ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Επικαιρότητα

Μητσοτάκης: Μήνυμα μηδενικής ανοχής στην οπαδική βία

Μητσοτάκης: Μήνυμα μηδενικής ανοχής στην οπαδική βία 

 

Ισχυρό μήνυμα μηδενικής ανοχής στην οπαδική βία επιχείρησε να στείλει το Μέγαρο Μαξίμου, με φόντο τη διευρυμένη σύσκεψη που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον επικεφαλής της UEFA και τους εκπροσώπους των 4 μεγάλων ΠΑΕ.

 

 

Θα εκτίνουν έστω και μικρό μέρος των ποινών οι συλληφθέντες για οπαδική βία

Όπως ανέφερε η Σοφία Φασουλάκη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, οι ποινές για την οπαδική βία δεν συζητήθηκαν, όμως εδώ και πολλές ημέρες το ζήτημα αυτό απασχολεί την κυβέρνηση. Στο τραπέζι δεν βρίσκεται η αυστηροποίηση των ποινών καθώς το πλαίσιο κρίνεται επαρκές, ωστόσο συζητείται τρόπος ώστε οι καταδικασθέντες για οπαδική βία να εκτίουν έστω ένα μικρό μέρος των ποινών. Επίσης, από την κυβέρνηση προαναγγέλλουν εντατικοποίηση των αστυνομικών ελέγχων.

 

Τα μέτρα Μητσοτάκη και το μήνυμα του πρωθυπουργού

Εξάλλου, Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επανέλαβε αναφερόμενος στη σημερινή ευρεία σύσκεψη για την οπαδική βία, ότι «αυτό το “ως εδώ” το οποίο φωνάζουμε ήρθε η ώρα να του δώσουμε πραγματικό περιεχόμενο.

Ο πρωθυπουργός προσέθεσε: «Να χτίσουμε πάνω στην πρόοδο η οποία έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια. Δεν είναι αρκετή όμως. Και γι’ αυτό είμαστε εδώ και θέλω να ευχαριστήσω τον Προέδρο της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν για τη συμβολή του».

Όπως είπε ο κ.Μητσοτάκης «σκοπός μας είναι να ενεργοποιήσουμε όχι μόνο τους εθνικούς, αλλά και τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στο μέτωπο της αποτροπής της βίας και της τιμωρίας όσων ανέχονται, ευνοούν και τελικά διαπράττουν τέτοια περιστατικά βίας” και κατέληξε: Η αντίδρασή μας πρέπει να είναι και θα είναι συνολική.

Το οφείλουμε στη μνήμη του Μιχάλη, στη μνήμη του Άλκη, άλλων θυμάτων, αλλά κυρίως το οφείλουμε και στα εκατομμύρια των φιλάθλων. Των αγνών φιλάθλων που αγαπούν το ποδόσφαιρο, που θέλουν να πηγαίνουν στο γήπεδο με τα παιδιά τους, με τις οικογένειές τους, για τους οποίους τα σπορ, και ειδικά το ποδόσφαιρο, είναι μια πηγή χαράς, είναι μια πηγή διασκέδασης. Και αυτούς τους στόχους που από κοινού θέσαμε, δεσμευόμαστε ότι θα τους πετύχουμε».

 

 

Τέσσερα άμεσα εφαρμόσιμα μέτρα

 

Υπενθυμίζεται ότι ο  ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε 4 μέτρα για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας στα γήπεδα.

Σύμφωνα λοιπόν με τα όσα ανακοινώθηκαν, τα 4 μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης είναι άμεσα εφαρμόσιμα, ενώ προανήγγειλε άλλα 2 μέτρα τα οποία θα υλοποιηθούν σε περίπτωση που δεν βελτιωθεί η κατάσταση.

 

Ειδικότερα:

  1. Οι λέσχες των οργανωμένων οπαδών θα κλείσουν. Κάθε ομάδα θα έχει έναν μόνο σύνδεσμο με έδρα την επίσημη ΠΑΕ.Όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός, ο εν λόγω νόμος υπάρχει και τώρα θα εφαρμοστεί.
  2. Η Αστυνομία θα έχει ουσιαστικό έλεγχο, καθώς θα ελέγχει τους οργανωμένους φιλάθλους και ειδικά στις θύρες αυτές που έχουν δημιουργήσει προβλήματα. Ο έλεγχος μεταπίπτει από τους security των ΠΑΕ στην Αστυνομία. Όπως είπε μάλιστα ο πρωθυπουργός, στο μέτρο αυτό «συμφώνησαν και οι τέσσερις ΠΑΕ. Αντιλαμβάνονται κι αυτοί ότι ο έλεγχος βίας μπορεί να ξεφεύγει από τις δυνατότητές τους». Μάλιστα, όταν κρίνεται απαραίτητο, θα υπάρχει και απροειδοποίητος έλεγχος της Αστυνομίας σε θύρες οργανωμένων.
  3. Θα δημιουργηθεί παρατηρητήριο βίας σε συνεργασία με την UEFA και των κρατών-μελών.
  4. Παράλληλα, όπως αποφασίστηκε στη σύσκεψη με τους «Big 4» -κατά την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε μια ειλικρινής και εποικοδομητική συζήτηση- θα τοποθετηθούν ολοκληρωμένα συστήματα με κάμερες στα γήπεδα.

Τα δύο μέτρα που θα εφαρμοστούν μόνο αν παραστεί ανάγκη είναι:

  • Κλείσιμο των θυρών των οργανωμένων οπαδών. «Ενδεχομένως να προχωρήσουμε και σε κλείσιμο των θυρών των οργανωμένων οπαδών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.
  • Οικειοθελής αποκλεισμός των ελληνικών ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, «ελπίζω να μη χρειαστεί, αλλά η πολιτεία μπορεί να ενεργοποιήσει το ύστατο μέτρο να κόψουμε τις ομάδες από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις».

 

 

 

Related posts

Κόκκινος Συναγερμός στην Πυροσβεστική : Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιών για το επόμενο τριήμερο – Ανακλήθηκαν άδειες για την αντιμετώπιση της

Newsroom

Μπακογιάννη: «Η Λωζάνη δεν έχει υπογραφεί μόνο από την Τουρκία και την Ελλάδα, αλλά από πάρα πολλά κράτη

Newsroom

Μέτρα στήριξης ανακοίνωσαν οι υπουργοί κ.κ. Σταϊκούρας, Γεωργιάδης και Βρούτσης : Αναστέλλεται η πληρωμή φόρων, €800 ευρώ σε εργαζόμενους