Κοινοποιείστε το άρθρο

Ο Γιώργος Ευγενειάδης μιλάει στο greekaffair για το πρώτο του βιβλίο μαγειρικής που έχει ως τίτλο «Απλά και διαφορετικά»

Γιώργος γεννήθηκες στις Σέρρες και μεγάλωσες στο Σιδηρόκαστρο με λίγα λόγια είσαι ένα παιδί της επαρχίας. Πώς ήταν τα παιδικά σου χρόνια, τι παιδικές αναμνήσεις σε συντροφεύουν μέχρι και σήμερα ;

 Μεγάλωσα σ’ ένα μικρό χωρίο στο νομό Σερρών τη Βυρώνεια Σερρών, στους πρόποδες του όρου Κερκίνης απέναντι από ένα παλιό σιδηροδρομικό σταθμό και δίπλα στον ποταμό Στρυμόνα.  Τις παιδικές μου αναμνήσεις συντροφεύουν  …φρεσκοκομμένα φρούτα και λαχανικά από τον κήπο της γιαγιάς …φρεσκοψημένο ψωμί στο φούρνο της ξυλόσομπας …παιχνίδια στην αυλή του σχολείου μέχρι αργά …γάλα από την «γαλατού»- την κυρία που το είχε και μας το πουλούσε- …ζεστά αυγά που έφερνε ο μπαμπάς από το κοτέτσι του σπιτιού …εξερεύνηση των τροφίμων και μυρωδιών από το μπακάλικο του παππού στο διπλανό χωρίο το Σιδηρόκαστρο, …φαγητό με την οικογένεια όλοι μαζί γύρω από το τραπέζι

…και μια ζεστή κοτόσουπα πάντα να με περιμένει όταν αρρώσταινα.

Ποια ήταν η ατμόσφαιρα που επικρατούσε  στην παιδική σου ηλικία και αργότερα στην εφηβεία; Ήταν αυστηροί οι γονείς μαζί σου υπήρχε καταπίεση και πειθαρχία ; Η  Ζούσες σε ένα ήρεμο και φυσιολογικό περιβάλλον  για εκείνα τα χρόνια ;

Παιχνίδια στην αυλή και το σταθμό των τρένων που ήταν απέναντι από το σπίτι και αργότερα διάβασμα με τον πατέρα μου που ήταν εκπαιδευτικός και προσπαθούσε να μας μεταδώσει γνώσεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Λόγο του θανάτου της βιολογικής μου μητέρας σε πολύ μικρή ηλικία το οικογενειακό περιβάλλον πλαισιωνόταν από αμέριστη αγάπη τόσο από τους συγγενείς της μητέρας μου όσο και από τη θετή πλέον μητέρα που είχαμε. 

Ο Γιώργος Ευγενειάδης ενηλικιώνοντας και αποχωριζόμενος οικογένεια και πατρικό σπίτι  ποιες επιρροές πηρέ στην βαλίτσα  μαζί ;

 Αποχωρίστηκα το οικογενειακό περιβάλλον σε αρκετά μεγάλη ηλικία όταν πλέον εργαζόμενος καθ’ ότι φοιτητής ζούσα με τους γονείς μου. Στη βαλίτσα κουβαλώ την αγάπη τους την οποία και μεταφέρω σε όλους μου τους μαθητές.

 

Πριν σκεφτείς να ακολουθήσεις το επάγγελμα, του τεχνολόγου τροφίμων  είχες σκεφτεί να ακολουθήσεις κάποιο άλλο επαγγελματικό προσανατολισμό; Έχεις σπουδάσει κάτι άλλο;

 Πάντα ήθελα να γίνω εκπαιδευτικός, αλλά για κάποιο λόγο ο πατέρας μου έκρινε ότι η σχολή Τεχνολογίας Τροφίμων ήταν μια καλή επαγγελματική διέξοδος με εύκολη πρόσβαση στην αγορά εργασίας. Τελικά τα πράγματα ήρθαν έτσι που είναι Τεχνολόγος Τροφίμων αλλά και Καθηγητής.

Στα άτομα με αναπηρία τι ήταν αυτό που σε άγγιξε τόσο πολύ που αποφάσισες να ασχοληθείς μαζί τους ;

Θυμάμαι πριν από περίπου 9 χρόνια, όντας ήδη εκπαιδευτής ενηλίκων, αποφάσισα να κάνω ένα σεμινάριο Ειδικής Εκπαίδευσης, προκειμένου να εξελίξω τις δυνατότητες μου στον τομέα αυτόν. Μέχρι τότε δεν είχα καμιά επαφή με άτομα με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές και μαθησιακές δυσκολίες.

Στο πλαίσιο ολοκλήρωσης του σεμιναρίου, έπρεπε να κάνουμε πρακτική άσκηση σ’ ένα ειδικό σχολείο. Μπαίνοντας στο χώρο του σχολείου, απ’ την πρώτη στιγμή ένιωσα μια ιδιαίτερη ενέργεια απ’ τα παιδιά και θεώρησα πρόκληση το να μπορέσω να επικοινωνήσω μαζί τους. Θυμάμαι, μάλιστα, ότι ένας μαθητής με αυτισμό δεν αποχωριζόταν με τίποτε το αγαπημένο του βιβλίο. Αυτό δεν ήταν άλλο από ένα βιβλίο μαγειρικής!

Αυτή η ανάμνηση θα με συντροφεύει σ’  όλη μου τη ζωή.

 

Γιώργο τι είναι το project Special sticks και το Healthy Bites. Πως ως ιδέα και ποια ήταν οι απήχηση που είχε από τον κόσμο;

Τα Special Sticks και το Healthy Bites:  Ήταν εκπαιδευτικά προγράμματα των μαθητών της μαγειρικής του ΕΕΕΕΚ (Εργαστήρια Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης) Ν. Ηρακλείου Αττικής σε συνεργασία με τo Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece, (ΣΕΝ/JA Greece) http://senja.gr/. Ουσιαστικά ήταν εικονικές επιχειρήσεις που έτρεχαν σε όλη σχεδόν τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Η απήχηση του κόσμου σ’ αυτές ήταν απίστευτα συγκινητική τόσο για μένα όσο και για του μαθητές. Οι μαθητές μας συνεργάστηκαν και στις δυο περιπτώσεις με μαθητές τυπικής εκπαίδευσης στα Special Sticks με τους μαθητές του 1ο ΕΠΑΛ και 6ου ΓΕΛ Ν. Ιωνίας και στα  Healthy Bites με τους μαθητές του Κολλεγίου Αθηνών.

Τα Special Sticks ήταν μπαστουνάκια σφολιάτας σε τρεις διαφορετικές γεύσεις και τα Healthy Bites ήταν μπισκότα με βάση το ρεβίθι σε αλμυρή και γλυκιά εκδοχή όπου η σκευασία τους περιείχε ένα διατροφικό παιχνίδι με κάρτες.

Απώτερος στόχος αυτής της διαδικασίας ήταν οι μαθητές αποκτήσουν εμπειρία και γνώση, η οποία θα μπορούσε να τους φανεί χρήσιμη στην μετέπειτα επαγγελματική τους εξέλιξη. Όλη η προσπάθεια είναι βασισμένη στην ιδέα της ευγενούς άμιλλας, η οποία λειτουργεί ως εφαλτήριο για την ανάδειξη εννοιών όπως αυτής της συνεργασίας, της αλληλοβοήθειας, της αποδοχής, της προσπάθειας και της αξίας της συμμετοχής προβάλλοντας τον καλύτερο τους εαυτό. Η συνεργασία των μαθητών τυπικής και ειδικής εκπαίδευσης ήταν άψογη και αιφνιδίασε ακόμη και εμάς τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς.

Όλα τα παραπάνω τα οποία και αντιλήφτηκε ο κόσμος συν το ότι τα προϊόντα ήταν εύγευστα και πρωτότυπα συντέλεσαν στην επιτυχία τους.

Η μαγειρική πως μπαίνει στην ζωή σου τι ήταν αυτό που σε άγγιξε να ασχοληθείς με τις κουτάλες και τις κατσαρόλες ; Ποια τα ερεθίσματα;

 Η σημασία της γαστρονομίας υπήρχε στην οικογένεια με δυο γιαγιάδες η μια μικρασιάτισα  η άλλη πόντια. Από μικρός  τις παρακολουθούσα όταν μαγείρευαν χωρίς εκείνες να το γνωρίζουν.Η ενασχόληση μου με την επιστήμη των τροφίμων στη σχολή και τα ερεθίσματα από την κουζίνα της οικογένειας  μου συντέλεσαν τελικά στο σημερινό αποτέλεσμα.

 Πριν από λίγο διάστημα εκδόθηκε το πρώτο συγγραφικό σου παιδί με τίτλο «Απλά και διαφορετικά» όπου περιέχει διάφορες συνταγές αρτοζαχαροπλαστικής όταν ξεκίνησες να γράφεις  τι σκεφτόσουνα στο πίσω μέρος του μυαλού σου ;

Ήταν η επιθυμία των μαθητών μου και ο τρόπος έκφρασης τους προς την κοινωνία, όπως εμείς βιώναμε τη μαγειρική σε ένα δημόσιο ειδικό σχολείο.  Ήρθε αβίαστα, γλυκά και αυθόρμητα. Δεν είχα κάτι στο μυαλό μου εξελίχθητε και ωρίμασε «Απλά και Διαφορετικά»!

Με ποια κριτήρια επέλεξες τι συνταγές που γράφεις μέσα στο βιβλίο σου που φέρει ως τίτλο «Απλά και διαφορετικά»

Επέλεξα συνταγές από το οικογενειακό μου περιβάλλον, όπως εκείνες που αντάλλαζαν οι νοικοκυρές  παλιά σε χαρτοπετσέτες, καθώς  και συνταγές που μου έφερναν οι μαθητές στην τάξη. Τα υλικά ήταν πάντα απλά και καθημερινά που έχουμε όλοι στο ντουλάπι μας και μπορούμε να βρούμε και σε κάθε μικρό χωρίο. Άλλωστε εμείς σε ένα δημόσιο σχολείο δεν είχαμε ποτέ μεγάλη και επαρκή ποικιλία πρώτων και ακριβών υλών.

Όποιος ξεφυλλίσει το βιβλίο των συνταγών σου θα δει ότι περιγράφεις αναλυτικά με εικονίδια πώς να ετοιμάσει καποιο-οια μια συνταγή . Η ιδέα το να είσαι τόσο αναλυτικός πως προέκυψε δεν το βλέπουμε τόσο συχνά σήμερα σε βιβλία συνταγών ;

Δεν το είδαμε ποτέ! Ναι, είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτή η προσέγγιση. Ξεκινώντας από τα υλικά και τα σκεύη τα οποία οπτικοποιούνται αναλυτικά, ακολουθούν βήματα με σκίτσα και όλα αυτά χωρίς χρώμα παρέχοντας στον αναγνώστη ηρεμία και ασφάλεια κατά την ανάγνωση κάτι το οποίο είναι επιθυμητό για τα άτομα στο φάσμα του αυτισμού.

Ουσιαστικά αποτελεί μια πρόταση των μαθητών μας εκφράζοντας παράλληλα την πραγματικότητα της δημόσιας εκπαίδευσης .

Μέχρι σήμερα πόσο τυχερός θεωρεί τον εαυτό του ο Γιώργος και γιατί ;

 Νομίζω πως η τύχη προσδιορίζεται μονό στα πλαίσια του λαχείο ή και του τζόκερ ή κάποιου τηλεοπτικού διαγωνισμού… όπου ποτέ δεν έχω κερδίσει!

Πολλές φορές βρέθηκα σε πολύ δύσκολες καταστάσεις και άλλες φορές σε πολύ εύκολες, όπως όλοι μας. Θέλει πολύ προσπάθεια για επιτύχουμε κάθε στόχο και σίγουρα πιστεύω πως όλα για κάποιο λόγο γίνονται,  ακούγεται κλισέ αλλά τελικά ισχύει.

Ποιος είναι ο στόχος που έχει βάλει  ο Γιώργος Ευγενειάδης δημιουργώντας διάφορες συνταγές ;

Ο στόχος είναι να δείξουμε (βάζω και τους μαθητές μου μαζί)  μια διαφορετική πλευρά, αυτή της σχολικής πραγματικότητας, της απλότητας, της διαφορετικότητας, της έλλειψης ανταγωνισμού, της συμπερίληψης, της επικοινωνίας και της οικογενειακής συνάθροισης.

Αλήθεια, προβάλλονται αυτά τα τελευταία  χρόνια μέσω της έξαρσης της μαγειρικής ;

Στην δεκάχρονη εκπαιδευτική σου πορεία έχεις κληθεί ποτέ να απαντήσεις σε ερωτήσεις  από μαθητές σου η φίλους σου που αφορούν την μαγειρική εάν ναι ! Τι είδους ερωτήσεις ήταν αυτές ;

Θα αναφέρω όσα λέω και στην εισαγωγή του βιβλίου, δηλαδή ότι έχω πολλές φορές κληθεί να απαντήσω σε ερωτήσεις μαθητών, φίλων αλλά και συναδέλφων που προσπαθούν να μαγειρέψουν κάτι …

«Δεν έχω στο σπίτι ζυγαριά»

«Μα πόσο ακριβή είναι μια τούρτα!»

«Τι είναι ο αυγοδάρτης;»

«Στο χωριό μου δεν πουλάνε κλωνάρι βανίλιας»

«Πολύ δύσκολη αυτή η συνταγή»

«Εντυπωσιακό αυτό το κέικ, αλλά αποκλείεται να το φτιάξω!»

Ο τίτλος το βιβλίου σου  «Απλά και διαφορετικά» τι είδους μηνύματα κρύβει από πίσω ; Γιατί επέλεξες το συγκεκριμένο;

Απλά,  με απλά καθημερινά υλικά και απλή κατανοητή παρουσίαση των συνταγών

Διαφορετικά με διαφορετική προσέγγιση μέσα από σκίτσα χωρίς πολλές πληροφορίες και με πηγή έμπνευσης τη Διαφορετικότητα.

«Απλά και Διαφορετικά»  λοιπόν ιδού το αποτέλεσμα!

 

Ποια είναι η αγαπημένη συνταγή του Γιώργου μέσα από το πρώτο σου βιβλίο και γιατί αυτή;

Όλες είναι αγαπημένες καθ’ ότι κρύβουν την αγάπη από την οικογένεια και τον αυθορμητισμό από τους μαθητές μας. Δεν διαχωρίζω καμία.

Ποιο είναι το αγαπημένο υλικό όταν μαγειρεύεις στη κουζίνα ;

 

Όπως έχω ξανά πει ο κουρκουμάς και η λουίζα. Ο κουρκουμάς μου αρέσει για το όμορφο κίτρινο χρώμα αλλά και η απλή γεύση που βγάζει και που σου μένει μετά. Μια τροφή που νιώθεις δηλαδή την επίγευση και δεν είναι επιφανειακή. Πιθανό να μου θυμίζει και το μπακάλικο του παππού μου. Όσο για τη λουίζα μου αρέσει όταν την βάζεις στο νερό και βγάζει αρώματα επειδή μου θυμίζει την γιαγιά μου και τη θεία μου.

Σήμερα το μεγαλύτερο ποσοστό των Chef για να εκτελέσει  μια συνταγή  χρησιμοποιεί τυποποιημένα προϊόντα μεγάλων εταιρειών. Η δικιά σου τακτική πάνω στο κομμάτι αυτό ποια είναι ως τεχνολόγος τροφίμων που έχεις σπουδάσει ;

 Είναι λογικό να συμβαίνει αυτό καθώς πρόκειται για μάρκετινγκ. Δούναι και λαβείν κατά περίπτωση.

 

Υπάρχει κάποιος Έλληνας Σεφ που σε έχει επηρεάσει από την γαστρονομική του δημιουργία και τις συνταγές του ;

 

Γενικά εκτιμώ πολύ και παρακολουθώ χρόνια τον Στέλιο Παρλιάρο τον οποίο έχω την τύχη να γνωρίζω πλέον, όπως επίσης και τον chef Ιάκωβο Απέργη οποίος έχει επαναπροσδιορίσει τον όρο εργασία στο δημόσιο μέσω της καινοτομίας και της δύναμης της προσφοράς.

Στη περίπτωση του βιβλίο,  οι μόνοι εμπνευστές μου η οικογένεια μου, οι μαθητές μου κι οι σπουδές μυ στη  επιστήμη των τροφίμων.

 Σε ποιο βαθμό πιστεύεις ότι χρησιμοποιείς εσύ την μαγειρική  σου και σε ποιο βαθμό εκείνη;

Χρησιμοποιώ την μαγειρική και γενικότερα την επιστήμη των τροφίμων ως εργαλείο προσφοράς, επικοινωνίας και εκπαίδευσης και αυτή μου το ανταποδίδει.

 

Αν ήσουν δημοσιογράφος και έπαιρνες από τον εαυτό σου συνέντευξη τι ερώτηση θα του έκανες;

 

Το επιχειρηματικό πνεύμα ενός ατόμου μπορεί να συνδυαστεί με τον ανθρωπισμό;

 

Στον ελεύθερο σου χρόνο, τι σε ικανοποιεί να κάνεις;

Να περνάω  χρόνο με τους φίλους μου γύρω από ένα τραπέζι, αλλά και να χορεύω Lindy Hop, δηλαδή τον χορό της μουσικής Swing  όταν αυτός δεν υπερχειλίζεται από ανταγωνισμό και επίδειξη χορευτικών ικανοτήτων.

Έχεις προσωπικό καταφύγιο για τις δύσκολες στιγμές της;

Ναι, το σπίτι της θείας μου στο Σιδηρόκαστρο Σερρών.

 

Στο σπίτι σας, όταν στρώνετε το τραπέζι για την οικογένεια ή τους φίλους, αξιοποιείς τις γνώσεις και τις ικανότητές σου ή φτιάχνεις πιο απλές σπιτικές συνταγές;

 

Φτιάχνω απλές συνταγές, αυτές που έμαθα από τους γονείς μου, φυσικά μου αρέσει να πειραματίζομαι αλλά μέσα σε λογικά πλαίσια πάντα και χωρίς αυτό να γίνεται αυτοσκοπός.

 

Έχεις σκεφτεί ποιο θα είναι το επόμενό σου βιβλίο και ποιο το περιεχόμενό του τι να περιμένουμε ;

 

Από την πρώτη στιγμή είχα σκεφτεί μια σειρά βιβλίων. Θα ήθελα να ακολουθούσουν απλά και διαφορετικά, συνταγές μαγειρικής, νέου τύπο συνταγές αλλά και φτιάξε μόνος σου απλά και διαφορετικά το δικό σου προϊόν.

 

Γιώργο  ευχαριστώ για την όμορφη κουβέντα που είχαμε.

Εγώ ευχαριστω πολυ για την φιλοξενία !

 

 

Οι φωτογραφίες είναι από την Πόπη Ζουρνατζίδου

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Κοινοποιείστε το άρθρο