ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Περιβάλλον

Μητσοτάκης: Oι 14 μελέτες για την ανασυγκρότηση της Β. Εύβοιας – Τα 8 πρώτα έργα «Φωτοδότες»

Μητσοτάκης: Oι 14 μελέτες για την ανασυγκρότηση της Β. Εύβοιας – Τα 8 πρώτα έργα «Φωτοδότες»

Το σχέδιο για την 3η φάση ανασυγκρότησης και αναγέννησης της Βόρειας Εύβοιας παρουσιάστηκε σήμερα σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο μέγαρο Μαξίμου.

Συγκεκριμένα κατά τη σύσκεψη παρουσιάστηκε από τον επικεφαλής της ειδικής Επιτροπής Σταύρο Μπένο το πλάνο για την εκπόνηση δεκατεσσάρων μελετών, οι οποίες αφορούν στη συνολική ανασυγκρότηση της περιοχής, δεν θα κοστίσουν στο ελληνικό Δημόσιο αλλά χρηματοδοτούνται από χορηγούς και θα είναι έτοιμες τον Σεπτέμβριο του 2022.

Πρόκειται για τις εξής μελέτες:

1. «Εκπόνηση συνολικού Master Plan  για την ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας».

Χορηγία από: ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, ΒΙΟΧΑΛΚΟ
Εκπόνηση: ΕΤΑΜ Α.Ε. ΝΙΚΟΣ ΔΡΑΚΩΝΑΚΗΣ
Προϋπολογισμός: 150.000 €, συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α.

2. «Εκπόνηση μελέτης ολοκληρωμένου αναπτυξιακού στρατηγικού σχεδιασμού για το «Νέο Δάσος»,  με τίτλο “Master Plan για το Νέο Δάσος”».

Χορηγία από: ΟΜΙΛΟΣ ΦΟΥΡΛΗΣ, ΒΙΟΧΑΛΚΟ
Εκπόνηση: ΥΛΗ – ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ & ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ – ΗΛΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ (ανάθεση από ΔΙΑΖΩΜΑ)
Προϋπολογισμός: 140.000 €, συμπεριλαμβανομένου  Φ.Π.Α.

3. «Εκπόνηση μελέτης για τη δημιουργία χώρου καινοτομίας  στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας».

Χορηγία από: Ίδρυμα Λάτση
Εκπόνηση: ΕΙΔΙΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΈΡΕΥΝΑΣ (Ε.Λ.Κ.Ε.), ΥΠΟ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΗ ΜΟΡΦΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΜΕΤΣΟΒΙΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ (Ε.Μ.Π.)
Προϋπολογισμός: 50.000 €, συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α.

4. «Εκπόνηση μελετών για το Ψηφιακό Κύμα και την Πράσινη Ζώνη  στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας».

Χορηγία από: Ίδρυμα Λάτση
Εκπόνηση: ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ (ΕΠΙΣΕΥ)
Προϋπολογισμός: 150.000 €, συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α.

5. «Εκπόνηση μελέτης ολοκληρωμένου αναπτυξιακού στρατηγικού σχεδιασμού για τον πολιτισμό».

Χορηγία από: ΟΜΙΛΟΣ INTERAMERICAN
Εκπόνηση: ΕΤΑΜ Α.Ε. ΝΙΚΟΣ ΔΡΑΚΩΝΑΚΗΣ (ανάθεση από ΔΙΑΖΩΜΑ)
Προϋπολογισμός: 20.000 €, πλέον  Φ.Π.Α.

6. «Στρατηγική μελέτη υποδομών της Νήσου Ευβοίας».

Χορηγία από: Ίδρυμα ΛΑΣΚΑΡΙΔΗ
Εκπόνηση: ΔΡΟΜΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΕΛΕΤΗΤΕΣ Ε.Π.Ε. – ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΕΚΚΟΣ
Προϋπολογισμός: 100.000 €, συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.

7. «Μελέτη  υλοποίησης της ανασυγκρότησης του αγροδιατροφικού τομέα της Β. Εύβοιας».

Χορηγία από: ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΠΕΤΑΝ ΒΑΣΙΛΗ
Εκπόνηση: ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΠΕΤΑΝ ΒΑΣΙΛΗ – ΞΕΝΟΦΩΝ ΚΑΠΠΑΣ
Προϋπολογισμός: 200.000 € κατ’ εκτίμηση

8. «Μελέτη για τα κοινωνικά δίκτυα της Βόρειας Ευβοίας».

Χορηγία από: ΔΙΑΝΕΟΣΙΣ
Εκπόνηση: ΔΙΑΝΕΟΣΙΣ
Προϋπολογισμός: 100.000 € κατ’ εκτίμηση

9. «Μελέτη για το ανθρώπινο (πληθυσμιακό/δημογραφικό) δυναμικό της Βόρειας Ευβοίας».

Χορηγία από: ΔΙΑΝΕΟΣΙΣ
Εκπόνηση: ΔΙΑΝΕΟΣΙΣ
Προϋπολογισμός: 100.000 € κατ’ εκτίμηση

10. «Στρατηγικός Σχεδιασμός Marketing για την ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής της Βόρειας Εύβοιας».

Χορηγία από: ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ – Ξ.Ε.Ε.
Εκπόνηση: MARKETING GREECE (ανάθεση από ΔΙΑΖΩΜΑ)
Προϋπολογισμός: 30.000 €, συμπεριλαμβανομένου  Φ.Π.Α.

11. «Καταγραφή των επιτυχημένων διεθνών πρακτικών στον τομέα της ανάκαμψης τουριστικών προορισμών μετά από φυσικές καταστροφές (benchmarking report)».

Χορηγία από: TOPOSOPHY
Εκπόνηση: TOPOSOPHY (Δήλωση αναδοχής-εκπόνησης)
Προϋπολογισμός: 30.000 €, συμπεριλαμβανομένου  Φ.Π.Α.

12. «Eκπόνηση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου  του Δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού».

Χορηγία από: Ίδρυμα Κανελλόπουλου, Αθηναϊκή Ζυθοποιία, ΕΛΠΕΝ, ZARA
Εκπόνηση: Στυλιανός Τσακίρης, Θεοδούλη Μωυσιάδου, Γιάννης Λιαλιάρης, Κωστής Νικολόπουλος (επιστημονική επίβλεψη: Δημήτρης Οικονόμου)
Προϋπολογισμός: 210.000 €,  πλέον του  Φ.Π.Α.

13. «Eκπόνηση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου  του Δήμου  Μαντουδίου -Λίμνης- Αγίας Άννας».

Χορηγία από: Ίδρυμα Κανελλόπουλου, Αθηναϊκή Ζυθοποιία, ΕΛΠΕΝ, ZARA
Εκπόνηση: Στυλιανός Τσακίρης, Θεοδούλη Μωυσιάδου, Γιάννης Λιαλιάρης, Κωστής Νικολόπουλος (επιστημονική επίβλεψη: Δημήτρης Οικονόμου)
Προϋπολογισμός: 190.000 €,  πλέον του  Φ.Π.Α.

14. «Συνοδευτική μελέτη εξειδίκευσης του συνολικού Master Plan», ανάμεσα στο Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ»

Χορηγία από: ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ
Εκπόνηση: ΕΤΑΜ Α.Ε. ΝΙΚΟΣ ΔΡΑΚΩΝΑΚΗΣ
Προϋπολογισμός: 18.600 €, συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α.

Τα έργα που θα προβλέπονται στις μελέτες, στο μεγαλύτερο μέρος τους, θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ.

Τα πρώτα έργα/«Φωτοδότες», μεταρρυθμιστικός οδηγός και για την υπόλοιπη Ελλάδα – Στ. Μπένος: Οραματικό σχέδιο για την πατρίδα

«Ποτέ δεν ήμουν αντιμέτωπος με ένα τόσο οραματικό σχέδιο για την πατρίδα μας, το οποίο εκπηγάζει -και αυτή είναι η αξία του- μέσα από μία φυσική καταστροφή», τόνισε ο κ. Μπένος. Αναφερόμενος στα έργα «Φωτοδότες» που περιλαμβάνει η 3η φάση ανασυγκρότησης και αναγέννησης των πυρόπληκτων περιοχών.

«Ό,τι έχουμε ονειρευτεί ως παρέμβαση, ως δράση και κυρίως ως μεταρρύθμιση εγώ αυτό που θα σας δείξω μετά, μέσα από τους περίφημους “Φωτοδότες”, που θα αρχίσουμε να τους βλέπουμε από την άνοιξη και μετά -“Φωτοδότες” τους λέω γιατί θα φωτίσουν επιχειρησιακά, κυρίως, πνευματικά την περιοχή, τους ανθρώπους, θα τους δώσουν εικόνες του μέλλοντος τους. Αυτοί, λοιπόν, οι “Φωτοδότες” θέλω να είναι το μεταρρυθμιστικό πεδίο της αναγέννησης, όχι μόνο της Βόρειας Εύβοιας αλλά και της πατρίδας».

Ο πρωθυπουργός παρεμβαίνοντας τόνισε ότι «πρόκειται ουσιαστικά για ένα εργαστήρι νέων δημόσιων πολιτικών που αφορούν την Περιφερειακή πολιτική και την παραγωγική ανασυγκρότηση. Αν καταφέρουμε -και θα τα καταφέρουμε- να κάνουμε πράξη αυτό το σχέδιο καταλαβαίνετε ότι ανοίγονται τελείως καινούργιοι ορίζοντες για την μεταλαμπάδευση του θεωρητικά σε ολόκληρη τη χώρα».

Κλείνοντας τη σύσκεψη ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε την πρόταση του κ. Μπένου για ένα νέο ΚΕΠ: «Αν κάτι έμαθα Σταύρο από αυτήν την εμπειρία μου, και νομίζω ότι έχουμε δώσει πολύ πετυχημένα δείγματα γραφής στον τομέα της ψηφιακής διακυβέρνησης, είναι ότι ο σωστός σχεδιασμός, η σωστή κατανομή αρμοδιοτήτων, η συγκέντρωση στο ίδιο υπουργείο αρμοδιοτήτων που αφορούν την ψηφιακή διακυβέρνηση τις βάσεις δεδομένων και τις διαδικασίες αποτέλεσε, τελικά, το κλειδί για να μπορέσουμε πολύ γρήγορα να ξεδιπλώσουμε ένα πρόγραμμα ψηφιακού μετασχηματισμού το οποίο ωφελεί όλους τους πολίτες, τουλάχιστον εκείνες τις υπηρεσίες που μπορούν να ρυθμίζονται μέσα από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή».

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι «υπάρχει και άλλη άποψη εκεί που απαιτείται φυσική επαφή πράγμα πολύ πιο σημαντικό ακόμα στην περιφέρεια, γι’ αυτό θα παρακολουθώ με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αυτό το project των νέων ΚΕΠ. Εξάλλου η ομάδα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και του υπουργείου Εσωτερικών είναι όλοι παλιοί μου γνωστοί και έχω προσωπική άποψη για το πώς μπορούμε να ενισχύσουμε αυτό το θεσμό».

Κλείνοντας ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η πρώτη διαβούλευση θα γίνει στην Ιστιαία 10 με 12 Δεκεμβρίου, και τόνισε ότι θα συμμετάσχει και ο ίδιος. «Θα φροντίσω και εγώ να είμαι εκεί. Διότι νομίζω ότι οι κάτοικοι γνωρίζουν καλά ότι το ενδιαφέρον μας δεν περιορίζεται μόνο σε επισκέψεις επικοινωνιακού χαρακτήρα. Και οι ώρες, οι μέρες δουλειάς που έχουν μπει για να μπορέσουμε να είμαστε στο σημείο αυτό από μέρους μου, νομίζω αποτυπώνονται στα τελικά αποτελέσματα. Και επειδή όλοι από αυτό κρινόμαστε, πιστεύω, ότι και εδώ αυτό το μεγάλο στοίχημα θα το κερδίσουμε» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 Ποιοι μετείχαν στη σύσκεψη

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υυπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο υφυπουργός αρμόδιος για Θέματα Προστασίας του Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και βουλευτής Εύβοιας Σίμος Κεδίκογλου, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές Χρήστος Τριαντόπουλος, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, οι βουλευτές Εύβοιας της ΝΔ Θανάσης Ζεμπίλης και Σπύρος Πνευματικός, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, ο δήμαρχος Αιδηψού- Ιστιαίας Γιάννης Κοντζιάς, ο δήμαρχος Λίμνης- Μαντουδίου- Αγ. Άννας Γιώργος Τσαπουρνιώτης, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού καθηγητής Γρηγόρης Βάρρας, ο πρόεδρος Επιμελητηρίου Ευβοίας Γιάννης Γεροντίτης, ο αναπληρωτής του προέδρου της Επιτροπής Ανασυγκρότησης Β. Εύβοιας Γιάννης Ζηρίνης, ο συντονιστής της Ωρίμανσης των Έργων και Δράσεων του Προγράμματος Ευδόκιμος Φρέγκογλου, ο νομικός σύμβουλος Προγράμματος Σωτήρης Φωτέας και η συντονίστρια των Μελετητικών Ομάδων του Προγράμματος Βερενίκη Βασιλειάδη.

 

Εταιρείες και Ιδρύματα χορηγοί

Από τις εταιρίες και τα ιδρύματα-χορηγούς συμμετείχαν, ο εκπρόσωπος της εταιρείας «Ύλη» – Master Plan για το Νέο Δάσος Ηλίας Αποστολίδης, ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητήριου Ελλάδας Αλέξανδρος Βασιλικός, η γενική διευθύντρια- Marketing Greece Μαρία Γάτσου, από την Toposophy- Μελέτη νέας τουριστικής ταυτότητας για την Β. Εύβοια Δημήτρης Γεωργίου, ο μελετητής για τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια Βασίλης Γκοιμίσης, ο διευθύνων σύμβουλος της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας Αλέξανδρος Δανιηλίδης, η πρόεδρος του Ιδρύματος Μποδοσάκη Αθηνά Δεσύπρη, για την εταιρεία ΕΤΑΜ Α.Ε. ο Νίκος Δρακωνάκης, για την εταιρεία Dromos Consulting ο Κώστας Ζέκκος, ο υπεύθυνος Εταιρικών Υποθέσεων της ELPEN Α.Ε. Κωνσταντίνος Ιωαννίδης, η εκπρόσωπος του Ιδρύματος Παύλου & Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου Αλεξάνδρα Παπαλεξοπούλου, ο διευθύνων σύμβουλος – Όμιλος Interamerican Γιάννης Καντώρος, ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος “Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακοπούλου” Ξενοφώντας Κάππας, η εκπρόσωπος του ομίλου ΟΤΕ Μαρίνα Καταροπούλου, ο πρόεδρος του Ιδρύματος “Αικατερίνης Λασκαρίδη” Πάνος Λασκαρίδης, η γενική διευθύντρια του Ιδρύματος Λάτση Εύα Λιανού, ο γενικός διευθυντής ElvaHalcor Παναγιώτης Λώλος, ο γενικός διευθυντής του ομίλου Zara Hellas Ηλίας Μάλαμας, ο πρόεδρος Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς.

Επίσης, συμμετείχαν ο υπεύθυνος για την Επιστημονική Επίβλεψη της Μελέτης για τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια Δημήτρης Οικονόμου, η συντονίστρια όλων των Χρηματοδοτικών Προγραμμάτων Ελισάβετ Πρέζα, ο υπεύθυνος του Ε.Μ.Π. για τη Μελέτη για Πράσινη Ανάπτυξη, Ψηφιακό Κύμα, Χώρο Καινοτομίας Άγγελος Τσακανίκας, ο συντονιστής της Μελετητικής Ομάδας του Ε.Μ.Π. Μελέτη για Πράσινη Ανάπτυξη, Ψηφιακό Κύμα, Χώρο Καινοτομίας Πρόδρομος Τσιαβός, ο μελετητής για Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια Στέλιος Τσακίρης και από τη ΔιαΝΕΟσις ο γενικός διευθυντής Διονύσης Νικολάου, ο διευθυντής Περιεχομένου Θοδωρής Γεωργακόπουλος, η συντονίστρια της Μελετητικής Ομάδας Φαίη Μακαντάση, ο υπεύθυνος για τη Μελέτη για το ανθρώπινο δυναμικό της “Β. Εύβοιας: Μένουμε στον τόπο μας” ο Γιώργος Πετράκος και η Μαίρη Μπελογιάννη.

Ενημερωτικό σημείωμα για τα έργα φωτοδότες

Α. Εισαγωγή

Μετά τις πυρκαγιές του Αυγούστου του 2021 που κατέκαψαν το μεγαλύτερο μέρος των δασών της Βόρειας Εύβοιας, ο κ. Σταύρος Μπένος ορίστηκε από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη επικεφαλής ενός καινοτόμου σχεδίου για την ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας. Το Σχέδιο αυτό με τίτλο «Το νέο δάσος: Στο κέντρο της ζωής και της βιώσιμης ανάπτυξης» έχει ολιστικό και ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα και το όχημα για την υλοποίησή του είναι το σπουδαίο εργαλείο των Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων (Ο.Χ.Ε.), που δεσπόζει στο Ε.Σ.Π.Α. 2021-2027.

Στο πλαίσιο, λοιπόν, αυτό ανατέθηκε το συνολικό Master Plan που θα εδράζεται θεσμικά στο ΕΣΠΑ 2021-2027/. Είναι απαραίτητο τη συνολική μελέτη Master Plan να πλαισιώνει μία συνοδευτική μελέτη εξειδίκευσης, η οποία θα έχει ως αντικείμενο την ορθή επιλογή των έργων- «φωτοδοτών» από όλο το φάσμα των μελετών του προγράμματος.  Τα «έργα-φωτοδοτες» ξεκινούν να υλοποιούνται σταδιακά από τον Μάρτιο του 2022.

Τα έργα-«φωτοδότες» θα επιλεγούν από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας σε συνεργασία με την μελετητική ομάδα του Master Plan και θα αποτελέσουν το παράδειγμα ως προς τον τρόπο ωρίμανσης και υλοποίησης για τα υπόλοιπα έργα – δράσεις που θα ακολουθήσουν στο μέλλον. Κυρίως, όμως, θα είναι οι «τροχιοδείκτες», ώστε οι πολίτες της Β. Εύβοιας την άνοιξη του 2022 να δουν εικόνες του μέλλοντος της περιοχής τους.

Για την υλοποίηση των έργων φωτοδοτών θα γίνει χρήση της διάταξης του άρθρου 3Α του Ν. 4182/2013, όπου δίνει τη δυνατότητα στον κάθε χορηγό των έργων φωτοδοτών  να ορίζει τον ανάδοχο του έργου, καθώς επίσης και να παρακολουθεί την πορεία του έργου σε κάθε στάδιό του.

Β. Περιγραφή Έργων Φωτοδοτών

1. Διαδημοτικός Αναπτυξιακός Οργανισμός

Τη διακυβέρνηση του Προγράμματος Ανασυγκρότησης της Β. Εύβοιας σχεδιάζουμε να αναλάβει ένας Διαδημοτικός Αναπτυξιακός Οργανισμός (DMO), ο οποίος θα έχει έδρα στο Δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού, στο Γυάλινο Κτίριο. Θα είναι υπεύθυνος για τη σωστή λειτουργία του προγράμματος και θα μεριμνά καθημερινά, ώστε όλη η «αλυσίδα» πόρων και υπηρεσιών να διατηρεί υψηλή ποιότητα.

2. Πολυδύναμα Κ.Ε.Π. στους Δήμους Ιστιαίας – Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης και Αγ. Άννας

Στόχος είναι η δημιουργία δύο πολυδύναμων Κέντρων Εξυπηρέτησης Πελατών (Κ.Ε.Π.), ένα σε κάθε Δήμο της Βόρειας Εύβοιας. Συγκεκριμένα στο Δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού το νέο Κ.Ε.Π. θα εγκατασταθεί στο χωριό Βασιλικά στο παλαιό Κοινοτικό Κατάστημα και στον Δήμο Μαντουδίου- Λίμνης και Αγίας Άννας στο παλαιό Δημαρχείο της Αγ. Άννας (ισόγειο, αίθουσα οικονομικής υπηρεσίας).

Επιδιώκουμε να δημιουργηθεί ένα μοναδικό σημείο επαφής των πολιτών της Βόρειας Εύβοιας με το κράτος. Η καινοτομία των πολυδύναμων αυτών Κ.Ε.Π. είναι ότι η συλλογή των δικαιολογητικών ή των πιστοποιητικών που θα χρειάζονται οι πολίτες θα συγκεντρώνονται από τους εκπαιδευμένους υπαλλήλους των Κ.Ε.Π. Ουσιαστικά τα πολυδύναμα αυτά Κ.Ε.Π. θα λειτουργούν ως «υποκαταστήματα» του Κράτους. Θα υπάρχουν προθεσμίες διεκπεραίωσης με την αντίστοιχη αποζημίωση του κάθε πολίτη σε περίπτωση που δεν τηρείται η σχετική προθεσμία, ενώ παράλληλα ο ενδιαφερόμενος θα λαμβάνει συνεχείς ενημερώσεις, με ψηφιακά μέσα, για το στάδιο στο οποίο βρίσκεται το αίτημά/υπόθεσή του. Επίσης, με τα πολυδύναμα Κ.Ε.Π. στόχος είναι η δημιουργία και του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», μέσω του οποίου θα εξυπηρετείται και ο πιο «απομακρυσμένος» πολίτης παρέχοντάς του «πρόσβαση» στο Κράτος.

3. Κέντρο Χωρικού Σχεδιασμού στους Δήμους Ιστιαίας – Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης και Αγ. Άννας

Οι  μεγάλες καταστροφές από την πυρκαγιά έχουν δημιουργήσει ένα πεδίο υψηλής επικινδυνότητας σε μελλοντικά φυσικές καταστροφές στη Β. Εύβοια. Το γεγονός αυτός σε συνάρτηση με την οξυνόμενη κλιματική κρίση, επιβάλλουν μια συνολική ανασυγκρότηση του παραγωγικού και περιβαλλοντικού μοντέλου των δύο δήμων, και κατ’ επέκταση ριζική αναμόρφωση του υφιστάμενου τρόπου χωρικής οργάνωσης (χρήσεις γης, οικισμοί, υποδομές κλπ.). Ο αναγκαίος ολιστικός σχεδιασμός διέρχεται και μέσα από τον πολεοδομικό σχεδιασμό. Τα διαθέσιμα σήμερα πολεοδομικά εργαλεία πρώτου επιπέδου είναι το τοπικό πολεοδομικό σχέδιο (ΤΠΣ) και το ειδικό πολεοδομικό σχέδιο (ΕΠΣ).

Συνεπώς, έχουν ανατεθεί δύο μελέτες για τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια των Δήμων Ιστιαίας – Αιδηψού και του Δήμου Μαντουδίου- Λίμνης και Αγ. Άννας, διακριτά αλλά που θα εκπονηθούν με συντονισμό, χρονικό και θεματικό, μεταξύ τους, καθώς και με τις υπόλοιπες μελέτες και δράσεις που περιλαμβάνονται στο πλαίσιο του ολιστικού σχεδιασμού της Βόρειας Εύβοιας.

Η μεγάλη μεταρρύθμιση των μελετών αυτών είναι η δημιουργία δύο Καθολικών Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων, τα οποία θα θέτουν τους κανόνες για όλο το εύρος της αντίστοιχης γεωγραφικής περιοχής του Δήμου, συμπεριλαμβανομένων και των προστατευόμενων περιοχών. «Φρουρός» για την σωστή εφαρμογή και επιτήρησή τους θα είναι η πρωτοβάθμια Διοίκηση, δηλαδή οι Δήμοι.

Συνεπώς, στόχος μας είναι η δημιουργία δύο Κέντρων Χωρικού Σχεδιασμού, ένα σε κάθε Δήμο. Συγκεκριμένα στο Δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού στο Γυάλινο Κτίριο και στο Δήμο Μαντουδίου – Αγ. Άννας και Λίμνης στο Δημαρχείο του Μαντουδίου. Συμβολικά, σήμερα έχουν εγκατασταθεί σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους των Δημαρχείων, οι μελετητικές ομάδες μέχρι το τέλος των μελετών.

4. Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «ΣτηρίΖΟΥΜΕ Βόρεια Εύβοια»

Στο πλαίσιο του Προγράμματος Ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας υλοποιείται το εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα  «ΣτηρίΖΟΥΜΕ Βόρεια Εύβοια».

Το πρόγραμμα αποτελεί πρόταση της Επιτροπής Ανασυγκρότησης Βόρειας Εύβοιας, η οποία βρίσκεται σε αγαστή συνεργασία με την Περιφερειακή Δ/νση Εκπ/σης Στερεάς Ελλάδας και σχεδιάστηκε με αφορμή τις πρόσφατες καταστροφές από τις δασικές πυρκαγιές και με σκοπό:

• τη συνειδητοποίηση από τους μαθητές της αξίας του φυσικού και του πολιτιστικού περιβάλλοντος για έναν τόπο, καθώς και της εθελοντικής προσφοράς με στόχο την αειφορία,

• τη συνεργασία των σχολείων με τα σχολεία της Βόρειας Εύβοιας,

• την παιδαγωγική διδακτική κοινωνικοσυναισθηματικής υποστήριξης της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Στο πλαίσιο αυτό, φιλοδοξούμε την διενέργεια ολιγοήμερων σχολικών εκδρομών από όλα τα σχολεία της χώρας, προκειμένου οι μαθητές:

• να βιώσουν από κοντά τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής,

• να συνειδητοποιήσουν την ανάγκη ανάπτυξης διαχειριστικών πρακτικών σε ατομικό, αλλά και σε συλλογικό επίπεδο για την αντιμετώπιση προβλημάτων, τα οποία και εξ  αιτίας της κλιματικής αλλαγής, οδηγούν σε μεγάλες καταστροφές,

• να συνεργαστούν επιτόπου με ειδικούς που θα τους βοηθήσουν να κατανοήσουν έννοιες, όπως είναι η αειφορική διαχείριση των δασών, οι κίνδυνοι των δασικών οικοσυστημάτων, οι χρήσεις γης και να δουν από κοντά κατασκευές αντιδιαβρωτικών-αντιπλημμυρικών έργων κ.ά.,

• να γνωρίσουν επαγγελματίες που ζουν από το δάσος, όπως οι ρητινοσυλλέκτες, οι μελισσοκόμοι, οι καρβουνοπαραγωγοί,

Επιπλέον, για την ταχύτερη εξυπηρέτηση των σχολείων αλλά και την καλύτερη προβολή των τουριστικών καταλυμάτων, πρόκειται να δημιουργηθεί μια εξειδικευμένη πλατφόρμα διαχείρισης κρατήσεων και προβολής των καταλυμάτων, αλλά και των στόχων του εκπαιδευτικού προγράμματος.

5. Προστασία Οικισμών από φωτιά στους Δήμους Ιστιαίας – Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης και Αγ. Άννας

Η προστασία οικισμών από φωτιά αναδείχθηκε σε μείζον θέμα μετά τις φωτιές του 2007, όταν κάηκαν πολλοί κάτοικοι οικισμών, κυρίως στην Πελοπόννησο και Εύβοια.

Στόχος μας είναι, εκτός από την προστασία του Δάσους και η προστασία της υλικής περιουσίας των πολιτών. Συγκεκριμένα είναι απαραίτητο η δημιουργία αντιπυρικών ζωνών όταν έχουμε ζώνες μίξης δασών-οικισμών. Ο συνδυασμός κατασκευής γύρω από τους οικισμούς, αντιπυρικών ζωνών και ενεργητικής δασοπυρόσβεσης, είναι μια δαπάνη που αφορά καθαρισμό της αντιπυρικής ζώνης και φύτευσή της με τα κατάλληλα φυτά, την κατασκευή αποθηκών νερού, πιεστικών συστημάτων για το εκτοξευόμενο νερό, κατασκευή αυτοματισμών για την λειτουργία της ενεργητικής δασοπυρόσβεσης.

Το παραπάνω εγχείρημα, ύστερα από απόφαση των Δημάρχων Ιστιαίας – Αιδηψού και Μαντουδίου- Λίμνης- Αγ. Άννας, θα πραγματοποιηθεί, ως αφετηρία στο χωρίο Γούβες (χάρτης: https://cutt.ly/KTi1Qc2 ) και στο χωριό Κεραμεία (χάρτης: https://cutt.ly/yTi1SDR) αντίστοιχα.

6. Δομές Υγείας

Στον τομέα της Υγείας επιθυμούμε, με πρωτοβουλία του Διοικητή 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας και των Δημάρχων Ιστιαίας – Αιδηψού και Μαντουδίου- Λίμνης- Αγ. Άννας, να υλοποιήσουμε δύο διακριτά έργα και στους δύο Δήμους, τα οποία θα αναβαθμίσουν την περίθαλψη και την ποιότητα ζωής των πολιτών της Βόρειας Εύβοιας.

Συγκεκριμένα για τον Δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού προτείνουμε την αγορά ενός ψηφιακού μαστογράφου με διαγνωστικό σταθμό επεξεργασίας, σύστημα αρχειοθέτησης και επεξεργασίας ιατρικών εικόνων pacs και δυνατότητα αναβάθμισης με τομοσύνθεση.

Επίσης για τον Δήμο Μαντουδίου- Λίμνης- Αγ. Άννας επιδιώκουμε την αγορά ενός σύγχρονου ασθενοφόρου αυτοκινήτου προνοσοκομειακής φροντίδας, το οποίο θα ανταποκρίνεται σε όλες τις καιρικές συνθήκες.

7. Συντήρηση, Σήμανση και Ανάδειξη Σηματοδοτημένων Πεζοπορικών Διαδρομών στην Περιοχή του Δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού

Στόχος του έργου «Συντήρηση, Σήμανση και Ανάδειξη Σηματοδοτημένων Πεζοπορικών Διαδρομών στην Περιοχή του Δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού» είναι η προσέλκυση στο Δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού επισκεπτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι ενδιαφέρονται για εναλλακτικές μορφές τουρισμού όπως η πεζοπορία και η ορειβασία.

Οι προτεινόμενες σηματοδοτημένες πεζοπορικές διαδρομές αναπτύσσονται σε όλες τις περιοχές του Δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού, με έμφαση στις ορεινές, αγροτικές και μειονεκτικές (από τουριστικής πλευράς) περιοχές, καθώς και σε περιοχές μακριά από την παραθαλάσσια ζώνη με την έντονη τουριστική κίνηση του καλοκαιριού, με στόχο την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας των μικρών χωριών που υπάρχουν σε αυτές τις περιοχές.

8. Πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής στην Κοινότητα Φαράκλας

Ένα σημαντικό και σπουδαίο έργο είναι η δημιουργία ενός Πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής στην Κοινότητα Φαράκλας, στον Δήμος Μαντουδίου-Λίμνης και Αγ. Άννας.

Στόχος είναι τα παιδιά να υιοθετήσουν τον ρόλο του οδηγού, σε απόλυτα ασφαλές περιβάλλον, και του πεζού διδάσκοντας βιωματικά τους βασικούς κανόνες οδικής ασφάλειας, τη σημασία των πινακίδων και της σωστής κυκλοφοριακής συμπεριφοράς.

 

 

Related posts

Γιατί ο Μπιλ Γκέιτς αγοράζει αγροτικές εκτάσεις;

Newsroom

Γάλλοι επιστήμονες: Ραδιενεργή η σκόνη από την Αφρική σε Γαλλία και Ελλάδα στις 10 Φεβρουαρίου

Newsroom

Καιρός – Κλέαρχος Μαρουσάκης: Πιθανό κύμα ψύχους στο πρώτο μισό του Μαρτίου