ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΕιδήσειςΕπικαιρότητα

Νέοι περιορισμοί για τους ανεμβολίαστους: Τα μέτρα δεν θα είναι οριζόντια – Τετάρτη οι ανακοινώσεις.

Νέοι περιορισμοί για τους ανεμβολίαστους: Τα μέτρα δεν θα είναι οριζόντια, θα έχουν τοπικό χαρακτήρα και θα εφαρμόζονται στις “κόκκινες” περιοχές – Τετάρτη οι ανακοινώσεις. 

 

Μία λίστα με τα υποψήφια νέα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας που σπάει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο, έχει στα χέρια του ο πρωθυπουργός.

Συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, στο Μέγαρο Μαξίμου, την Τρίτη 10 Αυγούστου 2021.
(EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ)

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο Μαξίμου, παρουσία του Άκη Σκέρτσου, του Γιώργου Γεραπετρίτη, της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και του Σωτήρη Τσιόδρα, εξετάστηκαν όλα τα δεδομένα αλλά και οι κινήσεις που θα πρέπει να γίνουν προκειμένου να αναχαιτιστεί το νέο κύμα του κορονοϊού. Σήμερα, Τρίτη, θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου η καθιερωμένη σύσκεψη με την παρουσία του πρωθυπουργού, που επέστρεψε από τη Γλασκώβη, και του Σωτήρη Τσιόδρα. Επί τάπητος θα τεθεί προς συζήτηση η λίστα με τα νέα μέτρα που προτείνονται.

Από την στιγμή που η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να προχωρήσει στην επιβολή lockdown γενικού ή τοπικού, οι ειδικοί προσανατολίζονται στον περαιτέρω περιορισμό των ανεμβολίαστων, στην ενίσχυση των ελέγχων αλλά και στην αύξηση του αριθμού των υποχρεωτικών rapid τεστ. Οι νέες παρεμβάσεις δεν θα είναι οριζόντιες, θα έχουν τοπικό χαρακτήρα και θα εφαρμόζονται στις “κόκκινες” περιοχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Σωτήρης Τσιόδρας δεν έκρυψε την ανησυχία του για την επιδείνωση που παρουσιάζουν οι επιδημιολογικοί δείκτες. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην ηλικιακή κατηγορία άνω των 60, ετών οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί και ήδη αρκετοί βρίσκονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ.

Τετάρτη οι ανακοινώσεις και η τηλεοπτική παρέμβαση Μητσοτάκη

Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου οι λοιμωξιολόγοι αμέσως μετά την σύσκεψη που θα έχουν την Τετάρτη αναμένεται να ανακοινώσουν τις τελικές τους αποφάσεις για τα μέτρα που θα εφαρμοστούν στις περιοχές που έχουν το μεγαλύτερο επιδημιολογικό φορτίο. Την ίδια μέρα ο πρωθυπουργός θα παραχωρήσει συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega και θα αναφερθεί μεταξύ άλλων στην πορεία της πανδημίας, ενώ θα απευθύνει νέα έκκληση προς τους πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Στο Μαξίμου δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την έξαρση του κορονοϊού. Είναι ενδεικτικό πως παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός ήταν στην Γλασκόβη για την διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, πραγματοποιήθηκαν συνεχείς συσκέψεις προκειμένου να έχουν συγκεντρωθεί όλα τα απαραίτητα στοιχεία ώστε να μην χαθεί χρόνος.

Τα μέτρα που έχουν “κλειδώσει”

Τα νέα μέτρα που φαίνεται να έχουν “κλειδώσει” είναι η αύξηση του αριθμού των εβδομαδιαίων rapid test για τους εργαζομένους που παραμένουν ανεμβολίαστοι, ενώ θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στους κλειστούς χώρους της εστίασης. Εκεί αναμένεται να πέσει το μεγαλύτερο βάρος, καθώς υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις που οι ιδιοκτήτες δεν ζητούν από τους πελάτες το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή δεν προχωρούν στην ταυτοποίηση του.

Το γεγονός αυτό αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την μετάδοση της νόσου με τους ειδικούς να δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα σε αυτό το μέτρο

 

Ωστόσο, “αγκάθι” αποτελούν οι εξωτερικοί χώροι της εστίασης, στους οποίους βρίσκονται εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι. Η πτώση της θερμοκρασίας έχει οδηγήσει αρκετούς καταστηματάρχες να κλείσουν τους συγκεκριμένους χώρους για την προστασία των πολιτών από το κρύο, αυτό όμως έχει ως αποτέλεσμα την παραβίαση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Δεν αποκλείεται να υπάρξει συγκεκριμένη παρέμβαση για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στους μεικτούς χώρους της εστίασης. Το πιθανότερο σενάριο που επικρατεί είναι να παραμένει το μεγαλύτερο μέρος του καταστήματος ανοιχτό έτσι ώστε ο χώρος να αερίζεται, ώστε να αποφευχθεί η μετάδοση του κορονοϊού.

Στο 60% οι εμβολιασμοί

Στην 16η θέση της Ε.Ε. βρίσκεται η χώρα μας όσον αφορά στους εμβολιασμούς καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία το 60% των πολιτών έχει πλήρως εμβολιαστεί. O μέσος όρος έχει πέσει αισθητά και κυμαίνεται στους 7 χιλιάδες ημερησίως γεγονός πως ανησυχεί ιδιαίτερα τόσο την κυβέρνηση όσο και τους λοιμωξιολόγους. Αντίθετα η αναμνηστική δόση δείχνει στατιστικά να πηγαίνει καλύτερα και είναι ένα αισιόδοξο γεγονός, καθώς οι περισσότεροι είναι ηλικιωμένοι ή ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Η πρόταση για αποστολή sms στους ανεμβολίαστους που έπεσε στο τραπέζι δεν φαίνεται να προχωράει, καθώς υποστηρίχθηκε πως δεν είχε κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα ενώ υπήρξαν και αρκετές αντιδράσεις. Γι’ αυτό τον λόγο το βάρος θα πέσει στην τοπική αυτοδιοίκηση προκειμένου οι δήμαρχοι που έχουν πιο άμεση επαφή με τους πολίτες να μπορέσουν να τους πείσουν για να κλείσουν ραντεβού στα εμβολιαστικά κέντρα.

Έκτακτα μέτρα στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης

Τα επόμενα 24ωρα αναμένεται να ανακοινωθούν τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης που θα δέχονται μόνο περιστατικά covid, ενώ ιδιωτικές κλινικές έχουν ήδη αρχίσει να νοσηλεύουν non covid ασθενείς. Η κατάσταση στην βόρεια Ελλάδα είναι εξαιρετικά δύσκολη με το σύστημα υγείας να πιέζεται δραματικά. Η πληρότητα στις ΜΕΘ έχει φτάσει το 97% ενώ ανάλογη είναι η κατάσταση σε Βόλο και Λάρισα.

Στο υπουργείο Υγείας είναι έτοιμοι να ζητήσουν την συνεργασία των ιδιωτών γιατρών καθώς πέρασε από την βουλή η επίμαχη τροπολογία για τα κίνητρα στο ιατρικό προσωπικό που εργάζεται εκτός του ΕΣΥ. Στην περίπτωση που δεν συμπληρωθούν τα κενά στα νοσοκομεία, τότε η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην επίταξη τους.

Related posts

«ΤΟ ΦΙΝΤΑΝΑΚΙ» του Παντελή Χορν, σε σκηνοθεσία Ευτυχίας Αργυροπούλου στην αυλή του Θεάτρου Χυτήριο

Έγκλημα στα Τέμπη: Τι στοιχεία θέλησαν κρύψουν κάτω από τα μπάζα;

Newsroom

Γεωργιάδης : Έρχεται ΕΣΠΑ για την εστίαση – Τι ανέφερε για το ηλεκτρονικό εμπόριο στις λαϊκές αγορές

Newsroom