ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
ΕλλάδαΠολιτισμός

Το μουσείο Μπενάκη τιμά τον “Κοσμοπαρωρίτη ΝΙΚΟ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ”

Το μουσείο Μπενάκη τιμά τον “Κοσμοπαρωρίτη ΝΙΚΟ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ”

 

Το Μουσείο Μπενάκη παρουσιάζει ένα μεγάλο αφιέρωμα στον Νίκο Καζαντζάκη με αφορμή την ανακήρυξη του έτους 2017 ως «Έτους Νίκου Καζαντζάκη» από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Η πολυσχιδής προσωπικότητα, τα ταξίδια, τα άτομα που επηρέασαν και διαμόρφωσαν το ιδιαίτερο, φιλοσοφικό του πνεύμα, μαζί με χειρόγραφα, προσωπικά αντικείμενα, πρωτότυπα δακτυλόγραφα, αλληλογραφία και φωτογραφίες, παρουσιάζονται σε ένα μεγάλο αφιέρωμα στο Νίκο Καζαντζάκη με αφορμή την ανακήρυξη του έτους 2017 ως «Έτους Νίκου Καζαντζάκη» από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Το Μουσείο Μπενάκη και οι Εκδόσεις Καζαντζάκη σε συνεργασία με το Μουσείο Καζαντζάκη, το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς κάτω από τον γενικό τίτλο «ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ, ο κοσμοπαρωρίτης» διοργάνωσαν τρεις εκθέσεις που παρουσιάζονται στο Μουσείο Μπενάκη / κτίριο Πειραιώς, στην Πινακοθήκη Ν. Χατζηκυριάκου-Γκίκα και στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης. Ο κάθε χώρος έχει τη δική του θεματική και η επίσκεψη σε όλους συνθέτει και φωτίζει την συναρπαστική προσωπικότητα και το πολυγραφότατο έργο του αξεπέραστου κρητικού συγγραφέα.  

Μουσείο Μπενάκη / Κτίριο Πειραιώς 138

Με τον υπότιτλο ο «ΑΝΗΦΟΡΟΣ» του, η έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη / Κτίριο Πειραιώς παρουσιάζει, όπως υποδηλώνει και ο τίτλος, την «ανηφόρα», τη ζωή του μεγάλου συγγραφέα, τα έργα και τα ταξίδια του, αναδεικνύοντας σημαντικούς σταθμούς της πορείας του. Φωτογραφίες, χειρόγραφα, προσωπικά αντικείμενα, πληροφοριακό υλικό που φωτίζει την -κάθε άλλο παρά κοινότυπη- ζωή του, αλλά και η αναφορά σε μορφές του παρελθόντος και σύγχρονούς του, όπως και τα ταξίδια του στην Ελλάδα και τον κόσμο, βοηθούν στην κατανόηση της διαμόρφωσης της εντυπωσιακής του προσωπικότητας.

Ένα ψηφιακό αντίτυπο της ιδιόχειρης αφιέρωσής του στην Εθνική Βιβλιοθήκη στην πρώτη σελίδα της μετάφρασης της «Θείας Κωμωδίας»  του Δάντη,  ένα μωσαϊκό πορτρέτο με 45.000 Lego τουβλάκια σε πραγματικό μέγεθος αλλά και το πλήθος των μεταφρασμένων σε περισσότερες από 50 γλώσσες έργων του, αποτελούν σημαντικά εκθέματα, μαζί με προσωπικά αντικείμενα του συγγραφέα, όπως τα γυαλιά, η πένα του, η μια βυζαντινή εικόνα της Παναγίας που είχε πάντοτε μαζί του στα ταξίδια του.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ:

21/12/2017 – 25/02/2018

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ:

Πέμπτη & Κυριακή, 10:00 -18:00

Παρασκευή & Σάββατο 10:00 – 22:00

ΕΙΣΙΤΗΡΙA:

€ 7, € 3,5

Ενιαίο εισιτήριο για τις εκθέσεις του αφιερώματος € 15

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ:

ΕΠΙΜΕΛΗΤΕΣ

Επιστημονική Επιμέλεια: Δρ Νίκος Μαθιουδάκης

Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Δημήτρης Καλοκύρης

Σχεδιασμός έκθεσης: Αριάδνη Καλοκύρη – Pencilcase

 

Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης

Με τον υπότιτλο η «ΑΝΑΤΟΛΗ» του και μετά από τον «ΑΝΗΦΟΡΟ» (που λογικά σχεδόν πάντα καταλήγει σε ανατολή), στο «ταιριαστό» μουσείο που σχετίζεται με την τέχνη της Ανατολής, γίνεται η προσπάθεια κατανόησης της σύνδεσης τις ιδιαίτερης ατμόσφαιρας και φιλοσοφικής αντίληψης τις Ανατολής με τον έλληνα λογοτέχνη και πόσο αυτή επηρέασε το έργο του.

Ταξίδια στην Κίνα, την Ιαπωνία, το Σινά και την Αίγυπτο παρουσιάζονται μαζί με χειρόγραφα δύο παραμυθιών (διασκευές από τις «Ιστορίες της Χαλιμάς») τονίζοντας την επιρροή της ανατολίτικης φιλοσοφίας στον λογοτέχνη.

  

ΔΙΑΡΚΕΙΑ:

21/12/2017 – 25/02/2018

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ:

Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή: 10:00 – 18:00

ΕΙΣΙΤΗΡΙA:

Είσοδος στην έκθεση συμπεριλαμβάνεται στο εισιτήριο γενικής εισόδου του Μουσείου Μπενάκη: € 9, € 7

Ενιαίο εισιτήριο για τις εκθέσεις του αφιερώματος € 15

Πινακοθήκη Ν. Χατζηκυριάκου-Γκίκα

Υπότιτλος η «Οδύσσειά» του, το έπος του (33.333 17σύλλαβοι στίχοι χωρισμένοι σε 24 ραψωδίες και περίπου 7.500 αθησαύριστες λέξεις, οι οποίες δεν υπάρχουν σε κανένα λεξικό της Ελληνικής / από εκεί και ο «κοσμοπαρωρίτης»), γραμμένο περίπου στην μέση της συγγραφικής του πορείας.  

Το πρωτότυπο δακτυλόγραφο του έργου παρουσιάζεται μαζί με τα σχέδια που είχε φιλοτεχνήσει ο Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας για την αγγλική μετάφραση του έργου από το Μουσείο Μπενάκη, μαζί με την σχετική αλληλογραφία μεταξύ των δύο αντρών,  ενώ  παρουσιάζονται και χαρακτικά έργα του Χρήστου Σανταμούρη από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ:

22/12/2017 – 24/02/2018

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ:

Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο: 10:00 – 18:00

ΕΙΣΙΤΗΡΙA:

€ 7, € 5

Ενιαίο εισιτήριο για τις εκθέσεις του αφιερώματος € 15

Με την επίσκεψη και στους τρεις χώρους της έκθεσης γίνεται κατανοητή η διαχρονικότητα των έργων του Καζαντζάκη, που σπάνε το  χώρο και τον χρόνο και δημιουργείται μια ολοκληρωμένη εικόνα της οικουμενικής σκέψης ενός λογοτέχνη που δοκιμάστηκε σχεδόν σε κάθε είδος λόγου με βασικό άξονα τη μετουσίωση της συμφοράς σε αξιοπρέπεια, ελευθερία, αθανασία.

 

 

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Related posts

Μπακογιάννης: Ανοίγει ο δρόμος για την αξιοποίηση των εγκαταλελειμμένων κτιρίων

Newsroom

ΑΔΕΡΦΟΦΑΔΕΣ ΤΟΥ Ν. ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Newsroom

Η Γιώτα Νέγκα στη σκηνή του Θεάτρου Ακροπόλ: «Tραγουδώντας την Ευτυχία»

Newsroom