ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
MediaΤηλεόραση - Ραδιόφωνο

«Ν.Καζαντζάκης»: Η πολυβραβευμένη ταινία του Γιάννη Σμαραγδή σήμερα το βράδυ στον ΑΝΤ1

«Ν.Καζαντζάκης»: Η πολυβραβευμένη ταινία του Γιάννη Σμαραγδή σήμερα το βράδυ στις 22:00, στον ΑΝΤ1.

Τη βιογραφική ταινία «Καζαντζάκης» του Γιάννη Σμαραγδή, την πραγματική ιστορία του μεγαλύτερου Έλληνα συγγραφέα του 20ού αιώνα, θα παρακολουθήσετε στον ΑΝΤ1, την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2021, στις 22:00.

Η ταινία έχει γνωρίσει μεγάλη επιτυχία εντός και εκτός της Ελλάδας και ειδικότερα απέσπασε τέσσερα βραβεία στο Διεθνές Φεστιβάλ WORLDFEST στο Χιούστον το 2018: Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερης Φωτογραφίας, Καλύτερης Μουσικής και δυο Υποψηφιότητες Α’ Γυναικείου Ρόλου και Β’ Ανδρικού Ρόλου. Ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος απέσπασε το βραβείο Α’ Ανδρικού Ρόλου Κριτικών Κινηματογράφου με τον Πρόεδρο Κριτικών Νικ Νίκολσον να σχολιάζει πως: «Λάτρεψα την ταινία ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ!».

Το 2018, όταν η ταινία προβλήθηκε στη Νέα Υόρκη ο James DeMetro, διευθυντής του Φεστιβάλ στη Νέα Υόρκη έγραψε: «Η προβολή της ταινίας “Καζαντζάκης” στο Museum of the Moving Image ήταν ένας θρίαμβος! Θα πρέπει να είστε πολύ περήφανοι. Πιστέψτε με, ήταν μια από τις καλύτερες ταινίες που έχουμε προβάλει ποτέ».

Η πλήρης επιβεβαίωση της θριαμβευτικής επιτυχίας ήταν αυτό που έγραψε ο Εθνικός Κήρυκας της Νέας Υόρκης: «οι ταινίες του Γιάννη Σμαραγδή είναι ο καλύτερος πρεσβευτής του Ελληνισμού εκτός Ελλάδος».

Η ικανοποίηση του σκηνοθέτη είναι μεγάλη εξαιτίας του γεγονότος ότι σε μια περίοδο κατά την οποία η Ελλάδα και ολόκληρος ο κόσμος βυθίζεται σε μια αχαλίνωτη κατάθλιψη, η ταινία αυτή λειτουργεί ως “φάρος αισιοδοξίας” για την Ελλάδα και τους Έλληνες ή σαν “ένα αναμμένο κεράκι σε ένα απόμακρο και ταπεινό ξωκλήσι”.

Επίσης, στην ειδική προβολή της ταινίας ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ που πραγματοποιήθηκε στην καρδιά του Παρισιού το 2018 στα κεντρικά της UNESCO αποτέλεσε τεράστια επιτυχία. Γι’ αυτή την αφιερωματική προβολή και μέσα σε ατμόσφαιρα μυσταγωγίας με αποκλειστικά ξένους θεατές τα θερμά λόγια ήταν πολλά. Η Agathe Astira, έγραψε: «Πολύ συγκίνηση, συναισθήματα ζωής, πλεγμένα με χιούμορ, ερωτήματα, προσδοκίες… Το φιλμ “Καζαντζάκης” είναι ισάξιο των έργων του συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη».

 

Για τον σκηνοθέτη η μεγαλύτερη δικαίωση είναι η αναγνώριση από τους συγγενείς του ίδιου του συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη. Τα θερμότερα λόγια, ειπώθηκαν από την Διευθύντρια των Εκδόσεων Καζαντζάκη Νίκη Σταύρου και την ποιήτρια και βαφτισιμιά του Ν. Καζαντζάκη Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ.

Η κυρία Σταύρου δήλωσε: «Αυτή η ταινία, όποιος την παρακολουθήσει με καθαρή ματιά, θα του μιλήσει για φως και αγάπη. Ο Γιάννης Σμαραγδής ανακάλυψε την είσοδο του Λαβύρινθου στην καρδιά του Νίκου Καζαντζάκη και φώτισε την ιστορία αγάπης που στήριζε το «σαρανταπληγιασμένο σώμα του» στον δύσβατο ανήφορο της ζωής του. Ο Νίκος Καζαντζάκης είπε: «Μι ἀπὸ τὶς πιὸ μεγάλες χαρς ποὺ μπορεῖ ν’ ἀξιωθεῖ ὁ ἄνθρωπος στὸν κόσμο τοῦτο εἶναι νά ‘ναι ἄνοιξη, ν φυσάει ἀλαφρὸ ἀγεράκι καὶ ν’ ἀρμενίζεις στὸ Αἰγαῖο· δν μπόρεσα ποτ ν φανταστῶ πῶς γίνεται νά ‘ναι ἀλλιῶς ὁ Παράδεισος. Τί ‘ναι ὁ κόρφος τοῦ Παράδεισου μπροστ στὴν ἑλληνικὴ τούτη, καμωμένη ἀπὸ νερό, πέτρα καὶ δροσερὸ μελτέμι αἰωνιότητα;»Αυτό τον παράδεισο μετέφερε, στην απόλυτη φωτεινότητά του, ο Γιάννης Σμαραγδής με αυτή την ταινία στο εξωτερικό».

Η κυρία Αγγελάκη-Ρουκ δήλωσε: «Η ταινία ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ είναι ένα οπτικό ποίημα, ένα συναρπαστικά κυλιόμενο ποτάμι συναισθημάτων και μνημειωδών εικόνων».

 

Βραβεία – Προβολές:

* Επίσημη συμμετοχή στο 51ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου στο Χιούστον (Worldfest) η ταινία απέσπασε 4 βραβεία:

* Grand Remi Award Καλύτερης Ταινίας

* Gold Remi Award Καλύτερης Μουσικής για το Μ. Μάτσα

* Gold Remi Award Καλύτερης Φωτογραφίας για τον Άρη Σταύρου

* Houston Broadcast Film Critics Associations Award Καλύτερου Ηθοποιού για τον Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο

Δύο υποψηφιότητες για Gold Remi Award για τη Μαρίνα Καλογήρου και το Θοδωρή Αθερίδη

* Βραβείο Φωτογραφίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ischia στην Ιταλία

* Βραβείο Κοινού στο Greek Film Expo της Νέας Υόρκης

* Βραβείο Κοινού στο Greek Film Expo της Ατλάντα

* Τιμητική προβολή στην UNESCO στο Παρίσι

* Συμμετοχή στο 40ό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Καΐρου, στο 49ο Διεθνές Φεστιβάλ της Ινδίας (Γκόα), στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης

* Συμμετοχή στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου στο Χιούστον

* Προβολή στο Museum of the Moving Image στη Νέα Υόρκη

* Προβλήθηκε στο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Κινηματογράφο EUFF στο Τορόντο, καθώς και στο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών στο Μόντρεαλ

* Προβολή της ταινίας στο Πανεπιστήμιο Harvard και στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης

* Συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Κινηματογράφου στη Βηρυτό

* Συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Κινηματογράφου στη Σιγκαπούρη

* Συμμετοχή στο Γαλλόφωνο Φεστιβάλ Ταινιών στο ΜπακούΕπίσης, οργανώθηκαν πολλές ιδιωτικές προβολές σε διάφορες χώρες, όπως η Ελβετία, η Γερμανία, η Πολωνία, οι ΗΠΑ (Ουάσιγκτον) κ.ά.

Βιογραφική ταινία, παραγωγής 2017

Σκηνοθεσία – Σενάριο: Γιάννης Σμαραγδής
Μοντάζ: Στέλλα Φιλιπποπούλου
Διεύθυνση φωτογραφίας: Άρις Σταύρου
Σκηνογράφος – Ενδυματολόγος: Γιώργος Πάτσας
Ηχοληψία: Άρης Αθανασόπουλος
Συγγραφέας διαλόγων: Γιάννης Σμαραγδής
Συνθέτης μουσικής: Μίνως Μάτσας

Παίζουν: Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Μαρίνα Καλογήρου, Θοδωρής Αθερίδης, Στέφανος Ληναίος, Νίκος Καρδώνης, Ζέτα Δούκα, Αργύρης Ξάφης, Γιούλικα Σκαφιδά, Τάκης Παπαματθαίου, Μαρία Σκουλά, Αμαλία Αρσένη, Στάθης Ψάλτης, Πάνος Σκουρολιάκος, Όλγα Δαμάνη, Έρση Μαλικένζου κ.ά.

Διάρκεια: 116′

 

Related posts

Πρεμιέρα για την ταινία «’Ο Άνθρωπος του Θεού» στον ANT1

Ο Όρκος ΙΙ: Επιστρέφει με νέο κύκλο επεισοδίων στην ΕΡΤ1 – Σάββατο 22 Απριλίου στις 22:00

«Παγιδευμένοι»: Τι θα δούμε στο αποψινό συγκλονιστικό επεισόδιο στον ANT1