ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Βιβλίο - ΒιβλιοπαρουσιάσειςΠολιτισμός

Νέα Έκδοση: «Σύνορα, Κυριαρχία, Γραμματόσημα. Οι μεταβολές του ελληνικού εδάφους, 1830-1947»

Νέα Έκδοση: «Σύνορα, Κυριαρχία, Γραμματόσημα. Οι μεταβολές του ελληνικού εδάφους, 1830-1947»

Πώς αποτυπώνεται η ιστορική πραγματικότητα σε κάτι τόσο μικρό, όσο ένα γραμματόσημο;
Εικόνες και χάρτες με ισχυρούς συμβολισμούς σε ένα «ευτελές» τεκμήριο ταξιδεύουν στον κόσμο μεταφέροντας εθνικά μηνύματα…

 

Αυτά τα ζητήματα πραγματεύεται η νέα έκδοση του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη Σύνορα, Κυριαρχία, Γραμματόσημα. Οι μεταβολές του ελληνικού εδάφους, 1830-1947, έργο του κ. Κωνσταντίνου Τσιτσελίκη, καθηγητή Διεθνούς Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Η Ελλάδα παρουσιάζει πλούσια ανάπτυξη της εδαφικής κυριαρχίας μετά την έκρηξη τής Επανάστασης το 1821 και την ίδρυση του κράτους το 1830. Η ανά χείρας έκδοση θέτει υπό διερεύνηση τα σύνορα του ελληνικού κράτους από τη γέννησή του μέχρι και το πρώτο  μισό του 20ού αιώνα, εξετάζοντας την κρατική κυριαρχία μέσα από ένα ιδιότυπο εικονογραφικό, και κατά περιπτώσεις χαρτογραφικό τεκμήριο, τα γραμματόσημα της περιόδου 1830 – 1950.

Η μελέτη δομήθηκε με τρόπο ώστε να διευκολύνει την κατανόηση των μεταβολών της κυριαρχίας και της πολιτικής εξουσίας επί του εδάφους και εστιάζει στη γενεαλογία των εδαφικών μεταβολών τη Ελλάδας. Η ταξινόμηση και η διαχρονική συσχέτιση των περιπτώσεων γίνεται με όλους του τρόπους που συνέβησαν οι εδαφικές μεταβολές  όπως τον βίαιο ή τον ειρηνικό τρόπο κτήσης του εδάφους, τη μονιμότητα, την παρένθετη μεταβολή, την αλλοίωση ή την ακύρωση της κυριαρχίας του ελληνικού κράτους από ξένη κατοχή και κυριαρχία, την κατοχή ξένου εδάφους κ.ά.  Εικόνες και χάρτες με ισχυρούς συμβολισμούς σε ένα «ευτελές» τεκμήριο ταξιδεύουν στον κόσμο μεταφέροντας εθνικά μηνύματα.

Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη συνεχίζει την πλούσια εκδοτική του δραστηριότητα πάντα με γνώμονα την επιστημονική και αισθητική αρτιότητα. Με το συγκεκριμένο εκδοτικό εγχείρημα, που συμπίπτει χρονικά με τον  εορτασμό των 200 χρόνων από την  Ελληνική Επανάσταση, συμβάλλει στην ανάδειξη τής νοερής αναπαράστασης και εξέλιξης του ελληνικού χώρου. Η έκδοση  εντάσσεται στο πλαίσιο της συμμετοχής τού Ιδρύματος στην «Πρωτοβουλία 1821 – 2021».

Παρουσίαση του βιβλίου

 

Από το 1830 μέχρι το 1947, η ελληνική επικράτεια, αναπτύχθηκε με γοργούς ρυθμούς, χωρίς όμως απόλυτες βεβαιότητες. Συνήθως, τα σύνορα της Ελλάδας κατοχυρώθηκαν επιτυχημένα και μόνιμα, άλλες όμως φορές, χαράχθηκαν περιστασιακά ή ατελέσφορα. Πάντα συσχετίστηκαν με το πρόγραμμα της εθνικής ομογενοποίησης και της εθνικής ολοκλήρωσης, αλλά και με τις γεωστρατηγικές επιδιώξεις των Δυνάμεων. Κατοχή, κυριαρχία, συγκυριαρχία, συνθέτουν το περίπλοκο σχήμα της γενεαλογίας μιας θυελλώδους και αιματηρής περιπέτειας που διατρέχει την ελληνική επικράτεια πριν πάρει τη μορφή που γνωρίζουμε σήμερα.

Το γραμματόσημο, ελληνικό και ξένο, αποτελεί ένδειξη και μέσο άσκησης εξουσίας, κατοχής ή κυριαρχίας του εδάφους που έγινε -ή δεν έγινε- ελληνικό. Ισχυρό σύμβολο και μήνυμα για το ποιος ασκεί τον πολιτικό και θεσμικό έλεγχο επί του εδάφους , το γραμματόσημο, όπως και η ταχυδρομική σφραγίδα, συνδέεται με κάθε γωνιά της ελληνικής επικράτειας που βρέθηκε κάποτε από την μία ή την άλλη πλευρά της συνοριακής γραμμής..

Στοιχεία έκδοσης

 

Συγγραφέας: Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης, Καθ. Διεθνούς Δικαίου, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
Έκδοση του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, Αθήνα 2021
Γλώσσα: Ελληνική
Σελ. 330 (πλούσιο εικονογραφικό υλικό)
Διαστάσεις: 23,5 x 16,5 εκ.
Τιμή λιανικής: 25€
ISBN 978-618-5509-01-9

 

 

Related posts

Η Άννα του Κουρσάρου: Το νέο Μυθιστόρημα της Ασπασίας Βλάχου

Πρόσωπο με πρόσωπο” – Με τον Θωμά κινδύνη και την Μαρία παπαλάμπρου, στο Θέατρο Μορφές Έκφρασης

Newsroom

Η Γιώτα Νέγκα στη σκηνή του Θεάτρου Ακροπόλ: «Tραγουδώντας την Ευτυχία»

Newsroom