Κοινοποιείστε το άρθρο

Να πεθαίνεις για την Ελλάδα είναι άλλο.. Και άλλο ΕΚΕΙΝΟΙ να την Πεθαίνουν..

ΦΙΛΟΤΙΜΟ.. αυτή η λέξη που δεν μπορεί να μεταφραστεί σε καμία άλλη γλώσσα πλην της Ελληνικής.. Λέξη συνθέτη.. Φίλος της τιμής.. Της τιμής που ποτέ δεν έχει τιμή και με τίποτα δεν αγοράζεται. Αυτή η λέξη, που είναι πραγματικά τιμητική όταν σε συντροφεύει..!! Ο φιλόσοφος Θαλής έλεγε πως όποιος δεν έχει φιλότιμο δεν είναι Έλληνας.. Μόνο που από εκείνη την εποχή μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει Πολλά!

Τα τελευταία χρόνια ειδικά η ζωή τραβάει… ΤΗΝ ΚΑΤΗΦΟΡΑ..!! Η πορεία των αξιών μας, των ιδανικών.. Των επαγγελματικών και προσωπικών μας σχέσεων.. Της οικονομίας… και όχι μόνο.. έχουν πτωτική πορεία!! Το άγχος, η κατάθλιψη.. Η απογοήτευση.. τα αντικαταθλιπτικά χάπια, γίνανε αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Σταματήσαμε να ελπίζουμε.. Να ονειρευόμαστε.. Να νοιαζόμαστε για το κοινό καλό..

Να χαιρόμαστε με την χαρά και την επιτυχία του διπλανού μας.. Η ” τοξική ατμόσφαιρα” μας δηλητηρίασε..!! Σε μια τέτοια δύσκολη εποχή λοιπόν πόσο εύκολο είναι να μην χάσει κάποιος το φιλότιμο του;; Σε ένα ναυάγιο άλλωστε αναπτύσσεται ταχύτητα το αίσθημα της επιβίωσης.. Το πρώτο πράγμα που θα σκεφτείς είναι να βρεις ένα σωσίβιο για σένα. Ο φόβος, η ανασφάλεια.. η απόγνωση είναι κακοί σύμβουλοι ώστε να μπορεί να σκεφτεί κάποιος με λογική.. με ψυχραιμία.. με ανθρωπιά.. με ΦΙΛΟΤΙΜΟ. Δυστυχώς όμως εκτός από το φιλότιμο…υπάρχει κ το ΑΦΙΛΟΤΙΜΟ!!

Και είναι αυτό το μπαμπέσικο στερητικό Άλφα , που κάνει την μεγάλη διαφορά!! Είναι αυτό το χαρακτηριστικό εκείνων των ανθρώπων που με κάθε τρόπο θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν τον πόνο του άλλου .. Την αγωνία του… την ανάγκη του.. Κ. Ο. Κ. δίνοντας του κάτι που το έχει μεγάλη ανάγκη!! ΕΛΠΊΔΑ...!! Είναι αυτοί που θα σου συστηθούν σαν φίλοι.. σαν ” διασώστε ”..!! Αυτοί που θα σε πείσουν με τον τρόπο τους να μπεις στο δικό τους καράβι που θα σε πάει σε μέρη μαγικά και ονειρεμένα!!Σε νερά όμορφα και ασφαλή.!! Αυτοί δεν είναι όποιοι και όποιοι άλλωστε!! Αυτοί ξέρουν. Πολλά . Συνήθως βέβαια δεν έχουν δουλέψει ποτέ στη ζωή τους.. αλλά έχουν ακουστά τι σημαίνει δουλειά!! Κάνανε και σπουδές στα καλύτερα κολέγια.. Πανεπιστήμια.. Κ. Τ. Λ. Λίγο το ‘χεις;; Έχουν πάρει και πτυχία.. Τόσα που ένας τοίχος δεν τα χωράει!!!

Μάθανε να μιλάνε και ξένες γλώσσες.. Μα όχι την γλώσσα της αλήθειας!! Απέκτησαν πανεπιστημιακή μόρφωση μα όχι παιδεία!! Γιατί ο άνθρωπος που διαθέτει παιδεία, διαθέτει και ΣΕΒΑΣΜΟ.. πρωτίστως για τον συνάνθρωπο.. Για την χώρα του.. Για την ιστορία του.. Για τους προγόνους!! Μα θα μου πεις κι αυτοί.. Τιμάνε την ιστορία στις επετείους.. Καταθέτουν και στεφάνια ενίοτε.. Μάλλον τους αδικώ!! Από την άλλη βέβαια πουλάνε την ψυχή τους στο διάολο για μια καρέκλα!! Κάποτε έγινε πόλεμος για μια γυναίκα.. Εεε τώρα γίνεται για μια καρέκλα!! Για λίγη δόση εξουσίας.. Ή μήπως ευτυχίας;;..

Το ίδιο είναι.. Για αυτούς η εξουσία είναι ευτυχία. Είναι αυτή που θα τους κάνει να νιώσουν σημαντικοί.. Που κάνοντας κατάχρηση αυτής μπορούν να έχουν την δυνατότητα να γεμίσουν την τσέπη τους.. Τον κενό εαυτό τους.. Να ικανοποιήσουν τα κόμπλεξ τους.. Να θρέψουν το ΕΓΩ τους.. Να γίνουν μικροί θεοί!! Συνήθως τους ανθρώπους αυτούς τους χαρακτηρίζει η εξής έκφραση… – ωχ αδερφέ… Δεν πειράζει -!! Διαθέτοντας ανύπαρκτη συνείδηση ξεπουλάνε τα πάντα!! Γιατί αυτά τα τυπάκια είναι και προοδευτικά εκτός των άλλων!! Κάνουν ” καινοτομίες” ΦΟΒΕΡΕΣ..!! Μα κυρίως είναι

(Α )Φιλότιμοι!! Τόσο πολύ που χαρίζουν.. Χαρίζουν τα νησιά μας.. Την ιστορία μας.. Λίγο από Μακεδονία.. Και γιατί όχι αν χρειαστεί και την μισή Ελλάδα.. Μαζί με μας.. Δύο σε ένα..!! Μεγαλώνοντας σε αυτή την χώρα..

ΣΤΗΝ ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΗ ΧΩΡΑ του κόσμου.. με αυτό το φως.. με αυτόν τον ουρανό που δεν υπάρχει πουθενά αλλού.. αρνούμαι να πιστέψω πως αυτό θα συνεχίζεται εσαει.. Πως κάποια στιγμή δεν θα αλλάξει.. Πως δεν θα γίνει όπως στα παραμύθια… που το καλό νικάει το κακό!! Αρνούμαι να χάσω την ελπίδα μου κι ας απογοητεύομαι.. Αρνούμαι να δεχθώ πως τα παιδιά μου θα σπουδάζουν στην Ελλάδα για να βρουν μια δουλειά στο εξωτερικό!!Αρνούμαι να δεχθώ πως ο Έλληνας και το φιλότιμο δεν θα είναι ένα!! Αρνούμαι να δεχθώ πως αυτή η χώρα που γέννησε τόσους ήρωες έγινε η χώρα με τους αμέτρητους ζωντανούς νεκρούς!!!Να βλέπω την Ελλάδα να τρώει τα παιδιά της..

Να γράφουν άλλοι την δική μας ” ιστορία” και όχι εμείς..!! Αρνούμαι να πω δεν πειράζει για όλο αυτό το ξεπούλημα.!! Ο Ελύτης είπε ότι αν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις πως θα απομείνουν μια ελιά, ένα αμπέλι και ένα καράβι.. Σίγουρα όμως δεν αναφερόταν στο χάρτινο καραβάκι που θέλησαν να μας βάλουν οι ” σωτήρες ” μας.. για το καλό μας!! Μόνο που εκεί μόνοι μας μπήκαμε ..Μόνοι μας μπαίνουμε κάθε φορά. Με δική μας ευθύνη. Ακόμα κι αν ναυαγήσει θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας πως ήταν η επιλογή μας!!

 Ώρες ώρες η Ελλάδα μου θυμίζει κάτι από τον Τιτανικό..

Βλέπεις ένα όμορφο πλοίο , μπαίνεις μέσα.. Πίνεις.. Τρως.. διασκεδάζεις, μα στο τέλος έρχεσαι αντιμέτωπος με το παγόβουνο, τα παγωμένα νερά και προσπαθείς να επιβιώσεις.!! Στη περίπτωση βέβαια του Τιτανικού, ο καπετάνιος δεν εγκατέλειψε στα δύσκολα το πλοίο του.. Δεν κοίταξε να σώσει τον εαυτό του.. Έμεινε εκεί μέχρι την τελευταία στιγμή και πάτωσε μαζί του!! Αυτός είχε και ψυχή και φιλότιμο και συνείδηση..!! Ας φροντίσουμε λοιπόν το επόμενο καράβι που θα επιλέξουμε να μην είναι χάρτινο.. Οι ελπίδες να μην είναι φρούδες…Το καράβι αυτό, να έχει καπετάνιο με ψυχή.. Και ικανό πλήρωμα…με σπουδές και μεταπτυχιακά στην ανθρωπιά..!!

Να κάνει το σωστό δρομολόγιο για τον σωστό προορισμό!!Για μια περήφανη Ελλάδα!!

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Κοινοποιείστε το άρθρο