ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Επικαιρότητα

Μπιλ Γκέιτς: Στόχος είναι να εμβολιαστούν και τα 7 περίπου δισεκατομμύρια ανθρώπων

«Κάθε μήνας μετράει», τονίζει πάνω από μία φορά σε χθεσινή του συνέντευξη ο ιδρυτής της Microsoft και δισεκατομμυριούχος, Μπιλ Γκέιτς, αναφερόμενος στις προσπάθειες που γίνονται παγκόσμια για την παρασκευή εμβολίου κατά του κορωνοϊού.

Μιλώντας σε δημοσιογράφο του The Daily Show, ο γνωστός…«φιλάνθρωπος» αποκάλυψε πως αυτή τη στιγμή χρηματοδοτεί 7 μεγάλες δοκιμές διαφορετικών μεταξύ τους εμβολίων, σε μία προσπάθεια τους αμέσως επόμενους μήνες να έχει επιλεχθεί εκείνο το εμβόλιο που θα καταπολεμήσει την πανδημία.

Στόχος μάλιστα του ίδιου είναι να εμβολιαστούν και τα 7 περίπου δισεκατομμύρια ανθρώπων που κατοικούν πάνω στον πλανήτη!

Παρόλο που θα καταλήξουμε να διαλέξουμε – το πολύ – δύο από αυτά, θα χρηματοδοτήσουμε τα εργοστάσια και για τα επτά (εμβόλια), ακριβώς για να μην χάνουμε χρόνο λέγοντας,” Εντάξει, ποιο εμβόλιο λειτουργεί; ” και στη συνέχεια θα χτίσουμε το εργοστάσιο. Θα είναι μερικά δισεκατομμύρια δολάρια που θα σπαταλήσουμε για την κατασκευή υποδομών που δεν θα επιλεχθούν επειδή κάτι άλλο είναι καλύτερο.

Δίνοντας και μία εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί σε όλο το μήκος της υφηλίου σχετικά με τα πρωτοφανή μέτρα καραντίνας, ο ιδρυτής της Microsoft τόνισε:

Επομένως έχουμε πολλά ασυνήθιστα μέτρα αυτή τη στιγμή έως ότου φτάσουμε σε έναν κόσμο 7δισ. ανθρώπων που θα είναι εμβολιασμένοι.  Αλλά εκεί χρειάζεται να φτάσουμε για να ελαχιστοποιήσουμε τη ζημιά.

Θεωρεί, μάλιστα, ότι έχει την πολυτέλεια (βλ. χρήμα) για να κινηθεί με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα σε σύγκριση με τις κυβερνήσεις των χωρών, καθώς μπορεί να αντέξει το χτίσιμο των εργοστασίων και τα έξοδα που θα ακολουθήσουν έτσι ώστε μόλις βρεθεί το κατάλληλο εμβόλιο να ξεκινήσει άμεσα η μαζική παραγωγή του.

Το ίδρυμά μας έχει πολύ μεγάλη εμπειρία επάνω στις μολυσματικές ασθένειες, είχαμε προβλέψει το ενδεχόμενο κάποιας επιδημίας, και γι’ αυτό είμαστε αρκετά προετοιμασμένοι για να χρηματοδοτήσουμε και να στηρίξουμε τις προσπάθειες για υποψήφια εμβόλια. Παρά το γεγονός ότι στο τέλος θα καταλήξουμε με ένα ή δύο το πολύ εμβόλια, εμείς θα χτίσουμε εργοστάσια και για τα επτά υποψήφια εμβόλια έτσι ώστε να μη χάσουμε χρόνο. Δεν θέλουμε πρώτα να βρούμε το εμβόλιο και μετά να αρχίσουμε να χτίζουμε το εργοστάσιο, αλλά να είμαστε κατευθείαν απόλυτα έτοιμοι. Προφανώς θα χαθούν μερικά δισεκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή αυτών των υποδομών που δεν θα επιλεχθούν τελικά επειδή θα υπάρχει κάτι καλύτερο. Στην κατάσταση που είμαστε, όμως, τα λίγα δισεκατομμύρια δεν είναι τίποτα μπροστά στα τρισεκατομμύρια που θα χαθούν σε βάθος χρόνου. Ακόμη και αν κάνουμε τα σωστά πράγματα και όλα πάνε καλά, από το καλοκαίρι μπορεί να επανέλθει σε λειτουργία η οικονομία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα είναι τα πάντα φυσιολογικά. Ο κόσμος θα είναι ανήσυχος και ίσως καταλήξουμε να φοράμε μάσκες ακόμα και σε ανοικτό χώρο, ενώ αυτά τα πρωτοφανή μέτρα ίσως παραμείνουν σε εφαρμογή έως ότου εμβολιαστεί όλος ο παγκόσμιος πληθυσμός.

Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, ο Bill Gates έγραψε μια ανοικτή επιστολή που δημοσιεύθηκε στη The Washington Post όπου εξηγούσε τι πρέπει να συμβεί για να επανέλθουμε στην κανονικότητα.

Για να τελειώνουμε με αυτήν την ασθένεια, θα χρειαστούμε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο. Αν όλα πάνε καλά, τότε θα μπορούσαμε να έχουμε έτοιμο ένα εμβόλιο σε λιγότερο από 18 μήνες, χρόνος που θεωρείται ιδιαίτερα λίγος για την ανάπτυξη ενός εμβολίου. Παρόλα αυτά, αυτή είναι απλά η μισή δουλειά. Για να προστατεύσουμε τους πολίτες σε όλο τον κόσμο, θα πρέπει να κατασκευάσουμε δισεκατομμύρια δόσεις αυτού του εμβολίου. Μπορούμε να ξεκινήσουμε από τώρα το χτίσιμο αυτών των υποδομών όπου θα γίνει η μαζική παραγωγή των εμβολίων, όταν αυτά θα είναι έτοιμα. Επειδή υπάρχουν αρκετές καλές υποψηφιότητας που απαιτούν ειδικό εξοπλισμό, θα πρέπει να χτίσουμε την κατάλληλη υποδομή για το καθένα, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι κάποια από αυτά τελικά δεν θα χρησιμοποιηθούν. Ο ιδιωτικός τομέας δεν μπορεί να αναλάβει αυτό το ρίσκο, αλλά η κυβέρνηση μπορεί να βοηθήσει. Είναι πολύ ευχάριστο το γεγονός ότι ήδη έχουν κλείσει (σ.σ. στις ΗΠΑ) συμφωνίες με τουλάχιστον δύο εταιρείες ώστε να προετοιμαστούν για μαζική παραγωγή εμβολίου.

Πηγή

Related posts

Μυδοπίλαφο με πάπρικα και τσορίθο του Σεφ Γιώργου Τσελεμεντέ

Βάζουν δασμούς και ΦΠΑ 24% στα γκατζετάκια από το εξωτερικό

Newsroom

Γεραπετρίτης:« Εάν δεν έχουμε κάποια μεγάλη επιδημιολογική επιβάρυνση θα επιτραπεί η μετακίνηση στα χωρία το Πάσχα».

Newsroom