Με επιμονή δική μου και του Μάριο Ντράγκι το Συμβούλιο επαναλαμβάνει πως οι εκλογές στη Λιβύη πρέπει να γίνουν στις 24 Δεκεμβρίου, να γίνουν αποδεκτά τα αποτελέσματα και να αποχωρήσουν όλες οι ξένες δυνάμεις».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ακόμα για το Κυπριακό: «Είχαμε συστηματική επικοινωνία με τον Νίκο Αναστασιάδη. Θεωρώ πως η παράγραφος 19 του κειμένου συμπερασμάτων καλύπτει πλήρως τις κοινές μας ανησυχίες. Ενημέρωσα τους ευρωπαίους εταίρους μου για τη συνάντησή μου με τον κ. Ερντογάν. Έχω εκφράσει με σαφέστατο τρόπο τον έντονο προβληματισμό για την οποιαδήποτε εκδήλωση έντασης στην Κύπρο με αφορμή την επέτειο από την τουρκική εισβολή. Είναι σαφές πλέον πως οποιαδήποτε ένταση στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα ή την Κύπρο έχει επιπτώσεις στις ευρωτουρκικές σχέσεις».

Για τους εμβολιασμούς και πιθανά νέα lockdowns, είπε: «Είναι απολύτως εφικτός ο στόχος να μην υπάρξει πισωγύρισμα, να μην ξανακάνουμε lockdown λόγω των μεταλλάξεων, αλλά αυτό εξαρτάται από όλους μας. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στο κριτήριο των Ελλήνων πολιτών. Αντιλαμβάνομαι τους όποιους δισταγμούς. Υπάρχουν άνθρωποι που είναι ιδεολόγικά αρνητές και διαφωνώ κάθετα μαζί τους, αλλά δεν είναι πολλοί.  Δεν είναι κοινωνικά υπεύθυνη συμπεριφορά να περιμένουν κάποιοι να εμβολιαστούν άλλοι πρώτα και να το κάνουν μετά. Έχουμε επιλογές σε εμβόλια. Ο καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη του, αλλά αυτό δε σημαίνει όμως πως θα σταματήσουμε να προσέχουμε. Θα πρέπει επίσης να είμαστε έτοιμοι να ελέγξουμε τοπικές εξάρσεις».

Σε ερώτηση, σχετικά με τα εμβόλια που γίνονται δεκτά από την χώρα μας σε περιπτώσεις ξένων τουριστών, είπε: «Πράγματι η κυρία Μέρκελ αναφέρθηκε στο ότι υπάρχουν χώρες που δέχονται το Σπουτνικ και άλλες που δεν το δέχονται. Καλυπτόμαστε ως Ελλάδα από τον ευρωπαϊκό κανονισμό, εάν η Γερμανία είχε αντιρρήσεις θα τις έθετε κατά την οριοθέτηση του κανονισμού».

Σε ερώτηση για τις εκταμιεύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «η εντύπωσή μου είναι πως θα έχουμε εκταμιεύσεις από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης εντός του Αυγούστου».

Για το ενδεχόμενο να υπάρξουν περιορισμοί στις μετακινήσεις σημείωσε: «Δεν εκτιμώ ότι θα μπουν επιπλέον περιορισμοί στις ευρωπαϊκές μετακινήσεις. Έχουμε μεγαλοποιήσει το ζήτημα».

Related posts

Η ιστορία του Σακαφλιά στα Τρίκαλα στα δυο στενά

Newsroom

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν αναγνωρίζει τη Γενοκτονία των Αρμενίων

Ξεκίνησε στα Μετέωρα για τους φυσιολάτρες το κυνήγι τρούφας