ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Βιβλίο - ΒιβλιοπαρουσιάσειςΠολιτισμός

Νέες κυκλοφορίες:«Στιγμές επικαιρότητας, Σκίτσα – γελοιογραφίες 2019-2021» του Χρήστου Παπανίκου

Νέες κυκλοφορίες:«Στιγμές επικαιρότητας, Σκίτσα – γελοιογραφίες 2019-2021» του Χρήστου Παπανίκου

Από τις εκδόσεις Μίνωας

Ο γνωστός σκιτσογράφος Χρήστος Παπανίκος, στο πρώτο του βιβλίο, αποτυπώνει με θαυμαστή ακρίβεια μέσα από τα σκίτσα του τα πιο σημαντικά γεγονότα από τον Ιούλιο του 2019 έως τον Σεπτέμβριο του 2021.

Το βιβλίο κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μίνωας στις 12 Νοεμβρίου.

«Ξαφνικά, πριν από λίγα χρόνια, εμφανίστηκε ένας καλλιτέχνης, ο οποίος κάθε τόσο ανέβαζε σκίτσα του στο διαδίκτυο. Προκάλεσε την προσοχή της συντριπτικής πλειοψηφίας, αφού σχολίαζε κάποιο γεγονός άλλοτε με χιούμορ, άλλοτε με θλίψη, άλλοτε με θυμό, αλλά πάντοτε με θαυμαστή ακρίβεια. Χωρίς βιασύνη να τοποθετηθεί, με μία μικρή χρονική απόσταση από το γεγονός που ήθελε να σχολιάσει, με καθαρή θέα και ολοφάνερη την καλλιέργειά του, με νατουραλιστικά σκίτσα τα οποία συνόδευε σχεδόν πάντοτε με καταπληκτικό κείμενο.

Εμφανίστηκε ο Χρήστος Παπανίκος, και έκανε κάτι σπάνιο, μας έκανε να αντιληφθούμε ότι έλειπε η δική του ματιά, και μάλιστα σε ένα πεδίο που νομίζαμε ότι είναι πλήρες. Ο Χρήστος συγκαταλέγεται στα ευεργετήματα του διαδικτύου. Αν δεν υπήρχε το διαδίκτυο, δεν ξέρω πώς θα μαθαίναμε γι’ αυτό τον σπουδαίο σκιτσογράφο.

Μέσα από τα σκίτσα του διηγείται ακόμα και τα πιο πολύπλοκα γεγονότα, με έναν τρόπο φυσικό και ανεπιτήδευτο. Τα σκίτσα του χαρακτηρίζονται από μία βαθιά καλλιτεχνική ελευθερία, γιατί ο ίδιος έχει την αίσθηση της απεριόριστης ευθύνης. Και ως αληθινά προοδευτικός άνθρωπος που κοιτάζει με ανιδιοτελή αγωνία το μέλλον, είναι συχνά σκληρό απέναντι στο παρόν.

Η ελευθερία αποκτά ουσία στα χέρια μόνο όποιου ξέρει τι θα πει απεριόριστη ευθύνη. Ακόμα και στην τέχνη πιστεύω ότι αυτό είναι ουσιώδες».

Από τον πρόλογο του δημοσιογράφου και συγγραφέα Μάκη Προβατά

Ο σκιτσογράφος Χρήστος Παπανίκος:

 

λίγα λόγια για τον δημιουργό

O Χρήστος Παπανίκος γεννήθηκε στο Αγρίνιο, όπου ζει και εργάζεται. Πρωτοδημοσίευσε σκίτσα του το 1991, στην τοπική σατιρική εφημερίδα «Αραμπάς του Αγρινίου», που αφορούσαν εικονογραφήσεις σε ευθυμογραφήματα, άρθρα, παραμύθια, ποιήματα, καθώς επίσης κόμικ  και γελοιογραφίες. Συνεργάστηκε με το πολιτικό περιοδικό «Αντί» από το 1993 μέχρι το τέλος της έκδοσής του και το 2004 με το ένθετο περιοδικό «Γεωτρόπιο» της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία». Συμμετείχε σε ομαδικές εκθέσεις γελοιογράφων Αθηναϊκού Τύπου το 1997 και στο Αγρίνιο το 2009. Εικονογράφησε βιβλία του υπουργείου Παιδείας και για εκδοτικούς οίκους βιβλία εκπαιδευτικά, πολιτικής ανάλυσης και εγχειρίδια. Συνεργάστηκε με εφημερίδες και περιοδικά της Αθήνας και του Αγρινίου. Εικονογράφησε έντυπα και εμβλήματα της ποδοσφαιρικής  ομάδας του Παναιτωλικού και παραμύθια Αγρινιώτικων Εκδόσεων.

Related posts

Ο Κήπος του Ιπποκράτη στην Κω

Newsroom

«The Thread» 20–24 Νοεμβρίου στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Γ. Πατούλης και Κ. Αγοραστός : Στις εκδηλώσεις για την 138η Επέτειο Απελευθέρωσης της Θεσσαλίας

Newsroom