ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Περιβάλλον

Μυτιλήνη: Πώς δημιουργήθηκε το απολιθωμένο δάσος στη περιοχή Μπαλή Αλώνια

Μυτιλήνη: Πώς δημιουργήθηκε το απολιθωμένο δάσος στη περιοχή Μπαλή Αλώνια

Το Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους στη θέση Μπαλή Αλώνια, έκτασης 250 στρεμμάτων, αποτελεί μία από τις σημαντικότερες απολιθωματοφόρες περιοχές καθώς έχουν αποκαλυφθεί εκεί μοναδικά φυτικά απολιθώματα. Περισσότεροι από 90 ιστάμενοι και κατακείμενοι κορμοί κωνοφόρων και αγγειόσπερμων δένδρων, καθώς και ριζικά συστήματα και φυλλοφόροι ορίζοντες, συγκροτούν έναν σπάνιας φυσικής ομορφιάς γεώτοπο.

Πώς δημιουργήθηκε το απολιθωμένο δάσος στη Λέσβο

Η δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους σχετίζεται με την έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα που έλαβε χώρα στη Λέσβο κατά το τέλος του Ολιγοκαίνου μέχρι το μέσο Μειόκαινο.

Αυτή η δραστηριότητα δημιούργησε, εκτός από λάβα, πυροκλαστικά υλικά και ηφαιστειακή σποδό (στάχτη), με συνέπεια την κάλυψη της χλωρίδας στην περιοχή, και μάλιστα σε ιδιαίτερα σύντομο χρονικό διάστημα. Η κάλυψη αυτή είχε ως συνέπεια την απομόνωση των οργανικών υλικών της χλωρίδας από την ατμόσφαιρα.

Η ηφαιστειακή δραστηριότητα ακολουθήθηκε από τη δημιουργία υδροθερμικών διαλυμάτων, πλούσιων σε διοξείδιο του πυριτίου (SiO2). Αυτά τα διαλύματα εμπότισαν τη σποδό που είχε καλύψει τους κορμούς των δένδρων, περνώντας έτσι εύκολα στα μέρη ξύλου των φυτών, σηματοδοτώντας την έναρξη της απολίθωσής τους, καθώς η οργανική ύλη των κορμών σταδιακά αντικαταστάθηκε από το διοξείδιο του πυριτίου. Η απολίθωση έγινε υπό σχεδόν ιδανικές συνθήκες. Τα μορφολογικά χαρακτηριστικά των κορμών, όπως οι ετήσιοι δακτύλιοι, οι ανωμαλίες του εξωτερικού φλοιού κ.λπ. είναι διατηρημένα σε άριστη κατάσταση.

Απολιθωμένο δάσος στη Λέσβο  Η βράβευση,

«Τα έργα αναδιαμόρφωσης και ανάδειξης των απολιθωματοφόρων θέσεων του Πάρκου αναδεικνύουν τη συμβολή της αρχιτεκτονικής τοπίου στην ενίσχυση των δεσμών μεταξύ φύσης, χώρου και ανθρώπου, καθώς σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν με στόχο να καταστήσουν το Πάρκο προσβάσιμο σε όλους και να αναδείξουν παράλληλα τη μοναδικότητα και τις ιδιαιτερότητές του, με σεβασμό προς το φυσικό τοπίο», καταλήγει ο κ. Ζούρος.

Related posts

Προστασία περιβάλλοντος: Οι οικονομικές λύσεις για παραγωγή ενέργειας στην Ελλάδα

Newsroom

Σμήνη από ακρίδες καταστρέφουν εκτάσεις με καλλιέργειες στην Ανατολική Ροδόπη

Newsroom

Σοκαριστική έρευνα: Τόνοι αμιάντου στις ελληνικές οικοδομές που μπορούν να προκαλέσουν «φλεγμονή του πνεύμονα»

Newsroom