ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Επικαιρότητα

Ο Ερντογάν επέβαλε ζώνη απαγόρευσης πτήσεων και πλοίων γύρω από το Oruc Reis έξω από την Μεγίστη

Ο Ερντογάν επέβαλε ζώνη απαγόρευσης πτήσεων και πλοίων γύρω από το Oruc Reis έξω από την Μεγίστη

Ζώνη απαγόρευσης πτήσεων και πλοίων σκαφών πάσης κατηγορίας (πολεμικών και λοιπών) επέβαλε το τουρκικό Γενικό Επιτελείο γύρω από το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis, το οποίο έφτασε νωρίς το απόγευμα της Κυριακής σε απόσταση 11,7 μιλίων από την νήσο Στρογγύλη και 13,6 μιλίων από την Μεγίστη (Καστελόριζο).

Έγκυρες πηγές διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι η Άγκυρα διαμήνυσε στην Αθήνα ότι «Οποιοδήποτε αεροσκάφος ή πλοίο εισέλθει στην ζώνη των 10 ναυτικών μιλίων γύρω από το ερευνητικό πλοίο, θα αναχαιτιστεί και αν συνεχίσει την πορεία του, θα καταστραφεί».

Τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη από την βάση του Ντάλαμαν περιπολούν βόρεια της Μεγίστης και είναι σαφές πως είναι έτοιμα να επέμβουν αν ελληνικά μαχητικά επιχειρήσουν να πλησιάσουν τον στολίσκο του Oruc Reis.

Κατόπιν αυτού, κανένα ελληνικό πολεμικό πλοίο δεν έχει εξέλθει από το λιμάνι ή την περιοχή του λιμένος της Μεγίστης (όχι ότι υπάρχουν πολλά ελληνικά πλοία μεταξύ Ρόδου και Μεγίστης, δύο ή τρία είναι) και κανένα ελληνικό μαχητικό δεν έχει πλησιάσει την περιοχή από τον φόβο του «ατυχήματος».

Έξι τουρκικά πολεμικά πλοία, δύο φρεγάτες και τέσσερις κορβέτες προστατεύουν το ερευνητικό και τα δύο πλοία της συνοδείας του, καταργώντας στην πράξη και διά της απειλής χρήσης όπλων την ελληνική δικαιοδοσία.

Ενα ελληνικό υποβρύχιο περιπολεί στην ευρύτερη περιοχή εκτός της ακτίνας των 10 ν.μ.

Γενικά η ελληνική πλευρά τηρεί μια στάση «παρατηρητή», όπως από την αρχή της κρίσης.

 

 

 

 

Με πληροφορίες από pronews

 

 

Related posts

Θεσσαλονίκη: Οργανώσεις και Σύλλογοι ετοιμάζουν για την Μακεδονία «θερμή» υποδοχή στον Α.Τσίπρα

Newsroom

bloggers- Αλληλεγύη-Κινητοποίηση

Newsroom

«ΠΩΣ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΤΕ ΤΗΝ ΖΩΗ ΣΑΣ» Στο ΘΕΑΤΡΟ ΧΥΤΗΡΟ

Newsroom