ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Διεθνή ΝέαΕιδήσειςΡοή Ειδήσεων

New York Times> Γιατί η ρωσική οικονομία δεν κατέρρευσε υπό το βάρος των κυρώσεων, διαψεύδοντας “επιφανείς” οικονομολόγους

New York Times> Γιατί η ρωσική οικονομία δεν κατέρρευσε υπό το βάρος των κυρώσεων, διαψεύδοντας “επιφανείς” οικονομολόγους

“Η Ρωσία άντεξε το αρχικό σοκ” και η οικονομία της “είναι σχετικά ανθεκτική μέχρι στιγμής”, δήλωσε ο Dmitry Dolgin, επικεφαλής οικονομολόγος που καλύπτει τα θέματα Ρωσίας στην ολλανδική τράπεζα ING

 

Η ρωσική οικονομία συρρικνώθηκε απότομα το δεύτερο τρίμηνο του 2022, καθώς η χώρα αισθάνθηκε το κύριο βάρος των οικονομικών συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία, κάτι που οι ειδικοί πιστεύουν ότι είναι η αρχή μιας χρόνιας ύφεσης.

Ως τότε όμως, ακόμη και όταν οι εισαγωγές στη Ρωσία τερματίστηκαν και οι χρηματοοικονομικές συναλλαγές μπλοκαρίστηκαν, αναγκάζοντας τη χώρα να χρεοκοπήσει ως προς το εξωτερικό της χρέος, η ρωσική οικονομία αποδείχθηκε πιο ανθεκτική από ό,τι περίμεναν αρχικά επιφανείς δυτικοί οικονομολόγοι και η πτώση του ΑΕΠ που αναφέρθηκε την Παρασκευή δεν ήταν τόσο σοβαρή όσο περίμεναν ορισμένοι, εν μέρει, επειδή τα ταμεία της χώρας είναι γεμάτα με ενεργειακά έσοδα καθώς οι παγκόσμιες τιμές αυξήθηκαν.

Από τις Eshe Nelson και Patricia Cohen/New York Times

Την Παρασκευή, η ρωσική στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι η ρωσική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 4% από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα. Είναι η πρώτη τριμηνιαία έκθεση για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν που αποτυπώνει πλήρως την αλλαγή στην οικονομία από την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο. Πρόκειται για μια απότομη αντιστροφή από το πρώτο τρίμηνο, όταν η οικονομία αναπτύχθηκε 3,5%.

Οι δυτικές κυρώσεις, οι οποίες απέκοψαν τη Ρωσία από περίπου το ήμισυ των 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων του έκτακτου αποθέματος ξένου συναλλάγματος και χρυσού, επέβαλαν αυστηρούς περιορισμούς στις συναλλαγές με ρωσικές τράπεζες και έκοψαν την πρόσβαση στην αμερικανική τεχνολογία, ωθώντας εκατοντάδες μεγάλες δυτικές εταιρείες να αποχωρήσουν από τη χώρα.

Οι αναλυτές λένε ότι η οικονομική δυσπραγία θα αυξηθεί καθώς τα δυτικά έθνη απομακρύνονται όλο και περισσότερο από το ρωσικό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, κρίσιμες πηγές εσόδων από τις εξαγωγές. «Υπολογίζαμε ότι θα υπήρχε μια βαθιά κατάδυση φέτος και ότι στη συνέχεια θα εξισορροπούνταν», είπε η Laura Solanko, ανώτερη σύμβουλος στο Ινστιτούτο της Τράπεζας της Φινλανδίας, για τη ρωσική οικονομία. Αντίθετα, υπήρξε μια πιο ήπια οικονομική πτώση, αλλά θα συνεχιστεί το επόμενο έτος, θέτοντας την οικονομία σε μια πιο ρηχή ύφεση για δύο χρόνια, είπε.

Η Ρωσία, μια οικονομία 1,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων πριν από την έναρξη του πολέμου, κινήθηκε γρήγορα τις ημέρες μετά την εισβολή προκειμένου να μετριάσει τον αντίκτυπο των κυρώσεων. Η κεντρική τράπεζα υπερδιπλασίασε το επιτόκιο στο 20%, περιόρισε σοβαρά τη ροή χρήματος έξω από τη χώρα, έκλεισε τις συναλλαγές μετοχών στο Χρηματιστήριο της Μόσχας και χαλάρωσε τους κανονισμούς για τις τράπεζες, ώστε ο δανεισμός να μην κατασχεθεί. Η κυβέρνηση αύξησε επίσης τις κοινωνικές δαπάνες για τη στήριξη των νοικοκυριών και τα δάνεια για επιχειρήσεις που πλήττονται από τις κυρώσεις.

Τα μέτρα αμβλύνουν ορισμένες από τις επιπτώσεις των κυρώσεων. Και καθώς το ρούβλι ανέκαμψε, τα οικονομικά της Ρωσίας επωφελήθηκαν από τις υψηλές τιμές του πετρελαίου. «Η Ρωσία άντεξε το αρχικό σοκ των κυρώσεων» και «είναι σχετικά ανθεκτική μέχρι στιγμής», δήλωσε ο Dmitry Dolgin, επικεφαλής οικονομολόγος που καλύπτει τα θέματα Ρωσίας στην ολλανδική τράπεζα ING. Όμως, σημείωσε, εάν η Ρωσία δεν καταφέρει να διαφοροποιήσει το εμπόριο και τα οικονομικά της, η οικονομία θα είναι πιο αδύναμη μακροπρόθεσμα.

Το λιανικό εμπόριο μειώθηκε περίπου 10%, ανέφερε η ρωσική στατιστική υπηρεσία, ενώ η επιχειρηματική δραστηριότητα χονδρικής μειώθηκε κατά 15%.

Ο Michael S. Bernstam, ερευνητής στο Ινστιτούτο Χούβερ στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, είπε ότι τα στοιχεία που κυκλοφόρησαν την Παρασκευή είναι σύμφωνα με άλλες αναφορές από τη Ρωσία. Επίσης, αναμένει ότι η οικονομία θα επιδεινωθεί το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους και στη συνέχεια ξανά το 2023.

Καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται, πολλές χώρες και εταιρείες θα προσπαθήσουν να τερματίσουν οριστικά τις σχέσεις τους με τη Ρωσία και τις εγχώριες εταιρείες της. Οι επιχειρήσεις θα έχουν πρόβλημα να αποκτήσουν ανταλλακτικά για μηχανήματα δυτικής κατασκευής και τα λογισμικά θα χρειαστούν ενημερώσεις. Οι ρωσικές εταιρείες θα χρειαστεί να αναδιατάξουν τις αλυσίδες εφοδιασμού τους, καθώς οι εισαγωγές θα αυξηθούν.

Οι προοπτικές για την ενεργειακή βιομηχανία της Ρωσίας, κεντρικής σημασίας για την οικονομία της χώρας, επιδεινώνονται. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία έχουν ήδη απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και η παραγωγή του θα μειωθεί περαιτέρω στις αρχές του επόμενου έτους, όταν τεθεί σε ισχύ ο πλήρης αντίκτυπος της απαγόρευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις εισαγωγές. Η Ρωσία θα πρέπει να βρει πελάτες για περίπου 2,3 εκατομμύρια βαρέλια αργού και προϊόντων πετρελαίου την ημέρα, που είναι περίπου το 20% της μέσης παραγωγής της το 2022, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.

Μέχρι στιγμής χώρες όπως η Ινδία, η Κίνα και η Τουρκία έχουν απορροφήσει μέρος του χαμένου εμπορίου από την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά δεν είναι σαφές πόσοι νέοι αγοραστές μπορούν να βρεθούν. Η εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο επίσης μειώνεται. Την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου, οι συνολικές εισαγωγές φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη Ρωσία μειώθηκαν κατά 65% από πέρυσι, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ορισμένες από αυτές τις μειώσεις επιβλήθηκαν στην Ευρώπη επειδή η Ρωσία έχει μειώσει τις προμήθειες φυσικού αερίου της. Ωστόσο, οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν εντείνει τις προσπάθειες να βρουν εναλλακτικές πηγές και, για παράδειγμα, αναπτύσσουν γρήγορα υποδομές για πρόσθετες εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Λίγο μετά την εισβολή στην Ουκρανία, ο πληθωρισμός στη Ρωσία εκτινάχθηκε στα ύψη καθώς τα νοικοκυριά αναζήτησαν αγαθά που περίμεναν ότι θα σπανίσουν. Τον Ιούλιο, ο πληθωρισμός ήταν πάνω από 15%, σύμφωνα με τη ρωσική κεντρική τράπεζα. Ήδη, ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός επιβραδύνεται και ως εκ τούτου η κεντρική τράπεζα μείωσε τα επιτόκια στο 8%, χαμηλότερα από ό,τι ήταν πριν από τον πόλεμο.

Τον περασμένο μήνα, η τράπεζα δήλωσε ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα δεν επιβραδύνθηκε όσο αναμενόταν, αλλά ότι το οικονομικό περιβάλλον «παραμένει προκλητικό και συνεχίζει να περιορίζει σημαντικά την οικονομική δραστηριότητα». Η τράπεζα προέβλεψε ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 4% έως 6% φέτος, πολύ λιγότερο από ό,τι αρχικά περίμενε αμέσως μετά την έναρξη του πολέμου. Αυτό το ποσοστό 6% ταιριάζει επίσης με την τελευταία ενημέρωση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η οικονομία θα έχει βαθύτερη συρρίκνωση το επόμενο έτος και δεν θα επιστρέψει στην ανάπτυξη μέχρι το 2025, δήλωσε την Παρασκευή η ρωσική κεντρική τράπεζα. Η τράπεζα προέβλεψε ότι ο πληθωρισμός θα είναι 12% έως 15% μέχρι το τέλος του έτους.

Τους επόμενους μήνες, τα ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας θα παρουσιάσουν προκλήσεις, καθώς οι επιχειρήσεις που περιορίζονται από κυρώσεις προσπαθούν να αλλάξουν τις αλυσίδες εφοδιασμού τους για να αναπληρώσουν τα αποθέματα τελικών και ακατέργαστων προϊόντων. «Δεν νομίζω ότι η ρωσική οικονομία πάει καλά αυτή τη στιγμή», είπε η Laura Solanko. Αλλά η ιδέα ότι οι κυρώσεις και η αποχώρηση εταιρειών από τη Ρωσία θα προκαλούσαν την ταχεία κατάρρευση της οικονομίας δεν ήταν ποτέ ρεαλιστική. «Οι οικονομίες απλά δεν εξαφανίζονται», είπε.

ΠΗΓΗ kourdistoportocali.com

 

Related posts

Άρση μέτρων: Μάσκες τέλος σε εξωτερικούς χώρους, ελεύθερη η κυκλοφορία από 28 Ιουνίου

Newsroom

Ξεκινούν από αύριο τα δρομολόγια Αθήνα-Θεσσαλονίκη σε λιγότερο από 4 ώρες με τις νέες αμαξοστοιχίες

Newsroom

Πράσινο φως για θερινά σινεμά & συναυλίες

Newsroom