ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΕπικαιρότηταΚοινωνία

«Ναι» είπε το Συμβούλιο της Επικρατείας στην εξαίρεση ορισμένων ειδικοτήτων εργαζομένων από την υπαγωγή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα

«Ναι» είπε το Συμβούλιο της Επικρατείας στην εξαίρεση ορισμένων ειδικοτήτων εργαζομένων από την υπαγωγή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Ειδικότερα, το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο έκρινε συνταγματική και νόμιμη τη σχετική απόφαση του υπουργού Εργασίας, απορρίπτοντας έτσι τις προσφυγές που είχαν καταθέσει ομοσπονδίες και σωματεία εργαζομένων στην υαλουργία, την τσιμεντοβιομηχανία, τη διακίνηση τσιμέντου, τα λατομεία αδρανών υλικών, τη χημική βιομηχανία, την κατεργασία ελαστικών και πλαστικών, τον κινηματογράφο, μέλη των οποίων εξαιρέθηκαν από την υπαγωγή στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Με τις τέσσερις αποφάσεις (508-511/2019) της επταμελούς σύνθεσης του Α’ Τμήματος του ΣτΕ, με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο Αναστάσιο Γκότση και εισηγήτρια τη σύμβουλο Παρασκευή Μπραΐμη, απορρίφθηκαν ως αβάσιμες όλες οι αιτήσεις ακύρωσης των σωματείων.

Το δικαστήριο αναφέρει πως στο υπουργείο Εργασίας είχε συσταθεί ειδική επιτροπή προκειμένου να γνωμοδοτήσει με καθορισμένα κριτήρια, ενώ το 2010 υπεγράφη το «μνημόνιο συνεργασίας», το οποίο προέβλεπε διαρθρωτικές δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, μεταξύ των οποίων στο κεφάλαιο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης ήταν ο περιορισμός του καταλόγου των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.

Οπως λένε οι δικαστές, ακολούθησε το νέο ασφαλιστικό σύστημα (νόμος 3863/2010) με το οποίο καθορίστηκε ο πίνακας των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, αφού πρώτα ακούστηκαν και οι απόψεις των ΓΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ κ.λπ. Στη συνέχεια σε ορισμένες περιπτώσεις επανεξετάστηκε ο πίνακας των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων και εντάχθηκαν ειδικότητες που είχαν αρχικά εξαιρεθεί.

Τέλος, το ΣτΕ απέρριψε τόσο τους ισχυρισμούς των σωματείων περί παράβασης των συνταγματικών αρχών της ισότητας, της αναλογικότητας και της κρατικής μέριμνας στην κοινωνική ασφάλιση, λόγω θέσπισης αυστηρότερων κριτηρίων κ.λπ., όπως και τον ισχυρισμό ότι η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση εκδόθηκε κατά πλάνη περί τα πράγματα.

Related posts

Παραιτήθηκε η ιστορικός Μαρία Ευθυμίου από την Επιτροπή «Ελλάδα 2021»

Τραγούδι της ημέρας: Ελευθερία Αρβανιτάκη – «Τα Μεγάλα Ταξίδια»

Νίκος Καζαντζάκης: Πρέπει να γίνεις εσύ ήλιος…

Newsroom