ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Άμπελος ΚυρίουΟρθοδοξία

Ο Άγιος Παΐσιος και Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός: Είχαν προφητεύσει για τον Πολιτισμό και το περιβάλλον

Ο Άγιος Παΐσιος και Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός: Είχαν προφητεύσει για τον Πολιτισμό και το περιβάλλον

Ο πολιτισμός μας έλεγε ο Άγιος Παΐσιος είναι καλός αλλά για να ωφελήσει πρέπει πρώτα να «πολιτισθεί» η ψυχή . Διαφορετικά, είναι καταστροφή – Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός κάποια άλλη φορά είχε πει ότι από τους «γραμματιζούμενους «θα προέλθει το κακό. Παλαιά οι άνθρωποι υπέφεραν από τον πόλεμο.

 

Σήμερα υποφέρουν από τον πολιτισμό.

Παλιά έφευγαν από τις πόλεις με προορισμό τα χωριά εξαιτίας το  πολέμου και εκεί με ένα μικρό χωραφάκι ζούσαν. Τώρα θα φεύγουν από τις πόλεις εξαιτίας του πολιτισμού, γιατί δε θα μπορούν να ζήσουν σ΄ αυτές. Τότε ο πολιτισμός έφερνε θάνατο. Τώρα ο πολιτισμός, με το άγχος και τις νοθευμένες τροφές, φέρνει αρρώστιες. Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός  επίσης είχε κάνει αναφορά και στη μόλυνση

του περιβάλλοντος από τους ανθρώπους. Θεωρούσε όμως ότι αυτό δε θα έπρεπε να προκαλεί φοβία στους πιστούς! Γνώριζε ανθρώπους που έκαναν τη ζωή τους μαρτύριο εξαιτίας του ότι φοβούνταν πολύ τη μόλυνση του περιβάλλοντος και τη νόθευση τροφών. Επρόκειτο μάλιστα, όπως  έλεγε, για χριστιανούς βαπτισμένους και μυρωμένους , που κοινωνούσαν ,διάβαζαν το ευαγγέλιο και γνώριζαν απ’ έξω τα ρητά του.  Ο Άγιος ζητούσε από τους πιστούς,  να κάνουν το σταυρό τους προτού φάνε και πιούνε κάτι και να μην φοβούνται τίποτα. Τόνιζε τη δύναμη που έχει η χάρη του Θεού: «καν θανάσιμων τι πίωσιν, ου μη αυτούς βλάψει» (Μαρκ.16,18) και :»ιδού δίδωμι υμίν την εξουσία του πατείν επάνω όφεων και σκορπιών {…}και ουδέν υμάς ού μή αδικήση» (Λουκ.10, 19).

Ο Κόσμος σήμερα ταλαιπωρείται πολύ επειδή αποφεύγει τον κόπο. Η καλοπέραση και η μαλθακότητα έχουν φέρει πολλές αρρώστιες και άγχος. Αν δεν κοπιάσει, δεν θα μπορέσει κανείς να εκτίμηση τον κόπο των άλλων. Οι ανθρώπινες ευκολίες της εποχής μας ξεπέρασαν τα όρια και  έγιναν δυσκολίες. Πλήθυναν οι μηχανές και ο περισπασμός, κάνοντας τον άνθρωπο μηχανή. Οι μηχανές και τα σίδερα κυβερνούν πλέων τον άνθρωπο. Γι’αυτό και οι καρδίες των ανθρώπων έγιναν «σιδερένιες».

Όσο οι άνθρωποι θα απομακρύνονται από την απλή και φυσική ζωή και θα βυθίζονται στην πολυτέλεια, τόσο θα αυξάνεται το άγχος τους.

Όπως έλεγε και ο Άγιος Παΐσιος το άγχος είναι υπόθεση του διαβόλου γι’ αυτό και για αυτό δεν ήθελε να υπάρχει άγχος για τίποτα.  Η προσπάθεια όμως των ανθρώπων στις ημέρες μας για επιφανειακή γνώση προκαλεί υπέρμετρο άγχος και οδηγεί καθημερινά πολλούς ακόμη και μικρά παιδιά σε ψυχαναλυτές και ψυχιάτρους. Την ίδια στιγμή πολλοί ψυχίατροι δεν πιστεύουν στον Θεό , δεν παραδέχονται την ύπαρξη της ψυχής και είναι οι ίδιοι γεμάτοι με άγχος. Επόμενος οι άνθρωποι αυτοί δεν μπορούν να βοηθήσουν άλλες ψυχές. Μόνο όταν ο άνθρωπος συλλάβει το βαθύτερο νόημα της ζωής και πιστέψει στον θεό και στην Αιώνια ζωή θα μπορέσει να διώξει το  άγχος και θα επιτρέψει  στη θεία παρηγοριά να θεραπεύσει. Για  αυτό επέμενε, όταν δούμε άνθρωπο με μεγάλο άγχος, στεναχώρια και λύπη, παρ’ ότι έχει όσα του χρειάζονται τότε καταλαβαίνουμε ότι σε εκείνο των άνθρωπο λείπει ο Θεός.

 

 

Απόσπασμα από το Βιβλίο του Γιώργου Φουκαδάκη:  Αγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης – Η ζωή και το Έργο του  Σελ. 403- 404 

Related posts

Γέρων Γεώργιος: «Αιτία του επερχόμενου πολέμου είναι η αμαρτία»

Newsroom

To Θαύμα του Αγίου Γεωργίου: Η Τουρκάλα που βαπτίστηκε χριστιανή

Newsroom

Μάθε πόσο ευλογημένοι είναι οι μοναχοί από τον Θεό