ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Συναξάρι

Μοναστηριακός Τουρισμός: Το Βυζαντινό Μοναστήρι Ζούρτσας του 10ου Αιώνα (Παναγία Λιγοβαίς)

Μοναστηριακός Τουρισμός: Το Βυζαντινό Μοναστήρι Ζούρτσας του 10ου Αιώνα (Παναγία Λιγοβαίς)

Η Βασιλική Κοιμήσεως Θεοτόκου Ζούρτσας (Παναγία Λιγοβαίς) ή πιο γνωστό ως Βυζαντινό Μοναστήρι Ζούρτσας είναι το Αρχαιότερο Βυζαντινό Μνημείο του Νομού Ηλείας και ένα εκ των αρχαιότερων στην Ελλάδα με χρονολογία κατασκευής τον 10ο αιώνα (975μχ).

 

Περίπου ένα χιλιόμετρο ανατολικά της Νέας Φιγάλειας ή Ζούρτσας, στην περιοχή του νεκροταφείου του οικισμού, βρίσκεται ο ιερός ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου, που είναι γνωστός και ως «Μοναστήρι».

 

Χρονολογείται στο τελευταίο τέταρτο του 10ου αιώνα και πιθανότατα ήταν το καθολικό μονής. Πράγματι, σε ένα χρυσόβουλλο του Ανδρόνικου Β΄ Παλαιολόγου, του 1323, με το οποίο η περιοχή της Ζούρτσας παραχωρήθηκε στη Μονή Βροντοχίου του Μυστρά, αναφέρεται το μετόχι της μονής της Παναγίας της Βόγαλης, ενώ στην ενετική καταγραφή του 1700 γίνεται λόγος για τη μονή της Παναγίας Λιγόβαης. Η μονή συνδέθηκε στενά με την ιστορία της Ζούρτσας και σύμφωνα με την παράδοση, στα χρόνια της Τουρκοκρατίας φιλοξένησε κρυφό σχολειό, ενώ τον Σεπτέμβριο του 1825 πυρπολήθηκε από τον στρατό του Ιμπραήμ πασά. Λειτούργησε ως ανδρική μέχρι το 1834, οπότε καταργήθηκε με διάταγμα του Όθωνα. Περίπου έναν αιώνα αργότερα, κατεδαφίστηκαν τα κελιά των μοναχών και οι άλλοι χώροι της και παρέμεινε μόνο ο ναός, ο οποίος επίσης υπέστη αρκετές μετατροπές και επεμβάσεις.

Στην αρχική του μορφή ήταν ξυλόστεγη τρίκλιτη βασιλική. Αργότερα, ο ναός περιορίστηκε σε δύο κλίτη και στη δυτική πλευρά προστέθηκε νάρθηκας. Στο δυτικό, νεότερο τμήμα της τοιχοποιίας έχουν εντοιχισθεί παλαιότερα αρχιτεκτονικά μέλη, που χρονολογούνται στην ύστερη βυζαντινή εποχή.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η κεραμοπλαστική διακόσμηση στη μεγαλύτερη αψίδα του ιερού, όπου δεσπόζει ένα μεγάλο παράθυρο. Εσωτερικά ο ναός δεν είναι αγιογραφημένος και ο χώρος του ιερού προσδιορίζεται από τη μικρή υπερύψωσή του και από το ξύλινο εικονοστάσι του.

Η μονή διέθετε πολλά κειμήλια που σήμερα φυλάσσονται στο Λαογραφικό Μουσείο της Ζούρτσας. Ο ναός εορτάζει στις 15 Αυγούστου.

 

Η Μονή είναι επισκέψιμη κατόπιν συνεννόησης με τον ιερέα της περιοχής με τους εξής τρόπους:

 

Related posts

Η Αγία Παρθενομάρτυς Αγάθη προστάτις των μαστών-ιάτειρα των μαστικών παθήσεων

Newsroom

Τη μνήμη του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου και Βαπτιστού τιμά σήμερα, 7 Ιανουαρίου, η Εκκλησία μας.

Μοναστηριακός Τουρισμός :Ιερά Κοινοβιακή Μονή Παναγίας Ελεούσης Σαλμενίκον Αιγίου

Newsroom