ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
Επικαιρότητα

Νίκος Μαθιουδάκης – Η Οδύσ[σ]εια των Λέξεων

Νίκος Μαθιουδάκης – Η Οδύσ[σ]εια των Λέξεων

Στη μελέτη του Η ΟΔΥΣ[Σ]ΕΙΑ ΤΩΝ ΛΕΞΕΩΝ ο Νίκος Μαθιουδάκης παρουσιάζει την οδύσσεια των λέξεων μέσα σε ένα λογοτεχνικό δημιούργημα, από την έμπνευση και τη γραφή τους από τον συγγραφέα μέχρι την ανάγνωση και την κατανόησή τους από τον αναγνώστη, επικεντρώνοντας την έρευνά του στην ΟΔΥΣΕΙΑ του Καζαντζάκη, η οποία αποτελεί θεματικά τη συνέχεια της Οδύσσειας του Ομήρου.

 

Ασχολείται με τις στρατηγικές κατανόησης της ποιητικής γλώσσας της ΟΔΥΣΕΙΑΣ του Καζαντζάκη, προκειμένου να εντοπιστούν οι μέθοδοι που ακολουθεί ο εκάστοτε αναγνώστης για να αποκωδικοποιήσει τη σημασία άγνωστων λέξεων, διευκολύνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την κατανόηση του κειμένου, που είναι και ο κύριος σκοπός της διδασκαλίας της λογοτεχνίας.

Συγκεκριμένα, ο συγγραφέας ιχνογραφώντας τη γλώσσα της ΟΔΥΣΕΙΑΣ του Καζαντζάκη, αποκαλύπτει τις πτυχές της σε συνδυασμό με τα υφολογικά χαρακτηριστικά της και την πολυσχιδή προσωπικότητα του Καζαντζάκη. Στη συνέχεια, διερευνά τον όρο «ποιητική γραμματική» ‒ο οποίος ταυτίζεται με την έκφραση «ποιητική αδεία»‒ προκειμένου να σκιαγραφηθούν τα στοιχεία ύφους ενός λογοτεχνικού έργου, ενώ παράλληλα περιγράφει το φαινόμενο της νεολογίας, καταδεικνύοντας τη διττή αξία του, ως τρόπου ανανέωσης της γλώσσας και ως τρόπου ανάδειξης της λειτουργίας των ποιητικών γραμματικών.

Επίσης, συζητείται το θέμα της ασάφειας και της υποκειμενικότητας στη λογοτεχνία και παρουσιάζονται στρατηγικές ανάγνωσης και κατανόησης ενός λογοτεχνήματος με έμφαση στο ιδιοσυγκρασιακό λεξιλόγιο, μέσω της διαδικασίας του ελεύθερου μαντέματος. Τέλος, ο συγγραφέας αποπειράται με εμπειρική έρευνα, ακολουθώντας τις σύγχρονες μεθοδολογικές αρχές, να τεκμηριώσει τον βαθμό κατανόησης του λεξιλογίου της καζαντζακικής ΟΔΥΣΕΙΑΣ.

Η παρούσα μελέτη αποτελεί την πρώτη γλωσσολογική πραγματεία για το μεγαλειώδες αυτό έπος του Νίκου Καζαντζάκη, μέσα από την οποία αναδεικνύεται το ύφος και η γλώσσα του κρητικού λογοτέχνη, αλλά και ο λεξικογραφικός πλούτος που χρησιμοποιεί για την ποιητική σύνθεση της ΟΔΥΣΕΙΑΣ του.

Νίκος Μαθιουδάκης

Ο Νίκος Μαθιουδάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης. Σπούδασε φιλολογία με ειδίκευση στη νεοελληνική λογοτεχνία και εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στον τομέα της γλωσσολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Μετά τις σπουδές του, ανέλαβε την επιστημονική επιμέλεια της Νέας Αναθεωρημένης Σύγχρονης Έκδοσης των ήδη δημοσιευμένων έργων του Νίκου Καζαντζάκη. Το 2013 μετέγραψε από το χειρόγραφο και επιμελήθηκε το πρώτο θεατρικό έργο του Νίκου Καζαντζάκη με τον τίτλο «Ξημερώνει» και το 2018 ολοκλήρωσε την επιστημονική επιμέλεια της έκδοσης του αδημοσίευτου μυθιστορήματος του Νίκου Καζαντζάκη με τον τίτλο «Ο Ανήφορος».

Επίσης, έχει διδάξει στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Δημιουργική Γραφή» του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, στο Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας και του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, καθώς και στο Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας & Πολιτισμού και στο Τμήμα Θεολογίας του Πανεπιστημιακού Κολεγίου «LOGOS» (Τίρανα, Αλβανία). Ερευνητικά ασχολείται, κυρίως, με ζητήματα ύφους και γλώσσας στη λογοτεχνία, συμμετέχει σε συνέδρια λογοτεχνικού, γλωσσολογικού και ευρύτερα φιλολογικού ενδιαφέροντος και έχει δημοσιεύσει άρθρα σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά.

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Related posts

«Κόπηκαν» από το έκτακτο επίδομα των 800 ευρώ 90.000 επιχειρήσεις

Newsroom

Οι συνέπειες της ζωής ενός παιδιού με έναν συναισθηματικά αποστασιοποιημένο γονέα

Newsroom

Τραγούδι της ημέρας: Της Ψυχής Σου Τα #Κοράλλια – Γιάννης Παπαγεωργίου, Ελένη Τσαλιγοπούλου