Κοινοποιείστε το άρθρο

Ο Ιερός Βράχος της Ακρόπολης: Ανακάλυψε τους λόγους για τους οποίους ένα από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά αξιοθέατα του κόσμου συνεχίζει μέχρι και σήμερα να εκπέμπει μια ιδιαίτερη ενέργεια

 

Ανακάλυψε τους λόγους για τους οποίους ένα από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά αξιοθέατα του κόσμου συνεχίζει μέχρι και σήμερα να εκπέμπει μια ιδιαίτερη ενέργεια, πάνω από την πόλη που αποτελεί πηγή έμπνευσης για περισσότερο από 2.500 χρόνια.

 

Από όποιο σημείο της Αθήνας κι αν την κοιτάξεις, η Ακρόπολη θα σου «κλέψει» την προσοχή. Και έχει πολύ καλό λόγο να το κάνει αφού, όπως και πριν 2.500 χρόνια συνεχίζει να είναι «μάρτυρας» μιας πόλης που αλλάζει συνεχώς, κουβαλώντας το όνομα του πιο διάσημου ναού της.

Έχει υπάρξει φυσικό φρούριο για τους πρώτους κατοίκους της πόλης, μέρος λατρείας των αρχαίων θεών και κέντρο του θαυμαστού έργου αναδόμησης της πόλης του Περικλή τον «χρυσό» 5ο αιώνα π.Χ. Η Ακρόπολη έχει βιώσει τα πάντα. Πολιτισμοί και κατακτητές έχουν έρθει και έχουν φύγει (μερικοί προσέθεσαν στοιχεία, μερικοί κατέστρεψαν κομμάτια της) αλλά ο ιερός βράχος στέκεται ακόμα όρθιος με όψη υπερήφανη και επιμονή στον χρόνο!

Από το 1987 αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και εδώ και μερικές χιλιάδες χρόνια είναι ένα μοναδικό σύμβολο του πνεύματος, της τόλμης και του πολιτισμού που χάρισαν οι αρχαίοι Έλληνες στην ανθρωπότητα.

Εξερευνώντας την, ανακαλύπτεις ένα αριστούργημα αρχαίας αρχιτεκτονικής και τέχνης. Αυτό που θαυμάζουμε σήμερα – παρέα με τα εκθέματα που φιλοξενούνται στο Μουσείο της Ακρόπολης – είναι δουλειά των σπουδαιότερων τεχνιτών και μηχανικών της εποχής: Ο Παρθενώνας (σίγουρα το πιο διάσημο ελληνικό κτίσμα παγκοσμίως) αφιερωμένος στη θεά Αθηνά, το Ερεχθείο με τις δεσπόζουσες Καρυάτιδες να στηρίζουν στα κεφάλια τους την οροφή της βεράντας του ναού, ο Ναός της Αθηνάς Νίκης… Όλα τους, εκπληκτικά επιτεύγματα της φιλοδοξίας των αρχαίων Ελλήνων.

Είναι σχεδόν αδύνατο να εκτιμήσει πλήρως κανείς το μεγαλείο της περιοχής απλά περπατώντας. Σου συστήνουμε ανεπιφύλακτα, λοιπόν, να κάνεις την περιήγηση με κάποιον ξεναγό – αρχαιολόγο ή να αγοράσεις έναν πολύ καλό ταξιδιωτικό οδηγό. Παρακάτω, θα σου παρουσιάσουμε κάποια βασικά σημεία της Ακρόπολης αλλά στ’ αλήθεια… Αυτή είναι μόνο η αρχή.

 

Πύλη Beulé

Πήρε το όνομά της από τον αρχαιολόγο του 19ου αιώνα που την ανακάλυψε και αποτελεί την κύρια είσοδο στον αρχαιολογικό χώρο. Προστέθηκε αργότερα στο χώρο και αρχικά συνδεόταν με τα Προπύλαια μέσω μιας φαρδιάς μαρμάρινης σκάλας (3ος αιώνα μ.Χ.) προκειμένου να προστατευθεί ο ιερός χώρος.

Το Βάθρο του Αγρίππα

Ένα ψηλό, ορθογώνιο, μαρμάρινο βάθρο του 2ο αιώνα π.Χ., ακριβώς κοντά στην πύλη Beulé. Πήρε το όνομά του από τον Μάρκους Αγρίππα, γαμπρό του Αυγούστου, επειδή κάποτε στη βάση του φιλοξενούνταν μια χάλκινη αναπαράσταση του τετράτροχου άρματός του.

Τα Προπύλαια

Τα Προπύλαια αποτελούνται από ένα σύμπλεγμα με μεγαλοπρεπείς σκάλες (και πέντε πύλες, με κολόνες ιωνικού και δωρικού ρυθμού) που οδηγούν στον Παρθενώνα και τα υπόλοιπα μνημεία που έχεις έρθεις για να θαυμάσεις.

Ο Ναός της Αθηνάς Νίκης

Αφιέρωσε λίγο από το χρόνο σου για να δεις από κοντά τον τέλεια διατηρημένο Ναό της Αθήνας Νίκης. Βρίσκεται στο πλάι των Προπυλαίων και είναι αφιερωμένος στη Θέα Αθηνά Νίκη (την προσωποποίηση της νίκης). Η ομορφιά του και η χάρη του θα σου μείνουν αξέχαστες.

Ο Παρθενώνας

Και επιτέλους αντικρίζεις να στέκεται υπερήφανα στην κορυφή του Ιερού Βράχου ο πιο ξακουστός ναός της αρχαιότητας. Τον Παρθενώνα μπορείς να τον «δεις» με πολλούς τρόπους: Σαν ένα αρχιτεκτονικό θαύμα με κίονες που το πλάτος τους μεταβάλλεται ελαφρώς και προσφέρουν στο ναό στήριξη αλλά και μια ψευδαίσθηση οπτικής ευθείας, από όπου κι αν κοιτάξεις. Ως ένα βωμό, αφιέρωμα στη Θεά της Σοφίας και του Πολέμου και Προστάτιδα της Αθήνας. Και ως το μέρος που κάθε εισβολέας της Αθήνας θέλησε να κατακτήσει ή να καταστρέψει. Τον 17ο αιώνα, κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, ανατινάχθηκε από μία βόμβα των Ενετών ενάντια στους Οθωμανούς, με αποτέλεσμα την σημερινή του εικόνα. Παρόλα αυτά, εξακολουθεί να στέκεται με αξιοπρέπεια και χάρη, εκπροσωπώντας με υπερηφάνεια την Αθήνα και τον πολιτισμό σε όλον τον κόσμο.

Το Ερέχθειο

Αφιερωμένο σε δύο θεούς, την Αθηνά και τον Ποσειδώνα. Χτισμένο την ίδια χρονολογία με τον ναό του Παρθενώνα, το Ερέχθειο θα σου μείνει στην μνήμη για τις χαρακτηριστικές Καρυάτιδες που στηρίζουν στο κεφάλι τους την οροφή της βεράντας του ναού.

Αρχαίος Ναός της Αθηνάς

Νότια του Ερεχθείου, βρίσκεται αυτό το μνημείο του 6ου αιώνα π.Χ. που χτίστηκε στα περίχωρα του μυκηναϊκού βασιλικού ανακτόρου του 14ου αιώνα π.Χ.

Ναός Ρώμης και Αυγούστου 

Πρόκειται για μια από τις τελευταίες προσθήκες αρχαίων στην Ακρόπολη (γύρω στον 1ο αιώνα π.Χ.). Πιστεύεται ότι ο μικρός κυκλικός ναός (ή ό,τι έχει απομείνει από αυτόν) φιλοξενούσε ένα άγαλμα του Αυγούστου και της θεοποιημένης Ρώμης.

Το Ιερό της Αρτέμιδος Βραυρωνίας

Προστέθηκε στην Ακρόπολη τον 6ου αιώνα π.Χ. και αφιερώθηκε στη θεά που προστατεύει τις μέλλουσες μητέρες και τις γυναίκες την ώρα του τοκετού.

Χαλκοθήκη

Η Χαλκοθήκη βρίσκεται κατά μήκος του νότιου τοίχου και φιλοξένησε πολλά μεταλλικά αντικείμενα, όπως όπλα και αγαλματίδια τα οποία ήταν αφιερωμένα στην Ακρόπολη.

 

 

 

 

 

 

Πηγη discovergreece.com

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Κοινοποιείστε το άρθρο