ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Υγεία

Μουρουνέλαιο: Ποιες ιδιότητες έχει πού ωφελεί στη πρόληψη πολλών ασθενειών για τον άνθρωπο

Μουρουνέλαιο: Ποιες ιδιότητες έχει πού ωφελεί στη πρόληψη πολλών ασθενειών για τον άνθρωπο

Αλήθεια γνωρίζεται πόσο σημαντικό είναι να πίνουμε καθημερινά όλοι μας μια κουταλιά μουρουνέλαιο ; 

 

Περιέχει μεγάλες ποσότητες από βιταμίνη A που είναι εξαιρετικά σημαντική για την όραση και την ανάπτυξη των οστών.

 

Αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά συμπληρώματα διατροφής που έδιναν οι γονείς στα παιδιά για μια καλή και υγιή ανάπτυξη. Θεωρείται όμως μια εξαιρετική τροφή και για τους ενήλικες.

Το μουρουνέλαιο, όπως υποδηλώνει και το όνομά του, είναι το έλαιο που προέρχεται από το ψάρι μουρούνα ή αλλιώς γνωστό ως γάδος. Η μουρούνα ανήκει στην ευρύτερη οικογένεια των μπακαλιάρων και ενδημεί κυρίως στις βόρειες θάλασσες. Το χαρακτηριστικό στοιχείο του μουρουνέλαιου είναι η έντονη μυρωδιά και για πολλούς η δυσάρεστη γεύση του.

 

Λόγω της βιταμίνης D που περιέχεται στο μουρουνέλαιο, αποτρέπεται η ραχίτιδα στα παιδιά και η οστεοπόρωση στους ενήλικους. Οι τελευταίες μεγάλες μελέτες δείχνουν ότι το μουρουνέλαιο περιέχει μεγαλύτερες ποσότητες βιταμινών A και D από κάθε άλλο τρόφιμο, ανά μονάδα βάρους. Αυτό σημαίνει, ότι 100 gr μουρουνέλαιου παρέχουν στον οργανισμό 3 φορές περισσότερη βιταμίνη A από το μοσχαρίσιο κρέας (την επόμενη πλουσιότερη πηγή της A). Δηλαδή, αρκεί μια μόνο κουταλιά μουρουνέλαιου (περίπου 15 gr) για να μας δώσει τη ΣΗΔ (Συνιστώμενη Ημερήσια Δόση) και για τις δύο αυτές πολύ σημαντικές βιταμίνες.

Η βιταμίνη K τώρα, συμβάλει στην απορρόφηση των μεταλλικών στοιχείων. Όμως το σημαντικότερο είναι, ότι βελτιώνει την ελαστικότητα των αιμοφόρων αγγείων και τη λειτουργία των μυών. Ίσως αυτός να είναι και ένας από τους λόγους, που όλοι οι γιατροί επιμένουν ότι το μουρουνέλαιο αποτρέπει από πολλές ασθένειες και είναι θησαυρός ανεκτίμητος. Από την άλλη τα Ω-3 λιπαρά οξέα που προσφέρει το μουρουνέλαιο είναι κορυφαία τροφή ειδικότερα για τη θρέψη και διατήρηση ενός ακμαίου εγκέφαλου και ενός γερού νευρικού συστήματος.

Μουρουνέλαιο κατά των τριγλυκεριδίων 

Τα πλεονεκτήματα αυτής της τροφής φάρμακο δεν σταματούν εδώ. Αντίθετα είναι μάλλον ανεξάντλητα και όλα έχουν πιστοποιηθεί από πολύ σοβαρές και έγκυρες μελέτες. Το μουρουνέλαιο συγκεκριμένα, περιέχει πολυακόρεστα Ω-3 λιπαρά οξέα EPA (εικοσιπεντανοϊκό οξύ) και DHA (εικοσιδυοπεντανοϊκό οξύ). Το EPA είναι ο πρόδρομος των προσταγλανδινών, των ορμονών που βοηθούν τους ιστούς του οργανισμού να αντιμετωπίζουν τις φλεγμονές. Το DHA από την άλλη, συμβάλλει στην ομαλή ανάπτυξη και λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος. Μελέτες που διενεργήθηκαν με αντικείμενο την διατροφή των Εσκιμώων, απέδειξαν τις ευεργετικές συνέπειες των Ω-3 λιπαρών οξέων στον οργανισμό. Οι έρευνες αντιμετωπίζουν τα Ω3 ως πιθανά αντιθρομβωτικά και επισημαίνουν τη συμβολή τους στη μείωση των τριγλυκεριδίων στο αίμα. Παράλληλα, ως φυσικό επακόλουθο θεωρούν τη μείωση της αρτηριοσκλήρυνσης και φυσικά, την αντιμετώπιση των καρδιοπαθειών.

Η σημαντικότητα του μουρουνέλαιου, δεν θα τονιζόταν σε καμία έρευνα, αν δεν αποτελούσαν σημείο των καιρών μας σοβαρές ασθένειες όπως η παχυσαρκία, η υπέρταση, ο διαβήτης και τα εγκεφαλικά επεισόδια. Όλα αυτά, συνδέονται με υψηλά επίπεδα σε Ω-6 λιπαρών οξέων και με χαμηλά επίπεδα σε Ω-3 λιπαρά οξέα. Γι αυτό η δράση του θεωρείται τόσο προστατευτική.

Το μουρουνέλαιο προστατεύει την καρδιά,

Συμβάλλει θετικά στην καταπολέμηση της φλεγμονής που σχετίζεται με τις καρδιακές παθήσεις και βελτιώνει τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων. Υπάρχουν σοβαρές επιστημονικές ενδείξεις πως μειώνει το μέγεθος των αθηρωμάτων που αποφράσσουν τιςαρτηρίες και την αρτηριακή πίεση.

Προστατεύει επίσης πάρα πολύ την υγεία των παιδιών μας.

Κατά την περίοδο της ανάπτυξης τους, το μουρουνέλαιο, τους δίνει γερά οστά και δόντια.
 

Μουρουνέλαιο και ομορφιά

Το μουρουνέλαιο ομορφαίνει. Και ομορφαίνει και εσωτερικά και εξωτερικά. Εφαρμόζοντας το τοπικά σε δέρμα και μαλλιά, εξασφαλίζει την καλή υγεία και των δύο με αποτέλεσμα νεανικό σφρίγος και τόνωση της εμφάνισης. Οι βιταμίνες και τα λιπαρά οξέα που περιέχει το μουρουνέλαιο ξανανιώνουν την όψη μας.. Το μουρουνέλαιο εφαρμόζεται και τοπικά, επιταχύνοντας την επούλωση των τραυμάτων.

 

Μειωμένος κίνδυνος διαβήτη

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει μια αντίστροφη σχέση μεταξύ των συγκεντρώσεων βιταμίνης D στον οργανισμό και τον κίνδυνο του διαβήτη τύπου-2. Σε άτομα με αυτό τον τύπο διαβήτη, τα ανεπαρκή επίπεδα βιταμίνης D μπορεί να έχουν δυσμενή επίδραση στην έκκριση και την αντίσταση σε ινσουλίνη και γλυκόζη. Σε μια συγκεκριμένη μελέτη, βρέφη που έπαιρναν 2.000 IU/ημέρα βιταμίνης D είχαν 88% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη-1 μέχρι την ηλικία των 32 ετών.

 

Υγιής εγκυμοσύνη

Οι έγκυες γυναίκες που έχουν έλλειψη βιταμίνης D διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για εμφάνιση προεκλαμψίας και είναι πιο πιθανό να χρειάζονται καισαρική τομή στον τοκετό. Η μειωμένη βιταμίνη D στον οργανισμό συνδέεται επίσης με τον σακχαρώδη διαβήτη κύησης και την βακτηριακής κολπίτιδα σε έγκυες γυναίκες. Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί, ωστόσο, ότι τα υπερβολικά υψηλά επίπεδα βιταμίνης D κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σχετίζονται με την αύξηση των τροφικών αλλεργιών του παιδιού κατά τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής.

 

 Στεφανιαία νόσος

Η ημερήσια πρόσληψη ποσότητας μουρουνελαίου μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της στεφανιαίας αθηροσκλήρωσης. Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Lipids κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση μόλις 1,5γρ από Ν-3 λιπαρά οξέων ανά ημέρα οδήγησε σε σημαντική μείωση της ανάπτυξης της στεφανιαίας νόσου”.

 

Συμβάλει στην καλή λειτουργία των αρθρώσεων.

Αποτρέπει την εμφάνιση ενζύμων που είναι επιζήμια και υπεύθυνα για την καταστροφή των χόνδρων

Προφυλάσσει τα μάτια

και αποδεικνύεται σωτήριο για τους ηλικιωμένους οι οποίοι πολύ συχνά έρχονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να χάσουν την όραση τους. Το μουρουνέλαιο σύμφωνα με όλες τις πρόσφατες εντυπωσιακές μελέτες σώζει την όραση μας στο πέρασμα των χρόνων.

Το μουρουνέλαιο, έχει αποδειχθεί ότι συμβάλει στην καταπολέμηση της κατάθλιψης.

Σε χώρες όπου η ηλιοφάνεια λείπει και η κατάθλιψη αυξάνεται ολοένα, (όπως η Νορβηγία) διαπιστώθηκε πως όσοι κατανάλωναν μουρουνέλαιο και για όσο καιρό το κατανάλωναν η ήπια μορφής κατάθλιψη υποχωρούσε. Σύμφωνα με τις έρευνες, μια κουταλιά της σούπας σε καθημερινή τακτή βάση, μπορεί να μειώσει τα περιστατικά κατάθλιψης σε ποσοστό έως και 30%

Δυναμώνει τα κόκαλα!

Η έλλειψη βιταμίνης D οδηγεί σε οστεομαλακία στους μεγάλους και σε ραχίτιδα τα παιδιά,

Όταν μας λείπει η βιταμίνη D τα κόκκαλα μας σταδιακά χάνουν τη δύναμη τους και κινδυνεύουμε από κατάγματα καθώς χάνετε η ελαστικότητα των οστών και γίνονται αδύναμα και μαλακά.

Με τη Bιταμίνη D προσλαμβάνουμε σωστά το ασβέστιο μας. Η βιταμίνη D είναι αυτή που βοηθά το έντερο να απορροφήσει ασβέστιο και βοηθά επίσης την επαναπορρόφησή του από τα νεφρά, ώστε να μη χάνεται το ασβέστιο με τα ούρα.

Έχουμε 2 τρόπους να πάρουμε βιταμίνη D. O ένας είναι από την τροφή μας και ο άλλος είναι μέσω του δέρματος μας από τον ήλιο.

Αν λοιπόν έχουμε έλλειψη βιταμίνης D τότε δύο πράγματα συμβαίνουν. Είτε δεν τρεφόμαστε επαρκώς είτε δεν μας βλέπει αρκετά –επαρκώς ο ήλιος.

Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να είναι υπεύθυνη κάποια γενετική βλάβη ή κάποια αντιεπιληπτικά φάρμακα κ.α.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την αξία του το μουρουνέλαιο την έχει αποδείξει κατά τη διάρκεια της ιστορίας με τον πιο δύσκολο τρόπο. Τα χρόνια του Β Παγκοσμίου πολέμου, οι τραγικές συνθήκες διαβίωσης έκαναν ιδιαίτερα συχνή την εμφάνιση παιδιών παραμορφωμένων από τη ραχίτιδα. Το μουρουνέλαιο αποτελούσε την ισχυρότερη και, ταυτόχρονα, φθηνότερη λύση στο μεγάλο αυτό πρόβλημα…

Related posts

Γιώργος Λαδάς: O Έλληνας χειρουργός που «σκοτώνει» τους όγκους

Newsroom

Πόση διάρκεια ζωής έχουν οι κονσέρβες στο ντουλάπι σας ;

Μαστίχα Χίου: Οι ευεργετικές ιδιότητες για τα δόντια και τα ούλα !