ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΤαξίδιαΤουρισμός

Νίσυρος: Διακοπές με ρετρό χαρακτήρα και σεληνιακά τοπία

Νίσυρος: Διακοπές με ρετρό χαρακτήρα και σεληνιακά τοπία στο νησί–ηφαίστειο των Δωδεκανήσων.

Αίνιγμα: έχει ηφαίστειο, αλλά δεν είναι η… Σαντορίνη. Βρίσκεται δίπλα στην κοσμική Κω, αλλά δεν της μοιάζει στο ελάχιστο. Τι είναι;

Ένας από τους κρυμμένους θησαυρούς του Αιγαίου: Η Νίσυρος. Ό,τι έχετε φανταστεί για τα νησιά του Αιγαίου των δεκαετιών του ’60 και του ’70 είναι ζωντανό εδώ: αυθεντικά χωριά, παραδοσιακά καφενεία, εκκλησάκια θεμελιωμένα στους βράχους, πλατείες για ουζάκι και μεζέ, ξερολιθιές, θερμά λουτρά και μονοπάτια. Όλα αυτά, μαζί με την απόκοσμη ηφαιστειακή ομορφιά της.

 

 Διακοπές στη Νίσυρο

Βόλτα στο ηφαίστειο της Νισύρου

Δώστε ραντεβού με τον Στέφανο, τον Αλέξανδρο, τον Πολυβώτη. Είναι χρόνια τώρα «κάτοικοι» του νησιού. Οι κρατήρες του ηφαιστείου της Νισύρου βαφτίστηκαν με αυτά τα ονόματα, ίσως για να νιώθουν οι άνθρωποι πιο οικεία απέναντι στον εκρηκτικό τους χαρακτήρα. Πριν από 25.000 και 15.000 χρόνια, δύο εκρήξεις του ηφαιστείου «γέννησαν» τη σημερινή καλντέρα. Καθώς κατεβαίνετε στον τεράστιο κρατήρα, νιώθετε σαν να είστε σε άλλο πλανήτη: κίτρινα και λευκά χρώματα, τρύπες που κοχλάζουν, τεράστιες ρωγμές, η δυνατή μυρωδιά του θειαφιού… Η αίσθηση αυτή του εξωπραγματικού δεν χωράει σε φωτογραφίες.

Βόλτα στο Μανδράκι

Στο λιμανάκι και πρωτεύουσα του νησιού  η ζωή είναι απλή και όμορφη. Οι διακοπές εδώ έχουν αέρα αυθεντικής Ελλάδας. Καφές και ουζάκι με τους ντόπιους στην πλατεία της Ηλικιωμένης ή στο Λευκαντιό. Σοκάκια με παλιά μπακάλικα, κυκλαδίτικα σπίτια με πόρτες πολύχρωμες. Βόλτα στην προκυμαία και τους Χοχλακούς, την παραλία με τα λαμπερά στρογγυλά μαύρα βότσαλα. Στο ηλιοβασίλεμα η Καζάρμα, τα κτήματα με τα εσπεριδοειδή, ο τρούλος της Παναγίας της Ποταμίτισσας, το πέτρινο κτήριο της Καράβας λάμπουν ολόχρυσα.

Ραντεβού στην Πόρτα… της Νικειάς

Τη λένε Πόρτα, αλλά είναι πλατεία. Ελάτε στη κεντρική πλατεία του χωριού Νικειά, που είναι διάσημη για το ελλειπτικό της σχήμα και το περίτεχνο βοτσαλωτό της. Πάνω από το χωριό βρίσκεται η εντυπωσιακή εκκλησία των Εισοδίων της Θεοτόκου, μια από τις ωραιότερες της Ελλάδας.

Ο Εμπορειός με τις γειτονιές του

Ένα χωριό με ξεχωριστή αρχιτεκτονική είναι ο Εμπορειός. Περιπλανηθείτε στις γειτονιές της Παναγιάς, του Σωτήρα, του Πύργου, του Μουσταφά, του Αϊ-Νικόλα, του Κάφκα, και απολαύστε μοναδική θέα στο Αιγαίο από το κάστρο της Παντονίκης.

Τα μοναδικά μονοπάτια της Νισύρου

Άνθρωποι από όλον τον κόσμο περπατούν στα μονοπάτια της Νισύρου. Εδώ θα περπατήσετε και εσείς, ανάμεσα στις ξερολιθιές, που οι ντόπιοι ονομάζουν βαστάδια, πλάι σε πέτρινες αγροικίες -τα σπηλάδια- σε παλιά αποστακτήρια και ξωκκλήσια. Μια εμπειρία αναζωογονητική.

Η Ιερά Μονή της Παναγίας Σπηλιανής

 

Στο Μανδράκι, στη Νίσυρο, πάνω στο βράχο «οξό», δεσπόζει η Ιερά Μονή της Παναγίας Σπηλιανής. Κατά την παράδοση, το 1400 μ.Χ., ένας γεωργός βρήκε μια μικρή εικόνα της Παναγίας, την οποία και μετέφερε στο Ναό της Παναγίας της Ποταμίτισσας. Λίγες ημέρες μετά, η εικόνα εξαφανίστηκε για να βρεθεί στη συνέχεια μέσα σε μια σπηλιά, στην κορυφή του βράχου. Έτσι οι κάτοικοι αποφάσισαν να χτίσουν στη σπηλιά μια εκκλησία ώστε να τοποθετήσουν εκεί την εικόνα.

Οι κρυμμένοι θησαυροί της Νισύρου

Το ηφαιστειολογικό μουσείο Νισύρου

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για τα ηφαίστεια της Ελλάδας και τα πετρώματά τους; Το υπερσύγχρονο μουσείο στεγάζεται στο πρώην δημοτικό σχολείο στα Νικειά.

Τα ιαματικά Λουτρά

1 χλμ. από το Μανδράκι σάς περιμένει ένα κλασικό «σπα»: μια παλιά πολυτελής λουτρόπολη που αξιοποιούσε τα ιαματικά νερά των πηγών της περιοχής, 55 βαθμών κελσίου.

Το Παλαιόκαστρο

Έτσι ονομάζεται η ακρόπολη του νησιού που σώζεται από την κλασική αρχαιότητα. Το στιβαρό της τείχος, φτιαγμένο από μαύρο τραχείτη, εντυπωσιάζει με τον όγκο του.

 

 

 

 

Με πληροφορίες του discovergreece.com

Related posts

Νάξος: Το νησί με τις απέραντες παραλίες

Καλάβρυτα: Βόλτα με τον ιστορικό οδοντωτό και περιήγηση στα αναρίθμητα ιστορικά και θρησκευτικά αξιοθέατα

Aλόννησος η «ξεχωριστή» των σποράδων

Newsroom