ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΤαξίδιαΤουρισμός

Νάξος: Το νησί με τις απέραντες παραλίες

Νάξος: Το νησί με τις απέραντες παραλίες, τα μοναδικά τοπικά προϊόντα και τα καλά κρυμμένα ορεινά χωριά.

Η Νάξος προσφέρει πολλά περισσότερα από όσα περιμένετε.

Βρίσκεστε στο μεγαλύτερο, πιο εύφορο και αυτόνομο νησί των Κυκλάδων, τη Νάξο. Στο νησί με ιστορία αιώνων, μοναδικά αξιοθέατα, εναλλαγή τοπίων, φιλόξενους κατοίκους και καλό φαγητό. Στο ωραιότερο σημείο του Αιγαίου.

 

Στο λιμάνι σάς καλωσορίζει η αρχαία Πορτάρα -το μαρμάρινο υπερφυσικό πλαίσιο, ίδιο με το σήμα του National Geographic– και η θέα του μεσαιωνικού κάστρου. Στην ενδοχώρα σάς υποδέχονται περήφανοι πύργοι – ανάμεσά τους στέκει αγέρωχος ο Πύργος Μπαζαίου: κτισμένος τον 17o αιώνα, για αιώνες χρησιμοποιούνταν ως μοναστήρι του Τιμίου Σταυρού, ενώ πλέον φιλοξενεί πλήθος πολιτιστικών και πολιτισμικών δραστηριοτήτων, ανάμεσά τους και το διάσημο Φεστιβάλ της Νάξου.

Συνεχίζετε και υπέροχοι μεσαιωνικοί οικισμοί και «απείραχτα» από τον χρόνο χωριά (όπως οι Τρίποδες, το Φιλότι και η Απείρανθος) σάς προσκαλούν να γνωρίσετε την ομορφιά τους. Συναντάτε το βουνό του Δία, τον Ζα, τις εύφορες πεδιάδες, τα μοναστήρια. Χαίρεστε το κολύμπι και τον ήλιο στην απέραντη ακτογραμμή με τις υπέροχες αμμώδεις παραλίες. Διακοπές στο ευλογημένο νησί των Κυκλάδων: θα επιστρέφετε –έστω και για λίγο– κάθε καλοκαίρι.

 

Αξίζει να δείτε στη Νάξο

 

Η Χώρα της Νάξου

Στη Χώρα της Νάξου θα ψηλαφίσετε τα επιβλητικά σημάδια που άφησαν οι αρχαίοι Έλληνες, αλλά και οι Γάλλοι και οι Ενετοί ευγενείς της τέταρτης σταυροφορίας. Θα επισκεφτείτε τη γιγαντιαία Πορτάρα, την τεράστια μαρμάρινη πόρτα ενός λαμπρού ναού του Απόλλωνα που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Θα περπατήσετε στα στενά δρομάκια του μεσαιωνικού Κάστρου που αγκαλιάζει το λόφο. Το απόγευμα στο λιμάνι θα απολαύσετε τον καφέ σας και εάν έχετε χρόνο, θα γευτείτε το φημισμένο Κίτρο, το γνωστό τοπικό λικέρ.

Οι κούροι γίγαντες

Είναι τα πιο εντυπωσιακά γλυπτά της Ναξιώτικης υπαίθρου και από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα του νησιού. Είναι μισοτελειωμένα κολοσσιαία αγάλματα ανδρών -κούρων- που ξεκουράζονται αιώνια μέσα στις ρεματιές στις Μέλανες και στον Απόλλωνα. Οι αρχαίοι λατόμοι και γλύπτες διακαώς επιθυμούν να επιστρέψουν, για να ολοκληρώσουν το έργο τους…

 

Γαστριμαργικό ταξίδι

Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως γαστρονομικός προορισμός, μια και παράγει κάποια από τα  εξαιρετικά προϊόντα της χώρας. Ανακαλύψτε την τυροκομική παράδοση της Νάξου που παράγει διασημότητες, όπως τη γραβιέρα Νάξου, αλλά και το κεφαλοτύρι, το λεγόμενο αρσενικό τυρί. Γευτείτε πατάτες εξαιρετικής ποιότητας και νοστιμιάς λόγω του αμμοαργιλώδους εδάφους πλούσιου σε κάλλιο. Μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε, αλλά και να πάρετε μαζί σας φεύγοντας, το φημισμένο Κίτρο, ένα απόσταγμα από φύλλα κιτριάς (citrus medica) που θα το βρείτε σε διάφορα χρώματα.

Απείρανθος: το στολίδι της Νάξου

Η Απείρανθος (ή Τ΄Απεράθου) είναι ένα πολύτιμο πετράδι της ορεινής Νάξου. Πέρασαν 10 αιώνες από πάνω της  αφήνοντας ανέγγιχτα τα σπίτια, τα καλντερίμια, τον τρόπο που μιλούν οι κάτοικοί της, τις συνήθειες και την καθημερινότητά τους. Σήμερα, ως  επισκέπτες,  ακούτε τους Απεραθίτες να μιλάνε ένα ιδίωμα που μοιάζει με εκείνο της Κρήτης. Πατάτε στα ίδια μαρμαρένια σοκάκια, θαυμάζετε τις καμάρες, τους βενετσιάνικους πύργους, τα πέτρινα διώροφα σπίτια. Κάθεστε σε παλιά καφενεία, για να «κλέψετε» λίγο από τον ανόθευτο πολιτισμό της.

Η Απείρανθος

Οι κρυμμένοι θησαυροί της Νάξου

 

Στον Κάμπο της Τραγαίας

Η Παναγιά η Δροσιανή στωικά περιμένει να την ανακαλύψετε. Είναι κρυμμένη σε μιαν άκρη του κάμπου της Τραγαίας. Τη φρουρούν 12 απίθανα χωριά και τη στολίζουν τουλάχιστον 30 από τις σημαντικότερες βυζαντινές εκκλησιές του Αιγαίου.

Το βουνό του Δία

Ζας: το ψηλότερο βουνό των Κυκλάδων και ένα από τα ονόματα του Δία. Σε ένα σπήλαιο του Ζα λένε πως γεννήθηκε ο πατέρας των αρχαίων θεών. Ξεκινήστε από το Φιλότι και ακολουθήστε το καλντερίμι. Το βουνό του Δία θα σας χαρίσει μια από τις ωραιότερες εμπειρίες που θα βιώσετε στο νησί.

Στην παραλία των ανέμων και του surfing

Στην παραλία της Μικρής Βίγλας που φυσά επίμονα και σταθερά, περισσότερη φασαρία κάνουν τα πανιά των windsurf / kite surf παρά ο ίδιος ο αέρας. Τα επιφωνήματα καμιά φορά είναι τόσο δυνατά που ακούγονται χιλιόμετρα μακριά.

Related posts

ΟΑΕΔ – Κοινωνικός Τουρισμός: Δωρεάν έξι διανυκτερεύσεις ακόμη και σε 5ΆΣΤΕΡΑ ξενοδοχεία

Έδεσσα: ταξίδι στην «υδάτινη» πόλη της Μακεδονίας

Newsroom

Δονούσα, Ηρακλειά και Σχοινούσα : Τα τρία μαργαριτάρια των Μικρών Κυκλάδων